Intel Raptor Lake Refresh készülhet

Szerző: xoki | 2022. November 14. | hír | 9 hozzászólás

Az ECSM információi alapján 2023 folyamán az Intel és az AMD is továbbfejlesztett CPU architektúrával tervez előállni. A következő év elején számíthatunk az Intel Core i9-13900KS-re, egy speciális SKU-ra, amelyet a cég első 6 GHz-es processzoraként mutatott be. Ez lesz a leggyorsabb fogyasztói asztali CPU, legalábbis addig biztosan, amíg az AMD elő nem áll az új 3D V-Cache technológiával ellátott Ryzen 7000-es termékeivel.

A kínai médiafelület nem tud 12 vagy 16 magos Ryzen 7000X3D szériás modellről, vagyis előreláthatóan kezdetben 6 és 8 magos változatokra számíthatunk. Az AM5 APU-k szintén maximum 8 maggal érkeznek, és ezek csak a DDR5-4800 memóriát támogatnák. Az Intel körülbelül 2023 második felében fog előállni a továbbfejlesztett (+100-200 MHz) Raptor Lake CPU-kkal. Néhány pletyka szerint 2023 vége felé már a Meteor Lake-S is felbukkan, bár az ECSM másképpen gondolja.

Az Intel 2024-ben indítaná útjára az Arrow Lake és Meteor Lake szériákat. Utóbbi állítólag 6P+16E konfigurációra limitálódik, azaz nem lesznek high-end asztali változatok. A cég inkább az Arrow Lake architektúrát alkalmazná a Core i7 és i9 esetében. Az említett architektúrákkal egy új socket, feltehetőleg az LGA1851 is befut majd, amely akár a Panther Lake-ként ismert szériához is alkalmas lehet még. Ezek az architektúrák az AMD Zen 5-tel fognak versenyezni, amelyet a már piacon lévő AM5 foglalat támogatna.

Hozzászólások: 9
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Payphoner avatar
Nem igazán értem a proci fejlesztést miért tolják ennyire. Egyszerűen szerintem otthoni felhasználóknak de még akár akik videót vágnak, vagy streamlek egyszerűen túlzás ez a sok fejlesztés. Eleve a legtöbb profi szakember mind Apple termékekkel dolgozik (Pl VR-éknak is hiába van ott az i9 build, Mac-an csinálnak sokmindent :D). ÉS ahoz hogy Pistike codozzon tényleg felesleges hogy már egy i3 is erősebb mint egy pár éves i7. Pedig pár éve hogy rebesgették főleg mikor jött az i9 hogy vége van az i3-nak. De hát itt vagyunk hogy egy 12. genes i3 elver egy ryzen 5-öt.
Már nagyon pici nanometerrel dolgoznak, nem is melegednek már annyira ezek a procik, nem esznek sokat, a teljesítmény meg brutális. Kicsit azt érzem mint az Apple A szériás telefon chipjeinél hogy 3 évre előre mindent ver. A helyett hogy mondjuk az aksi időt vagy bármi más fejlesztettek volna. És most is azt látom hogy ezt az energiát az intel igazán bele ölhetné a VGA szegmensbe ha már úgyis bele kezdtek.
1
0
0
0
💬 8
bukta2 avatar
@Payphoner: Pont erről olvastam tegnap hogy az almások kiadtak megen egy új szériás ipad-et amiben már M2-es chip van... ugye az M1-es ipad pro is még évekig elég lesz mindenre is, erre kiadták most az M2-es ipadeket...full fölösleges,írták a hozzáértők...
0
0
0
0
Aorus_Gaming_HUN_ avatar
@Payphoner: Pár dolgot megcáfolnék azért ha nem bánod!
Egyrészt a 4090 mellé igen is nem árt a 13-gen. Abból is az i7 vagy az i9.
4K alatt kb még az is cpu limitet okoz több játékban. Ebben a párosításban.
A melegedésről csak, annyit, hogy olyan hamar eléri a 100 fokot a maghőmérséklet, hogy még pislogni sem kell sokat hozzá. A fogyasztása pedig az i9-nek 13.gen esetén (K verzió) Csupán "csak" 360W. Teljes terhelésen.
Szóval én azt érzem, hogy játék alatt elférne egy erősebb proci is a 4090 mellé. Ami talán a KS-lesz. De ezt kb tuninggal tudja a sima K is. Csak hűteni nem lehet.
0
0
0
1
BLACKPINK avatar
@Payphoner: Amikor 1. és 7. gen ig csak 4 mag 8 szál 8MB ache volt a csúcs az jobb volt ?
éves szinten adtak kb +10% performance-t és kb ennyi 2600K is teljesen jó proci volt még a 7. gen idején is mert kb semmi nem változott.
Halad a technológia az semmiképp sem probléma, mindenki veszi azt amire szüksége van vagy pénze.
0
0
0
0
no avatar
@BLACKPINK: A Ryzen felemelkedèse miatt lett több mag utána Intelekben is
1
0
0
0
BLACKPINK avatar
@Andrews: Pontosan, meg igény is volt rá éppen :D
0
0
0
0
MaximumGame avatar
@Payphoner: Minden így tolnak ha megnézem, vga kat.. Tv ket, CPU, mobilok. Azért hogy ne arra figyelj ami folyik a világban. Én a CPU frissítést befejeztem jó sok évre. Mert ami megy már nem tetszik. 2éve jönne azt mondom oké a befektetés de ez már sok.
Árak is durvulnak.. Nincs miért fejleszteni mert játékok max évente 2db új jön! Tiszta szar minden.
0
0
1
0
BLACKPINK avatar
@MaximumGame: 5900X el meg 3080 Ti al bőven rá is érsz :D
Nálam 8600K meg GTX 970 már más kérdés, főleg 2560x1080 on, de igazság szerint, egy VGA csere kellene össz visz, utánna megint jódarabig ellennék
1
0
0
0
yorgash avatar
@Payphoner: Azért a "nem melegednek annyira, nem esznek sokat" egy részével vitatkoznék.
Ez igaz a kisebb procikra, de egy 13900K például brutális. Megfelelő hűtéssel meg akarja zabálni a 300W+ teljesítményt is, miközben még undervoltolva is van (amennyi még stabil). De egy Noctua NHD-15 léghűtés és/vagy keményebb AIO mellett még bőven nem lehet használni a teljes teljesítményét, annyira meleg.
Egy custom vizes blokkal mondjuk élvezetesebben szalad, 6GHz all core boost is sima neki.
0
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció