A Valve sem tudja, mi a legjobb lépés pozitív review bombing esetén

Szerző: xoki | 2019. May 23. | hír | 8 hozzászólás

A Valve egy terjedelmes blogbejegyzésben fejtette ki, hogy mi is számít „értékelés-bombázásnak”, illetve hogy mit gondolnak a jelenség pozitív változatáról.

„Még 2017-ben olyan eseményként definiáltuk az értékelés-bombázást, amikor játékosok nagy mennyiségű értékelést tesznek közzé nagyon szűk időtartományban, egy játék értékelési pontszámának csökkentése céljából.” – olvasható a magyarul is elérhető blogbejegyzésben.

Ekkor még nem voltak pozitív értékelés-bombázások, ezért nem mélyedtek bele, hogy mi lenne a legjobb megoldás ebben az esetben. Nemrég viszont a Ubisoft nagylelkűségének köszönhetően ingyenessé vált az Assassin's Creed Unity a Notre-Dame tragédiája miatt, illetve jelentős pénzösszeggel is támogatták az épület visszaállítását. Ez természetesen sokaknak tetszett, ezért gyorsan megugrott a játékosok száma a Steamen és a Uplayen is. Ebben az az érdekes, hogy sokan meg is vásárolták a játékot a Steamen, miközben a Ubisoft ingyenessé tette azt. A Valve platformján pedig a pozitív értékelések hada is megérkezett a felhasználóktól, akik egyszerűen csak szerették volna megköszönni a cég nagylelkűségét. Mivel megjelenéskor a játék több sebből is vérzett, ezért sokan otthagyták, viszont a visszatérő játékosokat egy több szempontból is jobb játék fogadta, amely szintén pozitív értékelésekhez vezetett.

A review bombing általában nem a megnövekedett játékosszámnak köszönhetően alakul ki, ezért a Valve sem tudja eldönteni, hogy jelen esetben arról van-e szó, és hogy témaidegennek kellene-e tekinteni ezeket az értékeléseket. Mindenesetre a fent említett definícióba biztosan nem tartozik bele a jelenség, és mivel nem változtatna sokat a jelenlegi összértékelésen, a Valve úgy döntött, nem nyúlnak hozzá.

Hozzászólások: 8
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Balu_kapitany avatar
Szerintem az lenne jó hogy ha lehetne külön a céget értékelni de akkor nem tenének semmit se a rewiew bombing ellen. Ha a cég valami szart csinál akkor válalják a következményeit. És így lenne a játékosoknak is valamilyen képe minden játékgyártóról.
0
0
0
0
💬 6
TheMenkuPocok avatar
@Balu_kapitany: Körülbelül mindenki ezt várná el, de a valve nem akarja megtenni ezt a lépést (még).
0
0
0
0
tadam00 avatar
@TheMenkuPocok: Fura, hogy a cégeket már lehet követni, de értékelni azt NEM, még véletlenül se. Nem tudom elhinni, hogy ez nem merült még fel ott senkiben. Volt valami válaszuk rá, hogy mért nem lehet, de akkor követni se lehessen már őket, sőt akkor a játékokat mi a fenének lehet értékelni, az is tök felesleges lenne. Ez meg az mikor elindítom a klienst mindig feljön a baráti cset, ez a kettő idegesít a steam-nél csak, és nem értem miért nem lehet ezeket megoldani.
0
0
0
0
susguy avatar
@TheMenkuPocok: Már a játék review-ok miatt is húzza a száját pár cég, de biztos értékelnék ha külön platform lenne ahol szabadon lehet őket szidni.
0
0
0
0
tadam00 avatar
@susguy: A review miatt ne nagyon húzogassák mert arról a steam nem tehet, csak a játékos közösség és ők. A steam annyiban hibás, hogy még nem tudta jól megoldani, amit vagy a cégek értékelésével tudna megtenni, vagy avval hogy ne lehessen értékelni a játékokat se. Ha a cégek tudnak jobb ötletet akkor ne húzogassák a szájukat, hanem súgják meg a stemnek. És amúgy már van külön platform, úgy hívják INTERNET. 😀
0
0
0
0
susguy avatar
@tadam00: Sajnos az élet nem így működik, hiába mondogatod hogy ez nem a Steam hibája (még ha igazad is van), a legtöbb nagyobb cég ezt vastagon leszarja. A jobb ötletük abból állna hogy a """gaming journal""" oldalakhoz képest itt is manipulálni lehessen az értékeléseket, azon kívül mindenki dugja fel magának a véleményét. A Valve egy cég és a Steam bizniszük, nem a felhasználók közé tartozik hogy neki álljon lázadni a saját partnerei ellen.

Egyetlen online üzletben sincs külön opció arra hogy a cégeket szidjuk, miért pont itt lenne értelmetlen nélküle az értékeléseknek? Nem hibásak itt semmiben. Ha pedig szerinted már van külön platform erre, nincs is mit megoldani.
0
0
0
0
tadam00 avatar
@susguy: Igazad van, igazság szerint magának a cégnek valóban nincs mit megoldani, hisz a játékosoknak van az a fura felfogásuk, hogy akkor így mutassák ki nem tetszésüket valami iránt (vagy épp tetszésüket), amit lehetne úgy megoldani, hogy lehessen a cégeket is értékelni. Amúgy lehet csak én vagyok suta, de például az origin-en nem találtam olyan opciót, hogy játékokat lehessen értékelni, de nem is hiányoltam, ugyan úgy legtöbbször a steam-en sem érdekel mások véleménye, ha igen van rá platform, INTERNET.

Engem csak az zavar az egész helyzetben, hogy nyafognak, pedig meglehetne oldani, vagy mindent lehessen értékelni, vagy semmit, vagy ne nyafogjon senki. Az akinek meg annyi pénze van hogy rögtön megvegye a játékot amint megjelenik és nem tud várni egy évet az meg főleg ne nyafogjon, én örülnék ha az lenne a legkisebb bajom

Ja és nem értelmetlenek enélkül az értékelések, a review teszi azzá, nekem meg alapból az, mert elég kevés olyan van aminél le van írva az amit képekből meg videóból nem látsz, de ha le is van írva valószínűleg aki nyafog az úgy is megveszi, hisz van pénze, akinek meg nincs az úgyse veszi, aki meg kettő között az utána néz máshol is.

De valószínűleg csak én látom ilyen egyszerűnek a dolgot, lehet sokkal bonyolultabb. Nem vitázom, nem is látok bele annyira, csak mondtam egy véleményt.
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció