Menu
A Nintendo pert indít a rajongói Super Mario 64 PC-s port ellen
Szerző: xoki, 2020. május 09., hír

A hónap elején egy független csapat közzétette a Super Mario 64 PC-s portját, akik korábban egyáltalán nem beszéltek erről a projektről. Ennek köszönhetően sokáig megúsztak mindenféle jogi problémát, de most, hogy sok helyen beszámoltak a rajongói verzióról, a Nintendo ügyvédei is megtették az első lépéseket, hogy véget vessenek neki.

A Super Mario 64 PC-s portja a játék forráskódjának visszafejtésével jött létre. A projekt mögött álló személyek sikeresen implementálták a DirectX 12-t és több magas felbontás támogatását, ráadásul modern kontrollerek is használhatók a játékhoz.

A TorrentFreak értesülése alapján a Nintendo célba vette a rajongói projekt leállítását. Az amerikai Wildwood Law Group már nekilátott a panasz benyújtásának, és a Google is felszólítást kapott, hogy távolítsa el a játék fájljait a Google Drive és minden más hasonló szolgáltatásából. Ezt követően több oldalról törölték a játék nyomait, illetve Redditről is eltűntek a rajongói projekt fájljaihoz vezető linkek.

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 73
Superlompos avatar
84 napja | 2020. 05. 17. 10:32:50
#
Én is kipróbáltam ezt a játékot, igaz csak pár perc erejéig játszottam vele. Billenytűzettel szerintem nem érdemes játszani az biztos. Kontrollerrel más sokkal több értelme van. Érdekes élmény volt, mert nem igazán játszok Mario játékokkal, meg ezzel soha nem játszottam, szóval nekem brand new élmény volt.
SLIMEGUY avatar
88 napja | 2020. 05. 12. 19:17:22
#
megvan :) nagyon epic
X9K338DA avatar
3 hónapja | 2020. 05. 10. 18:37:22
#
Ez borítékolható volt, különösen a Nintendo esetében. Copyright claimeli a videókat, amikben szerepelnek a játékaik, vagy csatlakozol az alkotói programjukhoz, hogy valami mégis csurranjon-cseppenjen az általad készített videóból, de így is lenyúlják a videó által termelt pénz negyedét. Csodálkozom, hogy abból kifaroltak. A Nintendo hirhedten az egyik legkeményebb, ha rajongói tartalmakról van szó. A hobbi illusztrátorokat perbefognák a fanartok miatt, ha tudnák. Nem ismerik a fair use-t. Hát még ha rajongói portról van szó.
hekli96 avatar
3 hónapja | 2020. 05. 10. 15:57:41
#
Itt inkább arról van szó, hogy kérdés nélkül csinálták meg. Az meg nem indok, hogy úgysem engedik meg. A játék a Nintendo tulajdonát képzi, ha nem akarják engedni, hogy megcsinálják windowsra vagy felújítsák az-az ő dolguk.

Nemhiszem, hogy itt sokan vannak akik megdícsérnek egy ismeretlent azért mert a többség szerint értéktéktelen padláson lévő dolgait megpiszkálja, hogy működjön majd beadja a közösbe. Ez inkább elvi kérdés, ami az enyém az-az enyém, ha ki akarom dobni kidobom, ha felajánlom jótékonyságra, vagy felújítom akkor azt csinálom. Senkinek nincs joga felmászni a padlásomra és eldöntenie, hogy mi az ami már a közösség tulajdona mert X éves és egyébként se fizetne érte senki.
Ne jöjjön senki azzal, hogy jó de ez egy videójáték, ez ugyanúgy egy tulajdon mint bármi más.
Milton avatar
3 hónapja | 2020. 05. 10. 16:58:14
#
@hekli96: Hé, itt nem illik logikát használni. Tessék felháborodni, és rasszista módon szidni minden egyes dolgozó teljes családfáját.
Delej avatar
3 hónapja | 2020. 05. 10. 18:48:18
#
@hekli96: Egyet értek veled, bár nem túl logikus. Hosszútávon ez is egy jó reklám, mert erősíti a köztudatban a Super Mario jelenlétét a játékpiacon, ahelyett hogy ellenne felejtve én személy szerint még az idejét sem tudom hogy mikor játszottam emulátorral PCn vele, az eredetiről meg nem is beszélve. Ha rajongók felkarolnak egy játékot az kölcsönösen jó, akár modok készítésével, jócskán kitolja a játék szavatosságát pl: Skyrim, witcher... De persze ettől függetlenül a szívük joga ezt megvonni.
hekli96 avatar
3 hónapja | 2020. 05. 11. 08:23:24
#
@Delej: Mondjuk genyó húzás, de ha belegondolsz pont, hogy így van nagyobb visszhangja, hogy elkaszálták. Itt is lehetett olvasni, hogy sokan "már csak azért is" alapon beszerezték valahonnan és kipróbálták. Fele ennyi cikk se íródott volna róla ha békénhagyják, pár ember letölti majd eltűnik a süllyesztőbe. Szóval ha reklám/marketing tekintetbe nézzük ez volt a jobb húzás.

A fejükbe meg nem látunk bele, hogy milyen jövőbeli terveik vannak. Lehet ebből is csinálnak egy olyat majd mint a NES-ből vagy csak szimplán a megmaradt működő gépek értékét akarják növelni azzal, hogy nem engedik, hogy könnyen hozzáférhetőek legyenek a neten a játék nem hivatalos PC-s portja.
Milton avatar
3 hónapja | 2020. 05. 11. 08:37:06
#
@hekli96: Bár részben egyet értek, nem igazán lehet erre az esetre alapozni, hogy nagyobb visszhangja lesz más esetekben is, mert itt szándékosan próbálták titokban tartani minél tovább a portot (a róla készült cikkek is leginkább erről szóltak), még release után is. Végül még így is elterjedt az első ilyen cikkek miatt, és a Nintendo is csak ezért vette észre (legalábbis ilyen hamar), a per és az arról szóló cikkek csak ezután jöttek.

Persze, másfelől, valószínűleg amúgy sem szorulnak rá nagyon az ilyen "ingyen reklámra". Ezeket már úgy sem adják el, és az új konzolok és címek eladása sem ezen múlik. A jó játékaik miatt születtek meg az emulátorok, nem az emulátorok szülték meg a rajongó tábort.

Egyébként egy-két hónapja rebesgetik, hogy még idén lesz több régi Super Mario játék is kiadva Switchre (többek közt a 64), így ha PC portot nem is kapunk, de újra elérhetőek lesznek, viszont erről már a port előtt is szó volt.
no avatar
3 hónapja | 2020. 05. 10. 14:30:24
#
A "rajongói verzió "készítői"" mégis mit vártak? Buksi simit? Komolyan ennyire nem tanulták még meg a játékosok, hogy a nagy cégek igyekeznek védeni a saját termékeiket? Ez megy már 10+ éve...azok az idők elmúltak hogy villantottál egy nagyot és egy neves cég egyből alkalmazott.

És lehet anyázni a céget, de azt is meg kellene érteni, hogy az ha adott termék az ő tulajdonuk akkor igenis jogosan próbálják meg megvédeni és aki ezzel szembe megy az nem buksi simit kap.

Te is védenéd a saját szellemi terméked ha abból lenne csak bevételed vagy abból élnél.
19951207 avatar
3 hónapja | 2020. 05. 11. 09:35:52
#
@Palanova: Tökéletes "ellenpélda" a Black Mesa. Fan projektként indult és a Valve nem lőtte le, még azt a lehetőséget is megkapták a fejlesztőik, hogy amennyiben fizetős változatként adják ki (ergó kap a valve is részt belőle), akkor még a source engine-hez is nagyobb hozzáférést kap a fejlesztő csapat, így nagyobb szabadságuk volt effektek és optimalizálás, stb téren.
Lehetne tanulni tőlük...
no avatar
3 hónapja | 2020. 05. 11. 10:43:27
#
@19951207: Persze van ahol felkarolják ezeket, de lássuk be, nem ez a jellemző. Nem tudom mi volt a Black Mesa fejlesztői és a Valve között, de előítéleteim szerint nem egy baráti csevely hogy:
- Ez az srácok szép volt, hogy nekiálltatok a régi nagy sikerű termékünket felújítani, tessék itt vannak az eddig nem publikált források hozzá és négy akkor fejlesztő emailcíme ha elakadnátok esetleg, hja és ha Steamen adjátok ki akkor még jobb százalékot adunk nektek.

Inkább:
- Ez az srácok, szép volt hogy nekiálltatok a régi nagy sikerű termékünket felújítani, a megkérdezésünk nélkül, mindezt ráadásul publikáltátok is a neten így a kezünket is megkötöttétek, tessék itt egy idézés hogy megszegtétek a szerzői és társ jogainkat. Ha nem akartok pert, amit nyilván elbuktok, mert hát ilyen a jog, akkor a következőket teszitek:
+steamen adjátok ki
+ publikáljátok mekkora jó fejek vagyunk veletek, különben go to per...
Milton avatar
3 hónapja | 2020. 05. 11. 09:49:59
#
@Palanova: Pontosan ezt várták, ezért is tartották mind ők és mind a játékosok letitokban ameddig csak tudták. Senki nem mondta hogy meglepődtek, a céljukat pedig már amúgy is elérték. Kint van a neten, és ott is fog maradni.

Attól még hogy a Nintendo kézzel lábbal küzd ezek ellen (persze teljesen jogosan), attól még nem fognak leállni az ilyenek. A mai napig készülnek jobbnál jobb emulátorok, és kerülnek elő új olaldalak ahol elérhetőek a hozzá kellő ROM-ok.
santakigyo avatar
3 hónapja | 2020. 05. 10. 13:20:38
#
Már mindenhol megtalálható. Bár a portolás miatt van egy érdekes rendszerigénye.
19951207 avatar
3 hónapja | 2020. 05. 10. 12:17:56
#
Tipikus nintendo :D
Vigyázzunk, még a végén ezt az oldalt is beperlik, mert említeni merték az IP-jüket XD
kolbaszkarika avatar
3 hónapja | 2020. 05. 09. 23:20:17
#
Féltik a Nintendo 64 eladásokat? 8-)
Sok sikert a fájlok eltávolításához a netről!:?
gerzson95 avatar
3 hónapja | 2020. 05. 10. 01:49:58
#
@kolbaszkarika: Szerintem inkább kiadják switchre egy "barátságos" 30 eurós cimkézéssel amekkora sz@revő egy cég.
kolbaszkarika avatar
3 hónapja | 2020. 05. 10. 01:53:30
#
@gerzson95: Persze, ugyanaz lesz a történet mint amikor letiltogatták a rom-okat meg perelgették a kínai konzolokat, mielőtt kiadták azt a 10 centis Nintendot. Ha látnak valami jövedelmezőnek tűnő "maszek" megoldást, egyből mennek az ötletre mint a légy a szarra.
Valahonnan pótolni kell a hiányzó kreativitást. 5 címből élnek 30 éve.
Milton avatar
3 hónapja | 2020. 05. 10. 11:03:15
#
@kolbaszkarika: Mindig is a zaklatták a ROM-os oldalakat, nem csak a "10 centis Nintendonál", közel sem szorulnak rá hogy ilyen esetekből lopjanak ötleteket.

Lehet sok mindent mondani rájuk, van ahol meg is érdemlik. Mindenképpen röhejes hogy a mai napig nem tudják kezelni az ilyen rajongói megmozdulásokat (ebben amúgy közel sincsenek egyedül), és másban is fárasztóan inkompetensek (pl Switch Online), sajnos a japán kultúra már csak ilyen makacs tud lenni. Viszont a kreativitás hiányával jellemezni őket röhejes. Azon kívül hogy az az 5 még a legkevésbé elnézően számolva is több 10, egy címből képesek több kreativitást kihozni mint a legtöbb cég az összes címével egybe véve. Oka is van annak, hogy miért élnek meg sikeresen ezekből 30 éve.
SuperPuma avatar
3 hónapja | 2020. 05. 10. 12:44:23
#
@Milton: Azért valljuk be, a fiatalabb korosztály kevesebb kritikát is fogalmaz meg a játékok miatt. Szerintem azért eléggé rókabőr nyúzás megy a címekkel néha. Másfelől érthető, hogy ameddig van szép bevétel, nem fognak merőben újba belevágni. Bár nem is mondanám kimondottan kreatívabbnak így általánosságban a többi kiadónál. Persze ez az én véleményem, közel sem biztos, hogy így van.
Milton avatar
3 hónapja | 2020. 05. 10. 16:52:58
#
@SuperPuma: Attól függ hogyan érted. Nem csak a fiatalabb korosztály a célközönségük, szinte az összes játékukat "családbarátra" tervezik, kortól függetlenül élvezhetőek, így bőven van vásárló táborukban felnőtt is, akik kritizálhatnák a játékaikat. (Vagy másra értetted ezt?)

Emellett a "nem vágnak bele újba" sem teljesen korrekt. Lehet mondani hogy a Super Mario vagy a Zelda frencsájszt a mai napig lovagolják, de ugyanígy a mai napig tudnak újat és olyat kihozni belőlük aminek más a közelébe sem ér (Super Mario Odyssey, Breath of the Wild), az előbbivel pedig több műfajban is részt vesznek (Luigi's Mansion, Mario Kart, Mario Party). Nem utolsó sorban szoktak új címeket is kiadni (Splatoon, Ring Fit Adventure, Arms), nem csak régieket.

Igaz hogy az egész family-friendly témával leszűkítik valamennyire a lehetőségeket, egy vérengzős henteldét biztos nem fogunk tőlük kapni, de még így is rengeteget tudnak újítani több téren is, és csak a legalapabb címeikkel több műfajban vesznek részt mint a legtöbb fejlesztő, de akár még kiadó is.

Nyugodtan javíts ki ha másra gondoltál, lehet én értettem valamit félre.
ichigo23619 avatar
3 hónapja | 2020. 05. 09. 22:06:19
#
akinek kell egy szót mondok: ncore.
Rocky12 avatar
3 hónapja | 2020. 05. 09. 21:40:49
#
De ennek egyébként mi értelme van, ha már a leggyengébb gépeken is tökéletesen futtatható Nintendo 64 emulátor segítségével? Még a régi, 8 éves telómon is futott a játék.
mikej95 avatar
3 hónapja | 2020. 05. 09. 22:46:06
#
@Rocky12: Egér billentyű support ahogy nézem.
Milton avatar
3 hónapja | 2020. 05. 09. 23:00:20
#
@mikej95: Billentyűzet emulátorokkal is működik, egér support pedig nincs (próba alapján legalábbis).
Milton avatar
3 hónapja | 2020. 05. 09. 23:04:41
#
@Rocky12: Nem kell külön emulálni a konzolt. Persze ez ma nem sokat jelent, bolhafing az erőforrás amit megspórol, de azért buli hogy "rendesen" működik az egész, nem pedig egy emulált rendszeren belül.

Ezen kívül érdekes mint fejlesztői eredmény, még ha meglévő kód alapján is csinálta.
Rocky12 avatar
3 hónapja | 2020. 05. 10. 14:09:46
#
@Milton: Értem, így már világos.
xCube avatar
3 hónapja | 2020. 05. 09. 23:52:14
#
@Rocky12: Az, hogy ez nem egy emulált dolog, hanem egy teljes port.
RaggaBone avatar
3 hónapja | 2020. 05. 09. 21:17:50
#
Emlékszik még valaki az AlterIW.net-re? Csak azért meghurcolták a készítőket mert tettek bele rendes szerver támogatást és admin kitet. Szúrta a szemét a Passzivisionnek hogy jobb munkát végzett pár suhanc mint ők.
Maros avatar
3 hónapja | 2020. 05. 09. 19:36:51
#
Nintendo egye meg a Mario-ját, szúrja fel magának utána legyen vele boldog és Amerika!!!
Milton avatar
3 hónapja | 2020. 05. 09. 23:05:59
#
@Maros: és Amerika mi?
vyne avatar
3 hónapja | 2020. 05. 09. 23:32:54
#
@Milton: Mire gondolhatott a kolto... :D
Maros avatar
3 hónapja | 2020. 05. 10. 07:15:43
#
@vyne: Az csak mifelénk egy mondás, aki érti az érti, aki nem az meg nem!
vyne avatar
3 hónapja | 2020. 05. 10. 08:25:42
#
@Maros: Nem kell megsertodni, nem a hovirag ovodaban vagyunk... :D
Maros avatar
3 hónapja | 2020. 05. 10. 11:18:54
#
@vyne: Dehogy sértődtem én meg! XD:?B-)
vyne avatar
3 hónapja | 2020. 05. 10. 12:59:55
#
@Maros: Akkor megnyugodtam..:?:?
Maros avatar
3 hónapja | 2020. 05. 10. 13:45:13
#
@vyne: Örülök! :?
Maros avatar
3 hónapja | 2020. 05. 10. 07:17:18
#
@Milton: Igen! Amerika Afrika, paradajka paprika! :?
Milton avatar
3 hónapja | 2020. 05. 10. 10:41:51
#
@Maros: K
Maros avatar
3 hónapja | 2020. 05. 10. 11:19:12
#
@Milton: ;)Szólj hozzá...
Milton avatar
3 hónapja | 2020. 05. 10. 11:20:53
#
@Maros: K
Maros avatar
3 hónapja | 2020. 05. 10. 11:22:07
#
@Milton: ;)Szólj hozzá...
Milton avatar
3 hónapja | 2020. 05. 10. 11:29:35
#
@Maros: Még szerencse hogy nem csak trollkodni sírtad vissza magad az oldalra XD
Maros avatar
3 hónapja | 2020. 05. 10. 13:48:31
#
@Milton: Mikor sírtam?! A trollkodással kapcsolatban meg mit értesz pontosan? :o
TRACERHD avatar
3 hónapja | 2020. 05. 09. 19:34:14
#
Gratulálok!
mikej95 avatar
3 hónapja | 2020. 05. 09. 19:27:55
#
Én akkor most elcammogok torrentbótba.
reszler112233 avatar
3 hónapja | 2020. 05. 09. 20:32:51
#
@mikej95: Dettó. Már lent is van, de lehet ettől függetlenül csak kipróbálva lesz. Pedig rendes Nintendo-n menyit toltam anno.
gerzson95 avatar
3 hónapja | 2020. 05. 09. 19:20:59
#
Fillérb@szó banda.
tdavid00 avatar
3 hónapja | 2020. 05. 09. 19:16:29
#
Kár, hogy nem tudtam letölteni. Van olyan hely, ahová nem ér el ennek a cégnek a keze, és letölthető a játék?
SuperPuma avatar
3 hónapja | 2020. 05. 09. 19:31:27
#
@tdavid00: Piratebay, Kickass, bármely ruszki weboldal, Fidesz.hu
zelcsi avatar
3 hónapja | 2020. 05. 09. 20:29:42
#
@SuperPuma: Szólj hozzá...:?:?:?:?:?:?
Törölt hozzászólás
SuperPuma avatar
3 hónapja | 2020. 05. 09. 19:30:25
#
@cabus26: Az összes japán vállalat ilyen. Spoiler!
Bár mikor meg a Renault tolja nekik a zsetont, az azért nem jön rosszul ugye
cabus26 avatar
3 hónapja | 2020. 05. 09. 21:03:17
#
@SuperPuma: De tényleg azt nem zavarja őket,hogy a legnagyobb játékukat már a megjelenés évében lehetett emulátoron is játszani XD
Milton avatar
3 hónapja | 2020. 05. 09. 22:54:04
#
@cabus26: What? Folyamatosan zaklatják a ROM-os oldalakat is.
xCube avatar
3 hónapja | 2020. 05. 10. 11:35:04
#
@cabus26: Hivatalosan hadat üzentek minden illegális példányokat terjesztőnek.

Alapvetően nekem nem lenne bajom ezzel, ha a játékokat csomagokban adnák ki újra és nem egyesével borzasztó drágán.
cabus26 avatar
3 hónapja | 2020. 05. 10. 11:41:31
#
@xCube: "Hivatalosan hadat üzentek minden illegális példányokat terjesztőnek."
Főleg,hogy valószínűleg már a licence is lejárt,ha kicsit jártas vagy az informatikában,akkor tudod,mire írom.
De lehet a Nintendonál máshogy működik,ennek nem jártam utána...
X9K338DA avatar
3 hónapja | 2020. 05. 10. 18:45:25
#
@cabus26: A Nintendo esetében nem tudom, minek a licence tud lejárni. Övék a játék, a konzol és a ROM is, szerintem nem licencelték senkinek, ha pedig mégis és lejárt, az az ő tulajdonjogukra, szerzői jogi helyzetükre semmi hatással nincs. Arra meg mérget vehetsz, hogy nem fogják elfelejteni megújítani a védjegyet.
xCube avatar
3 hónapja | 2020. 05. 10. 19:58:29
#
@cabus26: Milyen licenc? A saját szellemi termékük. Ha jártas vagy az üzleti és szoftverjog területén (és nem az informatikában), akkor tudhatod, hogy a szellemi termék a fejlesztő tulajdona marad addig, amíg ő el nem adja a tulajdonjogát. Ez nem egy harminc évre levédett szabadalom, hanem egy szellemi termék.

Szerintem te kevered a játékokban használt zenék licenceivel.
cabus26 avatar
3 hónapja | 2020. 05. 10. 20:15:04
#
@xCube: Asszem egységesen 15 év,legalábbis régebben és ha nem frissítették,akkor ingyenesen kellett elérhetővé tenni v vmi ilyesmi,mint pl az első két GTA.
Azért írtam,.hogy lehet a Nintendónál máshogy működik...
xCube avatar
3 hónapja | 2020. 05. 10. 21:14:27
#
@cabus26: A szellemi termékre vonatkozó szerzői jog az USA saját jogkörében 95 - 120 év, az ENSZ pedig minimum 50 évet állapít meg, ami meghosszabbítható.

A legtöbb ingyenes játék a kiadó / fejlesztő döntése alapján kerül ingyenes státuszba, vagy pedig azért, mert megszűnnek a birtokló jogkörök / jogi személyek a termék felett.
xCube avatar
3 hónapja | 2020. 05. 10. 11:32:41
#
@SuperPuma: Nem csak a japán vállalatok ilyenek... .
SuperPuma avatar
3 hónapja | 2020. 05. 10. 12:26:35
#
@xCube: Az is igaz, de tény, hogy leginkább a japánokra jellemző ez. A Valve/Sierra engedi kreatívkodni az embereket.
Spoiler!
Bár szent igaz, a Disney hozzáállása legalább ennyire gusztustalan, ha csak nem mégjobban
Milton avatar
3 hónapja | 2020. 05. 09. 20:00:57
#
@cabus26: i.imgflip.com/3870n9.jpg
LordSzalko avatar
3 hónapja | 2020. 05. 09. 20:37:11
#
@cabus26: media.giphy.com/media/dhaPe3UTzQUsKSpAZ4/giphy.gif
xCube avatar
3 hónapja | 2020. 05. 10. 11:32:04
#
@cabus26: Hozod a formád... .

Néha a kommentjeidet olvasva azon tűnődöm, hogy te miért nem egy lakatlan szigeten élsz teljesen önellátó módon. Az passzolna a hozzáállásodhoz.
Törölt hozzászólás
xCube avatar
3 hónapja | 2020. 05. 10. 19:54:44
#
@cabus26: Én nem védek senkit. Pusztán az a feltűnő, hogy te szinte minden hírhez beszúrsz egy trágár, becsmérlő, sokszor rasszista kommentet amolyan vidéki megmondó kapitányként. Érdekes módon most is tudtál intelligensebb formában válaszolni.

A szigetes hasonlatot pedig nem bántásból írtam, hanem azért, mert a kommentjeid alapján annyira utálsz mindent, hogy ezek már a mindennapjaidat keserítik.
cabus26 avatar
3 hónapja | 2020. 05. 10. 20:13:06
#
@xCube: "sokszor rasszista kommentet amolyan vidéki megmondó kapitányként"
A rasszista szó nem is ezt jelenti,hanem faji v származási személy hovatartozását/lenézését,ill. azokhoz képest felsőbb rendűnek tartják magukat azok az emberek!
Hol voltam én rasszita????
Kevered a kifejezéseket!
A másik meg,hogy sok lehúzást,vackot nyomnak le az emberek arcán,ez engem kifejezetten zavar,de ez mind magányvélemény!Vagy elolvasod,vagy nem.Ha zavar,akkor ne olvasd el!
Lehet a 20 éveseket,akik alig játszottak és nincsenek benne úgy ebben a világban,azoknak fel sem tűnik,de egy régi motorosnak viszont igen.
Csak már tragikomédia,amit művelnek a pénzéhes kiadók!Ha nem zavar téged,akkor fogyaszd egészséggel,nem ítéllek el!
xCube avatar
3 hónapja | 2020. 05. 10. 21:08:17
#
@cabus26:
"Hol voltam én rasszita????
Kevered a kifejezéseket!"


"csak a sok csíkszemű tartja még fent"


Az életkor amúgy nem jelent feltétlenül intelligenciát. Itt az oldalon is van néhány fiatal, aki sokkal korrektebb és intelligensebb, mint néhány náluknál 10 - 15 évvel idősebb régi motoros.

Az az igazság, hogy a régi idők sem voltak sokkal jobbak, csak akkor még nem volt ekkora az iparág és nem volt ekkor médiavisszhangja egy ilyen történésnek, valamint az okozott kár sem volt akkora.

Üzleti szempontból két nézőpontból is lehet vizsgálni ezt az egészet. Az egyik oldal az internet szabad népe, zömmel azok, akik a "szabad szoftver" korában nőttek fel (köztük én is), akik ezt a lépést úgy látják, mint eme eszme eltiprását egy nagy kapitalista cég által, aki csak a bevételeit akarja növelni.

Ha másik irányból próbálod figyelni a dolgot a cég szellemi terméke a mai napig termék, a fiatal generáció számára ugyanúgy ismeretlen, mint nekünk volt annak idején amikor megjelent. Attól, hogy valami régi még nem értéktelen, így el lehet adni.

Nekem csak a Nintendo árszabásától nyílik ki a bicska a zsebemben, de be is csukom, mert tudom, hogy úgy is lesznek akciók, minek idegeskedni.
Liptik avatar
3 hónapja | 2020. 05. 09. 19:08:38
#
Amúgy meg lehet PC-n játszani vele, csak letöltesz egy nintendo 64 emulátort és egy Super Mario 64-et és kész is van.
Twist avatar
3 hónapja | 2020. 05. 09. 19:03:14
#
Na, épphogy sikerült még letölteni akkor :D
WeKing avatar
3 hónapja | 2020. 05. 09. 19:16:48
#
@Twist: Már hivom is a Nintendo-t! :?
Milton avatar
3 hónapja | 2020. 05. 09. 19:58:58
#
@Twist: i.redd.it/kqlvndw9jv411.png
Twist avatar
3 hónapja | 2020. 05. 09. 21:05:53
#
@Milton: Természetesen minden általam írt dolog csak fikció, a képzelet szüleménye és bármi fellelhető hasonlóság a valósággal csak véletlen egybeesés. XD
vadasz94 avatar
3 hónapja | 2020. 05. 09. 20:19:02
#
@Twist: Nekem, is meg van a játék


Lite versions: