A CAMM válhat az új mobil memóriamodul formafaktorrá

Szerző: xoki | 2023. January 18. | hír | 1 hozzászólás

A laptopok évek óta a SO-DIMM memóriamodul formafaktort használják, és eddig egyáltalán nem volt okunk azt gondolni, hogy ez a közeljövőben megváltozhat. Semmi sem tart örökké ugyebár, és úgy tűnik, a gyártók szíve egyre inkább a Dell CAMM formátuma felé húz.

A CAMM formafaktort először a Dell mutatta be 2022 áprilisában, az új Precision laptopok bejelentésekor. A technológia lehetővé teszi a gyártók számára, hogy vékonyabb laptopokat tervezzenek, csökkentsék azok súlyát és nagyobb memóriakapacitást kínálhassanak, akár 128 GB-ig. Ekkor kevesen gondolták, hogy a közeljövőben a CAMM válik majd az új szabvánnyá, de úgy tűnik, akár már ebben az évben elfogadottá válhat.

Tom Schnell, a JEDEC bizottságának tagja és a Dell mérnöke a PCWorldnek fejtette ki, hogy már javában zajlik a CAMM Common Spec fejlesztése, és jelenleg a 0,5-ös verziónál tartanak. A munkacsoportban mintegy 20 vállalat már jóváhagyta a szabványt, és amennyiben minden a tervek szerint halad, akkor előreláthatóan az év második felében számíthatunk a véglegesítésre. Ez azt jelenti, hogy az első JEDEC-kompatibilis CAMM modulokat használó termékeket már 2024-ben piacra dobhatják.

Amellett, hogy a laptopok vékonyabbá válnak, a CAMM a gyorsabb sebességet is lehetővé teszi, mivel a SO-DIMM-ek hamarosan elérik a DDR5-6400-as határt. Ez mindenképpen motiváló lehet a gyártóknak a váltásra, de sajnos akadnak hátrányok is. Például a modulok legyártása költségesebb, így a CAMM modulok kezdetben valószínűleg csak a prémium laptopokba kerülnek.

Hozzászólások: 1
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Nyilas Misi avatar
Ennek az új szabványnak csak annyi értelmét látom,hogy nagyobb kapacitást képes hordozni. A vékonyítást meg hagyjuk már... A mai gépek így sem vastagok. Ezen az oltáron áldozták fel a CPU socket-eket is (Meg persze a profit)... A mai lapopokban CPU-t sem lehet cserélni,ha esetleg bővíteni szeretnél... Vicc...

Ráadásul csavarozgatni... 😂 A SODIMM-es megoldásban pont az volt a jó,hogy csak ki-be pattintod a modulokat,aztán csókolom...
1
0
0
0


Elfelejtett jelszóRegisztráció