Az AMD bemutatta a 7 nm-es EPYC Rome CPU-t, közeledik a Zen 3 és Zen 4

Szerző: xoki | 2018. November 07. | hír | 17 hozzászólás

A „Next Horizon” eseményen az AMD leleplezte az új, adatközpontokba szánt GPU-it, amelyek már a 7 nm-es technológiával készülnek. A GPU-k mellett egy új, szintén 7 nm-es processzort is bemutattak, amely a Zen 2 processzorcsaládba tartozik.

A 64 magos, 128 szálas EPYC Rome CPU-ról van szó. A magok száma tehát megduplázódott és az AMD vezérigazgatója, Lisa Su állítása szerint ezzel együtt a teljesítmény is megduplázódik majd a TSMC 7 nm-es gyártási technológiájának köszönhetően. Mellesleg egy nappal korábban az Intel szintén előrukkolt egy új, Cascade Lake-AP kódnevet viselő 48 magos CPU-val - amely egyelőre még 14 nm-es technológiával készül - azzal a céllal, hogy visszaszerezze a piac azon részét, amelyet jelenleg az AMD EPYC CPU-i uralnak.

Az Intel új CPU-ja valamikor jövőre válik majd elérhetővé. Hogy pontosan milyen teljesítményt és újdonságokat kínál, azt a fenti képen megtekinthetitek.

Az AMD-hez visszatérve, az új CPU bemutatása mellett további jó hírekkel is szolgáltak az architektúra kedvelői számára. Kiderült, hogy a 7nm+ technológiát használó Zen 3 és Zen 4 fejlesztésével is remekül haladnak, így ha komolyabb gond nem adódik, akkor minden készen áll a Zen 3 2020-as leleplezésére. A Zen 4 esetében pedig jelenleg még a tervezésnél tartanak.

Hozzászólások: 17
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
no avatar
Törölt hozzászólás
0
0
0
0
💬 2
Mesterlovesz avatar
@HunSanyiX: A 16 magos processzor mit ér dual channel memóriával és kevesebb PCI express sávval? Kihasználni nem tudná az erejét ezek miatt a bottleneckek miatt, emellett a fogyasztása és az ára dupla lenne a 8 magoshoz képest. Ki lenne ennek a terméknek a potenciális célközönsége? Mert aki 16 magra vágyik az úgyis TR-t vesz a fenti okokból kifolyólag. Gamereknek meg egyenlőre a 6 mag is bőven elég, 8 maggal ütemezési okokból lehet minimális teljesítménynövekedést (FPS) elérni, ami inkább OS specifikus dolog, mint hardver specifikus, de kihasználtság terén még a 8 mag is sok egyelőre. Legalábbis szerintem.
0
0
0
0
no avatar
@Mesterlovesz: Törölt hozzászólás
0
0
0
0
Mesterlovesz avatar
@HunSanyiX: Szerintem a kutyának nem kell 16 magos desktop processzor. Streameléshez, contet creáláshoz se kell 8 magnál több egy olyan valakinek, aki "nem tudja megfizetni a HEDTt". Én egy 6 magossal is bőven jól tudok videót renderelni, nem kell hozzá 16 mag, ha nem éjjel nappal ezt csinálod és nem vagy olyan profi szinten, ahol kiemelten igaz, hogy az idő pénz, és minden perc számít. Abban az esetben meg úgy is a HEDT platform lesz a megfelelő választás egy TR el, vagy Intel oldali termékkel (ott nem tudom pontosan mik vannak).

Azt gondolom, hogy nagyon jó, hogy elértük a 8 magos mainstreamet, de itt meg is kell állni, és inkább az egyszálas teljesítményre fókuszálni, amíg a szoftveres igény nem zárkózik fel, hogy megkövetelje a további magszám emelést. Ahogy látom az AMD nél is ezen vannak, és szép eredményeket érnek el. Inteléknél meg pont fordítva, az egyszálas teljesítmény régóta megvan, de a magszám emelést tudják nehezen megoldani.
0
0
0
0
tivike avatar
Ok, hogy az intel is csinálja a dolgokat, de nem szabad elfeledkezni az árról sem. Márpedig az nyomós ok szokott lenni.
0
0
0
0
Rocky12 avatar
Mi lesz itt? Úgy fest ha minden igaz hamarosan az Intel is beszáll a GPU buliba. Na arra a procikon túl is nagyon kíváncsi leszek!
0
0
0
0
odinx avatar
Gyerünk AMD. Addig üssék a vasat, amíg meleg. 😃
0
0
0
0
Kelori avatar
Az Intel is összekötött 2 top of the line lapkát egy tokozás alá. Hogy is hívták még még kb 1 évvel ezelőtt ezt a megoldást? Glued-together?
GG Intel you just played yourself.

Mondjuk nem mintha a múltban nem lettek volna ilyen megoldásaik... Pentium D, Core 2 Quad.
0
0
0
0
💬 4
Mesterlovesz avatar
@Kelori: Igen, csak amíg az AMD féle infinity fabric nagyon jól működik az ilyen összeragasztásra, így költséghatékonyan tudnak sokmagos szerverprocikat gyártani, az Intel oldalon nem tudok hasonlóró technológiáról. Ergó savanyú nekik a szőlő.
0
0
0
0
xCube avatar
@Mesterlovesz: Hidd el az Intel sem ma kezdi el tanulmányozni az MCM megoldásokat 😉
0
0
0
0
xCube avatar
@Kelori: Ezt MCM megoldásnak hívják.
0
0
0
0
Kelori avatar
@xCube: Mint írtam is, tudom hogy régebben is használták ugyanezt a technológiát, semmi gond nincs vele. Csak megjegyeztem hogy az írónia amit magukra sütöttek a tavalyi nyilatkozatukkal most éget csak igazán.
0
0
0
0
xCube avatar
Az AMD elég durva nyomást gyakorol az intelre. Ideje is volt már.
0
0
0
0
💬 1
Aredarn avatar
@xCube: Eléggé. Ha van eszük akkor lejjebb viszik az árakat. Miután ugye tudnak gyártani.
0
0
0
0
zsolo avatar
Zen 3-4 procik is AM4-es foglalatúak lesznek?
0
0
0
0
💬 3
xCube avatar
@zsolo: Még nem tudni.
0
0
0
0
zsolo avatar
@xCube: remélem az lesz!
0
0
0
0
Rockos avatar
@zsolo: A Zen 3 valószínűleg az lesz, a Ryzen megjelenésénél azt mondták, hogy 2020-ig támogatják az AM4-es foglalatot.
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció