Windows PC-khez készíthet ARM-alapú CPU-kat az AMD és az Nvidia

Szerző: xoki | 2023. October 25. | hír | 4 hozzászólás

A Microsoft már évek óta foglalatoskodik a Windowson ARM-mal, de a személyi számítógépipar nagyrészt még mindig az x86-os processzorokra támaszkodik. Az Apple az Apple Silicon - a cég saját, Mac-ekhez készült ARM-processzorai - bevezetésével elkezdett változtatni ezen, de úgy tűnik, most már az Nvidia és az AMD is saját ARM processzorokat tervez Windows PC-khez.

Az Nvidia komolyan érdeklődik a technológia iránt, például korábban az ARM-ot is megpróbálta felvásárolni, de végül nem hagyták jóvá az üzletet. Ennek ellenére az Nvidia Grace CPU-hoz hasonló projektek még mindig léteznek, akárcsak az Nvidia Tegra, egy másik, mobilpiacra szánt ARM processzor, amely a régebbi androidos eszközökben, illetve a Nintendo Switch-ben található meg.

A Reuters értesülése szerint az Nvidia most ARM-alapú processzorokkal hajtaná meg a PC-ket, miközben a projekt állítólag a Microsoft saját kezdeményezéseivel párhuzamosan futna. A jelentés szerint 2025-re az Nvidia és az AMD is elkészül majd a szóban forgó termékekkel, tehát ebből értetődően az AMD is beszáll a buliba.

Hozzászólások: 4
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
usbee avatar
Az Nvidiának egyáltalán nem új a terep, hiszen számos eszközbe készítettek már ARM SoC-ket, mint pl. az első generációs Microsoft Surface. Persze az még nagyon messze van, hogy egy gamer PC-be ARM proci kerüljön, de ennek a fő akadálya a szoftver inkább, és nem a hardver. Egyszerűen túl nagy és lomha a játékipar ahhoz, hogy ilyen horderejű váltást jól le tudjanak vezényelni, lényegében a Windows is ezért az elsődleges platform PC-re játszásra, nem azért, mert műszakilag ez indokolt lenne. Konzolon ugye egész más a helyzet, ott egy platformnál egyféle proci van, arra kell fejleszteni, és kész, így aztán azon a területen szerintem sokkal könnyebb dolga van az ARM-nek a piacszerzéshez, mint PC-n. Utóbbinál is inkább a mobil piacon lehet esélye, ahol kevésbé hangsúlyos a gaming, és könnyebb átmozdítani a fejlesztőket egy másik platformra. Pl. Linux is régóta van ARM-re és a szoftveres kínálat is rendben van - vagyis ami hiányosság van, az nem az ARM-ből, hanem magából a Linuxból adódik.
Az AMD-re pedig kíváncsi vagyok, mit produkálnak e téren. Ők azért sokkal jobban támaszkodnak az x86-ra, mint az Nvidia.
0
0
0
0
💬 3
X9K338DA avatar
@usbee: A Switchben ARM proci van.
0
0
0
0
usbee avatar
@X9K338DA: Igen, egy szóval sem mondtam, hogy nem, de ez benne is van a cikkben, így feleslegesnek tartottam kiemelni.
0
0
0
0
X9K338DA avatar
@usbee: Igen, csak ahogy fogalmaztál, úgy jött le mintha még nem lenne jelen konzolokon.
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció