LGA foglalattal, PCIe 4.0 és DDR5 támogatással érkezhet az AMD AM5 platformja

Szerző: xoki | 2021. May 26. | hír | 0 hozzászólás

Felbukkant néhány érdekesség az AMD következő platformjáról, amely feltehetőleg PGA socket helyett LGA foglalattal készül. Ezenfelül úgy tűnik, az AM5 platform csak a PCIe 4.0-t és dual-channel DDR5 memóriát támogat majd.

A PGA (pin grid array) tokozásnál a tűk a processzoron helyezkednek el, amelyek aztán a foglalaton található lyukakba illeszkednek bele. Az LGA (land grid array) esetében pedig a CPU-ra érintkezők kerültek, miközben a tűk az alaplapi foglalaton találhatók meg. Az LGA megoldást általában az Intel használja, de az AMD szintén alkalmazta azt, például ott van az LGA1207, az LGA1944 és az LGA4094.

Amennyiben hihetünk @ExecuFix információinak, akkor a PCIe 5.0-t csak a Genoa (Epyc 7004 széria) fogja támogatni, a 600-as szériába tartozó alaplapok nem. A leaker szerint az AM5 CPU foglalatának mérete 40x40 milliméter lesz, ahogy az AM4 esetében is.

Hivatalosan továbbra sem fedték még fel, mikor számíthatunk az AMD 500-as alaplapok és a Ryzen 5000 széria utódjára, de az eddigi pletykák alapján valamikor 2022-ben érkeznek majd.

Hozzászólások
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Még nem küldtek hozzászólást. Légy te az első hozzászóló!


Elfelejtett jelszóRegisztráció