A Metacriticen többé nem értékelhetünk játékokat a megjelenés napján

Szerző: xoki | 2020. July 19. | hír | 30 hozzászólás

A Forbes egy érdekes változtatásra hívta fel a figyelmünket a Metacritic értékelési rendszerével kapcsolatban. Az oldalon most már nem lehet a megjelenés napján játékokat értékelni annak érdekében, hogy elkerüljék a felbőszült rajongók oktalan, negatív értékeléseit.

Mind ez idáig a felhasználók már a megjelenés napján, de néha még az előtt is felnéztek az oldalra, hogy értékeljék az adott új játékot. Nem történt ez másképpen a Sony egyik legnépszerűbb exkluzívjának folytatásánál sem. A The Last of Us Part 2 körüli káosz miatt rengetegen ráugrottak a játékra és szándékosan lepontozták azt, miközben valószínűleg egyáltalán nem is játszottak vele.

A Metacritic természetesen pont emiatt folyamodott ahhoz a változtatáshoz, hogy mostantól néhány nap eltelte után lehet csak értékelni az új játékokat. A The Last of Us Part 2-t a rengeteg kiszivárgott információ miatt pontozták le, és bár ezek nagy része tényleg igaznak bizonyult, maga a játék ettől függetlenül remekül sikerült, még ha sokaknak nem is tetszik majd néhány fordulat a történetben.

no cover
no cover
The Last of Us Part II
Megjelenés: TBA
Műfaj: Akció, Kaland, Túlélő-horror
Fejlesztő: Naughty Dog
Hozzászólások: 28
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Neo1989 avatar
Majd lehúzzák egy 7-el később, na bumm. Ami szar az nem lesz arany.
0
0
0
0
no avatar
A kritikákat és pontozást én is ahhoz kötném, hogy valaki megvette e a játékot vagy sem. Sőt, a kritika mellett ott lenne, hogy mennyi időt játszott vele. Kritikát az mondjon már, aki tényleg rendelkezik a játékkal, nem pedig egy random valaki aki talán nem is szereti a műfajt, csak felszáll a fikázó vonatra, mert mindenki azt teszi. Értem én, hogy van aki lekalózkodta, de ha szerinte ez így teljesen rendben van, akkor vállalja már fel, hogy meg sem vette ajátékot és úgy mond róla véleményt. És itt most nem arra akarok kilyukadni, hogy én szent vagyok mert sosem töltöttem le játékot, de akkor mondjak már véleményt ha megvettem. Szerintem. Most jogosan kérdezhetitek, hogy mi különbség van a megvett és letöltött játékélmény között és a válasz: semmi. Viszont ahogy korábban is írtam, vállald fel hogy kalóz verziót teszteltél, legalább ennyi gerinc legyen benned, ha már pézt költeni a termékre nem akarsz, de véleményt mondani igen..
0
0
0
0
💬 2
xCube avatar
@eveboy21: Egyetértek. És, hogy mi különbség van aközött, hogy megvetted-e vagy sem? A bizalom a fejlesztők felé. Ha csak tört játékkal játszol, akkor mondhatni súlytalanul lebegsz. Ha így köpködsz valakire az olyan, mintha a szomszéd meggyfájának lombjai közül köpködnél a szomszédra, hogy szar a meggy. Tény, hogy szar, de milyen jogon bírálod, ha nem a nem te gondoztad / jelen esetben ha nem fizettél érte. Ha megvetted és szívsz vele, akkor legalább van jogod visszaadni és visszakapni az árát. Ezeket a statisztikákat kéne nyilvánossá tenni, sokkal inkább mérvadó, mint egy first day shitstorm.
0
0
0
0
no avatar
@xCube: Adom. Jó hasonlat a meggyfás példa.
0
0
0
0
Szabcsiadi avatar
Szerintem az jobb megoldás lenne ha az origin/uplay/steam/epic/microsoft/ps fiókba bejelentkezne az ember egy algoritmus meg megnézi, hogy megvette-e xy a játékot. Lehet ez sem oldana meg semmit de legtöbben videók alapján és/vagy virágbolti verziókkal írnak véleményt 😜.
0
0
0
0
💬 3
bitpork avatar
@Szabcsiadi: Nana! Láttunk már virágboltit stabilabban futni ...
0
0
0
0
Szabcsiadi avatar
@bitpork: Nem azzal van a baj, hogy lassabban fut hanem hogy virágbolti 😜 Spoiler!
nem mintha szent lennék ez alól csak na
0
0
0
0
bitpork avatar
@Szabcsiadi: De az nem lehet szemponton kívüli h stabil v nem stabil. Nem a sebességet mondom - Dragon Age Inquisition. Nekem pl csak a törttel nem akadt ki. Után addig pecseltek míg ment de addigra megbántam azt az 50 ojrót de nagyon pedig a gamma tetszett.
0
0
0
0
WeKing avatar
Ezzel sok mindent nem érnek el, ha egy játék sz*r, igy is úgy is le fogják pontozni a g*cibe.. max pár nappal később de úgyis szétszedik. Aztán meg majd bevezetik, hogy törlik a sok negativ értékelést mert az "nem tükrözi a valóságot" 😀
0
0
0
0
💬 1
botmunpls avatar
@WeKing: Annyit értek el, hogy majd más helyek is átveszik ezt a szokást, aztán esetleg azzal az 5-10%-kal jobban fogy addig is a játék. Rövidtávon profit, bár hosszútávon magukkal fognak kicseszni, mert kevesebben vesznek újonnan kiadott játékot.
0
0
0
0
kolbaszkarika avatar
Kár, a mostani alkotásokat nagyjából 2 óra után unom meg. Most majd várhatok egy napot, hogy szétfikázzak mindent mint a disznó.
0
0
0
0
bitpork avatar
Na majd a Metacritic-et is le fogják pontozni emiatt.
0
0
0
0
susguy avatar
Please spend some time playing the game.

Majd kitesznek olyan fél óra tapasztalat alapján íródott "professzionális" cikkeket melyet olyan emberek írtak akik annyira újak a játékok világában hogy már a főmenüben elakadnak.
Értem én hogy jogos lépés, de van ennél rosszabb probléma is.
0
0
0
0
no avatar
Érthető a lépés valamelyest, de semmin se fog változtatni ilyen formában. Amúgy is a metascore olyan who cares dolog 😊
0
0
0
0
cabus26 avatar
A szólásszabadság teljes elnyomása.A következő lépés az lesz,hogy monitorozzák,hogy ki mit ír.A mocskos Nintendo fogja sztem alkalmazni először.így az igénytelen és gusztustalan termékeket lehet értékesíteni.
0
0
0
0
💬 9
xCube avatar
@cabus26: Köszönjük Emese 😃 . Mintha az internet csak a metacritic -ből állna.
0
0
0
0
cabus26 avatar
@xCube: Tök mindegy,miből áll,mert egyikre sem alapozom,.csak a plepsz felé irányítottam,.amit írtam.Én személy szerint egy-két videóból leszűröm,hogy érdekel-e az adott játék v sem.
0
0
0
0
kolbaszkarika avatar
@xCube: Nem csak a Metacriticből áll, de ha beválik akkor átveheti sok másik hely is. Jelenleg a youtuberek is fizetett hirdetők már, már csak a nagyobb oldalakat kell megvenni. A legjobb példa erre a Mafia3-ra "de***jólnézki" felkiáltással rácsodálkozó víárpisti. Aztán amikor már 10 perce bugolt az autó, végül tett egy negatív mondatot.
Persze továbbra is tudunk dönteni anélkül is, hogy mások véleményére figyelnénk. Viszont a kritika mint olyan, lassan dollárra lesz váltva. És ez nem jó.
0
0
0
0
xCube avatar
@kolbaszkarika: Ezt nem is kétlem, de attól függetlenül nem skatulyáznám be cenzúrának, mert az éremnek nem csak egy oldala van. A userek shitstormja pontosan ugyanannyira káros, mint egy fizetett review. Nehéz manapság megtalálni a középutat.
0
0
0
0
botmunpls avatar
@xCube: Van, ahol meghatározó. Ismerek olyat akinél a beugró imdb-n a 10/6, rottenen a 40+70%, és biztos van, aki a metacrit alapján hoz döntést vásárlás előtt.
0
0
0
0
xCube avatar
@botmunpls: Őszintén szólva néhány kevésbé ismert címnél én is felnézek a metacriticre. De nem állok meg annál, hanem utánajárok. Plusz tagja vagyok egy fórumnak, ami ugyan kis tagszámmal, de aktív a játékvilágban, és az ottani beszélgetések kicsit túlmutatnak az itteni szájtépésen.

Emellett nem egyszer fordult elő, hogy sokak által lehúzott játékkal töltök kellemes órákat, miközben mások által magasztalt játékot hagyok abba, mert nem tetszik. Egy játék objektív értékelése nem feltétlenül jelenti azt, hogy mindenkinek bejön. Sőt, egy játékot ténylegesen objektíven értékelni gyakorlatilag lehetetlen.
0
0
0
0
susguy avatar
@cabus26: Bár van pár kérdéses dolga a Nintendonak, ettől pont nem kell félniük se nekik, se a játékosoknak. Jóformán az egyetlen cég ami a mai napig távol tartja magát az "igénytelen és gusztustalan termékek értékesítésétől", nem igazán kell fosniuk attól, hogy lehúzzák a játékaikat bármelyik napon.
0
0
0
0
cabus26 avatar
@susguy: De mégis monitorozzák a YT-ot,ha rosszat írnak a termékeikről. 😕
0
0
0
0
susguy avatar
@cabus26: Erről még nem hallottam, tudsz rá példát küldeni? Azt tudom hogy szeretnek szórakozni copy strike-okkal youtube-on (többek közt), de azok inkább a leakek és "illegális felhasználás" (rom hack stb) miatt szoktak lenni.
0
0
0
0
no avatar
Törölt hozzászólás
0
0
0
0
💬 1
no avatar
Gamergate óta
- előtte is volt bőven eset hogy az adott oldal egekig magasztalt egy hulladék játékot.
0
0
0
0
no avatar
Ez vajon mennyire fog ártani a felhasználóknak/vásárlóknak? Persze ők le vannak sz*rva, ez tiszta sor, mert kb senkit nem érdekelnek...
0
0
0
0
SuperPuma avatar
Akkor csak néhány nap eltelte után húzzák le a címeket.
0
0
0
0
Quadgame94 avatar
A review bombing-ot ez sem fogja meg akadályozni. Ha az emberek le akarnak direkt húzni valamit úgy is az megteszik. Ha a szivaegasok nem lennének tuti hogy 7 pont felett lenne a TLOU2 is.
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció