Tuning műhely

2008. October 05., téma
Fórum » Asztali PC
Ide minden jöhet ami a PC tuningolásával kapcsolatos.

Kérjük nem linkelni, max bemásolni.

Mindenki csak a saját felelősségére tuningoljon, az oldalon elhangzott ötletekért / okozott károkért sem az oldal, sem az ötletadó nem vállalja a felelősséget!
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
niteforce avatar
Prime 95-tel teszteld, az a memóriát is terheli, ha leáll vagy kékhalálozik a gép akkor nem jó már
0
0
0
0
vasziliy avatar
Sikeresen felment 2500 mhz-ig.
Csak azt nem tudom..hogy DIMM1: Kingmax MPXC22F-38KT3B 512 MB PC3200 DDR1 memória elbírja e az 500 mhz órajalet?
0
0
0
0
niteforce avatar
neked kell kitapasztalnod meddig stabil, mekkora feszt kell adnod neki és hogy a hűtése meddig brja.
200 MHz-enként érdemes egy Super PI tesztet futtatni és hőmérsékletet nézni.
0
0
0
0
jtrlvksz avatar
vasziliy írta:
Hali :-)
AMD Athlon 64, 2000 MHz (10 x 200) 3200+

Egy ilyen procit..meddig lehetne húzni ?

Ameddig nem ad be kékhalált 😆 Nem lehet meghatározni így, ki kell próbálni.
0
0
0
0
vasziliy avatar
Hali :-)
AMD Athlon 64, 2000 MHz (10 x 200) 3200+

Egy ilyen procit..meddig lehetne húzni ?
0
0
0
0
toti96 avatar
Hali.Van nekem egy Intel D925-öm és vettem hozzá egy COOLERMASTER X Dream i117 RR-X117-18FP-R1 proci hűtőt.Mennyire érdemes húzni?
0
0
0
0
tihi1988 avatar
djwarp írta:
djwarp: Belemész a BIOS-ba, megkeresed az "overclock profil"-t, majd auto-rol manual-ra állítod (legalábbi nálam így van). Aztán az fsb növelésével tudod húzni a procit. Nálad 266mhz-en van, ezt kell növelni. Van egy fsb szorzó, nálad 10.5 > 10.5 x 266 > 2800mhz. - így kapod meg a sebességet.
Ha pl. az fsb-t növeled 300-ra, akk 10.5x300 > 3150 mhz.
De mit akarsz elérni azzal, h 2.8-ről 3-ra húzod...?? Nem lesz észrevehető változás, (talán) 1-2fps, ami semmi... Legalább húzd fel 3.4-3.5 ghz-re, akk úgy már bikább lex. De ahhoz már lehet h kell plusz feszültséget adni a procinak, azt a "CPU Voltage"-ben tudod megcsinálni (ha pontatlnul írtam a menüpontot, akk elnézést...). Nem tudom, h nálad mennyi az alapfesz, de ha mondjuk 1.40, akk 0,05-ös léptekkel lehet (ajánlott) növelni > 1.40 > 1.45. De ezt csak akk kell, ha a tuning után instabil lex a rendszer (összeomlik), mert akk kevés a procinak a kakaó, s kell még neki + erő.
Viszont ha annyira nem tudod az ilyeneket, mint ahogy mondtad, akk nem jó a proci-fesszel játszadozni. Próbálkozz csak az fsb emeléssel, és menj el a max-ig alapfeszen, addi, amég stabil a rendszer. Ja, és nagyon figyelj a cpu hőmérsékletre, asszem a tied 70-75 fokot bír (fejből nem tudom pontosan), ezt már ne halad meg, mert baj lehet. A hőmérsékletet SpeedFan nevű programmal mérd, a cpu-t meg mondjuk IntelBurnTest-el terheld 100%-on.

Remélem tudtam vmit segíteni, s közben nem írtam semmi hüjeséget...

Köszönöm Szépen😊

Bocsi, nem p.ü.-ben küldtem, elfelejtettem...nincs mit, szívesen😆
0
0
0
0
Sicu33 avatar
djwarp: Belemész a BIOS-ba, megkeresed az "overclock profil"-t, majd auto-rol manual-ra állítod (legalábbi nálam így van). Aztán az fsb növelésével tudod húzni a procit. Nálad 266mhz-en van, ezt kell növelni. Van egy fsb szorzó, nálad 10.5 > 10.5 x 266 > 2800mhz. - így kapod meg a sebességet.
De mit akarsz elérni azzal, h 2.8-ről 3-ra húzod...?? Nem lesz észrevehető változás, (talán) 1-2fps, ami semmi... Legalább húzd fel 3.4-3.5 ghz-re, akk úgy már bikább lex. De ahhoz már lehet h kell plusz feszültséget adni a procinak, azt a "CPU Voltage"-ben tudod megcsinálni (ha pontatlnul írtam a menüpontot, akk elnézést...). Nem tudom, h nálad mennyi az alapfesz, de ha mondjuk 1.40, akk 0,05-ös léptekkel lehet (ajánlott) növelni > 1.40 > 1.45. De ezt csak akk kell, ha a tuning után instabil lex a rendszer (összeomlik), mert akk kevés a procinak a kakaó, s kell még neki + erő.
Viszont ha annyira nem tudod az ilyeneket, mint ahogy mondtad, akk nem jó a proci-fesszel játszadozni. Próbálkozz csak az fsb emeléssel, és menj el a max-ig alapfeszen, addi, amég stabil a rendszer. Ja, és nagyon figyelj a cpu hőmérsékletre, asszem a tied 70-75 fokot bír (fejből nem tudom pontosan), ezt már ne halad meg, mert baj lehet. A hőmérsékletet SpeedFan nevű programmal mérd, a cpu-t meg mondjuk IntelBurnTest-el terheld 100%-on.

Köszönöm Szépen😊
0
0
0
0
razor911 avatar
Hi everybody!
Kezdeném egy rövid helyzetismertetővel.Adott egy phenom II X6 1055t és egy ASUS M4A77t alaplap.Szeretném a proci teljasítményét feljebb tornászni, viszont amit eddig kitudtam hozni belőle az szerény 3,5Ghz stabilan.Már mindent próbáltam Nb freket állítani órajel freknek megfelelően vagy auton hagytam,feszkókat húztam de semmi.3500Mhz-et bír ,3520Mhz-nél már be sem bootol.Viszont a régi gigabyte ga-ma74lmt s2-vel 3.9Ghzt bírtam lőni stabilan csak fsb-t és nb szorzót kellett állítani.
Valakinek vmi hasznos tipp? Bios 2 napja frissítve, eredmény detto.
0
0
0
0
ors11 avatar
mind1 megkaptam...azé köszi
0
0
0
0
ors11 avatar
nm toom nekem Ibm T60-as laptopom van,de a betük,még nm is angolul annak fent
0
0
0
0
ors11 avatar
popec88 írta:
ors11 írta:
lene egy gyökér kérdésem....hogyan kell belépni a biosb-ba?....és amikor álítok a MHz-en akkor a változást a d😆iag is kimutatja?

általában a del billentyű lenyomásával (öcsém laptopján mondjuk f2-vel), de ott írja, h "run setup..." és a belépő billentyű nevét...

amit utána írtál azt nem nagyon értem... de ha még a bios-ba lépés is gond, akk ne erőltesd azt a tuningot😃

az a Dx-diag nevü progi akart lenni( a - jel csak azé,hogy ne smilet rakjon megint)
amúg megy értek valamenyire ehez,de ezeket a gombokat,amiket mondtál,ekem nem mükszik....
0
0
0
0
tihi1988 avatar
ors11 írta:
lene egy gyökér kérdésem....hogyan kell belépni a biosb-ba?....és amikor álítok a MHz-en akkor a változást a d😆iag is kimutatja?

általában a del billentyű lenyomásával (öcsém laptopján mondjuk f2-vel), de ott írja, h "run setup..." és a belépő billentyű nevét...

amit utána írtál azt nem nagyon értem... de ha még a bios-ba lépés is gond, akk ne erőltesd azt a tuningot😃
0
0
0
0
ors11 avatar
0
0
0
0
ImAxRap avatar
popec88 írta:
Viszont ha annyira nem tudod az ilyeneket, mint ahogy mondtad, akk nem jó a proci-fesszel játszadozni. Próbálkozz csak az fsb emeléssel, és menj el a max-ig alapfeszen, addi, amég stabil a rendszer. Ja, és nagyon figyelj a cpu hőmérsékletre, asszem a tied 70-75 fokot bír (fejből nem tudom pontosan), ezt már ne halad meg, mert baj lehet. A hőmérsékletet SpeedFan nevű programmal mérd, a cpu-t meg mondjuk everestel terheld 100%-on.

Köszönöm ezzel nekem is segítettél!
0
0
0
0
tihi1988 avatar

0
0
0
0
Sicu33 avatar
Szeretnék Procit Húzni.Egy Intel Core 2 Duo E7400 2.8Ghz-s CPU-m Van És Olyan 3Ghz-re Szeretném Növelni.Valaki Elmondaná(Részletesen),Hogy Kell Elkezdeni,Biztonságos-e Megy Ilyenek. Lécci P.Ü.-ben
Köszönöm!
Csak Annyit Tudok Erről A Proci húzásról,Hogy A BIOS-ban Kell De Itt Elakad A Tudományom😕
Legyetek Szívesek Segíteni😀
0
0
0
0
Matyi10 avatar
hardX írta:
Matyi: Ott a program "alján" pipáld ki hogy Save OC Settings, vagy valami ilyesmi, talán, Use OC Settings when OS StartUp vagy ilyesmi de megtalálod 😀

megvan köszi
0
0
0
0
Raziel24 avatar
Azóta probáltam LinX-el azzal se fagyot
0
0
0
0
Raziel24 avatar
valaki?(lásd előző hsz.)
0
0
0
0
_AsheXp avatar
Matyi: Ott a program "alján" pipáld ki hogy Save OC Settings, vagy valami ilyesmi, talán, Use OC Settings when OS StartUp vagy ilyesmi de megtalálod 😀
0
0
0
0
Matyi10 avatar
Sziasztok az miért van,hogy ha MSI afterburner progrival húzom a kártyát akkor amikor legközelebb bekapcsolom megint az eredeti értéken van? vagy ezt minidg igy kell?
0
0
0
0
Blint92 avatar
E fölött elcsúsztam! De az M5A97-nek egy venti dugója sincs lent az első ventinek... de igazad van Synda! csak 2k...
0
0
0
0
Blint92 avatar
Synda írta:
Nem a külső a lényeg,Asrockban épp ott szokott gond lenni amit nem látsz 😜
De mi nem akarunk lebeszélni róla,vedd meg lehet te is szerencsés ember vagy és semmi baja nem lesz,ellenkező esetben...😆

Itt a baj! Az asus drága... az asrock occsó de nem mindegyik jó...
Isten se tudna kiigazodni ezen a rendszeren!
0
0
0
0
Blint92 avatar
Okés skacok elírtam félreértettétek! 😃
Úgy értettem, hogy olcsó alkatrészekre pályázok!
Minél többet nézem a webshop-ot annál több olcsóbb alkatrészt találok amik talán nem annyira rosszabbak mint a drágábbak!
Például a Kingston 4GB-os ram olcsóbb mint a Corsair 4GB-os ramja és ramot nem húznék csak pici procit 😀 Madzsarul ramból jöhet az olcsóbb! 😀 Deszkából is azért néztem Asrock-ot, mert olcsóbb mint az asus és látszatra több van benne!
0
0
0
0
Cooley avatar
Blint92 írta:

THERMALTAKE AF0018 Halk, nagy teljesítményű, molex csatis, és van rajta sebességszabályozó. Vagy AF0022(12cm)/23(8cm), ha olcsóbb kell.

Oks köszi de spórolok és ahogy egyre többet nézegetem az alkatrészeket annál jobban csökkennek az árak!
Köszönöm a válaszokat!
Per pill ott tartok, hogy álmaim gépe 65.703Ft 😃

Nem tudom, hol nézegeted, de Magyarországon a forint romlása miatt folyamatosan araszolgatnak felfelé az árak. Legfeljebb a kifutó modellek lesznek egyre olcsóbbak.
0
0
0
0
Blint92 avatar

THERMALTAKE AF0018 Halk, nagy teljesítményű, molex csatis, és van rajta sebességszabályozó. Vagy AF0022(12cm)/23(8cm), ha olcsóbb kell.

Oks köszi de spórolok és ahogy egyre többet nézegetem az alkatrészeket annál jobban csökkennek az árak!
Köszönöm a válaszokat!
Per pill ott tartok, hogy álmaim gépe 65.703Ft 😃
0
0
0
0
Blint92 avatar
Köszi srácok! DE az az egy bibi, hogy szeretem ha hűtve vannak az alkatrészek és az ASUS 25.000Ft-os kategóriában nem ad elég csatit a ventiknek! Eddig azt csíptem az ASUS-ban, hogy volt a ventiknek csati és be lehetett állítani, hogy optimálisan forgassa őket de ezek az újabb lapkák drágák és kevés a hely rajtuk 😞
0
0
0
0
Cooley avatar
Blint92 írta:
Hali!
Szeretnék gépet újítani viszont kevés a pénzem...
Olyan kérdésem lenne, hogy egy AMD Phenom II X4 965-öt egy ASROCK 970 Extreme3 alaplapban tudnék e húzni?!
Természetesen nem gyári amd hűtővel hanem egy CM Hyper TX3 hűtővel akadályoznám meg a ""túlhevülést"".
Illetve eddig ASUS párti voltam de megtetszett ez az ASROCK... esetleg vki tudna vmit írni róla, mert tesztet nem nagyon találni...
A segítséget előre is köszönöm!!!

Maradj az ASUS-nál, és ha úgyis OC-t akarsz, akkor jó a 955 is.
0
0
0
0
niteforce avatar
asrockkal nincs semmi baj, nekem 3 asrock volt egy sem szállt el, pedig régi fajták nem újak, azok még jobbak is
0
0
0
0
Osynho avatar
Hogyne tudnád húzni. 😀 Ha olcsóbb a 955-ös, inkább azt vedd, ugyanazt tudja, mint a nagyobb tesó. TX3 is jó, ha nem akarsz túl sok feszt adni neki.
Az Asrock lapok nekem is szimpatikusak, de sok itt a rossz vélemény, majd kifejtik az illetékesek. 😀
0
0
0
0
Blint92 avatar
Hali!
Szeretnék gépet újítani viszont kevés a pénzem...
Olyan kérdésem lenne, hogy egy AMD Phenom II X4 965-öt egy ASROCK 970 Extreme3 alaplapban tudnék e húzni?!
Természetesen nem gyári amd hűtővel hanem egy CM Hyper TX3 hűtővel akadályoznám meg a ""túlhevülést"".
Illetve eddig ASUS párti voltam de megtetszett ez az ASROCK... esetleg vki tudna vmit írni róla, mert tesztet nem nagyon találni...
A segítséget előre is köszönöm!!!
0
0
0
0
Devis avatar
az h lehet h nekem 3,5ghz-nél, bármit is állítok, 100% h instabil lesz? 😕
0
0
0
0
niteforce avatar
939-es, AM2-es AMD-k is nagyon tuningosak, azok is sokat mennek fesz emelés nélkül általában.
Minden emelés után futtass egy super PI tesztet ha lefut akkor jó, és stabil a rendszer.
0
0
0
0
jtrlvksz avatar
WackoSheep írta:
+ 700MHz esetén mennyi feszt érdemes pluszba adni????

Saját procimon 800 Mhz-t húztam fesz emelés nélkül. Tényleg procifüggő, próbálgasd emelni és ha kidobja a kékhalált akkor adj neki kicsit többet.
0
0
0
0
Osynho avatar
WackoSheep írta:
+ 700MHz esetén mennyi feszt érdemes pluszba adni????

Teljesen proci és konfigfüggő. Ott van a proci nálad, neked kell kikisíérletezni, innen nem tudom megmondani. 😀
0
0
0
0
ImAxRap avatar
kenedi98 írta:
WhiTP írta:
Sziasztok! Olvastam, hogy a procimban vagy egy feloldható mag. Az lenne a kérdésem, hogy ezt a BIOS-ban lehet feloldani? Ha feloldom, mennyivel nőhet a teljesítménye a procinak, illetve mennyivel kell neki több hűtés?
És a procit nem húzod?

De most. 😀

Ui: Hát ebben a konfigban nincs sok tuning potenciál. A CPU-t nem is tudtam húzni +100Mhz-nál tovább, feszültségen nem mertem állítani. A kártya Shaderen nem lehetett húzni visszaállt, a core órajel 800Mhz-n kékhalál, gondolom nem kapott elég feszkót, 600-as memória húzásnál szintén elszállt.
0
0
0
0
kenedi98 avatar
WhiTP írta:
Sziasztok! Olvastam, hogy a procimban vagy egy feloldható mag. Az lenne a kérdésem, hogy ezt a BIOS-ban lehet feloldani? Ha feloldom, mennyivel nőhet a teljesítménye a procinak, illetve mennyivel kell neki több hűtés?
És a procit nem húzod?
0
0
0
0
ImAxRap avatar
Na kicsit meghúztam a 9500gt-m memórai órajelét 400ról 500 ra ment 550nél már szétomlott a rendszer 😃
0
0
0
0
Matyi10 avatar
hátja.. na nem baj.. nekem nagyon jó lap😃 majd ha már a 955 kevés lesz akkor rem már olcsóbb lesz a buldi és akkor talán veszek egyet bele.. lehet h kipróbálom majd azt a skorpió platformot amit annyira hirdet a AMD
0
0
0
0
Matyi10 avatar
msi 990FYA-GD65 lap; xilence 480w tápom van
0
0
0
0
Osynho avatar
lapartman997 írta:
Matyi10 írta:
955-ös procit CM TX-3as hűtővel meddig lehet húzni?

C3 steppinges? Mert akkor 4GHz-ig. De annál egy MHz-el sem tovább.

Az összes C3-as bírni fogja a 4ghz-et? 😀 Ezt garantálni tudod? Illetve egy se fog 4ghz felett menni? Milyen feszültségen, milyen lapban, milyen táppal, stb? Azért nem ilyen egyszerű ez szerintem. 😀
0
0
0
0
Osynho avatar
Matyi10 írta:

Ameddig bírja.
0
0
0
0
Matyi10 avatar
0
0
0
0
Devis avatar
nem melegszik, prime alatt alapon 45 fok volt a max, most 3,4-en is annyi a max
egyébként már volt 3,45-ön egy kékhalál, prime alatt nyitottam egy böngészőt, na az már sok volt neki 😆
0
0
0
0
Devis avatar
lehet de értelme nincs
0
0
0
0
Devis avatar
végre sikerült nagyobb tuningot adnom a procimnak, úgy h a szorzót visszavettem 15-ről 13-ra. most 3,4 ghz-en stabíl, 3.45-ön viszont már nem volt az. majd megnézem h 10x-es szorzón mit csinál 3,5 ghz-en. sztetek mikor kell feszt adnom neki? 1,22v-on megy.
0
0
0
0

Elfelejtett jelszóRegisztráció