Menu
HunD_Panza
Szint 2
HunD_Panza avatar
Molnár F. Manfréd (Panza)
21 éves, férfi
Paks
Magyarország
Offline, itt járt 4 éve
5 éve tag
Egy birodalom tündöklése és bukása
Írta: HunD_Panza, 2012. július 22., játékteszt
Játék: Imperium Romanum

Ez egy egész kedves kis RTS játék, kicsiktől nagyokig mindenkinek ajánlom, megvan a hangulata, de miért is? Olvasd el a tesztet és kiderül!

Alapjába véve ez egy nagyon jó kis taktikai-stratégiai játék, korához képest nagyon alacsony rendszerigénnyel, de annál szebb grafikával és játékélménnyel. Igaz én ezt 12 éves koromban kaptam, de még ma is betolom a gépbe és fél napig elvagyok vele. Az eleje a \"Questline\"-nak (ugyanis a városok közül nem kell mindegyik küldetéssorát megcsinálni az idővonalon, de némelyik kellhet egy másik városhoz, vagy a továbbjutáshoz) nagyon egyszerű, és addig nem is enged elkezdeni az idővonalat vagy bármit, amíg nem teljesíted a tutorialokat, de később már tudja izzasztani az embert (teljesen függetlenül lehet gyakorolni amúgy bármely pályát, ahol az ember nincs feltétlen kötve az idővonali megfelelő feltételeihez). Aki csak egyszerűen szeretne építeni egy várost, ami szépen fejlődik az játszhat Alexandriával (ami a legkönnyebb a pályák közül) de van ami a lehetetlen kategóriába tartozik. Kellemes szórakozás egy meleg nyári délutánon egy sör mellett, szépen strukturált városokat építgetni, esetleg hatalmas légióinkkal barbár falvakat lerohanni, majd romjain egy bányavárost, vagy iparvárost létesíteni. A játék korához képest gyönyörű, amikor megkaptam és először elindítottam az oktató küldetést az elején csak ámultam milyen gyönyörűen le vannak modellezve az épületek, a fák és a karakterek-szobrok.

Az egyik nagyon jó feature a játékban a napszakok váltakozása (este kevésbé látni, de a házak ablakaiban felgyúlnak a fények), de ez egy egyszerű oltárral megoldható, és abban a napszakban marad a játék a pálya végéig amelyikben \"imádkozunk az istenekhez\" (ez kikapcsolható, innen folyik tovább az idő, tehát nem ugrál). Valamint valami gyönyörű a víz is, addig RTS-t még ilyen részleteset nem láttam.

A játékban fontos szerepe van a jólétnek és a gazdaságnak is, ez a kettő (mint a valóságban) kapcsolódik egymáshoz, ahogy a nép egyre gazdagabb lesz annál finnyásabb is, akár lázadhatnak is, ha például lusta vagy a város szélein disznótelepeket lerakni, valamint a városban egy hentest, akkor követelhetnek kolbászt, és akár gyújtogathatnak is, ám a lázadásokat leverhetik a prefektusok, akik mint egy Katasztrófavédelem léteznek a játékban. Lehetséges aranyat bányászni, amit ugyan nem lehet felhasználni, de kereskedőkkel eladható (vagy vízi, vagy szárazföldi úton, minden provinciában más-más provinciáknak lehet kereskedni). Ennek hála az ember dénárt tud szerezni ami ha elfogy akkor érdemes újra próbálkozni, hisz onnan fejlődni lehetetlen.

Az épületek fejlődhetnek (és fognak is bizonyos másik építmények pl. oltár hatására), ami jobb termelést, több dénárt szolgáltat, például ha az ember épít egy Casa-t (legalapabb, a szegények lakása) de lerak mögé egy Arany szobrot (jutalom, emeli a közeli épületek értékét), akkor akár pár \"percen\" belül Villává válhat (legmagasabb szintű lakóegység).

Bármely pálya újrajátszható, és így emelhetjük statjainkat, ugyanis a legyőzött ellenfelek után, a jutalom vagy hatalmas épületek (pl. Cirkusz Maximus, Colosseum) után is bónuszpontokat kapunk, ahogy népünk elégedettsége után. Minden küldetés alatt elérünk egy rendfokozatot (Szenátor, Római Pap, Prefektus, etc.) pontjaink alapján. Ezeket a pontokat a játék összeírja és megnézhetjük statisztikáinkat.

Ahol lehet jóba kell lennünk szomszédainkkal, ugyanis a barbár falvak három státusszal rendelkeznek:
1. Szövetséges (barát): Bizonyos idő után csatlakozhat hozzád, egy új raktárat és ezáltal külvárost is kialakít) [támadásra ellenséges lesz]
2. Semleges: Nem támad meg, de nem is csatlakozik hozzád, \"csak\" létezik... (általában ők csücsülnek a jobb nyersanyagokon mint a márvány) [Ha megtámadod ellenséges lesz és ellentámadást indít]
3. Ellenség: Támadásokat intéz ellened, amiket ki kell védened, érdemes ilyen szomszédok mellett a várost alaposan biztosítani (pl. fórum kőfallal bevédve, a körülváros fafallal). Majd szervezni a támadást ellenük, addig nem nyugszanak míg el nem pusztítod őket.

Egy kipróbálást megér a játék, de csak óvatosan, én már ottmaradtam előtte egyszer 16 órára...
Egy biztos nem vesztesz semmit, legrosszabb esetben odaadod a kis hétéves unokaöcsinek. (Amúgy abszolút magyar nyelvű a játék, PEGI szerint 7+).

Értékelés:
Grafika:
██████████
10
Hang:
█████████
9
Játékélmény:
██████████
10
Összességében:
██████████
10
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 4
Spartan117 avatar
5 éve | 2012. 07. 28. 17:38:40
#
ok ok de ráaádásul spektrumon van egy ilyen sorozat Róma: Egy birodalom tündöklése a és bukása
itt ebben csak a te buktál le xXDXDXD
no avatar
5 éve | 2012. 07. 26. 21:00:42
#
Tényleg kép jó lett volna.
BalthazarFPS avatar
5 éve | 2012. 07. 22. 23:06:23
#
A képek tényleg hiányoznak legalább az elejére tehettél volna 1-et :/ ... de nekem nem pontosan jött átt a játék lényege egy amolyan Age of Empire -re hasonlító játékról van szó ??
elite95 avatar
5 éve | 2012. 07. 22. 22:31:21
#
Nem B*szogatásból mondom csak tanácsot szeretnék adni. Máskor kicsit bővebben is írhatnál játékról és ha teheted akkor képet is rakhatsz bele.
Értékelés
Összes átlaga:
██████████
4
6 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek