Menu
matany001
Szint 16
matany001 avatar
Matány Márk (Matisz)
23 éves, férfi
Dévaványa
Magyarország
Offline, itt járt 1 órája
3 éve tag
A veszéllyel teli Grimrock hegye csak rád vár!
Írta: matany001, 2014. december 17., játékteszt
Játék: Legend of Grimrock

A Legend of Grimrock méltóan mondhatjuk, hogy egy halottnak hitt műfajt éleszt új köntösbe. A 2012-ben megjelent alkotás olyan élményre invitál minket, amibe lehet, hogy beletörik a bicskánk. Készen állsz elmenni oda, ahonnan még senki se jutott ki élve?

Mai társadalmunk teljesen más világot él, mint a 90-es évek elején. Ugyanez mondható el a játékok terén is. Régen hatalmas teret hódított fantasy játékok mára kissé háttérbe szorultak. Gondolok olyan igazi klasszikusokra mint az Ultima Underworld, Eye of the Beholder, Might & Magic Series, Wizardry (személy szerint nagyon élvezetesek voltak, főleg a Wizardry 8 ami igaz már belecsúszott a második évezredbe). A régi idők programjaira épül az összes mai "úúde micsoda grafika" szerepjáték, sőt mielőtt számítógépekre kerültek volna ezek a fantázia lények, legtöbben egy asztalnál játszották ezt társasjátékok formájába! Ugyebár már ott adott voltak a különböző fajok, kasztok, illetve a tapasztalati pontok is. Így a mostani kiszemeltem sok embernek visszahozza azokat az élményeket amiket egykor ezek a remek kalandok nyújtani tudtak. Az RPG (RolePlayingGame) képviselőinek is megvannak az "alfajai", miszerint a Hack'n Slash akár egy Diablo II (darálod a népet, fejlődsz, darálsz), a Classic RPG egyenlő Baldur's Gate, Icewind Dale, Planescape Torment, Neverwinter Nights- Emellett helyet kapnak az Open World RPG játékok is, talán egy Elder Scrolls Morrowind, Oblivion, Skyrim és az öreg Gothic széria is, de beszélhetünk még a körökre osztott, vagy a stratégiával kevertekről is. Szóval vannak, mint az oroszok. Végül elérkeztünk a Grimrock Legendája című dungeon crawler RPG játékhoz. Maga a játék stílus szinte egy kihalt műfajt élesztett fel, és már csak ezért is sok embert meggyőztek arról, hogy ezt ki kell próbálni. 2012 tavaszán látott napvilágot eme alkotás, azóta több rajongója is lett. Nem is vitás, hogy megérdemli a rajongó tábort, hiszen egy páratlan alkotással van dolgunk, de mint minden program, itt is vannak hiányosságok, de ezekről később.


A játék legelején kiválaszthatjuk milyen módon, fokozaton játszhatunk. A karakter készítés elengedhetetlen a kezdésnél, hisz nem is kérdéses ki ne szeretné kiválasztani milyen csapattal fogjunk bele a kalandba. A szokásos elf, törp, ork fajok helyett itt bogárszerű lények, gyíkemberek, és minotauruszok töltik be a helyet, de természetesen az alap ember faj is hozzá tartozik. Kedvünkre variálhatjuk milyen portré kerüljön az adott karakterhez, majd ezután jöhet a kaszt, ami jelen esetben csupán a három legalapvetőbbet tartalmazza vagyis harcos, tolvaj, mágus. Ezek a kis csemegék után következnek a skill pontok elosztása. Mint minden játékban itt is megtalálható az Erő (sebzés, teherbírás növelés), az Ügyesség (távolsági, kitérés, esély a találatra), a Vitality ami a védelmünk, és életerőnkért felel illetve, a Willpower (mana = energy növelő) ami a mágusnak leginkább fontos.


Majd ha megformáltuk a mi kis alakulatunkat, akkor kapunk egy gyors átvezetőt, majd egyből a játékban találjuk magunkat. A veszélyekkel teli kaland kezdetét veszi! Számos különféle fegyvert tartalmaz a játék, amelyikre külön külön szakosodhatunk. Pontosabban: Botok, Kardok, Fejszék, Kalapácsok, Buzogányok, Dobo fegyverek, Íjak, Számszeríjak, Dárdák, szóval minden mi szem-szájnak ingere. A mágiát viszont egy kis időbe telik megszokni, ugyanis itt különféle jelekre kattintva, vagy kombinálva tudunk bizonyos varázslatokat kicsikarni a puszta kezünkből. Négy alapvető elementál mágia van: Föld, Levegő, Víz, Tűz. Tudunk itt fagyos jégcsapokat előhívni, tűzlabdákat dobálni, láthatatlanná válni, vagy elektromos sebzéseket is bevinni, vagy sima nyilakból varázsolhatunk tűz nyílvesszőket ami hasznos lehet, ha van olyan karakter aki alkalmazni is tudja. A csapatunkat felállásban is lehetséges formálni, így célszerű a harcosokat előre, és a gyengébbeket pedig hátra, persze ha amilyen oldalról támadnak, úgy sebződik az adott karakter is. Fejlődésünk tapasztalati pontba (XP) fog kerülni, amiket az ellenséges lények legyőzéséből, vagy titkos varázskönyvekből (igen van egy pár a játékba, amiket ha megtalálsz +5 elosztható skill pontot kapsz) tudunk szerezni.


Ugyebár a régmúlt játékokból ismert szörny és egyéb csudabogár lények kisebb csoportja is visszaköszön időnként. Gondolok itt az elmaradhatatlan csontváz harcosokra illetve íjász bandákra, és a hatalmas Ogrékra (nem nincs vele Szamár), aki a kalapácsával olyat suhint, hogy csapatunk csak ügyes taktikával tudja elkerülni a pusztító csapásokat. Ezenkívül találkozhatunk még utunk során csúszómászókkal, pókokkal, különféle bogarakkal, és a játék legpusztítóbb ellenfelével a csigával is (What the... ?!). Még sorolhatnám a különféle ellenségeket, de ez a többit a ti dolgotok lesz felfedezni! Sajnos hiába vannak itt számos utunkat hátráltató lények, számomra ez kicsit kevés. Személy szerint több fajta, vagy az adott lényekből egy-két másféle variáció ellen is megküzdöttem volna, de nem igazán mondanám negatívumnak, csupán kisebb hiányosságnak nevezném. A négy tagú kis bebörtönzötteknek időnként szüksége van pihenésre is, amit a legajánlatosabb olyan helyen megtenni, ahol nincs kilátásba veszély, mivel könnyen az arcunkba csaphatnak egy fájdalmas suhintó csapást, vagy egy mérgezést is. Felfedezésünk során pár hátráltató dologgal is szembe kell néznünk. Az alapvető mérgezés (csökkenti az életed egy ideig), és élet növekedést megállító mérgezés (sárgán jelzi, az Antidote bájitallal gyógyíthatjuk ki magunkat). Ezek mellett kiemelt szerepet kap a táplálkozás folyamata, mivel ha elkezdi jelezni az adott karakterünk, hogy kicsit tömni akarja már a majmot, akkor célszerű adni is neki. Ugyanis amíg éhezik, addig az életerő nem növekszik. (Az, hogy mi van ha teljesen éhen marad nem tudom, talán feldobja a pacskert.) Beszerezni az éltető elemózsiát leginkább az ellenségekből tudunk szerezni, vagy néha elvétve a földön találni, illetve a titkos helyeken is előfordul egy-egy csomag harapni való. Barangolásunk során nagyon sok titkokkal teli helyeket tudunk felfedezni, ha elég ügyesek vagyunk hozzá, hogy feltárjuk a rejtelmeket. Érdemes megfigyelni minden falat, illetve lezuhanni a szakadékokba, mivel mindig a következő pályának valamilyen titkos részlegébe zuhansz le.


Meglelhető 7 darab úgynevezett "Treasure" aranyló tárgy, amiket ha akarunk megkeressük, ha nem akkor nem. A Statisztika részben tudjuk megtekinteni mennyi mindent értünk, illetve csináltunk az utunk során. Ami leginkább elnyerte a tetszésem, hogy szerepet kap az alkímia tudománya is. Valahol az első két szinten fogjuk megtalálni azt a kis edényt, amiből különféle italokat gyárthatunk. Gyógyitalok, Energia italok, Gyorsaság nevelő, Erő növelő, Mérgezést csökkentő italok sokasága várja, hogy legyártsák őket. Különféle gyógynövényekből (amiket találni fogunk szép számmal), és legalább egy üres flaska is kell mellé. "Mégis hogyan készíthetjük el őket?" Nos különféle tekercseket fogunk idővel megkaparintani amibe lehet, hogy az egyik éppen egy recept lesz. Minden értékes vagy értéktelennek tűnő tárgyat érdemes megtartani. Sose tudhatod mikor kell egy csont amulett, vagy egy egyszerű koponya. Számomra a kedvenc gyűjtögetni valóm a Tolvaj karakteremnek a különféle elektromos, fagyos, tűzzel vagy méreggel borított bombák. Igazi bummogtatni való nagy sebzést mérő tárgyak.


Összesen 13 szintet kell teljesítenünk. Hatalmas bejárható területekről beszélünk itt, ahol a térkép a barátunk lesz. Nélküle hasznavehetetlenek lennénk, így érdemes figyelni merre haladunk, nehogy elhagyjunk egy értékes helyszínt. Amit viszont kisebb negatívumnak sorolnék, nincsenek nagyon változatos helyek amiket bejárhatunk, de így is kidolgozott dizájnnal van dolgunk. Összesen három különféle dungeon adott, de ezért kárpótol a játékélmény amibe mindenkinek lesz bőven része, hiszen tele van olyan feladványokkal ami néha fel tudja adni a leckét egy kis időre. A fejtőrök (amiből van bőven elég) majdnem mind egyedi, és ez plusz. Van amikor csak a monitort fogod bámulni, és gondolkodsz, hogy a fenébe is kellene nekem itt túljutni. Van amikor az életedért kell gyorsabban futnod, vagy csak cikázni a padlók közt. Egy kisebb angol tudás nem árt, mert néha ez a kulcs a tovább jutáshoz. Mindenkinek szíve joga felfedezni miféle nehézségekkel tud szembenézni aki neki próbál rugaszkodni a játéknak.


Összességében egy remek régi élményt vissza hozó kalandban lesz részünk. Ha szereted az igazi kihívásokat, vagy csak felkeltette az érdeklődésed, akkor itt az ideje beszerezned a játékot! Ha sikerült végigverekedned magad, és aggódsz, hogy vége a kalandnak... nem nincs vége hiszen 2014 őszén megjelent a Legend of Grimrock II, amiben már egy szigeten fogunk kalandozni egy teljesen új csapattal. Szerezd be még ma, és garantáltan egy veszélyekkel teli varázslatos kalandban lesz részed. Grimrock hegye téged hív, kelj fel az útra ha van hozzá merszed!

Értékelés:
Grafika:
█████████
9
Hang:
██████████
8
Játékélmény:
██████████
10
Összességében:
█████████
9
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 4
matany001 avatar
2 éve | 2014. 12. 22. 21:30:39
#
Utólag rájöttem, hogy magát a skill rendszert illetve bizonyos képességeket lelehetett volna bővebben írni, főleg a mágus féléknél. :)
PhantomVII avatar
2 éve | 2014. 12. 22. 21:14:11
#
Nem szoktam teszteket olvasgatni,csak a kiszemelt példányod volt jó választás.
De mivel én csak kritikát tudok alkotni...
Szóval a teszt összességében jó lett,viszont számomra túl sok felsorolás van benne.A skillekről beszélhettél volna többet,főleg hogy ez határozza meg merre,s mikor. Kicsi spoiler sztem a storyról belefért volna.A secret rendszerről is 1-2 mondat beleférhetett volna de összességében jó lett. Várom a tesztet/kritikát a 2. részről is (amit nekem még nem sikerült kivinni..)Ott legalább változatos a helyszín,de a játékélmény csökkent.Ez volt számomra az első ilyen stílusú játék,mire mindig is vártam csak kinőttem ebből a generációból...
no avatar
2 éve | 2014. 12. 22. 13:27:34
#
Tényleg nagyon jó lett! Azt hiszem ki is fogom próbálni :)
Kicsi_Joe avatar
2 éve | 2014. 12. 20. 13:20:48
#
Jó teszt lett! :) Ment az 5*
Értékelés
Összes átlaga:
█████████
9
8 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek