Az AMD vezérigazgatója szerint csak 2022-ben fog enyhülni a chiphiány

Szerző: xoki | 2021. September 30. | hír | 29 hozzászólás

A továbbra is tartó chiphiány elég nagy hatással volt a világgazdaságra, de az AMD vezérigazgatója, Lisa Su szerint 2022 második felében már nem lesz ilyen rossz a helyzet.

A Beverly Hills-i Code Conference során Lisa Su a CNBC-nek adott interjút. Kifejtette, hogy többször is átestek olyan időszakon, amikor a kereslet a kínálat fölé emelkedett, illetve természetesen ennek a fordítottjára is többször volt már példa, viszont a jelenlegi helyzet teljesen más.

Ugyebár az új termékek megjelenése, a koronavírus, illetve a kriptovaluta-bányászok együttese a chiphiány elsődleges okai. Lisa Su elsősorban a világjárványt említette meg a probléma fő okaként, hiszen az egy újabb szintre emelte a keresletet. A legtöbben otthonról kezdtek el dolgozni és tanulni, ezért a laptopok és asztali gépek, valamint a komponensek iránti kereslet is jelentősen megugrott.

Amennyiben újabb üzem vág bele a chipgyártásba, a helyzet normalizálódni kezd majd, viszont egy új gyár felépítése körülbelül 18-24 hónapot vesz igénybe, de néhány esetben akár többet is. Azokban a gyárakban, melyeket 2020-ban kezdtek el építeni, csak 2022 második felében indulhat el a chipek tömeggyártása, és Lisa Su szerint pontosan ekkor fog enyhülni a chiphiány is.

Hozzászólások: 28
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
carl18x avatar
Kíváncsi vagyok hogy mikor lesz régi a árazás. Na meg hogy a AMD hogy válaszol az Alder Lake-S megjelenésre. Talán nyomott áron szorják ki a 5000-as szériát?
1
0
0
0
💬 3
redbull6969 avatar
@carl18x: nem tudom mikor volt ilyen hogy az a
AMD Intel Nvidia ilyen egyhangú teljesitményt mutatnak nem nagyon tudja az ember eldönteni hogy AMD Intel procit vegyen vagy Nvidia AMD videokártyát már csak az árazás lenne normális
1
0
0
0
bukta2 avatar
@redbull6969: Egy nVidia azért lehet nyerőbb talán mert jobban kezelik az RT-t és ott a dlss- és az AMD nek hála az FSR is fut rajtuk, viszont amd-nél meg ott a SAM (ami már kezd... de még egyelőre nem egy kiforrott dolog) de idővel valószínűleg (nagyon remélem) ez változni fog
0
0
0
0
redbull6969 avatar
@bukta2: Nekem Intel Nvidia van de már elgondolkoztam az amd vga is. Nekem személy szerint nem kell a Ray tracing nem szeretem soha nem kapcsolom be mert számomra semmit nem dob az élményen sok idő kell még neki
0
0
0
0
Payphoner avatar
Egyébként kétlem hogy jövő év második felére a chip hiány megoldódna. Ha meg is oldódik ugyan úgy ráfogjak majd hogy azért magasak az árak. Mert hogy nem fog csökkenni 2-3 év múlva sem nagyságrendekkel ez is biztos!
0
0
0
0
TikoTime avatar
Kínában nagy problémat okoz többek között az áramellátás is. "A növekvő áramellátási válság Kínában áramszüneteket okoz a háztartásokban, és a gyárakat a termelés leállítására kényszeríti, ami azzal fenyeget, hogy lelassítja az ország hatalmas gazdaságát, és még nagyobb terhet ró a globális ellátási láncokra"
0
0
0
0
xCube avatar
Én 2023 előtt nem nagyon várnék érdemleges változásra. Onnantól viszont elég jó esély van arra, hogy drasztikusan csökkenjenek az árak, hiszen nem csak a TSMC bővít, hanem a GloFo is kapott egy igen intenzív tőkeinjekciót.
0
0
0
0
💬 1
no avatar
@xCube: Annyira én nem bíznék én ebben a tőkeinjekcioban az Intel is éveket csúszott a 10nm gyártósorokkal pedig a pénz ott is biztos megvan bármire. Aki enyhítheti a hiányt rendesen az a tsmc valahol olvastam hogy 100 millió vagy milliárd dolcsit terveznek elkölteni a következő 2 évben gyártásbővítésre persze itt még zűrös lehet Kína mert egyre eszetlenebbül letarolnak bármit és bárkit
0
0
0
0
botmunpls avatar
Ez enyhe csúsztatás.
Az a fő oka az emelésnek, hogy egy szalagon akarnak mindent is legyártani. Az intel ahogy látom köszöni jól van a 14 nm-vel, az árak jobbára csökkennek vagy épphogy emelkednek ideiglenesen 1-2 terméknél.
Ha megmakacsolná magát az amd, gyárthatna korábbi procikat is ami kielégíti a keresletet...igaz, a win11 ezeket egészen véletlenül nem is fogja már támogatni, és sürgetni fognak, hogy cseréld le őket újabbra... :D
1
0
0
0
💬 7
xCube avatar
@botmunpls: Nem érzem csúsztatásnak. Egyszerűen nem elég a gyártókapacitás az igények kielégítésére.
1
0
0
0
botmunpls avatar
@xCube: Az igények kielégítésére elegek lennének. Tudnának eggyel nagyobb nanométeren is gyártani többet, hogy lejjebb vigyék az árakat, igény arra is volna jelenleg. Simán nem érdekük.
0
0
0
0
xCube avatar
@botmunpls: Mit is akarnál "egyel nagyobb nanométeren" gyártani? És az miért elégítené ki az igényeket?
0
0
0
0
Payphoner avatar
@botmunpls: Igen, az intelnél abszolút nincsen hiány. És egy korábbi posztban már említettem de az árak is ég és föld. Ryzen 5 árából intel fronton megtudod venni az i7-et :D Azért érdekes hogy az intel éveken át feláras volt de mellette egy FX "6 magos" proci annyi tudott mint egy i3. Szóval összességén nem volt annyival drágább. És most AMD procit nehezen kapni legalább is Ryzen 5-öt és elképesztő drágák. Egy 3600x már több mint 2 éves es 100 ezer forint. egy 11. genes i5. Egy 11400F meg 85 ezer.
2
0
0
0
botmunpls avatar
@Payphoner: Hát ha csak azt nézem, hogy a 3 éves R5 2600x 70-nél indul, míg az 1 éves 10400f már 54-ért beszerezhető, és bench-score-mark itsennyilaiban nem sokkal gyengébb, játékokban pedig kb ugyan azt a szintet hozza, vagy inkább jobb, sok mindent elárul
0
0
0
0
Payphoner avatar
@botmunpls: Játékokban szerintem a 10400F megveri a 2600x-et :D
0
0
0
0
botmunpls avatar
@Payphoner: Gyanítottam, de nem volt időm utánanézni, és nem akartam teljes hülyeséget leírni, ha jól emlékszem már a 9400F is picivel lekörözte, ezért is választottam anno azt a vörösök helyett.
0
0
0
0
Thomaz avatar
Na várjál még, addigra holnapra tsmc meg kitalálja és azt híreszteli hogy a gyárukat telibe találta egy műhold s ezért mindjárt lesz itt 170-290% ár növekedés.
0
0
0
0
zsiroslangos avatar
Az indexképen ki van rúzsozva a csávó szája? 😀
0
1
0
0
💬 5
hekli96 avatar
@zsiroslangos: Tudtommal nem csávó 😀
0
0
0
0
zsiroslangos avatar
@hekli96: Az még jobb. 😂
0
0
0
0
xCube avatar
@zsiroslangos: Lisa Su...

Csávó... 🤣
0
0
0
0
zsiroslangos avatar
@xCube: Mai világban a női név már nem garancia semmire. 😁
0
2
0
0
bukta2 avatar
@zsiroslangos: ,, Magamról: Legfontosabb információk rólam :Lassan negyed évszázada,hogy aktív játékosnak vallom magamat. "
És nem tudod ki Lisa Su? Hát el is szégyelném magam :D
0
0
0
0
cabus26 avatar
Kamuznak össze-vissza ezek,hogy magasabban tartsák az árakat.
Szánalmas egy banda!
1
0
0
0
💬 4
hekli96 avatar
@cabus26: Nem kell az összeesküvés elméletet keresni mindenben. Nem az az érdekük, hogy parlagon hagyjanak egy akkora piacot mint a low-mid tier pc gaming. Ez egyszerű piacgazdaság, ha van 1 000 000 videókártyád és 2 000 000 000db-ot akarnak ebből megvenni akkor addig emeled az árat amíg csak az az 1 000 000 ember hajlandó kifizetni az árat. Akkor lesz újra normális áron videókártya és minden amibe félvezető kell és készlethiányban van, amikor a kínálat utoléri vagy megközelíti a keresletet, vagy fordítva és beesik a kereslet a kínálat alá. Addig nem, ha nem értesz egyet ad el a PC-d 100Ft-ért. Ugye nem fogod, mert az első ember aki meglátja megveszi, és vagy örül mint majom a farkának és használja, vagy továbbadja 1-200k-ért. (vagy többért nem néztem meg mid van) Ez ugyanez, annyiért adnád el a dolgaid amennyit adnak érte nem? Ha 300k egy RX6600 a használt piacon akkor se fogod a tiedet 100k-ért eladni "mert amúgy annyit ér".
2
0
0
0
cabus26 avatar
@hekli96: Ez tény,hogy nem adná el senki kevesebbért,mint amennyit ér,de ez nem normális,hogy egy 8 évvel ezelőtti csúcs teljesítmény kerül ma majdnem annyiba,mint anno.
A járvány részben elmúlt,részben még sok ember be lett oltva és ebből kifolyólag már erre se tudnak hivatkozni,hogy mindenki ezeket akarja megvenni,mert előtte is volt home officr meg távoktatás PC-n.
Már sok helyen lehet menni mindenhová,pár degenerált ország szigorít potyára meg megint reagálják túl...
De a lényeg az,hogy ezt most nagyon meglovagolják,hogy minél több hasznot tudjanak a járványból húzni,mert erről szól.
Aki 100-ba elhiszi,hogy nem erről szól,az igencsak naív.
Bele lehetne itt hosszasan menni ezekbe akáelyik szektorát nézzük az iparnak.
0
0
0
0
hekli96 avatar
@cabus26: Figyelj akinek nem KELL az nem fogja ilyen áron megvenni a termékeiket. Ha nem lenne készlethiány hidd el valamelyik gyártó csökkentené az árat és kialakulna az árverseny, amit mondasz csak monopolhelyzetben alakulhat ki, vagy kartellezéssel, de akkor is inkább csak a rugalmatlan keresletű szektorokban. Étel, benzin stb. kell és akkor is megveszed ha 3x annyiba kerül, videókártyát és processzort nem, az az érdekük, hogy a gyártási kapacitást maximálisan kihasználják és azt a lehető legmagasabb áron eladják, egyik részt se éri meg parlagon hagyni, se olcsóbban eladni a készletet mint lehet, se kevesebbet eladni mint amit megtermel.

Projectmunkához például kéne venni mikroprocrsszort ismerősömnek, 2023-ra tudna előrendelni, és nem a pénz számít, miért is érné meg a gyártónak visszatartani a készletet? Mert a következő játszódott le, keresett valami alternatívát amit belátható időn belül megkap, bár nem a legjobb mert egy olcsóbb gyengébb verziót tudott csak szerezni. Mint mondtam nem a pénz számít, megvette volna a drágábbat ha tudta volna. Ez nettó veszteség a gyártónak, pláne ha egy másik gyártó termékét válassza, mert ott van megfelelő alternatíva. Szóval igenis van chiphiány, és nem nem azért mert home office van, nem hiszem, hogy annyira sokan vennének otthonra MCU-t, hogy 2 évre előre legyen foglalva a gyártókapacitás egyes modelleknél.
0
0
0
0
xCube avatar
@cabus26: Meglehetősen széles látókörű komment és vélemény. Pár indokkal azért alátámaszthatnád a tézisedet.
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció