Tuning műhely
Ide minden jöhet ami a PC tuningolásával kapcsolatos.
Kérjük nem linkelni, max bemásolni.
Mindenki csak a saját felelősségére tuningoljon, az oldalon elhangzott ötletekért / okozott károkért sem az oldal, sem az ötletadó nem vállalja a felelősséget!
Kérjük nem linkelni, max bemásolni.
Mindenki csak a saját felelősségére tuningoljon, az oldalon elhangzott ötletekért / okozott károkért sem az oldal, sem az ötletadó nem vállalja a felelősséget!
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Mondjuk alaplapfüggő a dolog, nekem egy 12 ezer Ft-os lapom van, vagyis vásárláskor került annyiba. 😜
Amúgy lehet, hogy a procid nem bírja, de az is lehet, hogy csak kevés neki a fesz. Ha nem gyári hűtőd van akkor emelhetsz tovább. Próbáld 1,30-cal, ha nem elég, akkor 1,35-tel. 1,5V-ig el lehet menni, fölé nem ajánlott.
3,7 Ghz-re mééé em tudom felhúzni a procimm??? már mindent megcsináltam, és már bios-ból csinűlom!!! 😞 vki segíííccséééég'!!!
Mi mindent? Feszt emeltél?
És a videókártyám-at lehet húzni más módon(Catalyst-ban maxra húztam az órajeleket) lehet ennél többet?
Én is gondolkodtam TX/HX650-be,de most ha legközelebb veszek,akkor összespórolok és egy Enermax Platimaxot veszek, akarok egy csúcs tápot már 😀
Az AX nekem is nagyon tetszik, 80+ gold , de nagyon nagyon drága. Semmiképpen sem szeretném elkapkodni a tápegység vásárlást, mert a gép élete függ tőle viszont valamilyen kompromisszumot muszáj kötnöm, mert kell a pénz a másik grafikus kártyára és ssd is kell, mert ez az előző transcendem hihetetlenül megbízhatatlan.
Egy TX650-es corsairra befizetnék, ez csak bronze de szerintem ez is megfelelne és árban is sokkal szimpatikusabb.
FSP, Corsair tápra ötlet?
Csakis akkor szeretném OC-zni ha feltétlenül szükséges.
2 kártyánál nem árt, meg a 4GHz-et 90% hogy viszi az A50-el, ezt az órajelet nekem is vitte simán annó a 750-esem. Viszont sztem a tápod az nem bírna el 2 karival, ha azt is akarsz cserélni akkor valami egyágas tápot keress, 650W-700W között, például az ADATA és az XFX tápokat tudom ajánlani
Egy core i5 760 elbánna egy hd6870 cf-fel vagy kevés lenne neki?
Simán, főleg ha felrántod 4GHz-re
http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/406421_2457285796947_1396193250_31970120_1723740282_n.jpg
Az easytune alatt 48 fokot mutat. Az lenne akkor a Tcase?
😀
Noctua hűtőket szoktak. Azok kb. 12k felett kezdődnek.
ezel már akor gondolom lehetne huzni a procit ime:Noctua NH-U9B SE2
Esetleg tudna vki gyorstalpaló leírást adni arról, h kell vga-t tuningolni?
HD4850-esem van, elég jó hűtéssel, és ezt szeretném egy kicsit OC-zni😀
Mondjuk neked i5 2500 k-d van, ahhoz egy jobb hűtő kéne.
Na most ha ezt feljebb húznám akkor már 60 felett vagyok..,
khaled98: core temp is fennvan, meg az everest is.
Példaként ha ezek az értékek:
1.mag: 51
2.mag: 46
3.mag: 46
4. mag: 53
ez alapján a proci hőmérséklete kb 40 fok lehet?
Synda: itt a nagy kérdés az hogy pl a Coretemp, az a felületi hőmérsékletet méri-e (tcase)? mert szerintem a magonkénti hőmérsékletet.
A fenti elmélet alapján ha a Tcase max az én esetemben 72.6 C a gyártó szerint, akkor kb addig vagyok jó amíg a coretemp mérése szerint a magok n kb 80 fok alatt vannak.
Nem?
igen, kb 78C-80, de ez már igy is túl magas (de tuningnál nem meglepó 😃😉
a coretemp az a magokat méri csak (nekem)
Példaként ha ezek az értékek:
1.mag: 51
2.mag: 46
3.mag: 46
4. mag: 53
ez alapján a proci hőmérséklete kb 40 fok lehet?
Synda: itt a nagy kérdés az hogy pl a Coretemp, az a felületi hőmérsékletet méri-e (tcase)? mert szerintem a magonkénti hőmérsékletet.
A fenti elmélet alapján ha a Tcase max az én esetemben 72.6 C a gyártó szerint, akkor kb addig vagyok jó amíg a coretemp mérése szerint a magok n kb 80 fok alatt vannak.
Nem?
Sziasztok!
Napok óta fórumokat olvasok de nem egyértelmű számomra az alábbi dolog:
http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/403135_2449665726450_1396193250_31967239_640359161_n.jpg
Itt a kép. Cpu tuningnál melyik értéket kell figyelembe venni? A CPU )ami ki van jelölve ez lenne a Tcase?), vagy a mag értékeit?
A procimhoz az alábbi max értékeket találtam:
Tjmax: 98 C
Tcase max: 72.6 C
Ha jól gondolom, akkor a Tjmax a magonkénti max hőmérséklet, a Tcase meg a sima CPU hőmérséklet?
Valaki ha esetleg elmagyarázná megköszönném 😀
ha a fokokat akarod figyelni, akkor a cpu (a processzor) 1. mag (a processzoron belül , ezek kb 10-15 fokkal melegebbek mint a proc) 2. mag stbstb
NEM!! ajánlom az everestet, inkább a core temp-et használd procifigyelőnek! (meg a cpu-z (vagy -ID))
Napok óta fórumokat olvasok de nem egyértelmű számomra az alábbi dolog:
http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/403135_2449665726450_1396193250_31967239_640359161_n.jpg
Itt a kép. Cpu tuningnál melyik értéket kell figyelembe venni? A CPU )ami ki van jelölve ez lenne a Tcase?), vagy a mag értékeit?
A procimhoz az alábbi max értékeket találtam:
Tjmax: 98 C
Tcase max: 72.6 C
Ha jól gondolom, akkor a Tjmax a magonkénti max hőmérséklet, a Tcase meg a sima CPU hőmérséklet?
Valaki ha esetleg elmagyarázná megköszönném 😀
[LINK]
[LINK]
ps 3-as az a vga
Addig huzd,amig birja a kártya.HA nembirja,szétesik a driver,vagyis olyan lesz mintha nemlenne feltelepitve,ezt egy gép ujra inditás megoldja,ijenkor vissza áll alap orajelre.Lassan huzzad,és probálgasd h meddig megy gond nélkül.Memot nesokat huzz.pár Mhz-t csak.
Alapból a kártyám 350MHz en futott most pedig 400MHz en és tökéletesen megy.Köszi a gyors választ😀
1.Letöltöttem a Riva tuner nevű programot és húzni akarom a videokártyámat akkor csak a Core clockot kell állítanom vagy a memory clockot is állíthatom.
2. Addig húzhatom a videokártyát amíg nem melegszik?
Alaplap: ASUS M4A77T pro tudja a mag feloldást és van egy
Processzor: AMD Phenom II X2 560 3.3GHZ
Most megy simán semmi állítás nélkül 3 maggal ugy is jön be elsönek hogy X3 de bent a már X4 B60 ir de még se a CPUz-val is csak x3 b60-at ir(érdekes)!
Majd a bios-ba beállitom simán a menübe hogy a 4. mag is legyen mentés kilép és újra indul majd sima x2 560 lesz!
Valamit kell még állítani feszültséget vagy mit kell csinálni még?esetleg újabb lap kéne 880-as?vagy lehet hibás a 4. mag?valakinek ilyen elö fordult?A válaszokat elöre köszönöm!
Beállítod a programban amit gondolsz, aztán, ha megvan a stabil tuning, akkor bemész a bios-ba és belövöd ott. Aztán újrateszteled. Aztán program uninstall. 😉 Auto tuning meg még rosszabb, ne szopasd magad ilyenekkel. 😀
auto tuning az télleg szar, csak be van állítva meddig huzhatja a legszarabb procit azt csá.. 😆
[quote][b]khaled98 írta:[/b]
[spoiler]újabb rekordok 😃 3640 Mhz, 3670-nél kiakadt 😆 75fokos volt, a képen csak 72-t ír, de 75foknál már kikapcsol a gép .. (BIOS... )
159-es BCLK és 23-as szorzó (mint mindig )
[img]http://kepfeltoltes.hu/120109/sdss_www.kepfeltoltes.hu_.png[/img]
3,5Ghz-en kezdtem, mert előző tuningkor addig mentem, egy-egy Mhz-enként mentem felfele, és a kép amin most már ... 😃 35W-ot ír ki 😆
[img]http://kepfeltoltes.hu/120109/__s_www.kepfeltoltes.hu_.png[/img]
látható, hogy 100%-on megy
😆
képek:
[img]http://kepfeltoltes.hu/120109/sds_www.kepfeltoltes.hu_.png[/img]
[img]http://kepfeltoltes.hu/120109/asds_www.kepfeltoltes.hu_.png[/img]
Kérdezném a hozzáértőket, hogy a feszültségek megfelelőek-e? köszönöm előre a segítő válaszokat, lehet, sőt biztos hogy 3,7-et nem fogom elérni, (csak akkor ha kiviszem telelni a gépet az északi sarkra) mivel 75 foknál tovább nem fogom és nem is akarom engedni. majd a későbbiekben fogok venni egy hűtőt, eldöntöttem, hogy i5-7** nem veszek, felesleges a 4 mag, 2-vel is elboldogulok.. 😃[/quote][/spoiler]
Alapjában véve rendben vannak a feszültségek. Szerintem magasabb BCLK-nál nem a 75 fokos CPU hőmérséklettel van a probléma, hanem kevés az IMC feszültség. Azt felrakhatod 1.25V-ra nyugodtan. Ramoknak pedig adhatsz 1.65V-ot. Asszem Kingstonjaid vannak, azoknak pedig ennyi az alapfeszültsége. Egyébként a windowsból való tuningolásnak én nem vagyok híve, szerintem nem "egészséges", és annyira nem is stabil mintha BIOS alól OC-znál. Még játszhatsz a BCLK + szorzó párossal is, pl magasabb BCLK alacsonyabb szorzó, így a memóriákból is többet ki tudsz hozni. A windowsos tuningot meg sztem felejtsd el! 😃[/quote]
de eleve még régebben 75fokra állítottam, akkor még az volt a tervem hogy nem tuningolgatok itt... de mostmár megjött a kedvem 😃 . Sztem az asus nem egy szar szoftvereket csinál, ha minden lapra külön csináltat (jó nem minden de kb minden azonos csipszetű lapokra de ebben sem vagyok biztos 😃😉 szal csináltat egy tuningoló meg minden anyám kínnya programot akkor (megint sztem 😃😉 nem babhatja el... mert pl az én lapomhoz nem jó a turbo-v EVO ami auto tuningot biztosít...stb. de ha akarod 😆 nekem jó BIOS-ból is, csak ott mp-nként nem tudom huzogatni, hanem ujra kell indítanom a gépet, és ott még a VTT-t is tudom állítani (bár azt sem tudom mi az de 😆😉 meg a QPI-t (az nem ugyan az?? 😃😉
[spoiler]újabb rekordok 😃 3640 Mhz, 3670-nél kiakadt 😆 75fokos volt, a képen csak 72-t ír, de 75foknál már kikapcsol a gép .. (BIOS... )
[img]http://kepfeltoltes.hu/120109/sdss_www.kepfeltoltes.hu_.png[/img]
3,5Ghz-en kezdtem, mert előző tuningkor addig mentem, egy-egy Mhz-enként mentem felfele, és a kép amin most már ... 😃 35W-ot ír ki 😆
[img]http://kepfeltoltes.hu/120109/__s_www.kepfeltoltes.hu_.png[/img]
😆
képek:
[img]http://kepfeltoltes.hu/120109/sds_www.kepfeltoltes.hu_.png[/img]
[img]http://kepfeltoltes.hu/120109/asds_www.kepfeltoltes.hu_.png[/img]
Kérdezném a hozzáértőket, hogy a feszültségek megfelelőek-e? köszönöm előre a segítő válaszokat, lehet, sőt biztos hogy 3,7-et nem fogom elérni, (csak akkor ha kiviszem telelni a gépet az északi sarkra) mivel 75 foknál tovább nem fogom és nem is akarom engedni. majd a későbbiekben fogok venni egy hűtőt, eldöntöttem, hogy i5-7** nem veszek, felesleges a 4 mag, 2-vel is elboldogulok.. 😃[/quote][/spoiler]
Alapjában véve rendben vannak a feszültségek. Szerintem magasabb BCLK-nál nem a 75 fokos CPU hőmérséklettel van a probléma, hanem kevés az IMC feszültség. Azt felrakhatod 1.25V-ra nyugodtan. Ramoknak pedig adhatsz 1.65V-ot. Asszem Kingstonjaid vannak, azoknak pedig ennyi az alapfeszültsége. Egyébként a windowsból való tuningolásnak én nem vagyok híve, szerintem nem "egészséges", és annyira nem is stabil mintha BIOS alól OC-znál. Még játszhatsz a BCLK + szorzó párossal is, pl magasabb BCLK alacsonyabb szorzó, így a memóriákból is többet ki tudsz hozni. A windowsos tuningot meg sztem felejtsd el! 😃
😆
képek:
Kérdezném a hozzáértőket, hogy a feszültségek megfelelőek-e? köszönöm előre a segítő válaszokat, lehet, sőt biztos hogy 3,7-et nem fogom elérni, (csak akkor ha kiviszem telelni a gépet az északi sarkra) mivel 75 foknál tovább nem fogom és nem is akarom engedni. majd a későbbiekben fogok venni egy hűtőt, eldöntöttem, hogy i5-7** nem veszek, felesleges a 4 mag, 2-vel is elboldogulok.. 😃
de kezdésként egy 100-100 MHz-t rádobhatsz a GPU-ra és a memóriára is.
hát... 155Mhz*23 -ig nem engedi (szal 3565Mhz-ig), felhuztam 155-ig-> apply-> yes -> leáll a gép 😃 egyböl sutty... de, olyan 1 perc mulva visszaindult magától, lehet átvizsgálta a memóriákat meg a procit... meg az egész gépet, olvastam hogy ha igy leáll akkor haggyuk békén, visszaáll magától... ez is asus 😃
szerk.: 3500 Mhz sem rossz :S és kiderítettem hogy 4 pines cpu az 192W-ot képes leadni! 8 pines az ennek a dupláját, szal 384W-ot... elég jó.. 😃 mondjuk ez táptól is függ :S. A cpu az 21 A-t vagy 18 A-t kér?? (A = Amper ) mert ha 21 akkor 192W-ot ad le ha 18-at akkor 166W-ot ad
Azért a tuning nem csak annyiból áll ám hogy az addig emelgetem a BCLK-t ameddig bekapcsol a gép 😀 Lehet a ramok nem bírják, és vissza kellene osztani őket, vagy a CPU-nak nem adtál elég feszt. Esetleg a QPI szorzót kell átállítani.
Giga lapomhoz csináltam egy "Hogyan tuningoljunk leírást". Itt megtalálod: [LINK]
kösz 😃 segitett , feszeket nem értem nagyon.. 😞 hogy mennyinál mennyit kell adni, vagy emeljem egyből 1,4-re??
Semmiképp ne adj neki egyből 1,4-et. Teszteld ki, találd meg az adott órajelhez a lehető legalacsonyabb feszültséget.
szerk: nekem a 4400-hoz kellett 1.4V
A VTT fesznek adhatsz egyből 1.25V-ot, az a 200-as BCLK-ig elég kell hogy legyen, és ezeken kívűl az összes többi feszültséget is állítsd be kézzel alapértékre, mert ha AUTO-n van akkor az alaplapok (az ASUS különösen) hajlamosak a szükségestől többet adni ami adott esetben káros is lehet!
találtam Watt mérő cuccot (asus al-suite) de... hát... 3,5Ghz-en, max futtatás 100% és 27W-ot fogyaszt ELVILEG!! a cpu 😆 ezen röhögtem egy nagyot 😆