Menu
Minimal1993
Szint 6
Minimal1993 avatar
férfi
Offline, itt járt 4 éve
6 éve tag
Amnesia: The Dark Descent teszt
Írta: Minimal1993, 2011. április 21., játékteszt
Játék: Amnesia: The Dark Descent

A játék, amitől még a leghardcorosabb playerek is félnek játszani, hetekig nem tudnak normálisan aludni, minek köszönhető ez? Milyen elmebeteg cég csinálhat ilyen játékot, minek címe: Amnesia: The Dark Descent. Ez az a cím, amitől még engem is kiráz a hideg. Ez nem egy átlagos horror játék, mint pl.:a Silent Hill sorozat, Doom 3, Condemned stb. sorolhatnám még, ez egy olyan játék, amitől garantáltan nem fogsz tudni aludni.

Már úgy vagy vele, hogy nincs az a játék, ami megijeszt téged? Te semmitől sem félsz? Akkor próbáld ki ezt a játékot a 3 szabály betartásával, amit a teszt végén olvashatsz és garantálom, hogy valami fényforrás mellett fogsz majd csak tudni elaludni.

Amnesia: The Dark Descent

Félelemkeltésben röhögve veri az összes horror játékot, ez inkább egy amolyan kőkemény pszichológia thriller, mint horror.

Már az egész világot átjárta ez a név, mit is rejt maga alatt e nevezetes cím...hmm...vágjunk bele!

Ez az a játék, ami az emberekből kihozza azt a félelmet, amit még az életben sem tapasztalt (ha csak nem valami démonűző vagy), ez az a játék, amit emberek ezrei nem mernek éjszaka játszani vagy akár a sötétben, mi ennek az oka? Most kiderül srácok/lányok.

Egy játék, amihez úgy kezdtem hozzá, hogy ugyan már, hisz ott volt már nekem a Condemned: Criminal Origins és a Silent Hill, meg a Penumbra sorozat stb. hát akkor én ettől miért ijednék meg? Na de nem húzom tovább a szót:

Ajjaj

Már a menüben vagyok, és miközben állítottam a beállításokat, már akkor éreztem egy bizonyos érzést "mi ez"? Már a zene úgy megfogja az embert, hogy az hihetetlen, zseniálisak a zenék, a hangok. "Start New Game" az első 20 perc kicsit unalmas tud lenni, de mikor már szép lassan megy befele a játék, egyre jobban húzza maga után a játékost, mikor már van egy olyan érzésed, hogy "nem vagy egyedül", ami az "Irattár"-ban lép fel elsőként...Na már akkor kezd rád jönni a para, itt kezdenek jönni a hangok, hogy valahol mászkál az a "Gyűjtögető" valamiség, ahogy lépked, ahogy recseg a padló a fejed felett, illetve körülötted valahol valaki... és ez még csak a kezdet, a játék az irányításának köszönhetően olyan szinten bele visz minket a játék ebbe a kastélyba hogy az hihetetlen, zseniális. Nagyon bele tudja magát élni a játékos, mivel úgy csinálták meg a játékot, hogy saját kezünk irányításával nyitjuk ki az ajtókat, szekrényeket, tekergethetjük a dolgokat az egér segítségével stb. nem úgy, mint más játékokban, hogy ráklikkelsz vagy "E" lenyomásával stb...tényleg nagyon jó ötlet volt ez a készítőktől.

Menekülj ha szereted az életed!

Mikor meghallod, hogy közeleg az a valami, egyből be a szekrénybe, és ott maradunk vagy 2 percig, és azon törjük majd az eszünket, hogy kimenjek? Ne menjek? Itt maradjak? Áh, kimegyek...(lépsz egyet), ááh, vissza gyorsan, mi van, ha észrevesz, áh de nem maradhatok itt, ki kell mennem, áh először csak körülnézek, megint lépsz egyet, ááh, hallom itt van valahol a közelben, gyorsan vissza a szekrénybe, és végül mindig az jön ki, hogy ott kuksolsz bent a szekrényben, mivel nem mersz kimenni, mert azok a hangok, az a perverz pszicho atmoszféra, ami körülvesz minket valami brutális, eszméletlen durva, arról még nem is beszélve, mikor meglát minket az a valami! Ilyenkor egyből futásnak eredünk, és csak futunk, futunk, futunk, futunk és mindig csak az jár a fejünkben, hogy "úúúristen mi lesz ha elkap? FUSS! FUSS! FUSS! FUSS! FUSS!" ne nézz hátra, nem nézhetek hátra, nem nézhetek hátra, úristen nem bírom ki, meg kell néznem hogy néz ki (hátra nézünk, meglátjuk): úúúristen, fuss fuss fusss áááá (ilyenkor jön az, hogy nyomunk egy "Esc" billentyűt, mert nem bírjuk folytatni) ilyenkor 1 perc Spongyabob nézés, oké megvan, lenyugodtunk, folytatjuk tovább a futást. NA DE véget ért, leráztuk és ilyenkor egy olyan nyugodt, felemelő, kiegyenlítő érzés kap el minket, ami még akkor sem jön elő, ha valami szert használ az ember, EZ az a játék, ami veri egész a játék legendák ÖSSZES horror játékát.

Puzzle

Na de a játék nem csak az agyatlan fuss és félj dolgokról szól, hanem olyan agymenete van, hogy a játék szőkéknek nem ajánlott, nem felejtették el a készítők az előző játékukat, mert ezek a dolgok a Penumbra sorozatra emlékeztetnek majd minket vissza, elég nehéz időnként, mikor nem tudsz tovább menni, mivel vannak olyan részek, ahol pl. be vagy zárva egy könyvtár féleségben, és nem tudod mi a fene legyen, de ott van mindvégig a szemed előtt, és ilyenkor kell a könyvespolcról kihúzni pár könyvet, minek segítségével kinyitódik a titkos ajtónk és tovább haladhatunk, elég sokat kell benne számolni, gondolkodni, cselekedni, egy idő után már fáj az ember feje, de mikor megvannak a rejtvények ilyenkor tipikusan mindig jön az akció, és a legrosszabb, mikor a 2 együtt dolgozik, azaz jön a rém + puzzle feladat van és siess vagy meghalsz :) A játékban van egy bizonyos "Elmeállapot", amit a "TAB" billentyű lenyomásával láthatjuk lent bal oldalt, egy agy, amire ha ráhúzzuk a kurzort, kiírja, hogy "Kristálytiszta, (ez a jó), illetve "A kéz remeg és a fej lüktet" (ez már nem jó..) stb. Magyarul: Ha sokáig vagyunk a sötétben, akkor előjöhet az, hogy az elmeállapotunk leromlik, és ennek köszönhetően csótányok mászkálnak majd rajtunk, illetve hallucinációk lépnek fel, irányíthatatlanság, szédelgés stb..., illetve könnyeben kiszúrnak minket a rémek ("Gyűjtögetők")

A Brannenburg-i kastély

A játék egy olyan titokzatos helyen játszódik, minek neve Brannenburg-i Kastély, egy elhagyatott, sivár, rémisztő, poros, koszos, rég nem járta helyről van szó, egy úgy nevezett "árny" követ minket, ami ilyen ragacsos, véres és meg is vág minket, ez az "árny" fog minket megölni, ha nem cselekszünk elég ügyesen, Alexander, akié ez az egész kóceráj, Alexander ez a név, Alexander ő maga a Brannenburg-i Kastély, ő, ő az árny, már a játék elején kapunk egy levelet, hogy főhősünk, Daniel, azaz mi keressük és találjuk is meg Alexandert, majd öljük is meg őt az az ember, aki ebben a kastélyban emberek százait ölt már meg eléggé brutális kínzási móddal, ezeket a kínzási módokat majd láthatjuk is mint pl.: Az ember fejjel lefele van kötve egy akasztófára, ami az áldozat lábát fogja, és ketten mellé állnak egy nagy fűrészt fogja, és az illető faránál fogva egészen szép lassan a fejéig vágják az embert fűrésszel, magyarul ketté vágják egészen szépen, de ez még semmi, egy kis idézet egy másik brutális Alexander féle kivégzésből: "Az ártatlan ember térdelt kezei hátra voltak kötve. Érezte, ahogy a kezeit felemelik és a teste követte. A vállai megadták magukat teste súlyának majd hangosan ropogva eltörtek. A Felfüggesztett nő hisztérikusan sírt, ahogy a férfiak a következő lépést fontolgatták.

Flashback

A játékban néha elő bukkannak olyan dolgok mikor be fehérül egy picit a kép majd visszhangozva beszélnek hozzánk, legtöbbször Alexander, ezt hívják Flashback-nek magyarul visszaemlékezés, mivel főhősünk Daniel nem emlékszik semmire azaz Amnezia hatása alatt van ezért vissza kell szereznünk emlékeinket amit a néhol talált jegyzetekkel tudunk megtenni s majd szép lassan kezdjük megérteni miről is szól eme játék.

Összegében:
Egyszerűen zseniálisan van elkészítve, egyszerűen zseniális a játékmenet,rémisztő, ijesztő, libabőrőssé teszi a játék az embert, a játékost azaz minket fogva tart terrorban tart mivel olyan sötétség van a játékban és azok a hangok...úristen azok a hangok brutálisak ahogy haljuk hogy valami lépked felénk és ilyenkor jön amit a teszt elején írtam az a paranoia mikor fuss fuss "OMG" ...

A játék néhol eléggé sokkoló tud lenni, ebbe a játékban nem megijedni fogsz hanem végig feszültség és félelem alatt fogsz állni. Ahogy azt írták is ez a játék nem horror, ez a játék olyan szinten psziho-perverz elmebeteg sokkoló játék hogy ez már káros az egészségre és az agy működésére. Lehet hogy most röhögtök hogy ugyan már milyen komolyan veszi ezt a játékot pff röhejes amit csinál ez a srác, igen? Akkor légyszives próbáld ki és ne nappal, meg haverokkal meg füles nélkül stb..sokan mondják hogy ezt a játékot ne próbáld ki elösször fülessel meg stb stb csak haverokkal stb DE EZT A LEÁNYKÁK íRJÁK, mivel ha így teszed akkor azt se tudod majd hogy mi a ló**sz van, míröl is szól? ez ijesztő? ugyan már, haha, ezért ne! Szóval, ahogy azt a svéd Frictional Games cég is írta azaz a készítők, a maximális játékélmény eléréséhez:
3 szabály, a következők lennének azok:

1.EGYEDÜL, ha már van minimum 1. ember melletted akkor már nem félsz mivel benned van az hogy tudom hogy van velem valaki így hát nem tudsz a játékra rendesen koncentrálni.
2.Mindenféle képpen este/éjszaka játszd! Nem azt mondtam hogy sötétben azaz délután 3.kor csak be van húzva a sötétítő/redőny, függöny stb. ezért "sötét" van jaaj kérem szépen haggyuk ezeket a kifogásokat! Este kell játszani olyan sötétségben hogy csak ismétlem CSAK a monitort láthassuk.
3.Mindenféle képen fejhallgató(füles)-el játszd kissé magas hangerővel.

Köszönöm hogy szántatok rám egy kis időt jó szórakozást a játékkal ;).
Minimal voltam sziasztok! :)

Értékelés:
Grafika:
█████████
9
Hang:
██████████
10
Játékélmény:
██████████
10
Összességében:
██████████
10
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 18
no avatar
1 éve | 2016. 07. 21. 12:30:23
#
Jó teszt lett!
Igyvan avatar
5 éve | 2012. 06. 13. 22:28:28
#
Sztem nagyon jó játék a tesz leírása nagyon jó és mint le lett írva ha nem hisze PRÓBÁLD KI!!!
Személy szerint 5.1-s+108cm-Tv-vel nyomom és hihetetlen az élmény.
Próbáljátok ki! (y)
no avatar
5 éve | 2012. 01. 23. 20:29:56
#
Nagyon jó a teszt, én a játékot már 2X végig is vittem,nagyon ijesztő főleg a hanghatások miatt,egy igazi mestermű.Csak egy baja van,az hogy elég rövid,másodjára már 3 óra alatt végig is vittem,de ettől eltekintve minden idők legjobb horrorjátéka!!!
Edy12 avatar
5 éve | 2011. 12. 02. 01:13:02
#
Beteg jó játék, igazi pszicho-horror! Csak erős idegzetűeknek!
jls4 avatar
5 éve | 2011. 10. 09. 11:23:00
#
Elolvastam a tesztet , és nagyon megtetszett a játék , le is szedtem , de serialt kér ://
Próbáltam már az 11111111111111(14x1) , de nem jó ://
Próbáltam már ezeket is * THETA9211H1PBD * IGNITE1658E3UC , de ezektől meg kiírja, h Crash...://
PLS...HELP :D
Egyébként nagyon jó lett a teszt ;D
Matej013 avatar
6 éve | 2011. 08. 23. 09:26:25
#
Én addig a részig játszottam, amikor már az alaksorban vagyok, mindent elborít a víz, és egy ilyen viziszörny követ engem, ha belemegyek a vízbe.:D
Zergi0 avatar
6 éve | 2011. 08. 16. 11:00:29
#
Jó teszt csak 1 hibája van . Azért azt meglehetett volna említeni a magam fajta nem 18 évesek számára hogy ti azért ne játszatok este :D . Mert még van olyan rész hogy egyedül vok a házban akkor is megijedek :P . Sőt egyszer 3an voltunk a szobában én, tesóm és haverja nah én játszottam én nem fostam be de tesóm meg a haverja nagyon bexartak :D . Tesóm majdnem lerángatott a székről :D . http://www.youtub…No0tR05XFs
gyerek avatar
6 éve | 2011. 05. 23. 17:43:50
#
Már a tesztől is kirázott a hideg :D
KuTYanMajOM avatar
6 éve | 2011. 04. 26. 23:18:23
#
Nagyon frankó teszt! :D Én nemrég kezdtem el, még azelőtt, hogy megírtad a tesztet. Nagyon brutál játék, a Penumbra: B.P. ehhez képest semmi, pedig mikor azt toltam, attól is F*stam, mint akinek hasmenése van. Most pont elakadtam, térdig érő víz van, és követ egy láthatatlan gyűjtögető kolléga, és ki kellene nyitnom egy ajtót, csak nagyon nem találom a nyitókáját és kifogyott az olajom is a lámpásból. :?
no avatar
6 éve | 2011. 04. 26. 21:27:26
#
nagyon jól beszámoltál a játékról grat :)!!!!! már attol kirázot a hideg ahogy olvastam amit irtál O.o
nagyon kiszeretném próbálni ezt a gamet de nem jó a vidi kártyám meg a procim :((( na mind1 majd jővőre
noPublicFG avatar
6 éve | 2011. 04. 24. 14:50:46
#
GratulálokZ Ez egy korrekt teszt. (Igazat megvallva emiatt kezdtem bele :) )
Devis avatar
6 éve | 2011. 04. 23. 13:17:45
#
"amit emberek ezrei nem mernek éjszaka játszani vagy akár a sötétben" tegnap olyan 9 kor vettem a bátorságot, hát 2 percig bírtam: alt+f4
no avatar
6 éve | 2011. 04. 21. 23:06:58
#
Jó játék, jó írás. Hiba csak annyi van benne hogy sok a szóismétlés, de engem nem nagyon zavart. A lényeg bennevan, nagyon korrekt. Én ezt a játékot haverral játszottam, sötétbe fülessel ahogy "kell", közbe skypeon beszéltünk és elég vicces volt hallani hogy a másik mennyire be van sz*rva XD
Kmisi99 avatar
6 éve | 2011. 04. 21. 18:56:39
#
Nagyonjó cikk de hülyeség hogy egyedül meg minden. Nem mindenkinek erősek annyira az idegei. Ha nem játszhat nappal akkor mit csináljon törölje le mert csak éjszaka lehet de ő nem mer úgy?
MC MaRcI avatar
6 éve | 2011. 04. 21. 18:34:14
#
az a fuss fuss része teljesen igaz
Viki avatar
6 éve | 2011. 04. 21. 17:57:45
#
Igen, a vége felé van benne hiba, mert addigra belefáradtam...:P
Minimal1993 avatar
6 éve | 2011. 04. 21. 17:37:46
#
Ezt a tesztet csak úgy össze dobtam..elkezdtem irni és csakúgy folyt belőlem a szó, de nagyon erősen :)
Lehet hogy a vége fele van benne 1-2 hiba de elégedett vagyok magammal.
Griffcomrade avatar
6 éve | 2011. 04. 21. 17:29:45
#
Tesztileg levertél :) nagyon tetszett :P
Értékelés
Összes átlaga:
█████████
9
15 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek