Számítógépünk ápolása és tiszán tartása
A számítógép egy Gamer számára olyan mint egy kisállat. Gondozza és eteti, miközben ezt a gépecske megannyi szeretettel, jelen esetben játékos órákkal honorálja. Azonban mindannyian szembesülnünk kell néha napján számítógépünk belsejével, mely pár hónap után porcicák és pókok százainak nyújt otthont.
Ezt a fórumtémát azért nyitottam, hogy megosszuk egymással számítógépünk tisztán tartásának apróbb fortélyait tippjeit, trükkjeit, ki mivel és hogyan szokta tisztán tartani gépének belsejét?
Ezt a fórumtémát azért nyitottam, hogy megosszuk egymással számítógépünk tisztán tartásának apróbb fortélyait tippjeit, trükkjeit, ki mivel és hogyan szokta tisztán tartani gépének belsejét?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Sosem értetem annyira a gépek hardveres részéhez, ezért kérnék segítséget tőletek. Előre is elnézést, ha rossz fórumtopicba írok ezzel, de nem találtam jobbat.
Egy Dell XPS L502X laptopom van, nem tudom, hogy ki mennyire ismeri. Viszonylag régi jószág, második felhasználója vagyok, előtte édesapám használta.
1. Voltak gondok vele: játék közben egyszer csak "befagyott" a kép, recsegősen volt hallható a sound, és nem lehetett csinálni vele semmit, egyszerűen csak force leállítani. A probléma után keresve többen írták, hogy hasonókat tapasztalnak, és valószínűleg a videóókártya túlmelegszik, mert alapjáraton overclockolva van (?). minden esetre az segített, hogy letöltöttem egy NVidia plugint, és lejjebb vettem a Clock speed-et. Első kérdésem, vagyis inkább kérésem, hogy mondjatok erről az esetről véleményt! Ti tapasztaltatok már ilyet? Jót csináltam? Nem ölöm meg szegény kis laptopom?
2. Szeretném karbantartani a drágát, és már ráférne egy alapos tisztítás is szerintem, két éve volt tisztítva. Pasztázva nem tudom, hogy volt-e. De, még sosem csináltam ilyet, és egy barátom mondta, hogy szívesen segít, de szerintem ő is csak PC-t rakott össze eddig, laptopot nem. Hogy álljunk neki? Nézünk videót, vagy inkább hozzá se nyúljunk, nehogy csak rosszabbat csinájunk?
Köszi, ha elolvastátok ezt a hosszú írást, és előre is köszi a segítségetekért!
Viszont szerintem egy szakszervízben ezt kb 5eFT-ért megcsinálják neked.
2. HakuDragon barátommal kell egyetértsek, a laptop szétszedés egy érdekes művelet, meg karbantartása is, de nem lehetetlen.
Ha tényleg nem megy, vidd el valakihez aki ért hozzá(Esetleg hozzám 😆😉, szakszervíz csak pénzt emészt fel kb. 0 munkáért 😃
Nagy megkönnyebbülés, hogy nem tettem semmit rosszat a laptop kárára 😀
A laptop szétszedésre még egyet alszom. Félek, ha elviszem valahova még "kisegeret" is talál benne 😃
Spoiler!
Processzor és videókártya pasztázás mennyire bonyolult művelet? Mikre kell vigyáznom a művelet során? Milyen eszközökre van szükség?
Szükséged lesz természetesen pasztára, rongy/kendő/stb hogy letisztítsd, és én alkoholt szoktam mellé
innihasználni, ha nem akar lejönni vagy hasonlók. 😃Spoiler!
Asztali gép esetén ha mégis nekiállsz, a legegyszerűbb a már említett levegőspray-s (ami nem levegőt tartalmaz, de az más kérdés) megoldás. Ház oldala leszed, majd a CPU hűtőventilátort kézzel megfog, és a levegőspray szálával körülötte bordák között befúj. Majd a ház belsejét is szépen szisztematikusan kifújni, tápról sem megfeledkezve. - érdemes lehet környezettől függően évente elvégezni.
Újrapasztázás is hasznos lehet, de ha bizonytalan vagy nem érdemes nekiállni, hacsak nem biztosan az a probléma.
A videókártya (nem a hátlpra gondolok) is legalább annyira porosodik mint a hűtő?
Ha viszont nem akarsz bíbelődni (ami baj), akkor benzinkút, és nagy nyomású kompresszorral kifújni mindent a házból ügyesen. 😀
Vettem képernyőtisztító folyadékot,de nem igazán vált be.Vagy nem jó fajtát vettem. Van valami jó,bevált tippeket?
A venti mögé a procinál ha van hűtőborda, óvatosan kitudod kaparni a port, ha nagyon felgyűlt, nekem sokat segített, fél óra portalanítás megtette a dolgát, a proci már kajak nem megy 50 felé, ennek örülök! 😀
A cpu hűtő szépen gyűjti a port, illetve a vga tetejét is ecsettel letörölöm, meg persze alul és a tápon is gyűlik a por.
Milyen hatásos módszer van a monitoron lévő "pöttyök"(kosz)eltüntetésére?
Előre is köszönöm!
Én most megúsztam a portalanítást. Egyedül a gépház elejét vettem le kifújni. Mondjuk lehet azért, mert az asztalon tartom a gépet, nem a földön.
Nyárig kibírja, aztán vizsgák után kipucolom.
Itt egy videó lehet, sokatok látta már. De kérdem én: minek az ilyennek számítógép?
https://www.youtube.com/watch?v=uYrct06K1Lg
Egyébként nem igaz, hogy te nem tudod letörölni egy zsepivel vagy valami puhább ronggyal...
Egy képet szívesen megnéznék, hogy égett rá a cucc ! 😆
Bronson: Krumpli, na... 😃
jó hát most vizes vagy nedves, krumpli-burgonya... 😊 gyógyszertárban is lehet kapni, nem olyan nagy cucc... 😀
Amúgy tényleg jobb az alkohol, csak kinek van olyan otthon?
[LINK]
[LINK]
Kompresszoros témára visszatérve, amelyik kompresszoron van olaj-vízleválasztó, annál nem kell félni a páratartalomtól, stb. Ha ilyen cucc nincs rajta, akkor én meggondolnám a kifújást, mivel a dugattyúknál is felhordja az olajat, amit beledolgoz a tartályba, plusz még a kondenzvíz. Ezt néha illik kidolgoztatni a rendszerből. Nekünk évente általában két diszperzites vödörnyi le szokott jönni a főtartályból.
Annyi, hogy nem szabad olyan csatlakozóra ráállni, amin van olajzó a légkulcsoknak stb, mert ha ki is fújod, akkor szépen be is teríted néhol egy kis vékony olajfilmréteggel. Ez mind tapasztalat. De egyébként a legegyszerűbb és legjobb módja a gépház takarításának. Főleg 10-11 bárral 😆
De mintha olvastam volna ilyen spray kialakítású dolgokról is amit meg lehet venni. Nem tudom, még nem láttam ilyeneket.
Én egy kis rongydarabot használok, ami eredetileg egy szemüvegtörlő volt, csak szétvágtam. Az nem szöszöl. Ezeket a darabokat bevizezem, kinyomkodom és befogom egy szemöldökcsipeszbe és azzal dolgozom.