Tuning műhely

2008. October 05., téma
Fórum » Asztali PC
Ide minden jöhet ami a PC tuningolásával kapcsolatos.

Kérjük nem linkelni, max bemásolni.

Mindenki csak a saját felelősségére tuningoljon, az oldalon elhangzott ötletekért / okozott károkért sem az oldal, sem az ötletadó nem vállalja a felelősséget!
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
DarthRoni avatar
ha nem lenne benne szorzótiltás vagy mi a fene, akkor nem lennék most bajban, de nem tom símán húzni...
0
0
0
0
planbmokus avatar
17,5 x 200 nyugodtan alapfeszen, azt mindegyik phenom bírja!
0
0
0
0
DarthRoni avatar
nem az a baj, hanem hogy nem bízok magamban és nem akarom elrontani
0
0
0
0
Osynho avatar
Alap hűtővel is simán lehet húzni, nem melegszik annyira.
0
0
0
0
DarthRoni avatar
akkor egyenlőre nem szórakozok vele, majd ha lesz hűtés😀
0
0
0
0
Osynho avatar
A 15.5 az nem fesz, hanem szorzó. Ha nem tudod állítani a szorzót feljebb, akkor nem BE-s a procid. Ilyen esetben a 200as fsb-t kell emelni, a ramokat visszaosztani, a HT és NB órajeleket beállítani, valamint a vcore feszt belőni. És tesztelni. Ha nem stabil, akkor átállítgatni. Egyszercsak jó lesz 😀
0
0
0
0
DarthRoni avatar
de valamit nem értek, bemegyek a biosban a cpu órajelének állításához, és a legnagyobb fesz. amit beállíthatok az a 15.5, tehát a 3.1 GHZ ami az alap órajel... akkor én értelmeztem rosszul valamit, vagy a biosom nem enged húzni? v agy mivan ilyenkor?😃
0
0
0
0
Hitoshi avatar
na akkor ez meg oldódott 😆, de ettől függetlenül jól írtam ?
0
0
0
0
Feki1991 avatar
DarthRoni írta:
én eddig azt nem értem, hogy először csökkenteni kell az órajeleket, hogy emelhessem.... vagy én értelmezem rosszul

Nem, nem kell csökkenteni!..Neked "Feka" procid van, szal elég emelni a szorzót s a feszt! 😉
0
0
0
0
Hitoshi avatar
FSB-t kell növelni, ha jól értem, és amennyire van beállítva a CPU szorzó azzal kell beszorozni az FSB értéket azaz
14-es CPU szorzó esetében, és 200-as FSB esetében a magonkénti órajel 14x200=2800 MHz lesz, javítsatok ki nem jól írtam, ez akkor van kell így állítani ha szorzózáras a procid, ha szorzózár mentes a procid, akkor nem tudom 😆, de elvileg BE-s procikat könnyebb
0
0
0
0
DarthRoni avatar
én eddig azt nem értem, hogy először csökkenteni kell az órajeleket, hogy emelhessem.... vagy én értelmezem rosszul
0
0
0
0
Hitoshi avatar
én már vagy 6-odjára olvasom, de elsőre is érthető 😉
0
0
0
0
DarthRoni avatar
tudok olvasni, meg ha van értelme olvasok is 😃
0
0
0
0
Feki1991 avatar
DarthRoni írta:
köszi, olvasom lelkesen 😃

Elég hosszú de megéri elolvasni!
0
0
0
0
DarthRoni avatar
köszi, olvasom lelkesen 😃
0
0
0
0
Feki1991 avatar
DarthRoni írta:
na de télleg ha már így benne vagyunk, segítesz húzni? csak hogy megtanuljam hogyan kell, és ha meglesz a hűtő, akkor már tudnám 😀

Ezt olvasd el s választ kapsz minden kérdésedre s még tanulsz is! 😉
[LINK]
0
0
0
0
DarthRoni avatar
na de télleg ha már így benne vagyunk, segítesz húzni? csak hogy megtanuljam hogyan kell, és ha meglesz a hűtő, akkor már tudnám 😀
0
0
0
0
Feki1991 avatar
DarthRoni írta:
WÁHHÁÁÁHÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ királyság😀
valamit még kell csinálnom vele? vagy ha így működik akkor ne bántsam? de azért majd ha meglesz a hűtés, jó lenne húzni az órajelen, tudsz benne segíteni? elmagyarázni hogy kell😀

Osynho és Feki1991 külön köszönet a segítségért

Ha stabil akkor nem kell semmit csinálni vele! 😉..csak szólj s segítek! 😎
0
0
0
0
DarthRoni avatar
WÁHHÁÁÁHÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ királyság😀
valamit még kell csinálnom vele? vagy ha így működik akkor ne bántsam? de azért majd ha meglesz a hűtés, jó lenne húzni az órajelen, tudsz benne segíteni? elmagyarázni hogy kell😀

Osynho és Feki1991 külön köszönet a segítségért
0
0
0
0
Feki1991 avatar
DarthRoni írta:
HALLOD, updateoltam a biost, így engedi h csak 1 magot nyissak ki, ÉS VÉGIG BÍRTA ÍGY AZ INTEL BURN TESTET, SEMMI GOND NEM VOLT, ezek szerint 3 magos a procim?

Igen, ezekszerint 3! 😎
0
0
0
0
DarthRoni avatar
HALLOD, updateoltam a biost, így engedi h csak 1 magot nyissak ki, ÉS VÉGIG BÍRTA ÍGY AZ INTEL BURN TESTET, SEMMI GOND NEM VOLT, ezek szerint 3 magos a procim?
0
0
0
0
Feki1991 avatar
DarthRoni írta:
köszi, megpróbálom ezt az asus update-t, mi lenne velem nélkületek 😃

Mondjuk Nekem nem tetszik hogy az OP rendszerből tudod befolyásolni a BIOS-t!..de hát ez van, nem Én fejlesztem az alaplapokat 😆
Még mindig 2 magos lenne a procid! 😆 😂
0
0
0
0
DarthRoni avatar
köszi, megpróbálom ezt az asus update-t, mi lenne velem nélkületek 😃
0
0
0
0
Feki1991 avatar
DarthRoni írta:
hát hogy is mondjam, kb. másfél percet bír Intel burn alatt, és ha nem is pont azért áll le, de télleg rohadt meleg a cucc olyankor, szal tervezem hogy veszek majd hűtőt, pláne ha húzni is akarom majd a procit, de olyan jó lenne ha működne 4 magosan 😀
am. úgy ahogy lebírtam fordítani a szöveget, Usb-ről engedi a bios frissítést? és a legújabb biost szedjem le? és valaki csinálta már így?😃

Ha nagyon egyszerű megoldást akarsz, akkor elég ha lehúzod az Asus Update nevű progit (rajta van az alaplapi CD-den is!), s rajta keresztül lehúzod a legújabb BIOS-t s OP rendszeren belül felteszi! 😉

de az EZFlash sem sokkal bonyolultabb!..csak ne menjen el az áram! 😎
0
0
0
0
DarthRoni avatar
hát hogy is mondjam, kb. másfél percet bír Intel burn alatt, és ha nem is pont azért áll le, de télleg rohadt meleg a cucc olyankor, szal tervezem hogy veszek majd hűtőt, pláne ha húzni is akarom majd a procit, de olyan jó lenne ha működne 4 magosan 😀
am. úgy ahogy lebírtam fordítani a szöveget, Usb-ről engedi a bios frissítést? és a legújabb biost szedjem le? és valaki csinálta már így?😃
0
0
0
0
Osynho avatar
-nem kell hozzá szakértő, de a Google a legjobb barátod:
EZ Flash 2 is a user-friendly BIOS update utility. Simply launch this tool and update BIOS from a USB flash disk before entering the OS. You can update your BIOS only in a few clicks without preparing an additional floppy diskette or using an OS-based flash utility.

[url]http://www.asus.com/product.aspx?P_ID=o4PDbHmAktEj6ez2&content=overview[/url]

Viszont, ha elhasal egyből az IBT, az nem túlmelegedés sztem. Egy jobb hűtő 2 magra se árt, szóval megéri befektetni.
0
0
0
0
DarthRoni avatar
nem emeltem feszt. se semmit, alap beállításokon ad ennyit, másik meg megint az jön hogy hogy kell biost frissíteni... ne mondjátok h szakértő kell mert egyet sem ismerek aki megcsinálná nekem szal vagy én csinálom meg vagy marad így....
amúgy még esélyes hogy nincs baja a magoknak csak szar a hűtés meg a fesz? mert így hogy esélyt éreztem egy 4 magos procira, nem akarnék lemondani róla 😃
0
0
0
0
noPublicFG avatar
DarthRoni írta:
https://www.kepfeltoltes.hu/100630/___www.kepfeltoltes.hu_.jpg nekem így néz ki

de most sajna el kell mennem, köszi a segítséget, ha van tippetek, nyugodtan írjatok, köszi még1x

Nem olvastam vissza, ezért a kérdés: túl van hajtva a procid? Vagy valami titkos cselt elkövettél ellene a biosban, oprendszerben, valami segédprogrammal, feszkóemeléssel stb?
Olyankor zavar támadhat az erőben.
0
0
0
0
Feki1991 avatar
Az SBre Nekem is 128fokot ír! 😆 😂..nincs az annyi!..Nálam kb 38-40 fokos a hűtője, szal kb 45 fokos lehet maga a csipp! 😀
0
0
0
0
Kmisi99 avatar
Akkor még ott a real temp progi az hátha😆 De mi 128 fokos ott neked? Az rohadt sok akármi is legyen!
0
0
0
0
Feki1991 avatar
Tyűűűűha, ilyet még nem láttam hogy a HWMonitor ne írná ki a hőfokot!..nem ad le a lap hőm. adatot a prociról, lehet hogy egy BIOS Update segítene a problémádon! 😉
0
0
0
0
DarthRoni avatar
https://www.kepfeltoltes.hu/100630/___www.kepfeltoltes.hu_.jpg nekem így néz ki

de most sajna el kell mennem, köszi a segítséget, ha van tippetek, nyugodtan írjatok, köszi még1x
0
0
0
0
Feki1991 avatar
Ha hőmérséklet mutatás akkor HWMonitor!
[LINK]

Osynho: Gondolom onnan hogy megfogta a hűtőbordát! 😉
0
0
0
0
DarthRoni avatar
mondom hogy tapizom 😆 máshogy nem tudom, de hát csak meleg ha már olyan meleg h süt majdnem, sokkal melegebb mint 2 magosan terhelés alatt
0
0
0
0
Osynho avatar
De honnan tudod, hogy meleg, ha nem mutatja semmi progi? 😃
0
0
0
0
DarthRoni avatar
azt már leszedtem de arra meg valami hibát írt ki a procival kapcsolatban és nem indult el:S most kipróbáltam a prime95-öt hogy 3 maggal dolgozzon, és úgyis elég meleg lett de sokáig bírta, test4-nél leállítottam
0
0
0
0
Osynho avatar
Ha leáll a gép, akkor mesze vagy a tutitól, mert t ahogy emeled a feszt, úgy javul a téma, szal elkezd futni, de hibázik, majd ha tovább emeled, akkor nem hibázik. Elméletben. Amennyiben hibás a mag, úgy már más a szitu.
Ez az everest trial verzió, ezért nem írja. Van más progi is erre, pl coretemp, ez a videt is írja elvileg.
0
0
0
0
DarthRoni avatar
ja leáll a gép és kész, az everest meg ezt mutatja:
https://www.kepfeltoltes.hu/100630/225361498N_vtelen_www.kepfeltoltes.hu_.jpg melyik a cpu hője?
0
0
0
0
Osynho avatar
Cpu hőnek ott kell lennie. Csak a core adatok nincsenek. A gép áll le ibt alatt? Nemhinném, hogy a táp tilt le, bár nemtom milyen bél van abben a xilence tápban, de nem szabadna. Valszeg hibásak a letiltott magok, az egyik tuti.
0
0
0
0
DarthRoni avatar
de ha kinyitom a magokat, nem jelzi az everst sem a hőmérsékletüket, és egyszerűen csak leáll, ismerősöm azt mondta hogy lehet hogy a táp tiltja le
0
0
0
0
Osynho avatar
Akkor azon se fog menni. Nézd a cpu hőjét közben, h nem melegszik-e túl. A burn mit csinál? Hibát jelez, vagy lefagy a gép, esetleg ujraindul? Érdemes lenne 3 maggal is megnézni, bár nemtom, h létezik-e ilyen bios ehhez a laphoz.
0
0
0
0
DarthRoni avatar
hát, ráadtam 50mv-ot még tegnap, azzal az első kört se bírta intel burn-ben :S, de normal-al még nem néztem, most megnézem
0
0
0
0
Osynho avatar
Ha normálra teszed, úgy mennyit ad? Elvileg az is a VID. Különben érdemes játszadozni vele, hogy alulfeszelve mit megy. Az enyém pl VID alatt megy +2 maggal és +300mhz tuninggal 😃 Igen, jó helyen vagy, először a legkisebbet add. Elég nagy lépcsők vannak, nem egy übertuning lap ez 😀
0
0
0
0
DarthRoni avatar
Osynho írta:
DarthRoni írta:
de szerintem nálam az a baj, hogy a +2 mag már eleve megnehezíti a gyári hűtő dolgát, és mivel még feszt. is emeltem, sztem méghamarabb felmelegedett, hát az intel burn alatt szószerint burn volt mert sütött a hűtőborda, sztem csak letilt a gép mert nem bírja lehűteni a procit a gyári hűtő, crysis warhead közben sincs semmi baj, épphogy langyos, és tkéletesen működik, sztem a hűtés, de nem vagyok szakértő sajna

Mennyi a proci vid-je? Bios, oder cpu-z mutatja. Ha ez megvan és nem stabil 4 maggal, akkor emeld a feszt. Ezt addig kell játszani, amíg nem stabil/ amíg hűteni tudod. Ennyi. Persze, ha hibás 1 mag, akkor nincs mit tenni. A gyári amd hűtőt nem ismerem, de CM TX2-vel simán hűtöm az én húzott B45-ömet. 0,3-0,5V-ot még véletlenül se emelj rajta! (tizedesjegyek helye nemmmindegy..😂😉

nem találtam ilyen vid adatot, feszt pedig ugye a cpu over voltage-nál kell? mert ott ezek a lehetőségek vannak: -auto (ezen van alapból)
-normal
-50 mv
-100 mv
-150 mv
szerinted ?
0
0
0
0
DeathTheKid avatar
Sziasztok. Kezdő vagyok és azt szeretném megkérdezni hogy a procimat és a vga-mat hogy tudnám húzni?
VOlt egyszer egy ATI kártyám annak a driver control panelében tudtam húzni de most nvdiám van is azt nem tudom...A másik pedig hogy ha BIOS-ban lehet procit húzni akkor azt hol mer ott nem találtam semmit se :S
0
0
0
0
Osynho avatar
DarthRoni írta:
de szerintem nálam az a baj, hogy a +2 mag már eleve megnehezíti a gyári hűtő dolgát, és mivel még feszt. is emeltem, sztem méghamarabb felmelegedett, hát az intel burn alatt szószerint burn volt mert sütött a hűtőborda, sztem csak letilt a gép mert nem bírja lehűteni a procit a gyári hűtő, crysis warhead közben sincs semmi baj, épphogy langyos, és tkéletesen működik, sztem a hűtés, de nem vagyok szakértő sajna

Mennyi a proci vid-je? Bios, oder cpu-z mutatja. Ha ez megvan és nem stabil 4 maggal, akkor emeld a feszt. Ezt addig kell játszani, amíg nem stabil/ amíg hűteni tudod. Ennyi. Persze, ha hibás 1 mag, akkor nincs mit tenni. A gyári amd hűtőt nem ismerem, de CM TX2-vel simán hűtöm az én húzott B45-ömet. 0,3-0,5V-ot még véletlenül se emelj rajta! (tizedesjegyek helye nemmmindegy..😂😉
0
0
0
0
DarthRoni avatar
0
0
0
0
Gabor200 avatar
Én azt szeretném hogy: Szeretném az Intel Core 2 Duo E5300 procim órajelét felhúzni amennyivel csak lehet, csak nem tudom hogy hogy. Valaki tudja hogy lehet pl progival vagy a bioszban stb.. előre is thx a választ 😃
0
0
0
0
DarthRoni avatar
csak 5-10-15 tizeddel lehet emelni, emeltem 5-el de a burn testben azonnal lefagyott, egyenlőre hagyom így szerintem
terhelés alatt 1.3-1.4 V az alap beállításokkal
0
0
0
0
Kmisi99 avatar
Hitoshi írta:
DarthRoni írta:
el tudnád magyarázni, ezt hogyan tudom megtenni?😀

Bios-ban van egy ilyen menüpont CPU Voltage, és ott tudod feljebb vinni a feszültséget, a 90nm-eseknél 1.55V-ig lehet érdemes elmenni, a 65nm-eseknél 1.45V-ig a feszültséget, és nagyon vigyázz a hőmérsékletre, de én a helyedben gyári hűtővel nem nagyon próbálgatnám a feszültség emelést

Előbb gyári hűtővel kéne 3 tized voltot emelni azt a gyári hűtő még bírja aztán még lehet stabil is lesz!
0
0
0
0

Elfelejtett jelszóRegisztráció