Menu
GameTestMan
Szint 13
GameTestMan avatar
(GTM)
19 éves, férfi
Gyöngyös
Magyarország
Offline, itt járt 10 órája
5 éve tag
Bus Simulator 2015 teszt (Android)
Írta: GameTestMan, 2015. március 26., játékteszt
Játék: Bus Simulator 2015 (Android, iOS)

A legújabb mobil-verziójú busz szimulátort teszteltem!

Sziasztok! Már jó régóta nem írtam játéktesztet, ezért most belevágok egy új irományba. Ma a Bus Simulator 2015-öt fogom elemezni, mely Androidra és iOS-ra jelent meg (én azt előbbin teszteltem). A játék ebben a hónapban, március 6-án jelent meg. Fejlesztője és kiadója az Ovilex Software nevű román cég. Ők többnyire autós játékokat adnak ki, több szimulátoruk is sikert aratott, mint pl. a Real Driving 3D vagy School Driving 3D, melyekkel szintén játszottam. Ez a 2015-ös szimulátor már több, mint 166 ezer letöltéssel büszkélkedhet kevesebb, mint 2 hét alatt. Jelenleg Play Áruház-on a második helyen kóricál. Egyébként egy Samsung Galaxy S3 Mini-n teszteltem a game-t. Most pedig belevágok a vesézésbe.

A játékról

Belépéskor egy viszonylag elfogadható menü design tárul elénk, eközben egy kellemes zene szól. Háttérben egy lepukkant autóbusz-állomást fogunk látni 3 téglalap alakú opcióval. Az egyik a karrier (Career), a másik a szabad kóborlás (Free Ride), a harmadik pedig a többjátékos mód (Multiplayer).
A játékban összesen 16 különféle (iskolai-, emeletes-, belvárosi-, börtöni-, csuklós-, és a távolsági-,) buszt találunk meg. Ahhoz, hogy minél több járművet kipróbálhassunk, tapasztalati pontokra (XP-kre) lesz szükségünk, vagy pedig azt is megtehetjük, hogy hitelkártyán keresztül megvesszük az összes buszt (szerintem ez fölösleges, mert akkor nem lenne miért harcolni). XP-ket úgy szerezhetünk, hogyha belépünk a karrierbe, és elkezdünk buszozni, felvenni utasokat. A játékban jelenleg összesen 10 város van (Los Angeles, Párizs, Róma, Berlin, Alaszka, Románia, egy német vidék, New York, Chicago és Moszkva). Minden várost egy világhírű nevezetességéről, vagy a felhőkarcolóikról ismerhetjük fel, pl. Rómát a Colosseumról, Párizst az Eiffel-toronyról, Alaszkát a végtelen hóesésről, New Yorkot és Los Angelest az egekig magas épületeikről. Persze mind a városok, mind a buszok mennyisége is nőni fog, csak a frissítéseket meg kell várni.
A városok egyébként nagyon kihaltak (!!!), mondjuk Alaszka, vagy Románia nem is olyan nagy tragédia, de New York, Moszkva, Párizs meg Los Angeles? És ez körülbelül olyan szinten, hogy egy hosszabb útszakaszon elérhetjük akár a 100 km/h-t (amit hozzátenném, kell is néha, mert időhöz vagyunk kötve). Ez az egyik legnagyobb negatívum a játékban. Aztán nincsenek gyalogosok, és a mesterséges intelligencia sem érettségizett le nálam kitűnően. Akkor röhögtem egy hatalmasat, mikor egy másik piros busz két kerékkel vett be egy kanyart többször.

A négy-, illetve hatkerekű szörnyetegek nincsenek licenszelve. Különféle infókat olvashatunk le róluk, pl. a lóerejüket, forgatónyomatékukat és a befogadható utasok számát is. Az autóbuszoknak nemcsak ezen adatai különbözőek, hanem a belső kárpit is eltérő, járművek szerint. A járművekben háromféle kameranézet van: egy buszvezetői (belső), egy külső, és egy első üléses (lent a képen).
Az irányítás és a vezetés nekem kifejezetten tetszett. A beállításoknál háromféle irányítási módot választhatunk: az egyik a modern technológiás (mobil mozgatásával változik a kormány helyzete is), melyet én is használok. A második a hagyományos bal-jobb gombokkal hajtott, illetve a harmadik az pedig egy bal alsó sarokban helyezett kormánnyal való irányítás. Beállíthatjuk továbbá, hogy km/h vagy mph legyen sebességmérő. És még azt is eldönthetjük, hogy automata-, vagy kézi váltós legyen-e a busz.
A grafika viszonylag elfogadható. Egy 3D-s grafikai motor hajtja a játékot. Azért 2015-ben elavultnak mondanám, főleg a rengeteg bug miatt, de megszokható.

A karrier módban a saját magunk által kiválasztott városokban mászkálhatunk. Az lesz a feladatunk, hogy utasokat vegyünk fel, az adott város különböző negyedeiben. Térkép ugyan nincsen, de az útvonalat az aszfalton mutatni fogja a rendszer. Tapasztalati pontot kapunk utasfelvételért (250 XP-t), zöldön áthajtásért (50 XP-t). Viszont pontlevonásokat is kaphatunk baleset okozásáért (50 XP-t), piroson áthajtásért (50 XP-t). Mivel az utasokra is figyelni kell, ezért egyenletesen kell fékezni, nem szabad kézifékezni. Ha mégis erősen, és folyamatosan nyomjuk a féket, 30 XP-vel kevesebb lesz a számlánkon. Egy városban 5 különféle útvonal van, melyeket ki kell játszanunk. A küldetések változásával az időjárás is változik. Egy misszióban nedves, a másikban száraz idő van, szóval változik. Az viszont nagy csalódás volt, hogy esős időben, és havazáskor nem ér semmit az ablaktörlő. És ilyen időben elkezd szaggatni a játék, ami megint nagy probléma, hiszen nem lehet a textúra minőségét változtatni.
Ebben a módban számomra az volt a nagyon furcsa, hogy mindig ugyanaz a dolog van. Gondolok itt például arra, hogy mindig egy ember száll le, és három ember száll fel. Aztán pedig Alaszkában rövid ujjú pólókban várnak az emberek a buszra, ahol egyébként nagyon hideg van. Ez a fejlesztőkre nézve összecsapott igénytelenségre utal.

A Free Ride-ban semmi különös nincsen, nem kapunk se pontot, se pontlevonást. Száguldhatunk örömünkre, és az általunk kiválasztott városban nosztalgiázhatunk.
Eldönthetjük, hogy este vagy délben szeretnénk-e vezetni illetve, hogy milyen időjárásban (száraz, esős, havas, ködös időben).
A többjátékos mód, mely frissítésekkel megérkezett nemrég, jelenleg béta üzemmódban üzemel. Na ott a forgalom egy nagy nulla. Természetesen Wi-Fi kell hozzá, és habár 7 ember is játszhat egy időben egymással, sajnos a rendszer csak 3-at enged be. Ez nyilván azért van, mert egy játékos több embert is meghívhat ugyanabba a szerverbe. Viszont a fejlesztők nagyon is túlzásba estek emiatt, mert szerintem senki sem fog 1 vagy 2 embernél többet invitálni.
A lényeg ebben a játékmódban, hogy kiválasztunk egy buszt (ami számunkra elérhető) és megyünk a városban körbe-körbe. Aki a legtöbb pontot szerzi az nyer. Hozzátenném, hogy nincs útvonal és nincs időlimit sem. Ráadásul elég sok a versenyképtelen ember, akik vagy szobrot játszanak, vagy túl sok mínuszt szednek össze.

Összességében

A játék viszonylag elfogadható, játszható, de van még hova fejlődnie. Ajánlom kikapcsolódásnak a mobilon játszóknak!

Köszönöm a figyelmet!

  Pozitívumok:
 • Jó irányítás
 • Rengeteg város
 • Sok busz
 • Jó grafika...
  Negatívumok:
 • ...sajnos rengeteg buggal
 • Szegény városi-, és vidéki élet
 • Kissé optimalizálatlan
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 7
GameTestMan avatar
1 éve | 2016. 07. 27. 14:12:27
#
Köszönöm!
no avatar
1 éve | 2016. 07. 22. 12:55:02
#
Remek teszt! 10/10
no avatar
2 éve | 2015. 04. 07. 15:37:28
#
Nagyon nagy game :?
sacpatrik avatar
2 éve | 2015. 03. 28. 18:26:13
#
Egész jó kis játék,de az irányítása az halál! 8-)

Amin teszteltem: Samsung Galaxy Note 3
Danys avatar
2 éve | 2015. 03. 28. 11:06:03
#
Rég láttam ennyire silány grafikát.
A hangefekt... pff.... túlzás. inkább zaj. siralmas.
Én max 2 pozitívumot sorolnék fel.
Elindul, le lehet törölni :D
Ja még valami, nálam nem szaggat esőben sem, viszont a kabinba is esik az eső
:D

Grafika 2/10
Hang 1/10
Irányíthatóság 3/10
Játékélmény 1/10

Amin kipróbáltam:

iPad Air
GameTestMan avatar
2 éve | 2015. 03. 27. 22:27:40
#
Köszi! :D

Az elfelejtettem leírni, hogy a fejlesztők szerint a Föld egy lapos tányér és ki lehet csúszni a széléről :D
Sicu33 avatar
2 éve | 2015. 03. 27. 20:33:46
#
Samsung Galaxy Tab 2-vel nyomtam sokáig,az volt benne a poén,hogy a lezárt városrészekre is tudtam menni,kiestem a világból és 999km/h sebességgel zuhantam a semmibe :D
De a teszt jó lett,írtál mindenről,szerintem nem könnyű egy android játékról tesztet írni,de gratulálok :D
Értékelések
Összes átlaga:
█████████
9
5 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek