Stabilizálódnak a DRAM-árak

Szerző: xoki | 2021. August 16. | hír | 0 hozzászólás

A kialakult chiphiány sajnos a memóriaárakra is hatással volt, melynek köszönhetően az elmúlt néhány hónap folyamán a DRAM-árak folyamatosan kúsztak felfelé. A TrendForce jelentése alapján viszont a vártnál jóval előbb stabilizálódhat a helyzet, mivel a gyártók elegendő készlettel rendelkeznek, hogy nyomást gyakorolhassanak az árakra.

A fogyasztói DRAM szerződésben meghatározott ára előreláthatóan akár 5%-ot is eshet az év végéig. Ennek egyik oka, hogy a gyártók felhalmoztak egy nagyobb mennyiséget arra az eshetőségre, ha a chiphiány a későbbiekben sem javulna. A TrendForce szerint néhány gyártónak 8-10 hétre elegendő DRAM-ja van, de akad olyan is, akinek akár 12 hétig is kitarthat.

A DRAM aktuális piaci értéke is csökken, május második felében például 32%-ot esett. A járványhelyzet miatt bevezetett korlátozásokon a legtöbb helyen sokat enyhítettek, így az emberek lassan visszatérnek a munkahelyükre, ennek következményeképpen a laptopok iránti kereslet is csökken, ami pedig várhatóan a DRAM értékére szintén kihatással lesz.

Természetesen mindez nem azt jelenti, hogy egyik napról a másikra sokkal olcsóbban juthatunk hozzá a memóriamodulokhoz, de annyi biztos, hogy rövid távon nem fog egy újabb nagymértékű áremelkedés bekövetkezni.

Hozzászólások
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Még nem küldtek hozzászólást. Légy te az első hozzászóló!


Elfelejtett jelszóRegisztráció