A Google leleplezte új játék-streaming szolgáltatását

Szerző: xoki | 2019. March 20. | hír | 12 hozzászólás

A mai GDC előadása során a Google leleplezte új, felhő alapú streaming szolgáltatását, amely lehetővé teszi, hogy bárki átélhesse a modern játékok által nyújtott látványt és játékmenetet.

A szolgáltatás a Stadia nevet kapta, amelyhez mindössze egy Chrome futtatására alkalmas eszközre van szükség, mint például laptopok, TV-k, tabletek és okostelefonok. A szolgáltatást úgy alakították ki, hogy összehozzák a játékosokat azokkal, akik YouTube-on nézik őket. A Stadia a Google video-streaming platformjába lesz építve, és ennek köszönhetően videó nézése közben mindössze egy linkre kell majd kattintani, és máris belecsöppenünk a játék világába. A streamelt játékok akár 4K felbontásban, 60 fps mellett futnak majd, de később a 8K támogatás is elérhetővé válik. Értelemszerűen, mivel egy streaming szolgáltatásról van szó, a játékokat nem kell telepíteni, illetve semmilyen letöltést vagy frissítést nem igényelnek.

A Stadia a Google saját, erős szerver hardvereit használja majd. A Google az AMD-vel összefogva egy egyedi, 10,7 teraflop sebességre képes GPU-t fejlesztett ki, amely meghaladja a jelenlegi két legerősebb konzol együttes teljesítményét. Ehhez pedig egy szintén egyedi kialakítású CPU párosul. A Stadia Linux rendszeren fut, és a Vulkan API-t használja.

Az előadás alatt demonstrálás céljából látható volt, ahogy Phil Harrison szinte azonnal átváltott az Assassin's Creed trailerének nézéséből a játékba, illetve a különböző eszközöket is folyamatosan váltogatta. A Stadia a már létező USB eszközöket (kontroller, egér és billentyűzet) is támogatja, de a cég saját kontrollerével is előrukkolt, amelyet direkt erre a szolgáltatásra fejlesztettek ki. Játékok közül – mivel a Stadiára portolni kell majd – a Doom Eternal és az Assassin's Creed Odyssey az, amelyek biztosan elérhetők lesznek majd megjelenéskor, amelyre egyébként még ebben az évben sor kerül. Azt, hogy mennyit kell majd fizetni érte, egyelőre nem árulták el.

A Google teljes előadását visszanézhetitek itt:

Hozzászólások: 11
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Arthur Morgan avatar
Már most mondom , hogy sok értelme nem lesz 😊
0
0
0
0
💬 1
Memento Mori avatar
@Arthur Morgan: Értelme lenne a dolognak igazából. Keleti országokban (Japán, Kína) a fő játékplatform a mobiltelefon például. Ott ez nem akármilyen lehetőség lenne.
0
0
0
0
19ati93 avatar
Kompetitív dolgokhoz még mindig "useless" katagória.
0
0
0
0
SuperPuma avatar
Igaz, megfelelő hálózat nincs hozzá. Vagy majd ez is olyan lesz, hogy ha a konyhába anyuka elindítja az Esmeralda 15. epizódját youtubeon, akkor majd hirtelen 4K-ról leugrik 240p-re.
0
0
0
0
💬 2
no avatar
@SuperPuma: 25Mb/s-et mondtak a 1080p-re, 30at pedig a 4k-ra minimumnak. Legtöbb helyen ez bőven megvan csak az a kérdés hogy ezt folyamatosan lehet-e biztosítani úgy, hogy más közben pl videót néz ahogy te is írtad 😕
0
0
0
0
no avatar
@Zero Skill: Törölt hozzászólás
0
0
0
0
no avatar
Igen ha most nem nézzük a Stadia-t csak Geforce Now-ot akkor látszik hogy messze van ez a tökéletestől ha már a gigabites nettel is bajok vannak, az input lag-al meg nemtudom hogy lehet e kezdeni valamit egyeltalán
0
0
0
0
no avatar
Úgy érzem, ez ugyan olyan lesz mint a ChromeBook, jó cucc, csak nem most.
0
0
0
0
lived avatar
Az onlive anno megbukott.... elég hamar.
Azóta változott a világ. Kitudja, lehet nekik bejön.
De az a helyzet hogy 1-2 év és generáció váltás lesz a konzoloknál. Sőt talán már idén bejelentik az új Xbox és PS-t.
Azok pedig elfogják szipkázni keményen az embereket.

Egyébként ennek a szolgáltatásnak is a lényege az lesz hogy mobilon lehet tolni majd a játékokat.
0
0
0
0
gazsy73 avatar
Igen. És 6,4 colos kijelzőn a wc-n ülve AC-zek, miközben verem a fejemet a falba, hogy mi a f.sznak vettem meg én hülye. És persze ezt mind input lag mentesen. 😎 😎 😂
0
0
0
0
Memento Mori avatar
Ez is olyan tiszavirág életű dolog lesz mint a google projektek többsége? Megy majd pár évet, aztán egyszer beböfögik, hogy vége, nekik ehhez nincs is kedvük, meg amúgy is marhaság az egész. 😀
0
0
0
0
gerikember avatar
Szerintem bukás lesz.. De ne legyen igazam! 😂
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció