Az Epic Games új exkluzivitási programja a bevétel 100%-át biztosítja a fejlesztőknek

Szerző: xoki | 2023. August 28. | hír | 24 hozzászólás

Az Epic Gamesnek még mindig nem sikerült megszorongatnia a Steamet, de úgy tűnik, nem fogják feladni a harcot. Korábbi stratégiájukat számos kritika érte, de ennek ellenére valószínűleg további exkluzív játékokkal fogunk találkozni a közeljövőben, ugyanis a vállalat bejelentette „Epic First Run” programját.

A részleteket a hivatalos weboldalukon publikálta az Epic Games csapata. Az Epic First Run program keretein belül a third-party fejlesztők lehetőséget kapnak arra, hogy az Epic Games Store-ba bekerülő játékaik teljes bevételét zsebre tehessék az első hat hónapban. Ezt követően - ahogy eddig is - az Epic Games 12%-ot fog lecsippenteni belőle.

A programba becsatlakozó fejlesztők játékait új, exkluzív jelvényekkel, főoldalra történő elhelyezésekkel és dedikált kollekciókkal fogják a felhasználók elé tárni. Emellett a termékek megjelennek majd a releváns áruházi kampányokban, beleértve a leárazásokat, eseményeket és szerkesztőségi cikkeket is.

Hozzászólások: 24
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
tevepataharcos avatar
Cash Grab fejlesztők álma válik ezzel valóra, a játékok félkész állapotára mondják majd hogy 1.0 verzió és a játékukat úgysem fogják tovább vásárolni mint 6 hónap az tuti, addigra meg már a fejlesztő is elfelejti hogy létezett a játék nemhogy a community. Cserébe ezek Epicen ragadnak.... főleg ahogy elnézem eléggé egyszerű csatlakozni a programhoz

nem tudom mit fog az Epic lépni ez ügyben mivel szinte a lelki szemeim előtt látom a befejezetlen játékok hadát amik meg fogják ostromolni a Store-t (pedig Steam-en is rengeteg Cash Grab jelenik meg nap mint nap)
0
0
0
0
santakigyo avatar
Na,szerte az interneten jöhet megint a mennyire utáljuk az Epicet sírás. Lehet olvasgatni és nevetni az érvek-ellenèrvek "okfejtèsein" az intelligencia teljes hiányát kimutatva sokaknál.
1
0
0
0
💬 3
susguy avatar
@santakigyo: Mindkét oldalon mennek a hülyeségek 😀 A "kínai szpájvér" kommentek szerintem ugyanolyan viccesek mint azok akik jézus újjászületését látják az epicben, csak mert 30 > 12.
0
0
0
0
santakigyo avatar
@susguy: Jókat szoktam nevetni 🙂
Főleg Facen,na ott összegyűlik a java.
0
0
0
0
tamas98765 avatar
@santakigyo: Én pl imádom a steam launcherét. Ott vettem az összes játékom.
Leszarom mi van az epiccel ameddig meg nem látom egy címnél amit szeretnék megvenni hogy epic exclusive. Na akkor hogy játszani tudjak egy játékkal úgy hogy nem használom az epic launchert kénytelen vagyok lekalózkodni.
Persze amint megjelenik steamon már megy is a buy.
0
0
0
0
Pokman avatar
Én személy szerint az Epic teljes körű sikerére vágyom. Mivel annak ellenére hogy steamet azóta használom hogy az eszemet tudom és Epicet 5 éve, steam-el sokkal több problémám volt
0
0
0
1
💬 9
tamas98765 avatar
@Pokman: Nekem egyszer sem volt problémám a steammel.
Neked mi volt vele a bajod?
0
0
0
0
Pokman avatar
@tamas98765: Nem egyszer feltörték a fiókomat hiába a kurva hosszú és bonyolult jelszavak, a visszaállítása pedig napokig, egyszer pedig hetekig tartott és már attól tartottam minden megvett játékra költött pénzem oda (ami nem kevés, teszem hozzá). Sokszor volt problémám a digitális vásárlással is, igen, még most idén is és csak a supporthoz való fordulás adta meg nekem végül a játékot. Volt hogy support többször embert cserélt mert nem tudták megoldani a problémámat. Mentések elvesztésével is megszívatott többször is. Nem egyszer eljátszotta velem a Steam azt is hogy egy pár GB-os frissítéshez 100+ GB szabad tárhelyet kért, amit csak úgy tudtam megoldani hogy teljesen töröltem egy másik játékot, a slusszpoén meg az volt hogy annak ellenére hogy nagyon jó az internet sebességem órákig töltötte nekem azt a pár gigát (ez vezet a másik problémámhoz, a letöltés sebességhez, pedig másnak aki ugyanakkor tölt jól megy és nekem is ha máshonnan töltöttem jól ment, csak Steam baszakodott), hogy a végén kiírja megint hogy nincs elég tárhely és amikor megnézem az eredetileg 80GB-os játék mappája már 250GB és még "mindig nincs elég tárhely" MINDEZT EGY FRISSÍTÉS MIATT. Mondom, ezek nem csak egyszer előforduló problémák voltak, a kb 40 megvett játékból 20-nál lépett fel a fent említett problémák valamelyike vagy többje is egyszerre. Epicen 20-25 megvett játékom lehet, egyszer nem volt semmilyen problémám a szolgáltatással. Egyetlen hátránya Epic-nek hogy sokszor le kell tölteni hozzá az eredeti játék launchert, pl EA vagy Paradox, de ez alól Steam sem kivétel minden alkalommal bár tény hogy jóval kevesebbszer kötelezi.
0
0
0
0
kismadar avatar
@Pokman: Nekem 13 éve van steam fiókom, és ez alatt talán 3x lett jelszó cserélve az is korszerűsítés céljából. Az ég világon senki sem törte fel, nem is tudom hogy lehetséges ez anélkül, hogy az ember ne kattintson olyan oldalra, ami ezt előidézi. A játékaidat meg simán el tudod rejteni a profilodon, hogy ne legyen potenciális célpont, és ne lássa senki, szóval még az is egy opció, hogy megfékezd ezt. Na meg persze meg kell válogatni, hogy kik rajta a barátaid, ha valaki linkeket, furcsa üzeneteket küld egyből tiltani kell. Biztonság céljából az Epic account se feltétlenül jobb, csak szerintem ott jobbára olyan profilokat törnek fel, és árusítanak, ami tele van Fortnite skinekkel.
0
0
0
0
Pokman avatar
@kismadar: Évente cserélek jelszót mindenhol, annyira hülye meg nem vagyok hogy ne tudjam mik azok a linkek amikkel fel lehet törni egy fiókot. Olyan oldalakon meg nem járok amikről te beszélsz. Nem. Ez szimplán és egyszerűen steam titkosítási hiba volt. Ha csak egyszer történik meg nem szólok semmit, valószínűleg az én hibám, na de amikor 4-szer! Egy barátom sincs steamen bejelölve és soha senkinek nem mondtam meg egyetlen jelszavamat se sehova. Erről ennyit. Amúgy meg nem csak én vagyok olyan aki mindet megtesz a védelem érdekében és feltörik steam felhasználóját.

Én nagyon örülök hogy neked és másnak itt nem voltak ilyen problémái és egy szóval se mondtam senkinek hogy most "GYŰLÖLD STEAMET VAGY PANCSER VAGY !", direkt emiatt kezdtem azzal, hogy "Én személy szerint... ". De amiatt hogy neked nem volt semmi problémád, attól másnak lehetett és nem kell mindig rögtön azt keresni hogy a másik miben volt bal*** vagy szimplán hülye mert ez megesett vele. Képzeld el hogy igenis létezik ilyesmi, te meg szerencsés vagy hogy nem történt veled.
0
0
0
0
no avatar
@Pokman: 2 dolog a tárhely kezeléses problémádhoz.
Az első ok, amiért több tárhelyet zabál amit le töltesz, hogy a Steam, de lehet az Epic is, úgy tölti le a játékot, h először lényegében le tükrözi az adott helyről az adatokat egy mappába, ez a Download-ed mappa, na de ezzel nem lesz kész a dolog, a steam innen "Installálja" fel a játékot, a rendes helyére. Lásd, ha letöltesz egy 80gb játékot, az instant 160+ fog lenni, ugye egyszer a Downloaded mappa, és egyszer a gyári, aztán a downloadedben törlődik a cucc ha minden kész.
A második ok, amiért ugyan ez előfördul, ha be van kapcsolva a meghajtó tömörítés az adattárolódon (független attól h ssd,hdd,m2), én is használom, ezért tudom, gyorsabb az adat olvasás/írás tőle, de cserébe ez is duplikálja a fáljlokat, hisz amíg az adott file-t tömöríti a rendszer, addig az eredetit meghagyja h lehessen használni, aztán cseréli. Ha nagyon zavar, kapcsold, bár az vagy nagyon sok idő lesz, attól függ mennyi adat van rajta, vagy format c: és úgy formázd h ezt az opciót ki hagyod.

Ui.: a témához is vmi, pl én is nagyon sokáig Steam párti voltam, de az elmúlt időszakban egyre több játékot vettem már Epicen, legfőképp mert sokkal de sokkal drágább mint a Steam, és bár igen, már teljesen megszoktam a Steam felületét, és a legtöbb ismim csak ott játszik, ezért van h sokszor megvárom míg le akciózzák a játékot ott, mint h megveszem Epicen. Mai fejjel és a mai árakkal, már sokszor el gondolkodok, hogy ne Steamen vásároljak, hanem az eredeti platformon, Epicen. Amúgy eredeti platformon van, h teljesen más, alacsonyabbak az árak, mint amik kint vannak Steamen :D
0
0
0
0
kismadar avatar
@csak1nick: Steamen én teljesen áron játékot szerintem nem is vettem, mindig is drága volt a platformon játékokat venni, viszont akcióknál azért sokszor elszaladt a ló az emberrel, és simán tudott venni 5-10 játékot is egyszerre. Ma meg már ott tartok, hogy utoljára talán 3 éve vásároltam steamre játékot. Epic meg nekem arra van, hogy ha valami coop/multiplayer játék ingyenes, akkor beaktiváljam.
0
0
0
0
Pokman avatar
@csak1nick: Ember, nem vagyok hülye, tudom hogy működik, de itt nem teljes letöltésről van szó hanem 1 vagy 2 GB. ÉS KÖNYÖRGÖM EMBEREK OLVASSUK EL FIGYELMESEN MIT ÍR A MÁSIK, NEHOGY MARHASÁGOKAT MONDJUNK.
0
0
0
0
xCube avatar
@Pokman: Napi szinten használom a Steam -et 15 éve és még soha nem volt a tieidhez hasonló problémám. Közel 1.200 játék van a fiókomban. A Support sem hemzseg ilyen hibáktól. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem hiszem el a problémáidat, hanem inkább azt, hogy nem lehetetlen, hogy a problémák egy része talán specifikusan a te helyzetedben jönnek elő (hardverkörnyezet, fizetési módok, általános internethasználat, ami felkelti az adathalászok figyelmét, stb...).
Ami érdekelne (már ha nem indiszkrét a kérdés) az az, hogy konkrétan milyen problémád volt digitális vásárlással, amit a support is csak hosszas variálással tudott megoldani.
Emellett az account hackelés nem a Steam hibája, ugyanúgy az Epic Account -odat is meg tudják hackelni.
0
0
0
0
Pokman avatar
@xCube:
hosszas variálással tudott megoldani.
Az nem a vásárlás volt, hanem 3-4 éve mikor feltörték a fiókomat 2-szer gyors egymásutánban (ez volt a legutolsó 2 eset amikor megtörtént, az első 2013-ban, a második 2016-ban), a második után alig tudták visszaállítani. De ez gyakorlatilag úgy nézett ki, hogy egyszer csak kapom az értesítést hogy Torontóból bejelentkeztem, egyből lockoltam az accot és írtam supportnak, jó ezt egy nap alatt lerendeztük, de rögtön másnap kapom az figyelmeztetést hogy fizessem ki ezt a játékot. Na ez már komoly probléma volt, pláne hogy egészen a fizetésig jutottunk, ez volt a hosszadalmas amikor 2 új support is kellett hogy megoldják. Amúgy miután 2016-ban másodjára esett meg a dolog már kétlépcsős azonosításom is volt és még csak a saját laptopomról se jelentkeztem be sose a steambe, csakis arról az egy otthoni gépről. Mint mondtam jelszavamat, emailemet, sőt még felhasználónevemet se mondtam meg soha senkinek (na jó a húgom látta a felh. nevem, de ő lenne az utolsó aki feltörné - pláne torontóból - vagy valakinek megmondaná és amúgy se hiszem hogy emlékezett rá 1 órával rá hogy látta XD ). Vásárlással bajom az volt hogy 2-szer is mikor vásároltam levette a kártyámról a pénzt de a játékot nem oldotta fel, ez mondjuk egy 2 emailel elküldésével megoldódott.
hanem inkább azt, hogy nem lehetetlen, hogy a problémák egy része talán specifikusan a te helyzetedben jönnek elő (hardverkörnyezet, fizetési módok, általános internethasználat, ami felkelti az adathalászok figyelmét, stb...).
Itt most 5 különböző eszközről van szó, ha még ugyanazon esik meg akkor azt mondom igazad van és az én gépemmel van a baj, de így 100% hogy nem.

Persze, nem azt mondom és sohase mondtam hogy ez csak Steamel eshet meg, csak hogy nekem akármilyen problémám volt online játék áruházzal az mind steames volt. Tudom hogy megeshet Epic vagy Ubin is, de mégse volt egyikkel se gondom. És másodszor, ez nem egy steam ellen hangoló propaganda volt részemről, csak a személyes tapasztalatom és véleményem.

Bár ha semmi problémám se lett volna akkor is egyre inkább elmennék Epic irányába, szimplán az akciók és árak miatt.
0
0
0
0
kismadar avatar
Rájöhettek volna eddig is, hogy nem a fejlesztőknek kell benyalni, hanem a játékosokat kéne meggyőzni, mert az átlag még mindig utálja a klienst, és megvárja a steames megjelenést.
0
0
6
0
susguy avatar
Jól hangzik meg minden, de ezzel nem fognak akkora földrengést teremteni a piacon. Vásárlók szempontjából semmi nem változott, csak azt lehet érezni hogy exkluzív a játék egy platformra. Pár éve még szó volt arról hogy ezzel a piaci különbséggel olcsóbbak lehetnek a játékok, de azóta legfeljebb csak drágultak. Most sem lesznek olcsóbbak.
Kiadóként annyi változott hogy 12% helyett 0% 6 hónap erejére, exkluzivitásért cserébe. Aminek az előnye ahhoz kötött (többek közt) hogy annyival többet is adjon el az adott platformon. Tripüléj cégeknél ezt még lehet könnyebb kihasználni (akik aztán nagyon rászorulnak a nagyobb bevételre), kisebb/indie cégeknél viszont jóval nagyobb érvágás tud lenni az hogy nincsenek jelen más platformokon, főleg azon ami jóval felkapottabb és sokkal előnyösebb reklámozni a játékot.

A program önmagában persze nem egy rossz ötlet, de ettől nem fogja összeszarni a gatyáját egyetlen rivális platform sem.
0
0
0
0
yugiohyugiohzebuyug avatar
Az Epic eddig is fejlesztőbarát volt szerintem, ez is egy kellemes bejelentés.
1
0
0
0
💬 3
X9K338DA avatar
@yugiohyugiohzebuyug: Kinek kellemes? Neked nem lesz olcsóbb semmi, viszont eldöntik helyetted, hol veheted meg, ami érdekel.
0
0
0
0
yugiohyugiohzebuyug avatar
@X9K338DA: De talán drágább sem. Hogy hol teszik elérhetővé a játékukat, az a fejlesztők döntése feltételezem. Végső soron csak döntés elé vannak állítva, kényszerítve semmire sem. Úgyhogy nem az Epic dönt, csak vonzó az ajánlatuk (de nyilván mérlegelni kell, hiszen a felhasználói bázis valószínűleg meg nagyobb a Steam esetében pl.).

Fejlesztői oldalról néztem. Játékos oldalról részemről teljesen mindegy, hogy Steam vagy Epic, a Launchernek így is úgy is fenn kell lennie az Engine miatt.
0
0
0
0
X9K338DA avatar
@yugiohyugiohzebuyug: Nem lesz olcsóbb, de talán drágább sem, tehát ezen a téren TE nem nyersz semmit. A kiadó igen (a fejlesztő általában már ki van fizetve, ha nem indie).

Kényszerítve viszont te vagy, hogy hol vedd meg a játékot, mert exkluzívan csak egy helyen elérhető.

Én játékos vagyok, nem fejlesztő szóval magasról nagy ívben leszarom, hogy amiért én 70€-t fizetek, abból Bobby Kotick 70-et kap meg vagy csak 62-t. Az viszont érdekel, hogy olyan helyen van-e a játék, ami nekem kényelmes vagy sem.

A magam részéről úgy vagyok vele, hogy nem veszek semmit, ami epic exkluzív, mert az exkluzivitás fogyasztóellenes. Az exkluzivitás lejárta után sem vagyok hajlandó 10€-nál többet fizetni érte. Ha pedig utána más platformon is kötelező hozzá az epic launcher, akkor feketelistán marad a játék.
1
0
0
0
TheMenkuPocok avatar
De jó nekünk, még több sz@r epic exklúzív!
0
0
0
1
💬 2
Torba10 avatar
@TheMenkuPocok: Nem kurva mindegy melyik launchert használod? 😂😂😂
1
0
0
1
TheMenkuPocok avatar
@Torba10: Nem. Köszönöm, hogy eljöttél a TED előadásomra.
2
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció