Tuning műhely

2008. October 05., téma
Fórum » Asztali PC
Ide minden jöhet ami a PC tuningolásával kapcsolatos.

Kérjük nem linkelni, max bemásolni.

Mindenki csak a saját felelősségére tuningoljon, az oldalon elhangzott ötletekért / okozott károkért sem az oldal, sem az ötletadó nem vállalja a felelősséget!
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
huncut98 avatar
sziasztok!Az lenne a kerdesem hogy van nekem egy AMD E1 Vision procim 1.5Ghz ezt szeretnem tuingolni windows 8 op van nem nagyon csak 1 picit akarom felhuzni de 1 overclock progi sem mukodot a laptopon. Nem erzekeli a kartyat.Valaki tud segiteni? Nagyon fontos! elore is koszi!
0
0
0
0
no avatar
Osynho írta:
gerry707: Próbáld meg 1,4V-on.

Joker020: Nem 1.112V-on van a procid, csak a C&Q visszaveszi terhelés nélkül ennyire.

Ok, megnézem 1.4-en. Amúgy én eddig csak a szorzó növelésével és +fesszel próbálkoztam(1.48V-on stabil volt 3.9GHz-en), de olvastam több fórumon is hogy az FSB növelésével nagyobb lesz a teljesítmény növekedés, mint ha csak a szorzót emelem, de ha az FSB-t emelem akkor a ram is kap oc-t úgy tudom. És ha a ramra is ment ezáltal oc akkor annak is gondolom nem ártana +fesz (ha kell mennyivel növeljem?).
Meg az lenne a kérdésem még hogy:
- az alaplapom mennyire fogja bírni a tuningot?
- a C&Q-t kikapcsoljam ha tuningolok?
- CPU NB illetve NB feszt mennyivel növeljem, ha kell?

Na hirtelen csak ennyi, köszi előre is a segítséget!
0
0
0
0
Osynho avatar
Igen, ami több, mint az 1,112V 😀 Nem egyformák a processzorok. gerry707-é is menne kisebb feszen.
0
0
0
0
AlwinHD avatar
terheléssel is 1,3 tegnap este megnéztem.
0
0
0
0
Osynho avatar
gerry707: Próbáld meg 1,4V-on.

Joker020: Nem 1.112V-on van a procid, csak a C&Q visszaveszi terhelés nélkül ennyire.
0
0
0
0
AlwinHD avatar
1.47V gyári órajellel? lol nekem Arock 970 Extreme 3-ban ugyan az a proci 1,112V-on ketyeg 😃
https://kepkezelo.com/images/ydb41uv22k3btg4th598.png
amúgy én is húzni szeretném. Gyári hűtővel meddig érdemes vele szórakozni? 😃
0
0
0
0
Devis avatar
hát nem melegedős az a8, 4 ghz 100% h meg lenne vele, 4,3 is lehetséges, de ezt nem így nem lehet megmondani, mivel nem tudjuk h mikor fog kérni +feszt, amitől ugye jobban fog melegedni. lehet 4,5 is meglehet....
0
0
0
0
norbertsolider avatar
Vennék egy CM TX3-as hűtőt és az érdekelne , hogy meddig tudnám vele húzni a procimat?
0
0
0
0
gyenesmartin avatar
Az mitől lehet, ha tuningolom a procit akkor nem nagyon akar bekapcsolni a gép?
Este lekapcsolom, aztán reggel kapcsolnám be és azt írja, ki hogy válasszak miről bootoljon. Itt nyomhatok bármit nem fog semmit csinálni. De ha resetelem (a tuning marad) akkor viszont már rendesen bekapcsol. A régi windowsal nem csinált ilyet (vagy csak nem vettem észre.)
0
0
0
0
no avatar
De, igazad van az alaplap ad neki annyit. Akkor mekkora feszről érdemes kezdeni a tuningot? Amúgy láttam valakinek ment 1.36V-on 4.2GHz-en, de tudom hogy ez procifüggő is.
0
0
0
0
Osynho avatar
Az nagyon magas feszültség alapból. Biztos annyi a gyári érték? Nem csak az alaplap ad neki annyit?

Biztos menni fog akkora feszen (sőt kisebben is) a tuning.
0
0
0
0
no avatar
Sziasztok!
Van egy AMD Phenom II X4 965BE procim amit tuningolni szeretnék egy ASUS M5A78L/USB3 lapban. Azt tudom hogy először elég csak a szorzót növelni (közben prime95 teszteket nyomatni) és amikor már instabil akkor +0.05 V-t kell adni. A procim alapból 1.47V-on megy de ha +0.05V-t adok neki akkor már 1.52V-on lesz, közben meg azt írták egy oldalon hogy 1.5V fölé nem nagyon kéne emelni. Akkor most merjek mégis 1.5V fölé menni vagy inkább ne? Amúgy a proci alap feszen (1.47V) stabilan megy 3.8GHz-en is 30perc prime95 után 52 fok körül van.
0
0
0
0
Osynho avatar
Szerintem egy TX3 nem tudja 55 fokon tartani a 4ghz-re húzott Phenomot prime alatt. 😀 Biztos annyi volt? Mekkora feszültségen? Mekkora fordulatszámmal ment a TX3?
0
0
0
0
Lizard avatar
hnemaria írta:
Az normális, hogy CM-TX3as hűtövel a procim 4GHz-n prime95-el 55fokos, és az új Alpenföhn Matterhorn rev.b-vel is 51-fokos???????????
Ennyivel jobb csak? FFÚÚÚÚ

Ott valami nem stimmel, nekem is hasonló hűtőm van és a 4.4Ghz-en járatott 3570K-t lazán lehűti, 58 foknál nem volt melegebb prime95 alatt sem!
0
0
0
0
griff55 avatar
Most szereltem fel egy cm hyper 212 evo-t . mi a véleményetek róla? (majd lesz kép is.. amúgy a felszerelése szeeintem nem volt egy leányálom)
0
0
0
0
hnemaria avatar
Az normális, hogy CM-TX3as hűtövel a procim 4GHz-n prime95-el 55fokos, és az új Alpenföhn Matterhorn rev.b-vel is 51-fokos???????????
Ennyivel jobb csak? FFÚÚÚÚ
0
0
0
0
TaylorXIII avatar
FSB-t is lehet emelni gondolom😃
0
0
0
0
Osynho avatar
Elvileg a turbó órajelet lehet emelni, de majd egy kompetensebb személy felvilágosít. 😀
0
0
0
0
no avatar
Sziasztok! Ha szorzózár van a CPU-n (i5 2500) akkor sehogy se tudom tuningolni?
0
0
0
0
NTSC Jani avatar
Attila007 írta:
Osynho írta:
Engem is érdekelne. Pontos beállítások, mérés menete, konfig adatai stb. A + 30fps a meglévő 20-ra ment rá, vagy 300fps-ből lett 330fps. Az se mindegy. 😀

cod4 en néztem meg 160 ból lett 196-200fps

Azon szinten nem számít sokat. Mert ha 20-ból csinált volna 50-et, akkor azt mondom, hogy tök jó, de így nem. Bár tudjuk, ha már 20 fps van csak, akkor a tuning nem fog csodákat tenni.
0
0
0
0
Joker avatar
Osynho írta:
A cod grafikus motor elég régi. Mivel 3870-ed van, gondolom nem full grafikán lett ennyi fps, tehát sokat számít a proci sebessége. Nézz meg egy újabb játékot, pl bf3, far cry 3. Na ott nem lesz ekkora különbség. 😀

U.i: Azzal a lappal adj a procinak! 3,2ghz még csak gyerekjáték. 😃

Más játék most nincs a gépemem csak a cod4 meg az mw3 meg ez a qube😃nem tom megnézni max egy demot letöltök.
0
0
0
0
Osynho avatar
A cod grafikus motor elég régi. Mivel 3870-ed van, gondolom nem full grafikán lett ennyi fps, tehát sokat számít a proci sebessége. Nézz meg egy újabb játékot, pl bf3, far cry 3. Na ott nem lesz ekkora különbség. 😀

U.i: Azzal a lappal adj a procinak! 3,2ghz még csak gyerekjáték. 😃
0
0
0
0
Joker avatar
Osynho írta:
Engem is érdekelne. Pontos beállítások, mérés menete, konfig adatai stb. A + 30fps a meglévő 20-ra ment rá, vagy 300fps-ből lett 330fps. Az se mindegy. 😀

cod4 en néztem meg 160 ból lett 196-200fps
0
0
0
0
Osynho avatar
0
0
0
0
TaylorXIII avatar
Attila007 írta:
Cooley írta:
Attila007 írta:
Alonso01 írta:
Szerintetek egy Intel Core i5-2500k-n mennyit lehetne húzni?

Szerintem egy 500mhz-t nyugodtan húzhatsz rajta feszemelés nélkül😀 és megéri!Nekem +30fps-t hozott a játékoknál😀

640x480-as felbontáson? 😂

Hát akkor ne hidd el rakok fel képet ha nem hiszed el-.-

Én elhiszem. pl 150 FPS fölött már ez a húzás már jelenthet 30 FPS-t főleg kisebb felbontásban. PL van egy Osu! című játék. Abban nekem 1000 FPS-em van kártya húzása nélkül de ha húzom akkor 1200 lesz. Szóval nem azt kell írni hány FPS-el van több hanem azt, hogy hány százalékkal van több FPS vagy ha FPS-t írsz legalább írd le miről nőtt+30 FPS-t.
0
0
0
0
Joker avatar
Cooley írta:
Attila007 írta:
Alonso01 írta:

Szerintem egy 500mhz-t nyugodtan húzhatsz rajta feszemelés nélkül😀 és megéri!Nekem +30fps-t hozott a játékoknál😀

Hát akkor ne hidd el rakok fel képet ha nem hiszed el-.-
0
0
0
0
hnemaria avatar
ja 100? lol azt hittem 200 SRY én amd-nál azért használtam fsb-t mert pl 4150 nél már nem jó de 4120nál még igen 😆
0
0
0
0
TaylorXIII avatar
hnemaria írta:
Alonso01 írta:

próbáld ki. nem lehet azt csak így meghatározni. kezd azzal hogy fesz emelés nélkül egyböl szorzót felrakod 19-re és FSB 200-ra. utána egyenként növeld a szorzót amig instabil nem lesz a rendszer. na ahol már kifagy vagy instabillá válik, ott adj rá a procira +0.05V-ot és CPU NB VID-re 0.05-el. ha most stabil akkor vedd visszább a CPU szorzót 1-el, és fsb-t kezd el egyesével növelni addig, amíg a rendszer stabil marad.
lehetne ezt nagyon sokáig fokozni, de ki kell tapasztalni hogy mennyit bír a géped.
ez így egy sablon csak, nem hiszem hogy nálad teljes mértékben ez vezet majd az elérhető maximális teljesítményhez, de próbálkozz, és kitapasztalod. CPU feszt ne rakd 1.4felé mert kifüstöl lol.
mondjuk így már FSB-miatt belekerül egy kis NB és RAM oc-is.
ja és lehet nálad más a dolgok megnevezése biosban..

az én AMD-m pl fsb 206-on 4120MHz-n megy, ramom 1300-ról 1650,
Még azt figyeld, hogy ha a RAM-on emeled a MHz-t, akkor pl ha 1600-ra akarod emelni 1333-ról, akkor 1600/2*3 = 2400 szóval NB frekvenciát min. 2400ra célszerű tenni ilyen esetben.

2500Knál 100Mhz az FSB szóval szerintem ha már K-s prociról van szó használjuk már ki a szorzózár hiányát.... Szóval csak szorzót emeld s figyeld, hogy stabil-e. ha nem stabil adj neki egy kis + feszültséget de ne sokat😃
0
0
0
0
hnemaria avatar
Alonso01 írta:

próbáld ki. nem lehet azt csak így meghatározni. kezd azzal hogy fesz emelés nélkül egyböl szorzót felrakod 19-re és FSB 200-ra. utána egyenként növeld a szorzót amig instabil nem lesz a rendszer. na ahol már kifagy vagy instabillá válik, ott adj rá a procira +0.05V-ot és CPU NB VID-re 0.05-el. ha most stabil akkor vedd visszább a CPU szorzót 1-el, és fsb-t kezd el egyesével növelni addig, amíg a rendszer stabil marad.
lehetne ezt nagyon sokáig fokozni, de ki kell tapasztalni hogy mennyit bír a géped.
ez így egy sablon csak, nem hiszem hogy nálad teljes mértékben ez vezet majd az elérhető maximális teljesítményhez, de próbálkozz, és kitapasztalod. CPU feszt ne rakd 1.4felé mert kifüstöl lol.
mondjuk így már FSB-miatt belekerül egy kis NB és RAM oc-is.
ja és lehet nálad más a dolgok megnevezése biosban..

az én AMD-m pl fsb 206-on 4120MHz-n megy, ramom 1300-ról 1650,
Még azt figyeld, hogy ha a RAM-on emeled a MHz-t, akkor pl ha 1600-ra akarod emelni 1333-ról, akkor 1600/2*3 = 2400 szóval NB frekvenciát min. 2400ra célszerű tenni ilyen esetben.
0
0
0
0
Cooley avatar
Attila007 írta:
Alonso01 írta:

0
0
0
0
Joker avatar
Alonso01 írta:

0
0
0
0
Osynho avatar
Amennyit bír. 😀 Ott van nálad, próbáld ki.
0
0
0
0
Alonso01 avatar
0
0
0
0
Osynho avatar
tucanagabor:
Mivel ez nem szorzózár mentes proci: FSB emel, ram visszaoszt, HT, NB frekvenciára figyel (szükség esetén visszaoszt), pci-e frekvencia 100-ra fixál. Mindezt alapfeszen. Aztán, ha nem stabil cpu vcore emelés, nb fesz emelés, stb stb. Minden beállítást kis lépésekben, midnen lépést tesztelve, hőmérsékletet figyelve. Ha valamit nem értesz ezek közül, ne állj neki, hanem olvass utána. 😀
0
0
0
0
Manyik75 avatar
tucanagabor írta:
Luiboy írta:
tucanagabor írta:
Üdv ! Kérdesem a következő !!! Van egy Amd Phenom 2 x4 945 95W Procim egy CoolerMaster Gemin II M4 hűtővel és kicsit tuningolni szeretném. Az alaplap az ASUS M5A78L-M/USB3 . Érdemes kicsit emelni vagy maradjon inkább ??? Köszönöm.

Mindig érdemes. 😀 De szerintem nálad felesleges az a VGA ami neked van nemigen erőlteti meg a procidat alapórajelen sem. 😃

Értem. Én akkor is szeretném mondjuk olyan 3.2-3.4ghz-ra felhúzni és ez a kártya nemsokáig lesz meg ! És hogy lehetne felhúzni ?! köszönöm.

DE CSAK SAJÁT FELELŐSSÉGRE !!!

Először is a-hoz mindenképpen szükség lenne egy "rendes" proci hűtőre.( a gyárival semmi értelme ) Aztán a biosban kellene állítgatnod dolgokat, amihez ha nem értesz megint csak nem sok értelme van. De ha ennek ellenére még mindig "tuningoni" akarsz Akkor a gogle a barátod 😃

https://www.google.hu/search?q=Phenom+2+x4+945+oc&aq=f&oq=Phenom+2+x4+945+oc&sourceid=chrome&ie=UTF-8
0
0
0
0
Manyik75 avatar
tucanagabor írta:
Üdv ! Kérdesem a következő !!! Van egy Amd Phenom 2 x4 945 95W Procim egy CoolerMaster Gemin II M4 hűtővel és kicsit tuningolni szeretném. Az alaplap az ASUS M5A78L-M/USB3 . Érdemes kicsit emelni vagy maradjon inkább ??? Köszönöm.

Mindig érdemes. 😀 De szerintem nálad felesleges az a VGA ami neked van nemigen erőlteti meg a procidat alapórajelen sem. 😃
0
0
0
0
no avatar
A gyári hűtő az a dobozban dekkol 😆 Egy Arctic Cooling Freezer 13 CO van most rajta. Ha játszok 45-47°C fölé nem ment eddig vele. Tehát ha pl 3900-ig húznám a procit akkor elég lenne csak a szorzó vagy azért ott már több is kellene? Amúgy köszi az eddig válaszaid! 😀
0
0
0
0
humerot avatar
hát ha zavar a gyári hűtés hangja ha nem az kuka az semmire se jó meg hangos is és egy jóféle hűtő után igazából csak a szorzót kell emelni mert elég sokáig bírja alap feszen én 50 mhz s lépcsőkkel rángattam meg és ajánlom figyelmedbe a prime 95 öt elég jól lehet vele stabilitást nézni de ha tényleg mindenre kitérően tudni akarod tehát fesz emelés meg a többi akkor szerintem Cooley kolegának 😀 írsz és ő minden téren segítségedre lesz nekem is ő segített nagyon sokat 😀
0
0
0
0
no avatar
Sziasztok. Van köztetek olyan akinek AMD FX-8120-as processzora van és ő azt felhúzta? Ha lenne ilyen örülnék neki kérnék egy kis segítséget húzás terén. 😀
0
0
0
0
humerot avatar
de ha alaporajelen csinálja akkor az már igen gáz 😃
0
0
0
0
Osynho avatar
Nem feltétlenül van vége, csak vissza kell venni az órajelekből.
0
0
0
0
humerot avatar
tudom de én úgy értettem ha fekete a kép teljesen akkor szevasz végleg ettől persze lehetnek képhibák ilyenkor is többnyire vége van neki 😃
0
0
0
0
Osynho avatar
TaylorXIII: Honnan tudjam? 😀 Nem ismerem a gt610est, de biztos, hogy nem egészséges a dolog.

humerot: Azért , attól még lehet baja, hogy ad képet. Pixelhibák, ugráló háromszögek, csíkok, stb jelentkezhetnek, ha már nem bírja. Ezért kell pl furmarkot futtatni, és nézni a szőrös fánkot, hogy van-e vmi anomália
0
0
0
0
humerot avatar
de biztos nem tett neki jót az tuti ha kékhalált kapott meg ilyenek
0
0
0
0
humerot avatar
hát amig ad képet a vga addig okés a dolog utána már vége
0
0
0
0
TaylorXIII avatar
Osynho írta:
Hát ami nem fagy, nem csinál pixelhibákat, emellett nem melegszik túl.

hallod van egy csávó aki GT 610-et GPU órajelet810ről 1620-ra és memória órajelet 1600ról 3200-ra húzott. Volt zalmann hűtése is meg minden ugye flashelte a BIOS-t ilyen órajelek eléréséhez. Na és kb 3 napja tolta fel fel ilyen bivaly órajelekre és kapott kék halált is. Megadta magát a kártya szerinted?
S már sokkal jobban melegszik. Am Zalmann hűtéssel elvileg terhelve volt 45-50 fok de már alap órajelekkel is 67 fok most már. Szóval szerinted megadta magát?
0
0
0
0
Osynho avatar
Hát ami nem fagy, nem csinál pixelhibákat, emellett nem melegszik túl.
0
0
0
0
PoPet avatar
De mi mondható még stabilnak?
0
0
0
0
Osynho avatar
Ameddig stabil, addig lehet húzni. Nálad van a kártya, nem nálunk. 😀
A feszültséget ne bántsd, ha nem értesz hozzá.
0
0
0
0
PoPet avatar
Szerintetek meddig húzhatnám gyári hűtős Nvidia Gt630-as VGA-m?
Jelenleg: 810 Mhz a GPU órajele és 1620 Mhz a memória órajele Nagy terhelés mellett max 55 °C.
Na és a feszültséget hogyan állítsam?
Kezdő vagyok ebben.
0
0
0
0

Elfelejtett jelszóRegisztráció