Menu
niteforce
Szint 34
niteforce avatar
20 éves, férfi
Budapest
Magyarország
Offline, itt járt 4 hónapja
6 éve tag
Need for Speed: Most Wanted játékteszt
Írta: niteforce, 2012. június 02., játékteszt
Játék: Need For Speed Most Wanted

Az egyik legjobb Need For Speed, az egyik legjobb autós játék, az egyik legjobb játék!

Nem felejtem el azt, amikor ezt a játékot elsőként indítottam egy régi irodai gépen. A kép akadt, de a játékélmény már akkor elsőre egy életre megszerettette velem a játékot. Azóta minimum 10-szer vittem végig, és azóta sem untam rá. Kétségtelen, hogy ez az egyik legjobb Need For Speed, amit az EA valaha kiadott .


Játékmenet, történet:

Nem akarok túl sokat elárulni a történetről, bár kétlem, hogy akad még olyan játékos, aki nem vitte volna végig ezt a játékot. Aki mégsem, és nem szeretne előre megtudni semmit, az most ugorja át ezt a részt.
Tehát a játék Rockport city-ben játszódik, ahol ugye később a Carbon is. Egy gyönyörű BMW-vel érkezünk meg ide, megtapasztalhatjuk, hogy ez a város az illegális versenyzés városa. Rögtön be is nevezünk pár versenyre. Azonban a főellenségünk, Razor egy verseny előtt tönkreteszi autónkat, ami ennek köszönhetően lerobban. Az autómentők természetesen Razor emberei, így a BMW-nk szerviz helyett Razor garázsában köt ki. Mi közben a rendőrségre kerülünk - az óvadékot Mia teszi le értünk.

Ő vezet be a versenyzés világába, bemutatja a 15 tagú feketelistát, és megajándékoz minket egy rejtekhellyel. Vehetünk magunknak egy autót, és neki is vághatunk meghódítani az utakat.
A játék célja feljebb és feljebb kerülni a feketelistán, végül megmérkőzni Razorral, és visszaszerezni az autónkat.


Mielőtt kihívhatnánk egy-egy személyt a listáról, versenyeket kell megnyernünk, illetve megfelelően magunkra kell haragítanunk a hatóságokat - mert ugye illegális versenyzésről van szó. Ha elegendő fejpénzt gyűjtöttünk, megmérkőzhetünk az ellenséggel. Ha sikeresen porba tiportuk, jutalomkártyákat választhatunk, elnyerhetjük az ő autóját, egy kis extra pénzt kaszálhatunk, és „elengednek a zsaruk” kuponokat nyerhetünk. Így megy a játék egészen a végéig, ahol több lépcsőben kell megküzdenünk Razorral. Utána visszaszereztük autónkat, alaposan ránk szállnak a rendőrök, minden erejükkel meg akarnak állítani minket. Elég nehéz megtartani szabadságunkat. Ha már elég ideje bírjuk, megjelenik egy út, ahol megszökhetünk. Ez az út kivisz a városból. Egy befejezetlen hídon átugratunk, és eltűnünk a városból.

A játék egyik nagy erőssége az autók tuningolhatósága, egész jól testre szabhatjuk, illetve a teljesítmény növelő alkatrészekből is bőséges a kínálat a tuningműhelyben. Tehát a jó versenyzéshez minden adott. És aki eddig nem akart megtudni semmit, az újra figyelhet.

Autók, tuningok

Mint ahogy azt az előbb is leírtam, a Most Wanted híres a jó tuningolási rendszeréről. A térképen sárga házzal vannak jelölve a tuning Shopok, ahol egy kicsit felturbózhatjuk az autót. Lehetőségünk van megváltoztatni a karosszériát ( body kit-eket, spoilereket rakhatunk fel, felniket vehetünk, stb…), növelni a teljesítményt (nitrót, új motort, váltót, gumikat, stb… vásárolhatunk), és a kinézetet is megcsinálhatjuk, fóliákat, festéseket, ablakszínezést adhatunk autónknak. Így egy gyors és egyedi autót készíthetünk. Persze mindennek megvan a maga ára is, ez a játék elején jelent nehézséget, de később már egyre több pénzünk lesz.


Irányítás, fizika

Itt már nem egyértelmű a helyzet, ugyanis itt már negatívumokat is kell említenem. Sőt, inkább azokat, mint előnyöket. Az irányítás túlságosan egyszerű, 3 nyíllal irányítható a játék. Jogos észrevétel, hogy 4 van, de féket egyáltalán nem kell használni a játékban. Legalábbis nagyon kevés helyen. Ez engem egy kicsit zavart, egy kevéssel élethűbb is lehetett volna az irányítás. Ami még zavart, hogy nitró alatt nem lehet kanyarodni! Ez nagyon nem jó, mindig csak egyenes szakaszon tudom a nitró segítségét kérni, ami egy elég nagy hátrány, főleg a traffipax versenyeknél. Bár nem mindegyik verzióban van így, elég sokban igen.
A fizika sem az, amire azt mondanám hogy ez valósághű, és hihető. Mondjuk ez a kisebb baj, ezt már nem rónám fel a játéknak, nem lehet minden szimulátor, a nagy versenyzésben talán idegesítő is lenne, ha túl élethűen ábrázolja a játék az autó menettulajdonságait, törését, és egyéb dolgokat.
Tehát alapvetően jó ez így, az irányítás lehetne kicsit jobb.

Mesterséges intelligencia, ellenfelek

A M.I. elég gyenge a játékban, mondhatni az ellenfelek hülyék, nem viselkednek logikusan, és néha elég furcsa dolgokat művelnek. Csinálnak idegesítő, és vicces dolgokat is. Vicces, amikor látszólag szándékosan nekimennek valaminek, ennél fogva jelentős előnyre tehetünk szert. A bosszantó kategória az, amikor egy keskeny helyen, ahol nem tudunk megkerülni senkit, lefékez előttünk, ezzel minket is lelassítva. Többször is csinálják ezt. A rendőrök azért már viszonylag intelligensek, nehezebb őket lerázni, bár ez a szinttől is függ. Vannak olyan helyek, ahová ha bemegyünk, hiába vannak a közelünkben, nem tudnak elkapni.

A játék viszont az underground-hoz hasonlóan eléggé csak, a rendőrök például akármilyen autót utol tudnak érni átlagos járőrautókkal is. A feketelistás ellenfelek pedig autójuk képességeit bőven meghaladóan képesek alázni, bármilyen lemaradást másodpercek alatt könnyedén be tudnak hozni, mellesleg a kanyarokat is úgy veszik, mintha sínen futnának. Ez néha nagyon dühítő tud lenni, főleg mikor ilyen módon az utolsó kanyarban veszik át a vezetést, szinte lehetetlen a futam megismétlése nélkül megnyerni.


Rendőrös küldetések

A játékban nagy szerepet kapnak a rendőrök. Többféle módon is találkozhatunk velük, indíthatunk csak úgy is üldözést, de verseny közben, sőt, akár az utcán autózva is feltűnhetnek a törvény őrei. A feléjük irányuló agressziót többféle módon is jutalmazza a játék. A sima nekimenéseket is, meg a totálkárosra töréseket is számolja, és fejpénzzel jutalmazza a program. Egyes esetekben (későbbi szinteken egyre többször) útzárat állnak a rendőrök. Néha szöges szőnyeg is kerül bele, ilyenkor jobban tesszük, ha inkább az autók között törünk utat magunknak. Természetesen ezeket is jutalmazza a játék.

Vannak úgynevezett mérföldkövek, amikben a fenti műveletekből kell egy bizonyos számot végrehajtani. Traffipaxokat is raktak a játékba, ezeknél a feladatunk a megadott sebesség átlépése, ami megint csak fejpénzzel jár, bár ez elég kevéssel.

Grafika

Nem tudtam eldönteni, hogy mai, vagy akkori szemmel értékeljem a grafikát, mert ha valami, akkor ez elavul a játékokban. Végül úgy döntöttem mindkettőt megteszem:
2005- A játék grafikája megjelenésekor viszonylag szépnek számított, az elődjéhez képest hozott egy kis javulást, tehát mindenki elégedett lehet.
2012- Még ma is tűrhetőnek számít a grafika, a Frostbite 2-höz és CryEngine 3-hoz szokott játékosoknak sem fog rondának tűnni a játék. És amit fontos elmondani, ennél a játéknál akinek van ideje egy jó kis üldözés közben a grafika hibáin morfondírozni… na olyan ember nincs. Itt amúgy sem a grafika a legfontosabb.

Általánosságban elmondható, hogy korrekten ki van dolgozva az autó, viszont a távoli környezetre ne is nézzünk rá, engem a hófödte hegycsúcsok látványa a játékban leginkább penészes szivacsra emlékeztetett. De ezt is keresni kellet, ugyanis normál körülmények között eszembe se jutott volna a távolba merengeni a játékban. A színvilágot tekintve a barnás színek fölényben vannak, az egész játék olyan barnás színű. Bár egy jó grafika moddal minden megkapja a maga erős színét, és őszből tavaszba vált a játék. Továbbá az elmosódás szerintem ebben a játékban borzalmasan zavaró, azt ajánlom, hogy mindenki kapcsolja ki, bár mindenkinek más a jó.


Hangok, zenék

A játék hangilag korrekt, az EA trax gondoskodik a hangulatról, az autók hangjai, környezeti effektek pedig megfelelőek. Lendületes, pörgős, zúzós számokat játszik a játék, tökéletesen illik magához a játékhoz. Az autók hangjai elég jók lettek, mindennek megvan a saját, karakteres hangja.

Versenykategóriák

És akkor a végére felsorolnám a játékban játszható versenymódokat. Amit én hiányoltam ebből, az a drift. Előtte és utána is volt, ebbe viszont valamiért nem került ilyen versenymód, kicsit hiányzott, de végül is nem ez a játék lényege, tehát meg lehet nélküle lenni.

körverseny , sprintverseny- ezekről remélem nem kell írnom semmit, mert aki már látott autós játékot, biztos tudja hogy vannak ezek.

kiesős körverseny- Minden körben kiesik az utolsó, a végén már csak 2 marad, aki előbb beér, az nyer.

traffipax-verseny - A kijelölt állomásokon lemérik a sebességet, és összeadják, aki a leggyorsabban ment az a győztes. Ha nem az ér célba először, aki a leggyorsabb volt a pontoknál, másodpercenként levonnak az elért eredményéből, így akár veszthet is.

idő verseny- bizonyos kapuk közötti távot kell időre megtenni, ha alatta maradunk a határidőnek, nyert ügyünk van.

Összegzés:
Nem is szaporítanám tovább a szót: a NFS Most Wanted egy fantasztikus örökzöld játék a hibái ellenére is. Nem véletlenül sokak kedvence, nekem is nagy kedvencem. Ez egy olyan játék, amit még rengetegszer fogok játszani, és sose felejtem el. Nem sok játék tudott annyira lázba hozni mint ez. Nagyon tetszett! (A pontozást mai szemmel adtam- itt a grafikára gondolok)

Köszönöm, hogy elolvastad a tesztemet, ezúttal is várok minden kritikát kommentben, min javítsak legközelebb.

Értékelés:
Grafika:
██████████
6
Hang:
██████████
8
Játékélmény:
██████████
10
Összességében:
█████████
9
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 38
lackoojka avatar
4 éve | 2013. 02. 12. 17:04:29
#
én már 2X kivittem de nem lehet megunni szerintem elég jó teszt
no avatar
4 éve | 2012. 10. 25. 19:50:12
#
Szerintem nagyon jó teszt de abban nincs igazad hogy nincs olyan ember aki nem vitte volna ki :)
Nagyon jó játék,Sok tuning ami már hiányzik ...
no avatar
5 éve | 2012. 06. 18. 10:12:20
#
én pc-n játszottam rajta és nekem csak jobbra lehet nitró közben kanyarodni :?
jó játék, de sose volt még türelmem kijátszani.. talán nyáron lesz egy szabad hetem amit ezzel a játékkal tölthetek :)

a teszt nagyon tetszik, szép munka 8-)
Kmisi99 avatar
5 éve | 2012. 06. 11. 18:09:37
#
Valóban óriási játék de emellett egy mocskos szemét szar csaló patkány játék is. Kipróbáltam ugyan azt a versenyt 2 kocsival egy olcsóbb suprával és egy jóval erősebb 70k-s mercivel és hiába vettem drágább kocsit a játék erősebb elefelet ad be ugyan arra a versenyre a 2 kocsival. Van az a verseny ahol a trafipaxnál minél gyorsabban kell átmenni na ott én mentem a suprával 260 at az összes ellenfél max ilyen 230 al ment míg amikor a mercivel mentem ugyan azon a pályán ugyan annál a mérőnél 280 at az összes ellenség ilyen 270-290 et ment rohad köcsög mocskos szemétség ez. A suprával lazán vihetem a versenyeket a jobb kocsival meg keresztbetesz. Na meg amikor az összes ellenség fosik a többi "köz" autótól és még 10 méterre van a sima autó de az satufékez ekkor én belerohanok le is lassulok erre az ellenség lazán azonnal vagy 200 on van újra én meg loholhatuk átna percekig hogy visszahozzam a lemaradást mert én lassaban gyorsulok (igaz azért így is kb 2sec alatt van 100 on8-)). Ezek miatt a köcsedék csalások miatt rohadtul kiborít pedig én is vagy 6x kezdtem neki de 1x se vittem végig mert kegyetlen nehéz.

Egyébként a cikkhez a nitró nagyon jó kanyarokban csak nem lehet akkor épp kanyarodni de ha megy kifele a kocsi hátulja a kanyarban kis nitró löket és azonnal kiegyenesíti a kocsit ez nagyon sokat segít.
niteforce avatar
5 éve | 2012. 06. 07. 16:58:21
#
én ha nem kormánnyal (ezt pedig nem) akkor nyilak + s nitró, num 1,2,3,4... a funkciók
Gyarmati Jani avatar
5 éve | 2012. 06. 07. 16:51:44
#
Nálam úgy szokott lenni, hogy az A a balra, D a jobbra kormányzás, felfelé nyíl a gáz, balra nyíl a fék, s num 0 a nitró. (autós játékoknál)
niteforce avatar
5 éve | 2012. 06. 07. 16:48:31
#
köszi a tippet! :)
ha már átállítom akkor S-re XD én úgy szeretem :D
hassi avatar
5 éve | 2012. 06. 06. 23:46:07
#
Király cikk!
Egy tipp: Alt-ról állítsd át x-re a nitrót, és akkor gond nélkül kanyarodik majd :)
neuroflex avatar
5 éve | 2012. 06. 06. 23:33:33
#
jó teszt lett :)
niteforce avatar
5 éve | 2012. 06. 06. 21:55:05
#
Látom, itt a grafika értékelése a gyenge pont, nézzétek, nekem ez a véleményem. Saját véleményem szerint kategóriától független a grafika, és a Half Life 2 már korábban szebb volt. Sőt, mai szemmel egy 6-os jónak is számít. Új játékoknak sem adok gondolkodás nélkül 10 pontot.
De legyen, legközelebb akkori szemmel fogok értékelni, köszi hogy a véleményeteket leírtátok ;)
alex13 avatar
5 éve | 2012. 06. 06. 17:54:20
#
looserking: Igazad van, mert amugyse lenne érdemes annyira kidolgozni a tájat mert versenyzés közben ugyse figyeled mert a versenyzésre koncentrálsz meg még amugy is ha elmosodás effect-et berakod minden elmosodik a kocsi körül nagy sebbeségnél szóval 1 FPS vagy RPG játékot nem is lehet grafikailag hozzá hasonlítani. :D
deadly_cross avatar
5 éve | 2012. 06. 04. 23:01:25
#
Rohad jo lesz az uj MW bar videok alapjan nemigazan fog hasonlítani a regire:(
Bukta avatar
5 éve | 2012. 06. 04. 19:50:21
#
szerintem ez a legjobb nfs mert itt legalább nagy szerepük van a zsaruknak is :) am a teszt is jó
menoteboj avatar
5 éve | 2012. 06. 04. 17:26:03
#
Azert mert az aktualis jatek ala irtal!:) amirol szeretnel beszelni azt a jatekot keresd meg es oda pistolgass:)
niteforce avatar
5 éve | 2012. 06. 04. 17:23:13
#
igaz, de nem értem hogy miért csak kategórián belül lehetne a grafót értékelni? :D
deadly_cross avatar
5 éve | 2012. 06. 04. 17:19:54
#
lehet de versenyzősről volt szó:)
niteforce avatar
5 éve | 2012. 06. 04. 17:08:54
#
nem versenyzős, de a graf szebb.
deadly_cross avatar
5 éve | 2012. 06. 04. 17:07:22
#
niteforce
Half life mióta versenyzős?
niteforce avatar
5 éve | 2012. 06. 04. 17:03:57
#
9-es mert ott volt a Half Life 2 2004-ben :-/
Norbi777 avatar
5 éve | 2012. 06. 04. 15:57:44
#
Szerintem 10-es is mehetne, mivel 2005-ben aligha volt jobb grafikájú versenyzős játék :P
TorettoHuN avatar
5 éve | 2012. 06. 04. 15:56:32
#
Régen ezt kipörgettem egy tucatszor. :P. Minden évben kijátszottam a legújabban megjelent játékokat, azonkívül ezt meg a Carbont vittem ki unaloműzésként. Ha untam a karriert, beraktam mentéseket sok pénzzel és kocsival, agyontuningoltam, aztán ment a móka! :D
niteforce avatar
5 éve | 2012. 06. 04. 13:30:27
#
Rendben legkozelebb ugy lesz
Gyarmati Jani avatar
5 éve | 2012. 06. 04. 09:58:00
#
Nem kötözködésbél írtuk. :)

Amúgy általában minden játékot az akkori viszonyok alapján szokás értékelni. De ez legyen a legnagyobb baj. :)
niteforce avatar
5 éve | 2012. 06. 04. 09:01:47
#
Ahogy irtam mai szemmel adtam es ma mar szebbek is vannak sokkal.
Akkori szemmel jarna neki egy 9 es.
Gyarmati Jani avatar
5 éve | 2012. 06. 04. 07:59:31
#
Valóban szép a játék max grafikán. 2005-ben az igenis megállta a helyét. :)
no avatar
5 éve | 2012. 06. 04. 07:44:58
#
6 os grafika???
csuktán nem néz ki rosszul sőt nagyon jól...
Hunyi avatar
5 éve | 2012. 06. 03. 16:25:14
#
:) akkor rakd fel angolul vagy magyarul :D
niteforce avatar
5 éve | 2012. 06. 03. 16:21:21
#
ja bocsi, a kép alapján raktam össze a játék németül van nekem :D
Hunyi avatar
5 éve | 2012. 06. 03. 16:16:36
#
Én sem kötekedni szeretnék, de az autót azért veszted el, mert a verseny tétje a forgalmid...

Szóval megbuherálták az autót, így vesztettél a "pinkslip" átkerült a nyerteshez (Razor), aki a későbbiekben a Blacklist elejére kerül a te autóddal. :) csak ennyit akartam.

bocsánat a belerondításért
Norbi777 avatar
5 éve | 2012. 06. 03. 13:45:32
#
Mort2195: De okos vagy... Nem hiszem, hogy a játékok attól lennének híresek, hogy mennyire nagy hülyeségek vannak benne. Lehet, hogy neked az tetszik, hogy minél nagyobb hülyeségek legyenek a játékokban, de az emberek többségének nem ez kell. Akkor ment volna csődbe a játékpiac, ha ilyen mocskokat raktak volna a játékokba. Játszd a Big Rigs-et, az eléggé neked való. Ja és nem értem milyen kérdezősködésről beszélsz, az egész hozzászólásomban egyetlen egy kérdés volt, és ne általánosíts, én csak az NFS-ben beszéltem realitásról.
niteforce avatar
5 éve | 2012. 06. 03. 10:47:29
#
köszi mindenkinek.
Nekem is csak pár verziónál volt ez, mostaninál is van ez, elég zavaró.
mendolmark avatar
5 éve | 2012. 06. 03. 10:43:03
#
nagyon jó teszt lett
19ati93 avatar
5 éve | 2012. 06. 03. 10:38:13
#
ja nállam se volt ilyen nitro gond! bárhol és bárhogyan lehetett ! levegőben repülve balra jobbra kanyarodva! tolatva is :D
19ati93 avatar
5 éve | 2012. 06. 02. 16:56:04
#
legjobb játék mennyit toltam vele :DDD és még most is :)))
Oliver95 avatar
5 éve | 2012. 06. 02. 15:55:25
#
Jó teszt lett:) igaz maga a játék nemannyirs jött be:)
Norbi777 avatar
5 éve | 2012. 06. 02. 13:02:28
#
Neked két olyan dolog nem tetszik, amitől a játék reálissá válik:
1. Az, hogy nitróval nem lehet kanyarodni, nagyon is jól van. Fizikailag így is kell lennie. Láttál már olyan filmet amiben kanyarodás közben nitróznak? Mert én nem, mindíg a kanyar után. A nitró előre hajt, a kerekek hiába fordulnak, nem tudják befolyásolni az irányt nitró közben, mert túl nagy a hajtóérő.
2. Az elmosódás is reális, ha voltál már autóban amely 200-300-al megy( nem hiszem, hogy lettél volna :P) akkor látnád, hogy tényleg elmosódik előtted a táj, mert az agy nem tudja olyan gyorsan feldolgozni a látottakat.

Nagyon jó teszt nekem is kedvenc NFS.
gigazte avatar
5 éve | 2012. 06. 02. 12:17:40
#
Nagyon jó teszt. Az előttem szólókkal egyetértek, nem mai szemmel kell értékelni a játékok grafikáját. Az olvasottak alapján, a többi dolog elég korrekt.
Meo97 avatar
5 éve | 2012. 06. 02. 07:40:24
#
Nem kötözködésként... ,de szerintem pontozni úgy kéne a játékot,hogy amikor az megjelent. Vagyis 2005-ös szemmel. Szerintem a Grafika megér egy 8-ast.
Értékelés
Összes átlaga:
█████████
9
17 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek