Menu
kiscsowy
Szint 9
no avatar
Jelics Tamás (kiscsowy)
20 éves, férfi
Sellye
Magyarország
Offline, itt járt 2 napja
6 éve tag
The Walking Dead
Írta: kiscsowy, 2014. június 20., játékteszt
Játék: The Walking Dead

Úgy néz ki a Walkind Dead cím már önmagában is sikert jelent.

A The Walking Dead cím lassan önmagában siker jelent. A képregény több díjat zsebelt már be, miközben az azonos címmel szereplő TV sorozat, az AMC amerikai csatornán nézettségi rekordokat döntöget. Ebbe a sorba beállt a Telltale Games műve is. Mindhárom említett alkotás más és más történetet mesél el. Talán épp a játék története a legérdekesebb. Véleményem szerint az egyben kiadott epizódok jobb élményt biztosítottak volna. Két epizód között néha kizökkentett a várakozás. A játék azért segít visszaidézni az előzményeket.

Epizódok:
• A New Day
• Starved for Help
• Long Road Ahead
• Around Every Corner
• No Time Left

A tv-sorozatból a nézők többsége, magamat is beleértve Rick Grimes-el vagy Daryl-el tud legjobban azonosulni. Itt azonban a főszereplő egy Lee Everett nevű fekete férfi, aki még a „baj” elején éli napjait. Hamar kiderül a játék elején, hogy fő feladatunk a játék során Clementine védelme lesz. A szüleit kereső kislánynak egy ismeretlen emberből szép lassan barátjává majd mondhatni nevelő apjává válunk a történet teltével. A játék során rengeteg szereplővel találkozunk. Rajtunk áll, hogy milyen kapcsolatot alakítunk ki velük. Így el is érünk az első értékelendő szemponthoz.

Kapcsolatok

A játék minden epizód elején sulykolja belénk, hogy a döntéseink hosszú, illetve rövidtávon is befolyásolják a történéseket és emberi viszonyainkat. Többször is komoly döntéseket kell hoznunk. Legtöbbször ez beszélgetési viszonyok között zajlik le egy-két „oda szólok, a másiknak” vagy épp „befogom a szám” kategória. De néha emberi életek múlnak rajtunk. Mérlegelnünk kell ki hasznos nekünk, kivel jó a kapcsolatunk, vagy épp kinek a halálát tudjuk végignézni gond nélkül. Sajnos azonban itt találkozhatunk az egyik hibával a játékban. Mind említettem a program emlékeztet rá, hogy döntéseinknek komoly súlya van. Többszöri végigjátszás után azonban pofán vág a játék, hiszen szembesülnöm kellett vele, hogy ez azért mégse annyira rajtunk múlik. Megmentett szereplőink előbb-utóbb valahogy elhullnak. Kissé becsapva éreztem magam mikor szembesültem azzal, hogy végül is nem megmentettem valaki életét, hanem késleltettem a halálát. Persze azért nem mondható értelmetlennek ez a koncepció, csak csalóka. Ez biztosítja az újabb játékélményt az újabb végigjátszásnál.

Játékélmény

A játékélményre és a hangulatra viszont nem lehet panasz. A szinte altató beszélgetések és keresgélések majd hirtelen adrenalinnal felpörgetett akció jelenetek fokozatosan és hosszasan elhúzzák a játékélményét a végéig. Az utolsó jelenetig gondolkodunk, hogy milyen meglepetés érhet minket. Nyitva tartjuk a szemünket. Személy szerint nem sorolnám horror játékok közé, de azért tud ijesztő lenni a játék. Az egyedi hangulata beleszippant ebbe a világba. A játék nem túl bonyolult logikai feladatokkal viszi végig a játékélményt. Egy adott helyen, egy adott dologgal kell egy adott helyzetet megoldanunk, sok variálási lehetőségünk nincs. Nem kell túlgondolkodni a feladatokat. Ám néha megakadhatunk, egy-két percre mikor feltesszük magunknak a kérdést, hogy „Mit csináljak most?”. Nekem sok esetben a kamera szabad mozgása és ugrálása volt ennek a kérdésnek az okozója. A nézet nem mondható tökéletesnek. Nem sokat von le a játék érdemeiből, de kis fekete foltnak fel lehet hozni. Pár óra játék után azonban ez a nézet is teljesen normalizálódik az emberben.

Epizódok

Az első epizódban kezdjük el kialakítani a viszonyunkat a társainkkal. Nem kell sok idő mire kiderül, hogy kinek, mi a célja és dönthetünk kinek a pártjára állunk. Az első rész nem mondható a legjobbnak az öt közül, de ez nem is várható el a kezdő résztől. A második részben már komolyabb történések zajlanak le. A legjobb rész megítélésem szerint, az a tipikus túl szép hogy igaz legyen, effektus zajlik le. Érezni lehet ebben a részben, hogy itt nagy baj lesz, de konkrétumokat nem említek. A harmadik rész alap ötlete nagyon kreatív, hisz ki ne lepődne meg azon, hogy egy zombis kalandjátékban egyszer csak elő kell hoznia magában a vonat szerelő énjét. Nagyon jó rész ez is. A negyedik nekem nem tetszett. Igazság szerint unalmasnak találtam. Többet ki lehetett volna hozni abból a városból. Lényegében értéktelen szereplőkkel találkozunk, akik pár óra játék után már el is tűnnek mellőlünk. Erre legjobb példa Brie szerepe. Sok helyen olvasva pont ez a rész a legjobb, de én ezzel nem értek egyet. Az utolsó rész egy elég morbid döntéssel kezdődik. Ekkor még úgy érzi az ember, hogy ez lesz a legnagyobb durranás a játékban. Sajnos ez nem így van. Az a bizonyos főellenség, aki több részen keresztül is figyel minket érzésem szerint túlságosan jelentéktelen szereplő ahhoz, hogy vele fejeződjön be ez a játék. Az utolsó jelenetek egyértelművé teszik a folytatás szereplőjét. Amit alig várunk.

Grafika

Az egyedinek mondható grafika a hangulathoz külön pluszt ad. Nem számít az, hogy nem életszerű, nem számít az, hogy a fények meg az árnyékok nem a legtökéletesebbek. A játék grafikája a rajzolt, képregényszerű látvány csak újabb piros pontja a játéknak.

Hang

A játékban véleményem szerint fontos szerepe van. Hang effektekről tudunk csak beszélni hisz zenét nem túl sokat vonultat fel a program. Szinkron hangokkal néha hadilábon álltam. Persze megszokható mindenki hangja, de én például mai napig nem tudom elviselni a játékban kacsaként hívott fiú hangját.

Összességében

A The Walking Dead Season One a legjobb kaland játékok egyike. Sok helyen kritizáltam a játékot, de ezek mind megbocsájtható hibák, hisz az élmény ezek mellett is bőven a magasban van. Sok helyen említik az Év játékának, de én szolidan azon a bizonyos 10-es skálán 9-re értékelem.

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 6
Gyarmati Jani avatar
3 éve | 2014. 07. 02. 12:25:33
#
A sorozathoz nem sok köze van a játékhoz, viszont tégy vele egy próbát, mert marha jó játék.
Arkhen avatar
3 éve | 2014. 07. 02. 11:43:28
#
A sorozat az egyik kedvencem. Biztos vagyok benne, hogy nemsokára a játék is az lesz :D
A teszt meghozta a kedvem...
Istvan002 avatar
3 éve | 2014. 06. 28. 15:05:55
#
Remek teszt lett. Bár néhány képnek örültem volna.
Spartan117 avatar
3 éve | 2014. 06. 21. 21:47:00
#
Az első évadnak volt egy olyan hangulata amit a másodikban már nem éreztem :_(
Gyarmati Jani avatar
3 éve | 2014. 06. 21. 09:33:44
#
Nekem pont a 4. rész a kedvencem. Akkor találkoztunk Spoiler!
Molly-val, aki egy igaz badass karakter. Imádtam őt, meg a stílusát. Az is egy epic rész volt, mikor a padláson likvidálnunk kellett a gyereket, aki hasonlított Duck-ra. Nagyon szomorú rész volt ez. Clem eltűnése --> Lee-t megharapja egy zombi stb.


Az utolsó rész szerintem nagyon rövid volt, bár Spoiler!
Lee halála nagyon jól meg lett csinálva. Szinte ki van kényszerítve az emberből, hogy sírjon, mert annyira hozzánk nőtt ez a karakter. S vajon most mi lesz Clem-mel? Na jó tudjuk, mivel itt van a 2. szezon.
Matt99 avatar
3 éve | 2014. 06. 20. 12:58:58
#
Nekem az egyik kedvenc játékom lett, mert valóban olyan történetet mesél el ami nagyon ritka a játékiparban. A sorozatot pedig simán lealázza. Nálam ilyen az epizódok sorrendje:
5. Ep. 1 A new day 10/9
4. Ep. 4 Around Every Corner 10/9
3. Ep. 3 Long road ahead 10/10
2. Ep. 2 Starved for help 10/10
1. Ep. 5 No time left 10/10
A teszt jó lett, bár jópár dologban nem értek egyet.
Értékelés
Összes átlaga:
██████████
8
13 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek