Tuning műhely

2008. October 05., téma
Fórum » Asztali PC
Ide minden jöhet ami a PC tuningolásával kapcsolatos.

Kérjük nem linkelni, max bemásolni.

Mindenki csak a saját felelősségére tuningoljon, az oldalon elhangzott ötletekért / okozott károkért sem az oldal, sem az ötletadó nem vállalja a felelősséget!
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Feki1991 avatar
Jah, Nálam NCC van, mivel nVdia Chipsetű a lapom!
Hát, nem éppen 2 gomb nyomás, Asrock lapon esteleg! 😃
Nincs mit! 😀
0
0
0
0
DarthRoni avatar
de akkor NCC ha a chipset is Nvidia nem?
meg épp erre mondtam hogy más meg azt mondta h csak ott 2 gombnyomás és kész, de ezek szerint mégsem....
köszönöm a segítséget
0
0
0
0
Feki1991 avatar
DarthRoni írta:
Sziasztok, remélem ide írhatom😃
a Phenom II x2 550-emet szeretném 4 magosítani, és annyi ember mondott annyit hogy összekuszálódtak a dolgok....
egyrészt, az alaplapommal lehet-e? ASUS M4A78-AM
és ha lehet akkor mit kell állítanom biosban?
mert van aki azt mondta h csak az ACC-ben kell állítani, de van aki meg még mondott sok mást is

hol itt az igazság?😃

a segítséget előre is köszönöm 😀

Ha visszanézel a GAMER PC-mnél, láthatod hogy Jan88-nak sikeresen segítettem a 4 magosításnál! 😀

Nálad van 1 alapvető gond, a Te lapoddal nem lehet magot nyitni! 😕

Az ACC-hez annyit hogy igen azt kell átállítani, de ASUS és Gigabyte lapoknál létfontosságú lépés hogy az Unleashingo(EC Firmware) Enable-ra legyen állítva!!!!..amúgy lehet más neve is az ACC-nek: NCC = nVidia Core Calibration 😀
0
0
0
0
DarthRoni avatar
Sziasztok, remélem ide írhatom😃
a Phenom II x2 550-emet szeretném 4 magosítani, és annyi ember mondott annyit hogy összekuszálódtak a dolgok....
egyrészt, az alaplapommal lehet-e? ASUS M4A78-AM
és ha lehet akkor mit kell állítanom biosban?
mert van aki azt mondta h csak az ACC-ben kell állítani, de van aki meg még mondott sok mást is

hol itt az igazság?😃

a segítséget előre is köszönöm 😀
0
0
0
0
sagesz93 avatar
[LINK]
1gigás 4870 28-ért 😃, ha ez nem jó ajánlat, akkor mi? D:
0
0
0
0
berki_zsolt avatar
sagesz93 írta:
ja, csak a 4850 kihalófélben van, már nem annyi az ára mint az "arany időkben 😃", a 4870 az igazi megoldás, csak hát a használt biznictől sokan óckódnak.

Ez nem igaz, mert ha kapnék egy jó ajánlatot, máris cserélném a 2 3870-est egy 4870-re!
0
0
0
0
sagesz93 avatar
ja, csak a 4850 kihalófélben van, már nem annyi az ára mint az "arany időkben 😃", a 4870 az igazi megoldás, csak hát a használt biznictől sokan óckódnak.
0
0
0
0
Osynho avatar
Neked nem éri meg, de attól a kártya fejlettebb 😀 Van akinek már csak azért is megéri, mert elmondhatja a suliban, h "nekem rajos DX11es végéám van!" 😃
0
0
0
0
berki_zsolt avatar
Osynho írta:
berki_zsolt írta:
Azért, mert ha összehasonlítod a 4870-et és az 5850-et (referenciakártyákat), akkor 25 ezer forint különbség van köztük(újakról beszélünk most csak). Teljesítményben viszont nincs olyan nagy egetverő különbség, ami indokolná ezt! Az 5770-es kártyák háza táján még rosszabb a helyzet.

Ez igaz, de nem csak a teljesítményt kell nézni! Az 5850es sokkal fejlettebb kártya, DX11,stb, ráadásul újdonság, amit mindig meg kell fizetni. Amíg az nVidia nem hoz ki vmi ellenfelet, addig nem is lesz olcsóbbb sanos...

Fejlettebbnek fejlettebb, de a dx11 és 10 között még nincs annyi különbség, hogy annyival többet fizessek érte!
Sagesz: A 30k alatii árkategória esetében egyértelmű választás a 4850 or használt 4870! 😂
0
0
0
0
sagesz93 avatar
csak én most a 30e alatti árkategóriáról beszéltem.
Fennt persze hogy az amd dominál.
0
0
0
0
Osynho avatar
berki_zsolt írta:
Azért, mert ha összehasonlítod a 4870-et és az 5850-et (referenciakártyákat), akkor 25 ezer forint különbség van köztük(újakról beszélünk most csak). Teljesítményben viszont nincs olyan nagy egetverő különbség, ami indokolná ezt! Az 5770-es kártyák háza táján még rosszabb a helyzet.

Ez igaz, de nem csak a teljesítményt kell nézni! Az 5850es sokkal fejlettebb kártya, DX11,stb, ráadásul újdonság, amit mindig meg kell fizetni. Amíg az nVidia nem hoz ki vmi ellenfelet, addig nem is lesz olcsóbbb sanos...
0
0
0
0
berki_zsolt avatar
0
0
0
0
Cooltib avatar
berki_zsolt írta:
Akkor azt kijelenthetjük, hogy a vga gyártók pofátlanok!
1; a gyenge vga-k árát az 1 Gb-os módszerrel emelik fel, ami pofátlanság
2; az árverseny még mindig nem alakult ki a Dx11-es vga-k terén sajnos, ezért azok árai is irreálíisan magasok, ami szintén pofátlanság!

Miért lenne drága? 65-ért kapsz 5850-et 1gb-ost sőt 70-72-ért még 5850 oc-st is kapsz ez neked magas ár? Az nvidia tájékán ugyan ez a teljesítmény + 20 ezer, na az a pofátlanság (285 GTX).
0
0
0
0
berki_zsolt avatar
És az szerintem elég sokáig elérhető lesz, mostmár egyre több 4870 válik használttá! Ez nem tudom, hogy befolyásolhatja-e az új 58xx széria árát! Lehet, hogy nem😶
0
0
0
0
sagesz93 avatar
Az a baj hogy az elöbb leírt vga-kra van egy komoly ellenfél, az pedig a 4870 használtan.
Csak sokan félnek a használt cuccoktól -.-
0
0
0
0
berki_zsolt avatar
Pedig azok a 4830-4850-esek nagyon jók voltak! Akkor rövid időn belül eltűnik a 4870-4890 is! 😶
0
0
0
0
sagesz93 avatar
és most elég komoly rés van az nvidia javára szerintem, mert a 4830-4850 kihalófélben van, itt meg csak a gts250-9800gt-gt240 karik vannak, az 5xxx széria még mindig drága.
A legjobban a sparkle-t szeretem, adtak már ki 2gb-s gt240-et is 😆
0
0
0
0
berki_zsolt avatar
Akkor azt kijelenthetjük, hogy a vga gyártók pofátlanok!
1; a gyenge vga-k árát az 1 Gb-os módszerrel emelik fel, ami pofátlanság
2; az árverseny még mindig nem alakult ki a Dx11-es vga-k terén sajnos, ezért azok árai is irreálíisan magasok, ami szintén pofátlanság!
0
0
0
0
sagesz93 avatar
nem mindig, pl. itt is szokott lenni hírdetés és csak annyi van írva hogy pl: dual cpu, 2gb ram, 320gb, nvidia 9600gt 1024mb
És ennyi volt, de a 9600gtnél még aztmondom elmegy, de pl egy gt220-nál, amin van 1gb ddr2, aztán dobálják 16kért, szörnyű!
0
0
0
0
berki_zsolt avatar
sagesz93 írta:
még egy ember aki a vram mennyiségére cuppan rá.

Igen, mert sajnos ha megnézed a dobozát vagy bemész a boltba, vagy csak böngészel a neten, azon ragad meg a szemed, hogy DDR3 vagy DDR5 és hogy 512Mb vagy 1024 Mb. De mostmár az okos gyártók telepakolják 1 gb rammal, hogy könnye el tudják adni a gyengébb kártyákat, így nagyobbat tudnak kaszálni..
0
0
0
0
sagesz93 avatar
még egy ember aki a vram mennyiségére cuppan rá.
0
0
0
0
no avatar
nem tudja valaki hogy jó lenne nekem e 512mb-os vga?😢
0
0
0
0
ximo avatar
Köszönöm a választ Atosz. Ezek alapján eddig jutottam: Processzor intel core 2 duo E7500 11x290MHz (3,2GHz, lehetett sokkal többet is húzni rajta 3,6-3,7GHz-ig, de gyári hűtéssel nem akartam magasabban hagyni a feszültséget,alapon meg ennyit tudott stabilan) A RAM ok 365MHz en mennek, lehetne jobb is, de nem tudtam belőni 400 alá úgy hogy ne csússzanak szét az időzítések (FSB: DRAM 4:5 időzítések 5,5,5,17). Nem a legjobb, de nem igazán csúcskategóriás 800MHz es 2Gb-os Kingmax memóriakártyáim vannak, nem is nagyon tudnak jobb időzítést, hogyan tudnék valamit javítani a számokon?
0
0
0
0
gabi86 avatar
Sziasztok azt szeretném kérdezni hogy a procim egy
Intel Pentium D Processor 945 (4M Cache, 3.40 GHz, 800 MHz FSB)

Ezt lehet e húzni ha igen middig és hogy hogyan kell mert mert még sose csináltam ilyet??Smiley
0
0
0
0
Atosz3 avatar
A memoriák MHZ-ját visszább kell venni hogy ne hajtsd túl őket.
Utána a gyorsaságának megfelelő idözétést kell neki megadni.
A CPU-Z nevü progi kiirja hogy a külömbözö MHZ-ken milyen késleltetéseket bir a ramod. Ezeket leirod. És amennyi MHZ-re visszavetted annak megfelelően irod be az időzitéseket a biosba. Ugy rövöden ennyi. Sok szerencsét hozzá 😉
0
0
0
0
ximo avatar
Hali! Nagyon új vagyok a tuningban. A processzor húzásáró lmillió helyen lehet olvasni a neten, de arról, hogy ezek után hogy hogyan kéne beállítani a memória időzítéseket, elég keveset, és azt is csak "advaced level-en" Szóval, ha valaki tudna ide mellékelni egy kezdő számára is valóban használható linket azt nagyon megköszönném! Előre is köszi!
0
0
0
0
gabi86 avatar
Sziasztok azt szeretném kérdezni hogy a procim egy
Intel Pentium D Processor 945 (4M Cache, 3.40 GHz, 800 MHz FSB)

Ezt lehet e húzni ha igen middig és hogy hogyan kell mert mert még sose csináltam ilyet??😀
0
0
0
0
Osynho avatar
DarthRoni írta:
Sziasztok, AMD Phenom II 550 x2-es procim van, és elgondolkoztam, hogy az alaplapommal tudnám-e 4 magosítani (ASUS M4A78-AM) és ha igen, veszélyes-e a procira nézve, mennyi esély van rá hogy tönkre megy, és hogy megpróbáljam-e? köszi előre is

Annak a lapnak tudnia kellene a többmagosítást, mert AMD 780G/SB710 chipsetes. Ha jó a bios, akkor még a 3 magot is tudod állítani, erre azért jó esélyed van, h tudja. Teszteld le Prime-al, IBt-vel, hogy stabil-e, játsz a fesszel.
0
0
0
0
konsti avatar
a 9400 gt-én sztem a gpu orajelét felhuzhatod egy 670-re de naon vigyázz mert könnyen tönkremehet
0
0
0
0
konsti avatar
sztem az a dualcore simán megy 2500 -ig de mielött le nem ellenörzöd sztem följebb ne menny és hömérsékletet sürün nézdd 70 -en felül már csak csinnyán
0
0
0
0
no avatar
csáó, egy gigabyte geforce 9400 gt-nek az órajeleit meddig érdemes felhúzni, és egy DualCore AMD Athlon 64 X2, 2100 MHz (10.5 x 200) 4000+-os procit meddig lehet felhúzni/érdemes
0
0
0
0
DarthRoni avatar
Sziasztok, AMD Phenom II 550 x2-es procim van, és elgondolkoztam, hogy az alaplapommal tudnám-e 4 magosítani (ASUS M4A78-AM) és ha igen, veszélyes-e a procira nézve, mennyi esély van rá hogy tönkre megy, és hogy megpróbáljam-e? köszi előre is
0
0
0
0
cey85 avatar
ximo írta:
Sziasztok! Videókártyát lehet BIOS ból tuningolni??? És ha igen hogyan? Mert szoftveresen próbáltam Rivatunel, (meg még 2 másik programmal), de a legújabb N videa driver, vagy a kártyám (Gainward gts250), vagy tudom is én mi nem enged változtatni a gyári alap értékeken. Olvastam olyant is, hogy az N-vid control panelben lehet GPU órajelet állítani, de én nyomát sem találtam ilyesminek.

szerintem meglehetne próbálni az Xtreme Tuner programot. igaz nem a Gainward-hoz van gyártva hanem a Galaxy-hoz de Nvidia mind a 2-ő. egy próbát megér. nekem gyárilag az van és nagyon faxa😆

thx toopa😃
0
0
0
0
toopa avatar
cey85 írta:
hy all! van nekem egy AMD X3 8650-es procim ami alapból magonként 2.3Ghz-n ketyeg. most ezt felvittem 2.7Ghz-re és nem tudom, hogy jól csináltam- e a műveletet. amikor megemeltem az órajelet akkor megemelkedett a HT Link is és a Memory Frequncy is. most ez így néz ki: 11.5X236=2707Mhz a energia ellátását pedig 1.2500V-ról 1.400V-ra emeltem. a kérdésem az lenne, hogy jól csináltam-e vagy máshogy kellet volna-e? és meddig lehet ezt a procit húzni, és ha lehet akkor mennyit és mire kell még odafigyelni húzásnál? válaszokat előre is köszönöm

Itt van egy kis összefoglaló ami segíthet az eligazodásban:
[LINK]
0
0
0
0
cey85 avatar
hy all! van nekem egy AMD X3 8650-es procim ami alapból magonként 2.3Ghz-n ketyeg. most ezt felvittem 2.7Ghz-re és nem tudom, hogy jól csináltam- e a műveletet. amikor megemeltem az órajelet akkor megemelkedett a HT Link is és a Memory Frequncy is. most ez így néz ki: 11.5X236=2707Mhz a energia ellátását pedig 1.2500V-ról 1.400V-ra emeltem. a kérdésem az lenne, hogy jól csináltam-e vagy máshogy kellet volna-e? és meddig lehet ezt a procit húzni, és ha lehet akkor mennyit és mire kell még odafigyelni húzásnál? válaszokat előre is köszönöm
0
0
0
0
ximo avatar
Sziasztok! Videókártyát lehet BIOS ból tuningolni??? És ha igen hogyan? Mert szoftveresen próbáltam Rivatunel, (meg még 2 másik programmal), de a legújabb N videa driver, vagy a kártyám (Gainward gts250), vagy tudom is én mi nem enged változtatni a gyári alap értékeken. Olvastam olyant is, hogy az N-vid control panelben lehet GPU órajelet állítani, de én nyomát sem találtam ilyesminek.
0
0
0
0
no avatar
nekem az AMD ATHLON X3 435 os procimat meddig tudom huzni a gyari hutojevel ? hogy biztosnagos legyen? gyari bealitasa 2,9 GHZ
0
0
0
0
toopa avatar
Alap bios beállítások vannak nálad, vagy belepiszkáltál?
0
0
0
0
@insane666 avatar
toopa írta:
Bsmarcona írta:
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, egy érdekes hibával kapcsolatban.
Egy e7200-as processzorom van.
Utánanéztem a neten, és így kéne az órajelnek kijönnie: 11,5X266.
Nos nekem 6X266 tehát valamiért csak 6-os cpu szorzó van amikor nagyobbnak kéne lennie. Ezt everest és bios is alátámasztja. Ráadásul így nem jön ki a 2,5 GHz cpu-z szerint és kevesebben ketyeg a procim.
A cpu szorzót beszeretném állítani rendesre.
HELP!

Küldj rá intel burn test-et vagy prime95-öt, és úgy nézd meg mit mutat a cpu-z. Terheletlen állapotban a processzor csökkenti a szorzót, ezzel is energiát spórol.

Gta iv közbe is ugyanannyi volt. Haveromnak meg ugyanilyen procija van, és alapból nagyobb szorzót mutat neki.
Meg kipróbáltam ezt a prime95-öt és 100%-os proci használat mellett is maradtak szorzók meg órajelek.
0
0
0
0
toopa avatar
Bsmarcona írta:
Sziasztok!
Nos nekem 6X266 tehát valamiért csak 6-os cpu szorzó van amikor nagyobbnak kéne lennie. Ezt everest és bios is alátámasztja. Ráadásul így nem jön ki a 2,5 GHz cpu-z szerint és kevesebben ketyeg a procim.
HELP!

Küldj rá intel burn test-et vagy prime95-öt, és úgy nézd meg mit mutat a cpu-z. Terheletlen állapotban a processzor csökkenti a szorzót, ezzel is energiát spórol.
0
0
0
0
@insane666 avatar
Sziasztok!
HELP!
0
0
0
0
Manyik75 avatar
http://www.cpu-tuning.joruska.com//menu/kozep.htm
0
0
0
0
ximo avatar
Szóval alapjában nem is a tuning a konkrét célom inkább az ideális beállítások megtalálása....
0
0
0
0
ximo avatar
A RAM ok 800Mhz-esek, a BIOS szerint, de CPU-z, meg az Everest is azt írja 400Mhz (ez akkor most 2x400-at jelent?), hogy van ez😕 FSB😃RAM 2:3 (azt hiszem ez sem a legjobb arány) Command rate 2T enyit sikerült leolvasnom innen-onnan, bocs nagyon noob vagyok, de valahol el kell kezdeni, csak ha nincs kitől kérdezni, úgy nehéz😞
0
0
0
0
Atosz3 avatar
A ramod jelenleg hány MHZ-n megy??
0
0
0
0
ximo avatar
Sziasztok kezdő létemre szeretnék kicsit tuningolni a gépemen az alábbi konfigurációról lenne szó: Intel core 2 E 7500 (jelenleg 2,93Ghz 11x266Mhz) Gigabyte p31 ds3l az alaplap, és van még 4Gb DDR2 ram az alábbi időzítésekkel @ 400 MHz 5-5-5-18 (CL-RCD-RP-RAS) / 23-51-3-6-3-3 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP)
@ 266 MHz 4-4-4-12 (CL-RCD-RP-RAS) / 16-34-2-4-2-2 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP)
@ 200 MHz 3-3-3-9 (CL-RCD-RP-RAS) / 12-26-2-3-2-2 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP)

Kérdésem az: van-e értelme emelnem a processzor órajelén, ha a ram-ok időzítéseihez nem nyúlok (mivel ez utóbbihoz egyáltalán nem konyítok, azt sem értem mit jelentenek a számok😞 )
0
0
0
0
Feki1991 avatar
berki_zsolt írta:
Én még hogyan tudnék egy kis teljesítményt kicsikarni a gépemből????

Vedd vissza a RAM latenciákat! 😉..igaz, nem a legegyszerűbb stabilra megcsinálni, de megéri! 😉
0
0
0
0
berki_zsolt avatar
Call of Duty: Modern Warfare 2, Manhunt 2
0
0
0
0

Elfelejtett jelszóRegisztráció