Otthoni internetet szeretnénk, milyen lehetőségeink vannak?

2022. December 27. | Szponzorált tartalom

Otthoni net: mennyire gyors? És mennyibe kerül? Alapvetően ez a két tényező nyom a legtöbbet a latban, amikor az internetszolgáltatók ajánlatait böngésszük. A gyorsaság nagymértékben múlhat azon is, milyen hálózati kiépítettséggel és technikai háttérrel kínálnak lakóhelyünkön internetszolgáltatást.

Vezetékes internet szolgáltatás

Kábeles net

A kábeltelevíziós hálózaton keresztül biztosított internethozzáférés viszonylag kis sávszélességet, ezáltal elég csekély letöltési sebességet biztosít a felhasználó számára. Emiatt napjainkban már elavult, szinte egyáltalán nem alkalmazott technológiának számít.

DSL technológia

A DSL internet a helyi telefonhálózat kihasználatlan kapacitását aknázza ki. Többnyire jóval gyorsabb kapcsolatot eredményez, mint a hagyományos kábeles technológia, ám teljesítménye függ az igénybevett kábelszakasz minőségétől és hosszúságától is.

Optikai hálózat

Az optikai kábel segítségével rendkívül gyors szélessávú internetkapcsolat építhető ki. A le- és feltöltési sebesség egyaránt páratlan. Manapság ez az szélesebb körben elterjedt technológia.

Vezeték nélküli internet: a mobilhálózat térnyerése

Műholdas kapcsolat

A műholdas kapcsolatot általában a fejletlen infrastruktúrával, elégtelen hálózati kiépítettséggel rendelkező térségekben vetik be a vezetékes internet alternatívájaként. Egyes esetekben instabil vagy a vártnál gyengébb hálózati kapcsolatot eredményez.

Mobilhálózat: az 5G-ig és még tovább…

A mobilhálózaton elérhető internet sávszélességét tekintve az optikai hálózattal száll versenybe a fogyasztókért. A legfejlettebb 5G, azaz 5. generációs rendszerek már valóban képesek elérni az optikai kábeles szolgáltatások teljesítményét, ugyanakkor fontos hozzátenni azt is, hogy ezt számos egyéb tényező befolyásolja.

Az mindenesetre biztosnak látszik, hogy a mobilhálózaton keresztül történő internetezés sokkal nagyobb kényelmet és mobilitást tesz lehetővé: nem kell kábeles hálózatot kiépíteni hozzá és akár tízszer gyorsabb is lehet, mint a 4G. Így a technológiai áttörést mindenképp ebből az irányból várhatjuk a jövőben. Valószínűsíthető tehát, hogy a későbbiekben az otthoni internetelőfizetéssel rendelkezők többsége mobilhálózatra csatlakozik majd.



Elfelejtett jelszóRegisztráció