Az első teszt 20%-os különbséget mutat az RTX 3050 két változata között

Szerző: xoki | 2024. February 05. | hír | 38 hozzászólás

Az Nvidia nemrég hivatalosan is lerántotta a leplet új kártyájáról, a GeForce RTX 3050 6 GB-os változatáról, melynek specifikációit csak január elején véglegesítették.

Az immár hivatalos adatok is azt mutatják, hogy az új modell jelentősen lassabb elődjétől. Úgy tűnik, az Nvidia célja a lehető legpénztárcabarátabb RTX GPU kiadása, és az olyan termékekkel való konkurálás, mint az A580 és az RTX 6600 széria volt. A vállalat egyébként már nagyon régóta nem adott ki 200 dollár alatt kártyát.

A ComputerBase gyorsan, még a kártya megjelenése előtt lecsapott egy mintapéldányra, és természetesen le is tesztelte azt. Az említett oldal által közzétett adatok pedig megmutatják, hogy pontosan mire is képes az Nvidia új, dedikált illesztőprogrammal ellátott GPU-ja.

Szintetikus teszteknél a kevesebb memória nem igazán volt hatással a kártya teljesítményére, azonban mindent összevetve, a 6 GB-os termék körülbelül 20%-kal teljesít rosszabbul. Ami a játékokat illeti - egyelőre csak a Cyberpunk 2077 alapján - szintén hasonló különbség figyelhető meg.

A ComputerBase azt ígéri, hogy hamarosan tovább benchmarkokat is közzétesz, amelyekben az RTX 3050 6GB, Radeon RX 6600 és a GTX 1650 összehasonlítására fókuszálnak majd.

Hozzászólások: 38
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
carl18x avatar
Tudja azt a szintet mint a 1660 Super? :D
Vicc, mondjuk HTPC-be elég de nem ezen az áron. 🤣
0
0
0
0
bukta2 avatar
Pont a napokban olvastam hogy az AMD-nek az új APU 8700G (780M) - teljesítménye egy gtx 1060 aséval vetekszik, több játékban még duplázza is az fps-t a gtx 1060 ellen, szóval ez elég durva egy APUtól...
0
0
0
0
💬 2
santakigyo avatar
@bukta2: Mikor raktam össze a gépemet, és nem volt még pár alkatrész, köztük a videokártya se, akkor gondoltam kipróbálom a Resident Evil 4 remaket integrált videokártyával....
Gondoltam minimumon csak-csak, aztán high beállításon stabil 60fps igaz nem 4K-ba, de akkor is csak néztem,hogy wtf....
0
0
0
0
bukta2 avatar
@santakigyo: 😅 az nem rossz! 👍
0
0
0
0
MaximumGame avatar
Brand gépbe jó lesz a selejt. 👌😁
0
0
0
0
XYZ11111 avatar
Pénzkidobás ez a 3050 tőrténet.
0
0
0
0
Zollee avatar
Szerintem nagyon ideális lesz olyanoknak akiknek irodai brand gépük van.
a fogyasztása alapján elég lesz neki csak az alaplapi csatlakozó is (75w TDP) -ig.

GTX 1650 - remek utódja lehet.

Valamint szerintem "észszerű" beállítások mellet simán lehet vele játszani akármit is. (1080p@60)
1
2
0
0
💬 12
xCube avatar
@Zollee: Nagyon örülök, hogy más is van itt, aki képes látni ennek a kártyának a hasznos oldalát és nem csak ekézni jön a komment szekcióba.
0
1
0
0
Pokman avatar
@xCube: A hasznos oldala hol ? 🤣🤣🤣🤣🤣 Akkor már veszel egy 6600 ha tényleg kell, ami kenterbe veri
0
0
0
0
xCube avatar
@Pokman: Azt nagyvonalúan kifelejted a képletedből, hogy ennek a kártyának nem kell PCI-E tápcsatlakozó.
0
0
0
0
Pokman avatar
@xCube: Nem tudom mi nálad ez a PCI-E-es tápcsatlakozó mánia, mintha az valami luxuscikk lenne az elitek elitjének 🤣
0
0
0
0
xCube avatar
@Pokman: Neked, mint rendszergazdáknak pedig pontosan tudnod kéne, hogy miért lényeges.
0
0
0
0
Pokman avatar
@xCube: És éppen ezért mondom hogy olyan dolgon akadsz fenn, ami az emberek kevesebb mint 1%-át érinti 🤣 őszintén nem tudom hol élsz, hogy te ezt ekkora problémának látod a hétköznapokban olyan rengeteg embernél. Főleg hogy ezt minden szarkupac Nvidia kártyához odaírod, pont mint a fanboyok.
0
0
0
0
xCube avatar
@Pokman:
őszintén nem tudom hol élsz, hogy te ezt ekkora problémának látod a hétköznapokban olyan rengeteg embernél


Nem tudom, hogy ezt a következtetést miből vonod le. Nem beszéltem rengeteg emberről, arról beszéltem (a másik ide kapcsolódó hírnél), hogy egy ilyen terméknek van létező legitim piaca, még ha kicsi is. Eszembe nem jutna valakinek egy ilyen kártyát ajánlani, ha új gépet épít, semmi értelme. Viszont az tagadhatatlan tény, hogy jelenleg ez lesz a legerősebb, élhető áron beszerezhető külön tápellátást nem igénylő kártya.

Főleg hogy ezt minden szarkupac Nvidia kártyához odaírod, pont mint a fanboyok.


Ez nettó hülyeség, konkrétan csak az RTX 3050 6G híreknél írtam megjegyzést arról, hogy lesz potenciál a kártyában. Ha az AMD vagy az Intel hozna egy ilyen terméket ugyanígy reagálnék rá, nem a gyártó a lényeg, hanem a termék által nyújtott lehetőség.
0
0
0
0
Zollee avatar
@xCube: Ne foglalkozz vele ő AMD fanboy 🤣 Neki teljesen mindegy hogy mi a gép státusza.

Teljesítmény / pénz kell neki, Minél nagyobb teljesítmény minél olcsóbban, az hogy keveset fogyasszon-e egy kártya vagy kis hőmérsékleten üzemeljen minimális ventilátor sebességgel vagy álló ventilátorral hangtalanul az nem fontos neki mert nem ad a játékaihoz fps-t 😂 " Ja egyébként játszani is is csak úgy lehet hogy mindent kizárólagosan maxra kell beállítani a többi opció az felesleges. "
0
0
0
0
Pokman avatar
@Zollee: Csak tudod hol tévedsz megint, ott hogy az igpu-k ennél a kártyánál jobb teljesítményt hoznak 🤣🤣🤣🤣🤣, irodai munkára alapból nem kell neked még külön GPU és kétlem hogy a főnököd engedné hogy te munkaidőben játszál. Fanboyságról meg annyit, hogyha megnézed az eszközeimet nagyjából ugyanakkora arányban voltak AMD/Nvidia/Intel termékeim, szóval én állok hármunk közül legmeszebb attól hogy "fanboy" legyek. Amúgy meg minden gépben van tápcsati kártyának ha tényleg szükséged lenne rá, igen, még előre épített irodai gépekben is ott figyeg, milyen meglepő...🤣 Az összes többi meg személyeskedés amit felhoztál. Igen, ha nem tudunk érvelni akkor jöhet a személyeskedés, a tipikus értelmileg alulmaradt emberek fegyvere és én ilyen emberekkel nem tárgyalok. Amúgy kurva vicces valaki olyantól hallani hogy megvádol fanboysággal aki a lehető legszarabb árazású Nvidia kártyát vette meg 🤣🤣🤣🤣🤣
0
0
0
0
Pokman avatar
@Zollee: Csak egy dologban tévedsz, az irodai gépekbe nincs is szükség külön videókártyára, ahova meg kell oda messze nem ilyen kell. Azokat a régi gépeket pedig ahol igpu sincs, már rég le kellett cserélni
0
0
0
0
Zollee avatar
@Pokman: Miért ne lenne szükség video kártyára ? Brand gépeken vagy akár irodai gépeken is lehet mindennel is játszani, főleg olyan kártyákkal amiknek alacsony a tdp-jük ezáltal kissebb kiszerelésben low profile vagy single slot elérhetőek. Remek megoldások az ilyenek mivel minimális költségér be lehet szerezni ilyen brand gépeket amik ha bár nem mai vasak de bőven elég a játékokhoz. Akinek nem a 4k 120 fps cél hanem mondjuk a 1080p 60 / 30 az még akár az " új játékokkal is játszhat "

Ja várjál tudom mit rontottam el, ezek nem tartalmazzák a marketing kulcs szavát azt hogy "gamer" ez által teljesen alkalmatlan bármi nemű játékra és meg kell venni az új "gamer" gépeket.
0
0
0
0
Pokman avatar
@Zollee:
Miért ne lenne szükség video kártyára ?
Látszik nem követed mai hardver piacot ha ilyeneket írsz, szóval nincs is szükség rá hogy tovább fecséreljem az időmet rád.
0
0
0
0
Kemy avatar
Köszi.... Ünnepek előtt gondolkoztam egy 3050 8GB -n, de letettem róla, másra esett a választás. Az "utódnak" még a nézegetése se merülne fel bennem.... Célszerű lett volna más néven piacra dobni, mondjuk 3030 ? 😕
0
0
0
0
cabus26 avatar
😂😂😂🤣🤣🤣😂😂😂🤣🤣🤣😂😂😂🤣🤣🤣😂😂😂🤣🤣🤣😂😂😂🤣🤣🤣😂😂😂🤣🤣🤣😂😂😂😂😂😂😂😂🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣😂🤣🤣😂🤣
1
0
0
0
💬 11
no avatar
@cabus26: Hát jah kész vicc. Oké 200 dodó alatt van, de akkor legalább hozza már a mai kornak teljesítményét is, hogy ne érezzék akik megvennék átbaxva. Szánalmas hogy ennyire unatkoznak a gyártók. Az értelmes kártyájukat kéne emberi áron adniuk azt nem kéne ennyi szemetet gyártani. 4070 et is odaadnák kb 170 ért máris barátibb volna mint a 300 feletti.
0
0
0
0
raw_god93 avatar
@Kings Bounty fan: Szerintem azt a világot felejtsd el, mert itt nem lesznek olcsóbbak az alkatrészek. Hiába jó PC-n játszani, jó magam is tudom, de ami árak vannak most az mind egy hulladék. Már nem az a világ van sajnos, hogy egy csúcsgépet összeraksz fele árból. :D
0
0
0
0
no avatar
@raw_god93: Sajna. Jó 4k legyen drága az mindig is luxus volt amióta piacon van, de full hd ra való ne kerüljön már 300 nál is többe vicc.
0
0
0
0
raw_god93 avatar
@Kings Bounty fan: Full HD-ra valókat is megnézed, 2-300k-nál kezdődnek. Én inkább abból vettem egy PS5-öt meg egy TV-t. :D Jobban jártam, mint azt nézni, hogy na most mikor megy levesbe a vga. Ha megnézed a korábbi felhozatalt, egy RTX 3090 is már lassan nudli kategória lesz. Dobálják piacra a kártyákat, alkatrészeket, de már lassan sok mindenki megy konzolra, mert megfizethetetlen a pc-s részleg. Nem beszélve a sok optimalizálatlan és dlss-el, meg társaival megáldott sz@r játékokkal. :D
0
0
0
0
no avatar
@raw_god93: Ez igaz, de a konzolnál is azért ott is vannak hátrányok. A fix fps, meg ha vége az adott generációnak veheted az újat. És nincs igazán olyan játék rá amiért rohannának venni egyet. Most meg sorra portolják át pc-re, így megmaradnak örökre bármikor elő lehet venni. Még 20 év múlva is retrózni vele márha elfog indulni az adott operációs rendszereken.
0
0
0
0
raw_god93 avatar
@Kings Bounty fan: Hiába lett vége az adott gennek, még mindig jönnek rá gémek. Pluszban a PS5 is kezeli a PS4-es játékokat. Hiába portolják, ha fele nincs még mindig PC-n. :D Plusz hiába konzol és hiába a fix FPS, még mindig olcsóbb, mint egy PC sajnos. Bár nekem van PC is, de tököm se fog rákölteni, ha ennyi optimalizálatlan sz@rhalmaz jön piacra.
0
0
0
0
no avatar
@raw_god93: Jönnek igen, de ezek márcsak kisebb címek. Jah de ez mindig is így volt, hogy sokkal drágább nála.
0
0
0
0
cabus26 avatar
@Kings Bounty fan: Ahogy mondod,az a legnagyobb baj,hogy fölöslegesen kiadnak szemétre való termékeket.
Erre mi szükség volt?
A mesh shading miatt? Mert elvileg a gtx 1660-al van egy szinten.
Az rtx 2060S egy jó alternatíva erre.Az S jelzésű kártyák közül a jobban sikerült változat.
Csinálná azt,mint az AMD csinálta pl az R5 1600AF CPU-val,hogy újabb chippel kiadja a 2060S-t v újragyártják,ha lehetséges...
0
0
0
0
no avatar
@cabus26: Az előrelépés lenne a cél nem a hátramenet. A 8 gigás verzió is bukta lett. Azért ne legyen az ha kijön valami akkor egy 5 éves kari is oda vissza verje.
0
0
0
0
cabus26 avatar
@Kings Bounty fan: Ez a kártya max 40-50 ezret érne meg kb.
0
0
0
0
no avatar
@cabus26: Kb ja mint a 1050ti volt.
0
0
0
0
PoPet avatar
Egyszerűen BestBuy, egyből kettőt kérek majd!!!🤣🤣
0
0
0
0
💬 3
enslaved avatar
@PoPet: A 6600 közel ugyanannyiba kerül mint amennyibe ez fog, és köröket fog ráverni, ahogy a normál 3050 - et is elverte rendesen. Tudom, mert most cseréltem le rájuk a két 1060 - at a gyerekeknek, azt veri jó 50-60% - kal, ennél kb. 30-40% - kal lesz erősebb, mivel a normal 3050 - et olyan 20% - kal előzi meg. Ráadásul a 6600 90k környékén kapható, és ha minden igaz ez a selejt 3050 80k körül lesz.
0
0
1
0
Deathati avatar
@enslaved: Hell!
20% + majd kétszer annyi fogyasztás.
H.a.-n 65k-ba garos 6600XT-t lehet találni....
0
0
0
0
enslaved avatar
@Deathati: Azt nézem átlagban 30%, de vannak játékok ahol eléri a 40% - ot is, mindezt 100W - ból. Akkor ennél a kisebb 3050 - nél akár 60% - kal is jobban fog teljesíteni. Én újban gondolkozom mindig (főleg összehasonlításnál), ezért is nem kevertem bele a használt árakat, de tény, már 6600XT van 65k - ért.
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció