Élet külföldön, hol jobb?

Szerző: lumosnina, 2013. October 21., téma
Fórum » Társalgó
Sziasztok!

Ahogy olvasgatom a forumokat egyre tobb tagnal latom, hogy vagy mar kint elnek mas orszagban vagy epp szandekoznak ki menni valahova.
Ez a topik lehetoseget ad az informaciok cserejere... Ki, hol, mit, miert, mennyiert dolgozik abban a bizonyos orszagban ahol van.
Minden temahoz kapcsolodo kerdes megbeszelheto! Remelem hasznos lesz mindenki szamara! :)
Hozzászólások: 67
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
bassus16 avatar
Amúgy a német meg az angol azért megy valamennyire éhen nem halnék meg el sem adnám a vesémet csak ha elém raknának egy munkaszerződést nem hiszem, hogy 100%-ig ki igazodnék rajta.
Hála istennek voltam kint németbe 1 hónapot az iskola jóvoltából és ott tanultam hegeszteni is meg azért nagyon sok ragadt rám a nyelvből ( 1 hónap alatt többet tanultam mint az iskolánkban 3 év alatt ahol órán csak filmnézés volt)
Egyébként tesóm az MVM-nél míg sógorom az erőműben dolgozik és jóval 300 fölött kapnak csak sajnos a fizetésük nem arányos az elvárt munkával. Míg tesóm nap mint nap felmászik a távvezetékoszlopra ahol 100 féleképpen meghalhat (persze utána adhatják a 10 milliós életbiztosítást az már nem segít) addig sógorom amellett hogy keményen dolgozik rengeteget kell tanulnia. Külföldön mind a ketten többszörösét keresnék meg ha a szakmájukban dolgoznának de ez van. Ezért gondolom, hogy itthon is meg lehet élni csak nem mind egy, hogy mit kell tenni ugyan azért a pénzért. :/ És gyanítom én sem leszek könnyebb helyzetben ha ez a cél.
0
0
0
0
lumosnina avatar
@bassus16: en ha arra vartam volna, hogy elobb tanuljak meg angolul es utanna jojjek ki, akkor meg ma is otthon lennek. Az iskolaban tanult angol egy bolti vasarlasnak epp elegendo volt, de masra nem. Maskepp beszelnek, mint otthon, mas az ahogyan beszelnek...minden. Azt otthon nem lehet megtanulni. Persze nagy kockazat nyelvtudas nelkul kijonni, sokan azert is mennek haza par het/honap mulva es minden rosszat mondanak pl Angliarol, mert nincs nyelvtudas es azt hiszik ennek ellenere Anglia rajuk vart. 😀 Alazat es kitartas ami gyumolcsot terem. Sok sikert a 3-400 ezres fizeteshez, itt a mosogatok keresnek annyit. 😀 Persze tobb a kiadas is, mint otthon, foleg az alberlet miatt.
0
0
0
0
bassus16 avatar
Én nem rég végeztem épület és szerkezetlakatosként viszont a külföldi munkába nem igen mernék belevágni egyből.
Igazából 3-400 ezer forint itthon is megkereshető csak be kell dolgozni egy jó helyre magadat. Jelenleg még álláskeresésben vagyok de én először mindenképp megpróbálom itthon megkeresni a megélhetésre szükséges összeget.
Később több tapasztalattal egy hegesztő minősítéssel és kellő nyelvtudással pedig irány svájc-ba pár évig ott amennyit lehet spórolok autóra,házra amire kell.
Ez van most aztán meglátjuk mi lesz. 😀
0
0
0
0
winrar avatar
Slyy: Anyanyelvem 😀. Mellette persze ott a magyar is, azt használom a mindennapokban. Azért mondjuk fura érzés lenne itt hagyni Magyarországot teljesen (környezet, ételek-italok, emberek, éghajlat stb.).
0
0
0
0
lumosnina avatar
Kanada...nem lehet rossz. 😀
0
0
0
0
galaxi avatar
Én èppen kanadában ülök egy kompon és csak annyit tudok mondani, ennél nyugodtabb és szebb ország a világon nincs! 😃
0
0
0
0
assassinangel avatar
lumosnina !
megyunk együtt !Australia a kedvencem !😀Itt Londonban azért nem mosolyognak meg olyan coo-coo-k mert nics nap !ha meg van akkor meg kidőlnek 😀...ha meg én mosolygok...isten az atyám ,hogy volt,hogy számon kertek ...
0
0
0
0
Slyy avatar
#winrar: Hogy hogy nem kell megtanulnod? Tudsz finnül?
0
0
0
0
lumosnina avatar
Az eghajlat miatt es Ausztraliaban lennek London helyett, de ezt meg mar megszoktam, beilleszkedtem. 😀 Azert nyaralni elmegyek iden, terveim szerint.
0
0
0
0
visor261 avatar
én swédországot néztem ki magamnak lakhelyként, és japánban nyaralnék...
0
0
0
0
lumosnina avatar
Van egy olyan mondas, hogy "ahol a megelhetes, ott a haza". (Lehet nem pontos az idezet, de a lenyege ez.)
Akik nagyon hazafias beallitottsaguak, biztosan nehezen emesztik meg es esetleg le is nezik azokat akik kimennek mashova. En azt mondom, hogy aki teheti menjen. Sehol nem konnyu elsore, de ha szorgalmas vagy akkor a befektetett ido es ero megterul. 😀
0
0
0
0
winrar avatar
A pénz miatt érdemes lehet, de én az eddigi 16 év alatt megszerettem Magyarországot (már ami megmaradt belőle és nem loptak el tőlünk a Trianoni békeszerződéskor). Majd lehet kiköltözök felnőtt koromban Finnországba, ott jobb a megélhetés és a nyelvet sem kell megtanulnom.
0
0
0
0
Thomaz avatar
Bátyám 29 éves és már 3 éve van kint Londonban nem rég lett főnők 100 embert irányít. az Alcatel-nél dolgozik.
A fizetése kb. az ötszöröse mint ha itt keresné szóval megéri kimenni én is menni fogok 2-3 év múlva szerintem. (habár én zenésznek készülök.)
0
0
0
0
bukta2 avatar
Ez most olyan topic mint pl AMD vs Intel... persze hogy külföldön jobb... aki teheti, kifele!!!..
0
0
0
0
lumosnina avatar
Itt Cameron elmeletileg vissza akarja szoritani az eloskodo bevandorlokat. Nem tudom mi lesz belole.
0
0
0
0
kaizinger avatar
Hát igen vigyázni kell a magyar válkozokal mert azok a legmocskosabbak nem kell velük külföldre menni dolgozni elég itthon velük és még itt is ott vernek át ahol csak tudnak!
Mindenképp ha az ember kimegy dolgozni külföldi céghez menjen és ne magyar által!
Bejelentés után meg szépen nézzen utána hogy rendesen bevan-e jelentve nem csak 4 órára mert úgye lehet igényelni családi pótlékot meg egyébb elég szép sumákat fizetnek meg úgye általába van 13 havi ami nem 10 ezer ft mint itthon😀!
0
0
0
0
lumosnina avatar
Mindenkepp utana kell jarni mind a cegnek mind a szemelynek aki a segitseget kinalja. Ezert jo, ha tudod a nyelvet es akkor mindent el tudsz intezni magadnak es nem vernek ates huznak le sok penzzel mint ahogy azt itt Angliaban is teszik a gyanutlan es tajekozatlan magyarokkal. Itt az a mondas jarja, hogy magyarral sem lakni sem dolgozni nem jo. Es ezt en is tapasztaltam. Persze azert vannak kivetelek.
0
0
0
0
VinceDemeter avatar
Lumosnina: Ht sajnos nem beszelek Hollandul. Viszont az angolul eleg jol elboldogulok! Bar en ugy halottam, hogy ott inkabb az anyanyelvet beszelik!
En voltam tavaly nemetbe, 1000 eu-t kerestem havonta szalassal csak a kajat fizettem. Ott az volt a gaz, hogy magyar valallkozoval mentem ki, es "al valalkozokent jelentettek be" es tudni illik ha kulfoldre mentek, akkor sosem szabad hagyni hogy alvallalkozokent jelentsenek be, mert akkor nem tudom de vhogy kijatszanak es 1300-1500 eu helyett csak 1000 eu-t kapsz. Es tapasztalatbol tudom, hogy a magyar valallkozok csak a lehuzasra mennek! 2 honapot dolgoztam ott, es a masodik honapban nem kaptam meg azt az 1000 eu-t(300.000ft). Kaptam a nyugatiba 1000ft-t azt szevassz.... Es az a legcsunyabb, hogy a sogorom apja volt az a valallkozo... Szal 2 honap alatt kerestem kb 300.000ft! Ezert mondom, hogy nagyon vigyazzatok meg ha protekcioval is juttok ki, mert ma marsenkiben se lehet bizni!!
0
0
0
0
kaizinger avatar
én azért egy csőszerelő cégben is gondolkoznék nem tudom ott milyenek az árak de csőszerelőre mindig szükség van😀
0
0
0
0
lumosnina avatar
Vagyis raklapokat gyartani?
0
0
0
0
no avatar
Én egy eszkort céget nyitnék 😃
0
0
0
0
lumosnina avatar
Sztem nem 1 vagy 2 ev kerdese. Lehet, hogy epp most is rendelkezik olyab ismerossel, barattal, csaladtaggal akikre ra merne bizni a vallalkozasat. Ha nekem lenne en ra tudnam bizni egy ket szemelyre, gondolkodas nelkul akikben 100%-ig megbizok.

Amugy, toopa, milyen vallalkozasban gondolkodsz? Van konkret elkepzeles?
0
0
0
0
kaizinger avatar
A ötlet nem rossz mert könyen megvalositható ha a zsebben van 3-4 millió akkor egy kezdő válalkozást már ellehet inditani! de én másra nem biznám rá a cégem mert neki nem érdeke hogy jól menjen mert nem a ő pénze van benne mindenképpen felügyelném 1-2 évig amig nem találsz egy megbizható embert !
0
0
0
0
lumosnina avatar
Sztem jo otlet toopa! Nekem is van ismim aki igy csinalja es vigan meg el belole otthon, de kellenek megbizhato emberek akikre ra hagyd az ugyintezest. 😀
0
0
0
0
kaizinger avatar
Hát nem tudom szerintem jobb ha személyes felügyeleted van a válalkozás felett ezt hidd el nekem hihetetlen ám milyen zsivány emberek vannak:/
0
0
0
0
toopa avatar
Azt hiszem félre értettél. Azt mondtam hogy itt Angliában indítani vállalkozást, és az abból befolyó pénzből vígan élni otthon. És mint mondtam, van akinél már működött a dolog.
0
0
0
0
kaizinger avatar
Haza akarsz jönni?O_o Ember a válalkozások folyamatosan dőlnek itthon be!
És nem rossz megyében élek Győr-Moson-Sopron megyében! ahol azért van munka lehetőség és mégis haldoklik a gyárak folyamatosan csödölnek be a válalkozásokal együtt nincs az embereknek pénze igy munka sincs!!!
Ami tartja magát az a Győri audi!
0
0
0
0
toopa avatar
Én igazság szerint vissza szeretnék menni. 😀
Azon töröm a fejem hogy idővel indítani kellene valami vállalkozást, aztán azt felfuttatni annyira hogy a bejövő pénzből otthon vígan eléljek. Egyik család ezt csinálta itt.
0
0
0
0
kaizinger avatar
na ez a vicc hogy kint pl egy lonsdale szettért elkérnek mondjuk 50 eurot itthon meg egy szaros lonsdale pulcsiért kérik el úgyanezt a árat-_-
0
0
0
0
lumosnina avatar
Jaja...sportdirect nekem is az egyik kedvencem. Meg a Primark! 😀
0
0
0
0
toopa avatar
lumosnina: A helyi KFC-ben sütő vagyok. Szerencsére elég stabilan kapom az órákat, pár hónappal ezelőttig többnyire heti hat napokat dolgoztam, de kezdtem már rohadtul unni. Vettek fel annyi embert ( egyre több a magyar 😀 ) hogy most már lassan három hónapja heti két szabadnapom van. Igaz ez a fizetésen is meglátszik, de legalább van időm kikapcsolódni, relaxálni, élni, nem csak a meló és meló.
Ez egy kis város, nincsenek annyira elszállva az árak, viszont nincs is annyi minden mint mondjuk egy megyeszékhelyen. Néha bizony be kell buszoznom Gloucester-be ha mondjuk be akarok menni egy sports direct-be. De ez engem nem zavar, mindig is szerettem utazni.
Imádom ezt a boltláncolatot, eszméletlen hogy milyen akcióik vannak. Olyan cuccokat amiket otthon csak több tízezerét kapnék meg, itt sokszor leakciózva megkapom a töredékéért.
0
0
0
0
lumosnina avatar
Toopa: +1
Vendeglatasban jellemzo az, hogy ha igy van hamarabb haza kuldenek, sajnos. En is ebben a cipoben vagyok. Guildford eleg draga hely, mi egy studioert fizetunk 925-ot all bills... etc.
Te mit dolgozol? Es melyik reszen laksz?-szerk. Mar csekkoltam. 😀
0
0
0
0
kaizinger avatar
hát eléggé valóságos a szakmámba elmehetnék 12 euros óra bérbe osztrákal szemben akik sokkal komolyabb pénzt kapnának de hát mégis én vagyok a vendég munkás😀 a gond csak az hogy nagyon utálom a szakmámat mert
itthon megultáltaták velem a válalkozok:/
egyébként a osztrákok sokszor játszák ki a saját országukat hogy 4 órára bejelntik őket aztán dolgoznak 10 et😀!

Csak sok ember úgye nem mer lépni mert hogy 1 hónap nélkülözés amig megkapja a első fizut de én azt mondom simán megéri persze nem azt mondom hogy erdélyből járjanak ide dolgozni de már volt rá erre is példa!
Én dolgoztam együtt bulgáral meg románal ausztriába mondhatni nagyon jól megértetük egymást hogy 3 nyelven beszélgettünk én meg csak lestem hogy aha biztos úgy van mivel se bulgárul se románul nem tudok és kissé leis néztek hogy ők barnábbak voltak mint én pedig énse vagyok a legvilágosabb nyáron😃!
0
0
0
0
toopa avatar
Minimálbéres munkával nem lehet félretenni egy misit három hónap alatt. Én örülnék neki a legjobban ha így lenne. Azt lehet hogy megkeresi az ember azt az összeget, de közben azért élni is kell. Mint ahogy azt már írták előttem, Angliában az albérlet viszi el a legtöbbet. Ha az embert nem zavarja hogy több személlyel -akár idegenekkel- összeköltözzön, akkor azért lehet csökkenteni kicsit a havi albérlet és rezsi költséget, ilyenkor viszont számolni kell némi kényelmetlenséggel. Volt olyan hogy kijöttem 220 fontból egy hónapra -ebben a kaja nincs még bent-, de akkor többen éltünk egy házban. Most ehhez képest 375-öt fizetek fixen amiben benne van minden adó, albérlet és a rezsi is, de csak ketten vagyunk egy teljesen felszerelt házban.
Én személy szerint inkább fizetek kicsit többet azért hogy nyugisabb és jobb körülmények között éljek, de mindenkinek mások az igényei.
Az étel és a ruházkodás relatív olcsón megúszható ha nem ész nélkül csinálja valaki.
Ami a munkát illeti, tőlünk még soha nem küldtek haza valakit az akarata ellenére. Ha nincs meló, akkor a csoportvezető néha megkérdez egy-két embert hogy lenne-e kedve hazamenni hamarabb, de olyan nem volt hogy már pedig most haza mész. Viszont van olyan melóhely ahol tényleg ez a helyzet, nem te döntesz. Bemész egy nyolc órás műszakra, és a felénél közlik hogy maradsz tizenkettőzni. Ha nem tetszik, akkor kereshetsz másik melót.
Szóval van difi munkahely és munkahely között.
Az nagy segítség lehet ha van külföldön élő barát akire számíthat a kiköltözést tervező.
0
0
0
0
lumosnina avatar
Akkor Ausztria a csucson van. Faterom a cegevel evek ota ki jar Nemetbe, vasmunkat csinalnak. Ott kap 7 eurot bejelentve. Nem tudom az a 7 euro mennyire valosagos Ausztriaban feketen.
0
0
0
0
kaizinger avatar
ausztriába tudtomal ha nem vagy bejelentvve rendesen akkor olyan 7 euró környékén fizetnek a burgenlandi részen Magyar-Osztrák határ ha valaki nem érti!
én úgy tudom hogy rendes müszakok vannak nincs olyan hogy haza mész mert most nincsenek annyian de itt a határoknál ez nincs is ilyen nagyon!
Gyárak picit nehezebb ott inkább protekciós a dolog de simán bekerülhetsz
azért a havi 1200-14000 euró megvan ami olyan 4 száz ezer Ft ami ha úgy vesszük nem rossz!
Viszont ezt a 3 hónap meló 1 hónapot nem dolgozok nem igazán szivlelik vagy ide költözök a határmentéhez vagy nem is gondolkodsz külföldön mert ezt nem igen szivlelik egy munkahelyense! talán németországba megbeszélhető hogy mondjuk te ledolgozol 3-4 hónapot és akkor 1 hónapra hazamennél a engedélyezett 2 hét helyet
0
0
0
0
lumosnina avatar
Ha Hollandia erdekel probalj forumokat keresni es ott tajekozodni akar a minimalbert megkerdezni meg ilyenek. De ha az ismid ott el akkor biztos tud neked erdemi informaciot adni ezekrol. A nyelvet beszeled?
0
0
0
0
VinceDemeter avatar
Hmm. Csak azert kerdeztem mert nekem van ismerosom aki kivinne. De nem tudom milyen munkak vannak. Egy takarito pl mennyit keres? Es mennyi a minimal ber?
mert az tudom, hogy a megelhetes az draga. Es a lakber is!
0
0
0
0
lumosnina avatar
Nekem van kint ismerosom Hollandiaban. Badogos a szakmaja es mar tobb mint 9 eve annal a cegnel van. O 1millat kap majdnem havonta. De amugy nem tudom.
0
0
0
0
VinceDemeter avatar
És mit gondoltok Hollandiáról?
0
0
0
0
NTSC Jani avatar
Itthon is úgy van, ha nincs meló, akkor hazaküldenek hamarabb. (Pl. Nyugati meki)
0
0
0
0
lumosnina avatar
Boltos melohoz nem eleg az ha epp csak meg erted mit mondanak. Oda tobb kell. Gyari melorol hallottam mar jot es rosszat is. Attol fugg ki altal kerulsz ki sztem. Angliaban egy misogatoi allassal a minimalbert kapod, £6.31 es itt nem ugy van, mint otthon, hogy ha fel vesznek akkor pl8-4 ig melozol. Ha nincs nagy forgalom aznap akkor mar 1-2 ora munka utan is haza kuldhet hogy sorry, but we not busy. Es akkor van a gaz. Ausztriaban nem tudom ez hogy megy de sanda gyanum van ra, hogy a mosogatassal 3 honap alatt nem lesz meg az 1millio.
Ne ringassatok magatokat almokba. Maradjatok jozan gondolkodasuak. Jozan magyar paraszti esszel. Sehol nincs kolbaszbol a kerites, de nyilvan jobb mint otthon. De mas orszagokban is kemenyen kell melozni.
0
0
0
0
kaizinger avatar
ez attól is függ hogy ki milyen munkára pályázik a gyárak,földi munka,boltos, ezek azért vannak bőségessen ausztriába😀
0
0
0
0
xoki avatar
Nekem Bécsbe van ismerősöm, már nagyon régóta kinn van és alig van munka azt mondja. Ahhoz képest amikor kiment már szinte alig van üres hely akármire. Szóval én azt nem ajánlom....
0
0
0
0
kaizinger avatar
ha jól tudom pesten szokott lenni felvétel hajókra mosogatónak ami a duna vonalán megy 3 hónap meló 1 hónap pihi aztán újból 😀!
egyébként németországba legtöbb gyár add szálást😀 egyedül ételt kell venni de nagybátyám azt mondta olcsó😀
0
0
0
0
no avatar
Én már arra is gondoltam, hogy kimegyek mosogatni Németországba. Kint leszek három hónapot, nézek valami sittes albérletet, meg olcsó ételt, italt aztán három hónap múlva vissza (ha félretudok tenni, 1.000.000FT-t) akkor már megérte. Otthon vagyok egy ideig aztán vissza megint. Nem tudom, hogy mennyit tudnék félretenni mosogatóként/takarítóként, de azért jó volna ha három hónap alatt összetudnék szedni 1.000.000+ forintot.
0
0
0
0
kaizinger avatar
Pedig bécsbe könnyü munkát szerezni meg úgye ott a burgenlandi rész is 😀
Kezd el de nagy németet senkitől nem várnak el értsd meg amit mondanak az alapszavakat és már nyert ügyed van😀
0
0
0
0
lumosnina avatar
Mi anno Becsbe is terveztunk, de ott annyi a magyar, hogy a legutolso mosogatoi allasra is vannak vagy huszan minden helyen. Tirol vagy az a kornyek allitolag jobb. Nem tudom.
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció