Új Ryzen CPU és APU ütemterveket villantott az AMD

Szerző: xoki | 2022. June 15. | hír | 0 hozzászólás

Az AMD Financial Analyst Day 2022 eseménye nem csak a közelgő Radeon termékekre fókuszált. A cég új ütemtervekkel részletezte a jövőbeli Ryzen processzorok, illetve APU-k kiadásával kapcsolatos terveit.

Az év vége felé érkeznek majd az első Zen 4 termékek, vagyis elérkeztünk a publikusan is elérhető ütemtervek végére. Az AMD ennek tudatában közzétette a Ryzen CPU-k és APU-k frissített ütemtervét, melyek szerint a Zen 4-et a Zen 4 V-Cache és a Zen 4c fogja követni. Ezek 5 nm-es vagy 4 nm-es gyártási technológián alapulnak majd. Egyelőre nem világos, hogy ezeket hol fogják használni, de néhány pletyka alapján a Zen 4c lesz a Bergamo, azaz egy felhőalapú CPU architektúra alapja.

A Zen 3-hoz képest a Zen 4 8-10%-os IPC növekedést hoz magával, miközben az egyszálas teljesítményben 15%-kal ígér többet. A wattonkénti teljesítménye pedig körülbelül 25%-kal lesz jobb. A Cinebench többmagos tesztje alapján összességében 35%-kal jobb teljesítményre számíthatunk.

A Zen 4-et a Zen 5 követi majd 2024-ben, amelyből szintén érkezni fog V-Cache és „c” variáns is. A Zen 5 modellek alapja 4 nm-es vagy 3 nm-es node lesz, ami további teljesítmény- és hatékonyságnövekedéshez vezet majd.

A Ryzen 6000 után az AMD következő laptop architektúrája a Phoenix Point lesz, amely valószínűleg a Ryzen 7000 szériához tartozik. A 4 nm-es node-on alapuló új architektúra RDNA 3 grafikát, Zen 4 magokat és AIE-t (Artificial Intelligence Engine) tartalmaz majd. Ezt követően jön a Strix Point, amely egy továbbfejlesztett gyártási technológiával fog készülni, és RDNA 3+ grafika jellemzi majd. A Phoenix Point 2023-ban, míg a Strix Point 2024-ben érkezik.

Az AMD természetesen nem feledkezett meg az asztali termékekről sem. Az év későbbi szakaszában jön az asztali Ryzen 7000-es széria, de már a jövőbeli terveikről is meséltek egy kicsit. Kiderült, hogy a Threadripper termékcsalád Zen 4 architektúrán alapú szériával gyarapszik majd, illetve a mainstream Ryzen 7000 3D V-Cache alapú chipekkel érkezik. Ezt követően a 2024-ben érkező Zen 5-re (Granite Ridge) fordítják majd a figyelmüket.

Hozzászólások
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Még nem küldtek hozzászólást. Légy te az első hozzászóló!


Elfelejtett jelszóRegisztráció