Menu
A Valve egykori alkalmazottja szerint az Epic Store jót tesz a PC gamingnek
Szerző: xoki, 2019. április 09., hír

Az eddigi egységes platform mellett (Steam) az utóbbi időben újabbak is felbukkantak (Epic Games Store, Discord Store), amelynek köszönhetően a PC gaming több szegmensre osztódott. Sokak szerint erre egyáltalán nincs szükség, ugyanis játékaikat egy helyen szeretnék tárolni a rengeteg különböző kliens helyett. A Valve egykori alkalmazottja, Richard Geldreich egy kissé másképp látja a dolgokat, és véleményét Twitteren meg is osztotta.

Természetesen eddig is voltak olyan kiadók, akik elkerülték a Steamet, és játékaikat csak saját platformjukon tették elérhetővé. A játékosok elsősorban az Epic Games üzletpolitikája miatt lázadtak fel mindamellett, hogy áruházuk több szempontból is alulmarad a többi klienssel szemben. Richard Geldreich ettől függetlenül úgy gondolja, pont az olyan új platformok, mint az Epic Store fogják megmenteni a PC gaminget, miközben a Valve/Steam egyeduralma pont az ellenkezőjét érte volna el.

Geldreich egyik tweetjében például kiemelte, hogy eddig a teljes iparág 30%-a lett a Steamé, és el sem tudjuk képzelni, mekkora bevételre is tettek szert, az Epic pedig pont ezen próbál változtatni. Természetesen az említett 30% tényleg sokkal kedvezőbb a kiskereskedések 50%-ához képest, de például az Epic Games ajánlata sokkal kedvezőbb a fejlesztők, illetve kiadók számára, és ez hosszú távon a gamerek szemszögéből is sokkal jobb lesz majd. Állítása szerint egy ideig még biztosan mérgelődni fognak a játékosok, hiszen az exkluzivitások egy évig, de akár tovább is tarthatnak majd. Szerinte a jövőben a Steam lesz a másodrangú játékok platformja, míg az Epic és egyéb platformok adnak majd helyet az új AAA játékoknak.

Ajánló
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 24
no avatar
3 hónapja | 2019. 04. 11. 16:03:12
#
Én azér nem szeretem az epick store-t mert mikor le tölt a procim 100% pörög nem mondom hogy procim van sőt elég gyenge (amd E2 1'7 ghrz 2 mag' 4gb rám) de akkor is a steam nem csinálja
no avatar
3 hónapja | 2019. 04. 10. 18:45:35
#
Ejh, milyen jó is lesz nekünk... A játék ára nem változik, több haszon marad a kiadónál és még egy újabb f.st kell feltelepíteni a gépre...
HakuDragon avatar
3 hónapja | 2019. 04. 10. 14:54:00
#
Aztán nemám a Half-Life 3 is Epic exklúzív lesz a végén tesó 8-)
Cancy avatar
3 hónapja | 2019. 04. 10. 18:00:57
#
@HakuDragon: :?:?
blaxphoenix avatar
3 hónapja | 2019. 04. 10. 10:43:44
#
Gumiszoba XD
HakuDragon avatar
3 hónapja | 2019. 04. 10. 14:50:24
#
@blaxphoenix: Amúgy igen 8-)
botmunpls avatar
3 hónapja | 2019. 04. 10. 08:02:36
#
Hát, nem vagyok egy ultimate gamer, csak 2-3 széria van ami komolyabban érdekel, de steam és uplay-en kívül nincs más a gépemen. A uplay is részben azért, mert az AC-kat steamen keresztül rakja fel. Nincs kismillió játékom (42, abból csomó kis budget ajándék volt), de olyan nagy címeket szereztem meg olyan piti összegért, hogy nem különösebben nézelődöm máshol.
no avatar
3 hónapja | 2019. 04. 10. 09:04:38
#
@botmunpls: Nem kell ultimate feketeöves gamernek lenni, hogy fent legyen 6+ kliens. Elég ha olyan az érdeklődési köröd és nem egy kiadó + steamen vannak számodra érdekes játékok.
xCube avatar
3 hónapja | 2019. 04. 10. 07:49:25
#
Egy kijelentésében látok igazságot, de az sem pozitív:

a jövőben a Steam lesz a másodrangú játékok platformja, míg az Epic és egyéb platformok adnak majd helyet az új AAA játékoknak


Eléggé valószínű, hogy a nagyobb kiadók és fejlesztők, akiktől AAA címek érkeznek mind mind saját platformot indítanak, vagy becsatlakoznak valakihez, mint pl. jelen esetben az Epic Store -hoz. Hogy miért? Mert így tökéletesen lehet hosszú ideig magasan tartani egy játék árát. Ha megfigyelitek a Steam -hez képest szinte alig vannak akciók a többi kliensen. Egy évig lazán árulhatnak mindent teljes áron, a használt piacot ellehetetlenítik a CD kulcsok, esetleg grey marketen lehet kétes eredetű olcsóbb kulcsokat venni.

Szép kis jövőkép nem? Mindent a PC játékért.
no avatar
3 hónapja | 2019. 04. 10. 08:55:25
#
@xCube: Már indítottak saját platformokat, ez még most is zajlik, és még most is készülgetnek új, saját placcok, pl wargaming is beszállt a launcher "piacra" a saját játékainak.

Én inkább azt látom, hogy pl ha az Ubi játékokon van leértékelés a Steamen akkor ugyanakkor és azonos mértékű leértékelés van a uplayen is. Persze: kiadó határozza meg a kedvezmény mértékét, nem a Steam.

Steam megtarthatja a monopol helyzetét ha beszáll ebbe a P2W háborúba.Kérdés, be akar-e vagy sem.
NightWolF33 avatar
3 hónapja | 2019. 04. 10. 06:55:45
#
Nagyon jól fogunk ezzel járni....
sunny474 avatar
3 hónapja | 2019. 04. 10. 06:38:17
#
Köszönjük Emese. Őszintén tényleg nem értem ilyen jellegű cikkek minek kellenek még pluszba tekintve, hogy eddig is tudtunk ezekről. Az az a pár mondat meg, ami a végén elhangzik a csóka szájából abból ez kifejezetten tetszik: "Szerinte a jövőben a Steam lesz a másodrangú játékok platformja, míg az Epic és egyéb platformok adnak majd helyet az új AAA játékoknak ,,
Amíg minden AAA játék ígyis úgyis 60$-os (pláne nekünk €) árcímkével lesz hajigálva a népnek + még ennyiért DLC, meg a biztonság kedvéért mikrotranzakciók is kellenek addig köszönöm, inkább egy olyan platformon tudom ezeket az indokolatlan áru játékokat is amiket egy sale keretében később értelmes áron is megtudok venni és a platform átlátható és sok jól működő szolgáltatással rendelkezik.

Az origin-t már végülis elfogadtam a battlefield széria miatt van fent csak, de függetlenül, hogy EA, ott is vannak sale-ek, van a shooterekhez a kliensnek fps számlálója, nem kell feltétlen 3rd party program amikor a graffal bohóckodsz. Amit személyesen jónak tartok mint platform az a battle.net. Ha az activision fül nem került volna az aljára, akkor gyönyörűen csak a fejlesztő által kiadott saját játékai vannak rajta szépen egy helyen. Imádom a blizzard legtöbb játékát, maga a bnet platform is egészen átlátható és így ez ellen nincs is kifogásom ha a fejlesztő a saját játékait egy saját platformon tartja, feltéve ha az jól működik.

De most mivel már a csapból is ez folyik leszedtem az epic launchert csak azért, hogy lássam hogy néz ki és milyen funkciói vannak, felőlem bányásszon addig az 5perc erejéig. És b*meg semmi. Olyan az egész mint egy fekete BSOD. Egy 0, még a uplay is értelmesebb köntösben van. Erre fel kérdem én mi a francra verik folyamatosan a nyálukat, mikor a kliensük nem több egy vegyi hulladéknál? Egy olyan bohóc platform generált ekkora felbolydulást aminek a 8-14 éves tökmagok a közössége túlnyomórészt, ahol rendre jönnek a botrányok, hogy vérpistike lehúzott anyuci kártyájáról a kis hátoldalon lévő CVV kód segítségével 1000$-árt, hogy rainbow köntösben rózsaszín fegyverekkel lövöldözhessen. Zseniális.

Szerk: Bánom is én lassan, hogy szerintük biztosan kell még nekünk több kliens. Viszont, ha szerintük minden a pozitív irányba halad a sok felbőszült játékos véleménye ellenére, legalább annyit tegyenek meg az érdekünkben, ha már ránk is erőszakolják az exkluzivitást így vagy úgy, akkor legalább a friend listet szinkronizálják egymás között. Számomra ez egy érvágás, hogy nem elég, hogy köteleznek arra, hogy még valami fusson a háttérben ami feszt kijelenti, hogy turkál az adataimban még a haverjaimat is addoljam újra ha egy játék amit nagyon régen várok jön és megkötik a kezem, hogy csak az epic tákolmányával tudom játszani az első bő fél évben. Amíg ez nem lett kijelentve nagy valószínűséggel nekem a Border 3. része pre order lett volna, de így 5x meggondolom majd, hogy inkább elmegyek a virágboltba fél évre aztán ha már lehet beszerzem ott ahol eredetileg akartam a coop miatt...Ennyit arról, hogy "jót tesz" a pc gamingnek, jelen formájában inkább árt mint sem használ, a potenciális vásárlókat vesztik majd el ilyen baromságok miatt.
no avatar
3 hónapja | 2019. 04. 10. 07:17:42
#
@sunny474: Nem a csak felbolydulással van a baj, mert pl a Discord sem okozott ekkora visszhangot, ahogy a GoG boltja sem, hanem az általuk behozott és képviselt politika.

A megvásárolt exkluzivitással sem lenne akkora baj (bár eddig ezen a piacon eddig ez nem volt bevett gyakorlat, ha eltekintünk a kiadük saját boltjainak a tolásától, ami azért érthető döntés), ha nem a már meglévő és bejelentett játékokat érintené. Bár hozzáteszem, személy szerint engem baromira lelombozott az Ubi döntése, hogy a márcus 1 utáni játékaik mind EGS-esek lesznek, a Steam helyett, és ez érintette a többször elhalasztott Anno 1800-at is.

Ezek után érdekes lesz látni, hogy a sokak által örvendetesnek tartott verseny, tényleg verseny lesz-e:
- Steam is nekiáll és exkluzivitási szerződéseseket köt
Vajon van ekkora költségkeretük ilyen projektekre, tudva hogy az EGS mögött mi áll? Ez tényleg verseny lesz? Véleméynem szerint ez alsó hangon P2W lesz...ami nem nevezhető versenynek.

- Steam már felmérte a helyzetet, és nem kötöget exkluzivitási szerződéseket
Nincs rá tőkéjük, lehetőségük, keretük, vagy csak szimplán nem akarnak számháborúba keveredni az EGS-el, és bíznak az eddig alapozott hírnevükbe. Free user vs P2W user mérkőzés...ami szintén nem nevezhető versenynek.

Akárhogy is, szerintem ez nem semmilyen formában sem verseny. És persze a játékos fogja megint megszívni, mert ebből a nagy versenyből egyelőre semmilyen formában nem részesül.
sunny474 avatar
3 hónapja | 2019. 04. 10. 08:35:24
#
@Palanova: Ezért bosszant az egész engem is. Még az EA sem kavart ekkora port az origin-el, legalábbis nem rémlik, hogy ekkora hírözön lett volna belőle.Én sem nevezném ezt versenynek. Korábban amikor a téma felcsengett azt hittem a steam monopol ilyen téren és ez lehet rossz, de tévedtem. Amit írtam, mindegy hova kerül a standard 60$-nál úgyse lesz olcsóbb egy AAA cím induláskor. Az meg ha még olyan platformra is kerül amivel a játékosok nem tudnak szépen szólva azonosulni még rátesz egy lapáttal. Ez nem csak feltétlen nekünk rossz játékosoknak, hanem a kiadóknak is fájni fog ha tovább fajul a kalózkodás, mert még egy faktor szerepet vállal majd ami miatt nem hajlandóak a fogyasztók fizetni.

Szerk: Ez az exkluzivitás téma számomra olyan, mintha döntenem kéne, hogy Xbox-ot vagy PS-t vegyek. Ott a kezdetek óta fennáll ez a helyzet és így elfogadott. Viszont az, hogy PC-re is ha nem is olyan mértékben mint konzolok esetében egy hasonló rendszer jön létre k*rva jól fogunk kinézni.
no avatar
3 hónapja | 2019. 04. 10. 08:47:08
#
@sunny474: Nem, mert EA és a többi kiadó esetén a játékos elfogadta hogy a saját boltját tolja, ami azért valahol érthető. De mégis örvendetes volt amikor pl az Ubi elkezdte átvinni a termékeit a Steamre.

Steam monopol helyzetben van, ehhez kétség sem fér. És ezt ki is használja masszívan. És ebből sem sokat kap a felhasználó (lásd: csökkentette a sápot a kiadók felé, de a játékok ára nem csökkent), mert a Kiadók drágább játékokat akarnak. Ubi nyíltan 100€-s játékokat akar. És érdekes módon 60€ az alap ár, 40€ a Season pass...no comment.

A Kiadó azt nézi hol van neki nagyobb haszon. Ha a Steam 18-30%-ot vesz le a 60€-ból az EGS meg csak 10-12%-ot, EGS-re fog menni, a saját érdekében. A felhasználó meg le van sajnálva. Ahogy a Taxi 2-ben is volt:
Én is mentőztem, 54-ben Algériában: Fél szemem a úton, a másik a gépfegyveren, a beteg meg várjon a sorára.


Kalózkodás teljesen más téma, noha elkezdték felemlegetni megint hogy ezzel is ekézzék a Kiadókat és az EGS-t, eddig is volt és a Kiadók bőven túlélték, ezek után is túl fogják. Ha meg akarják, meg tudják akadályozni, kérdés hogy az kinek lenne jó, és miért nem lépték meg eddig, aminek a megválaszolása megint kb vallási vitába fordulna, mint az intel vs amd, pc vs konzol...
sunny474 avatar
3 hónapja | 2019. 04. 10. 08:51:09
#
@Palanova: Logikus az álláspontod. Számunkra lényeg a lényeg, szívunk sajnos :/
no avatar
3 hónapja | 2019. 04. 10. 04:53:31
#
Remélem ez az utolsó EGS hír a héten.

Mert ennek a hírnek annyi célja volt hogy megint csak az EGS vs Steam kerüljön elő.
FullMoonDog avatar
3 hónapja | 2019. 04. 10. 01:24:54
#
Az EPIC maximum akkor legyen elsőrangú, ha képes lesz legalább arra mint a Steam, kilép a befektetők közül a Tencent és képesek lesznek a felhasználói adatokat (beleértve a fizetőeszközök adatait) biztonságosan tárolni. A baj tényleg nem az, hogy nem Steam, hanem az hogy az ami. A másik, hogy ez az aljas vásárló ellenes üzletpolitika csak mégjobban rontja a játékipar helyzetét, azon kiadók/vásárlók akik lepatkálnak az EPIC-kel (és emiatt azok is akik nem) hosszú távon nem fognak jól járni.
Memento Mori avatar
3 hónapja | 2019. 04. 09. 23:20:34
#
Muhhhahhahhaaaaaa... Az epic store olyan jót tett a gamer közösségnek is, hogy az egyik fele a epic-et utálja a másik fele meg azokat, akik utálják a epic-et. XD De hogy a kliensük nemhogy az állóvizet nem kavarta fel, de még azt a kis tócsát sem amit a steam köpött egy másnapos reggelen a padlóra, az egyszer biztos. Ez epic meg gondolt egy merészet, hogy ő most lejátssza a dolgot ezzel a valve nevű kis pöcshuszárral? Csak annyi volt a gebasz, hogy az epic sakkozót küldött a bokszmeccsre...
Azt is Geldreich mondta: "Steam was killing PC gaming... ...Epic is fixing this for all gamers."
Egy részről nagyon kíváncsi leszek, hogy az epic mit hoz helyre pc gaming ügyben. Más részről egy ex alkalmazott károgása nem túl releváns számomra. Egy olyan emberé, aki rommá fikázta az open gl-t az apple api-jáért, miközben a Metal api kb még csak papíron létezett. Jobb volt míg a steamnél dolgozott. Addig legalább nem ért rá hülyeségeket beszélni.
vyne avatar
3 hónapja | 2019. 04. 09. 23:01:43
#
A konkurencia mindig jo. Jot fog tenni nekunk gamereknek hosszu tavon, majd meglatjatok. :P
Balu_kapitany avatar
3 hónapja | 2019. 04. 09. 22:18:12
#
Az én szemszögemből mint vásárló nekem mindegy volna az hogy honnan veszem de az epicnél van a fortnite ami...(egyszerűen nem tudom kifejezni a játék iránti gyűlöletemet) ezért inkább a Steamet támogatom
Mk9_Jade avatar
3 hónapja | 2019. 04. 09. 21:36:59
#
Úristen..... Keresés funckiót is bele kellett rakni mert az se volt benne siralmas egy store. Majd biztos ez menti meg. Steam ezerszer jobb átláthatóbb mindenre megoldást ad. Olcsóbbak a játékok..... Húha oda ne rohanjak. Ha a Epic lesz az első Istenemre fogom mondani SEMMIT NEM FOGOK MEGVENNI ONANN! Igaz idáig se vásároltam de majd nézem a leárazásokat.
WeKing avatar
3 hónapja | 2019. 04. 09. 21:36:14
#
De ezeket a számokat eddig is ismertük, nem!? Most a csávó azt hiszi, hogy valami újat mondott? Hogy feltárt előttünk egy Gaben féle összeesküvéselméletet a játékipar ellen vagy mi?! 8-)
kolbaszkarika avatar
3 hónapja | 2019. 04. 10. 11:50:55
#
@WeKing: Ez a store téma most a clickbait. Ahogy nézem a kommentek mennyiségét, hozza a klikkeket rendesen. Ezért osztják meg a legapróbb híreket is, még akkor is ha semmi hírértéke.

No offense az oldal ellen, ez a dolguk gyakorlatilag. Engem nem zavar, meg is nyitom szívesen, csak nem fog habzani a szám mint a megvezethetőbb kollégáknak. 8-)


Lite versions: