Menu
sunray20
Szint 18
sunray20 avatar
Jakab Dávid
17 éves, férfi
Kecskemét
Magyarország
Offline, itt járt 20 órája
5 éve tag
The Walking Dead avagy az "Év játéka"
Írta: sunray20, 2013. június 01., játékteszt
Játék: The Walking Dead

A zombiapokalipszis elérkezett! Tanulj a játékból mivel lehet hogy egyszer egy ilyen jövőben ez menti meg az életed!


Rég volt már, hogy írtam tesztet, de úgy éreztem, hogy eljött az ideje. Lássuk hát, hogy mi volt az a játék, ami kiváltotta ezt belőlem. Úgy bizony emberek ma a The Walking Dead nevezetű sorozatról készült játékot szeretném bemutatni. Először is szögezzük le, hogy bár szeretem a sorozatot a játéknak nagy elvárásokkal ültem neki és cseppet sem leszek elfogult vele. Most, hogy ezt tisztáztuk lássuk is.

A játék képregényes formában készült, tehát mint az valószínű is volt a grafika nem lesz a toppon. Ez miatt sok ember húzhatja a száját, de én mindig annak a híve voltam, hogy ne a grafika alapján ítéljünk. Amit megnéztem róla egy videót, hát be kell vallanom nagyon nem tetszett a mérhetetlenül „szép” grafika miatt, de ami tényleg lecsapta a biztosítékot az nem ez volt, hanem a kameranézet. Esküszöm ez nagyon gáznak tűnt. Végül mivel láttam a nagyon sok pozitív gondolatot úgy voltam vele egye-fene kipróbálom, hát szerintem nem kell részleteznem, nem bántam meg!


A játék epizódokra lett szétbontva, (összesen 5) tehát a történetből nem túl sokat fogok elmondani (mivel minden epizód végen van egy kisebb csattanó). Aki nézi a sorozatot az tudja, hogy mi az alap koncepció. Aki nem annak mondom a legalapabbakat. Zombi fertőzés közben éppen a rendőrautó hátuljában visznek minket mivel elkövettünk valami nagyon rosszat (ezt nem mondom el mivel nem derül ki a legelején, tehát spoiler gyanús lenne). A figyelmetlen sofőrünknek hála (na meg a zombié) egy árokban kötünk ki. Kicsit később találunk egy lányt akit minden áron meg akarunk védeni. Nagyon leegyszerűsítve ennyi lenne.

A karakterekről is írok pár szót. Nagyon nincs mit megemlíteni, csak azt hogy ez az egyik eleme ami az "Év játékává" emelte. A hangulaton nagyot dob hogy olyan emberek vesznek körül akikre tényleg azt tudod mondani hogy megbízol bennük, és mondjuk ha meghalnának sajnálnád őket. Mi Lee Everet nevű fickót alakítunk aki éppen úton van a börtönben… Aztán ott van Clementine a lány akire az életünket is feltesszük. Ott van még Kenny és családja akikkel a játék elején találkozunk és ők az elsők akikkel úgy komolyabban együtt leszünk. Később még találkozunk jó pár emberrel de azért nem fogom mindet felsorolni.


Majd elfelejtettem a játék egyik legfontosabb elemét. Spoiler nélkül, a játékba vannak nagyobb döntések is (pl.: az x mellé állsz és nem az y mellé aki ezért cserébe megszívat mint állat.) ami a végén meg is látszódik. A játéknak annyira epikus vége van… sok ember írta, hogy sírt a végén. Ha már más miatt nem a történet miatt bőven megéri kipróbálni!

A játék a döntéseinken alapul, tehát ebből adódóan több befejezés is létezik (igazából csak 2, de ezzel arra utaltam, hogy a játék közben is másként reagálnak a karakterek). Ha valakivel szemétkedünk, akkor az meglátszódik. Például nehéz helyzetben nem segít ki, stb.… Érdemes megfontolni döntéseinket, mivel nem mindegy, hogy hogy viszonyulnak hozzánk az emberek. Habár ami tény az tény úgyis újra fogjuk játszani a játékot legalább egyszer. Nem más miatt mint (az év játéka díjat is elnyert) felülmúlhatatlan hangulat miatt. Nem viccelek, amint írtam a teszt elején is videóban nagyon nem győzött meg, de a hangulata annyira levett a lábamról, hogy még a borzalmas kameranézetet is elfelejtettem.

A játékmenet annyiból áll, hogy van egy adott helyszín, amit be kell járni, kérdezősködni emberekről stb.. miközben mindig van egy aktuális cél. Ezzel el is értünk egy hibához, vagy csak szimplán szemétséghez. A játékban nincs térkép, aktuális küldetés mutató sem. Tehát ha időközben pihentetjük a játékot, akkor könnyen megeshet, hogy elfelejtjük a küldetést és hát ha az adott személy nem mondja el újra akkor bizony nagy gond van (bár azért el szokták mondani megint). Visszatérve igazából csak annyi, hogy egy pályarészen megoldani egy fejtörőt. Például nem megy a vonat, mert rá van csatolva egy kisiklott vagon. Le kell valahogy kapcsolnunk róla. Vagy juss ki a hűtőt raktárból. Amit nem mondtam külső nézetes, és egér kattintásával megy, nem bonyolult.


A helyszínek, na hát bizony erre sem lehet panasz, mivel hogy nem találsz benne olyan helyszínt ami ismétlődik, vagy valami nagyon hasonló már volt (talán a farm de az is teljesen máshogy néz ki).

A játékban a hangok, hát kb. vannak. Nem rosszak nem vesznek el a játékélményből, de nem is adnak hozzá az biztos!

A grafika, ugyebár amin a videóba még kiakadtam, hát a játékélmény annyira odacsap, hogy mindez fel se tűnik. Képregényhez képest szép, de semmi extra. Habár most először adódott, hogy egyik „kocka” ismerősöm átjött, akit speciel nem fogott meg a történet, se a hangulat, és hát ezért a grafikát is elküldte melegebb éghajlatra.


Hát mit is mondjak nem bántam meg, hogy kipróbáltam ezt a játékot. A játék nem bonyolult, de még is nagyon jó. A grafikát gyorsan meg lehet szokni, a hangok, hát arra se lehet igazából panasz csak nem ad hozzá a játékhoz. A játékélmény… nem véletlenül nyerte el az év játéka címet. A játékot mindenki próbálja ki mivel nagyon megéri, ha meg már próbáltad akkor egy kis örömhír. 2013-ban jön a folytatása (yejj).

Értékelés:
Grafika:
██████████
8
Hang:
██████████
8
Játékélmény:
██████████
10
Összességében:
█████████
9
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 15
Branko7 avatar
4 éve | 2013. 08. 12. 17:38:07
#
Jó teszt :)
Szeretem ezt a játékot..
csoki1998 avatar
4 éve | 2013. 06. 16. 17:45:41
#
Bocsi de mintha azt láttam volna IGN-en :D
sunray20 avatar
4 éve | 2013. 06. 12. 20:56:32
#
Miyako-san: Igen szerintem is próbáld ki, megéri! Amúgy meg kösz :)

Superlompos: Azt csak azért írtam igazából bele, mert 1 szer megtörtént velem és idegesítő volt, meg azért hogy ne az legyen mint a legtöbb tesztnél hogy szar a játék de 10/10... Itt a játék jó, de nem hibátlan :)

Csoki1998: hát ahogy az utánad szóló írta az még nevezve se lett tudtommal. Amúgy meg erről még régen hallottam hogy a walking dead így, úgy és elkezdtem nézni a sorozatot és megtetszett :D Aztán hallottam hogy van erről az egészről 1 játék ami még az év játéka címet is lenyerte és hát ki kellett próbálnom :D
Milton avatar
4 éve | 2013. 06. 12. 20:30:49
#
csoki1998:
GW2 nevezve se lett a címre :D
csoki1998 avatar
4 éve | 2013. 06. 12. 19:54:26
#
Nem a Guild Wars 2 lett az év játéka?
Amúgy a teszt szuper!
Gyarmati Jani avatar
4 éve | 2013. 06. 09. 19:03:17
#
Ez a játék egyszerűen nagyszerű! Nekem a kedvencem a Clem volt. Annyira értelmes kislány volt. Úgy voltam vele, hogy mindenképpen őt fogom védeni, akár a többi társunk feláldozásával. Nagyon várom már a 2. évadot.

Szerintem a térkép, meg a küldetés mutató nem is passzolt volna bele a játékba. Így jó volt, ahogy megalkották.
Milton avatar
4 éve | 2013. 06. 04. 23:59:09
#
Miyako-san:
Megismétlem: A játék a eredeti képregény, nem a sorozat alapján készült. Nem a sorozat az eredeti, hiszen az is a képregény alapján készült, némi változtatással.
A történet a "The Walking Dead" világában játszódik, de igen, nagy részt új, fiktív szereplőkkel/cselekménnyel. Egyébként tényleg zseniális a történet, sok izgalom és feszültség, hiteles lélekrajzok, megható, és mindebbe nagyon jól bele tudja élni magát az ember.
Tudom nehéz elhinni, amíg nem próbálja az ember, hogy ez nem egy újabb Hollywoody cliché (bár aki ismeri a Telltale Gamest, talán kicsit nagyobb bizalommal áll neki), de tényleg megéri végig vinni. Nagyon sokan írják, hogy megkönnyezték a végét, én is így vagyok vele, mondhatni köpni nyelni nem tudtam utána egy darabig, annyira letaglózott a befejezés. Bőven kenterbe alázza a legtöbb játék/film történetét.

Ja és persze Point 'n' Click játéknak is igen jó :)
Miyako-san avatar
4 éve | 2013. 06. 04. 22:43:52
#
Tervezem egy ideje már, hogy kipróbálom a játékot. CSak mivel én egy eléggé megrögzött személyiség vagyok... vagyis ha van pl. egy könyv amit megfilmesítenek és ugye azok általában nem érnek fel a könyv színvonalával - finoman fogalmazva -, hát ez nálam eléggé nagy törés szokott lenni, ezért megfogadtam hogy ilyen adaptációkat nem fogok "kézhez" venni.
Imádom a The Walking Dead sorozatot, mind a 3 évadot "faltam" és várom a következőt is, pont ezért tartok most, hogy mi lenne ha ez a játék nagy csalódás lenne nekem...
De lehet, hogy mégis adnom kellene egy esélyt neki? Meglátjuk, talán a gondolat, hogy nem tartozik szorosan a sorozathoz (történetileg és karakterileg) ad majd egy löketet annak, hogy "belekóstóljak".

A teszt viszont nagyon tetszett, élvezettel olvastam és minden benne volt, ami igazán kedvet adhat a játékhoz. Nálam ez egy kicsit bonyolúltabb persze, de a leírás nagyon JÓ! Köszönet érte! :)
Milton avatar
4 éve | 2013. 06. 02. 14:05:16
#
sunray20:
Szívesen :)
Egyébként nagyon sok embernek újdonság ez, talán azért, mert ez volt az első inkább-komolyabb-mintsem-humoros hangvételű játékuk, ami talán több embert/más csoportokat (is) vonzott, mint mondjuk a Sam & Max (egyébként azt is csak ajánlani lehet, kortól független), így sokan először találkoztak Telltale Games termékkel.
Amúgy a sorozat jobban ragaszkodik a képregényben lévő dolgokhoz (szereplők, cselekmények szinte ugyan azok), itt gondolom azért vannak fiktív szereplők, mert így tudták jól megalakítani ezt a "csináld magad" történetet (persze ez jól is sült el).
sunray20 avatar
4 éve | 2013. 06. 02. 06:32:18
#
Protein: Hát én őszintén megmondom, hogy nem nagyon szoktam utána nézni a fejlesztő csapatoknak, így nem tudom, hogy miféle játékuk voltak korábban. ( meg nem is szeretek nagyon hasonlítgatni egy játékot egy másikhoz mert ugyan az a készítő csapat csinálta ) Amúgy köszönöm hogy elmondtad mert ezzel én tényleg nem voltam tisztában. :)
U.I: Gondoltam hogy nem a sorozat alapján készült mivel hogy 1-2 szereplőn meg helyszínen kívül semmi sem egyezik :D

Matt99: szerintem majd hozzák a várt stílust :) Igazából ha nem változtatnak a régi recepten akkor egy olyan ember mint én tuti hogy végigjátssza :)
Matt99 avatar
4 éve | 2013. 06. 01. 20:49:02
#
A folytatás biztos hogy jó lesz, ehhez kétség sem fér, de elérni ezt a szintet mégegyszer nem lesz könnyű még a Telltale-nek sem. Persze nem lehetetlen, csak nem könnyű.:) Bár a játék első epizódjával is így voltam, de most hogy kijátszottam a többit is az tűnik a leggyengébbnek.:)
Milton avatar
4 éve | 2013. 06. 01. 20:21:52
#
Akit érdekel a játék, most kevesebb mint 1000Ft-ért megszerezheti, egy rakat másik zseniális Telltale Games játékkal együtt (az összeset együtt kevesebb mint 1000Ft-ért: https://www.humbl…com/weekly


A grafikáról csak ennyit:
A játék nem a sorozat, hanem az eredeti képregény alapján készült (egyébként a sorozat is). A Telltale Games pedig mindig is képregény/mese szerű grafikával csinálta meg a játékait (mivel az alapok is általában azok voltak; Wallace & Gromit, Hector, Sam & Max, Puzzle Agent, Back to the Future, Poker Night at the Inventory), úgy hogy ez egyáltalán nem rossz, sőt, ha nem így csinálták volna, nem is ők lennének. Lehet hogy nem fossuk össze magunkat kirobbanó falaktól és egyebektől, de ez is pont elég a játékhoz, a látvány világ így is gyönyörű, és a mozgásokat meg az arcmimikát is nagyon jól megoldották.

A "Point 'n' Click" stílust sem ma kezdték (legtöbb játékuk alapja ez), arra sem lehet igazán panaszkodni. Ha valakinek ezek nem tetszenek, az ne játsszon Telltale Games játékokkal (ezt most a cikktől függetlenül értem.)

Matt99:
Nem ez az első nagyobb játékuk, és eddig egy folytatásukban sem kellett csalódni, tartozunk annyival a Telltale Games-nek, hogy bízunk bennük, nem cseszik el :)
sunray20 avatar
4 éve | 2013. 06. 01. 20:15:47
#
Matt99: Hát igen reménykedek benne hogy tényleg így lesz ( mármint nem az hogy nem hozza a színvonalat, hanem hogy jó lesz ) :D. Amúgy meg szerintem ( ahogy a teszben is írtam ) a hangok nem az igaziak, talán a szinkronhangok. A történet igazából mitől kiemelkedő? Igazából semmitől mivel nincsennek nagyon komoly csavarok ( kivéve az epizódok végén ), más meg még a befejezés írható a számlájára, de az se igazán mivel hogy inkább a hangulat ami megragad ( játékélmény ) és a története a legvégén nincs megcsavarva.

kmetovics: Hát igen vagy megfog vagy nem, de ha megfog akkor el nem enged :)
kmetovics avatar
4 éve | 2013. 06. 01. 20:06:10
#
Nekem nem tetszik annyira, de nem fogom ezért szidni, meg ilyesmik.
Egy darabig eljutottam benne, az a lényeg.
Amúgy jó a teszt.
Matt99 avatar
4 éve | 2013. 06. 01. 19:54:33
#
Nem gondoltam volna, hogy lesz olyan játék 2012-ben ami annyira magával ragad, hogy bekerül a kedvenc játékaim közé. De mégis ez történt. A játéknak a történeten kívül szinte semmi jó pontja nincs, de nekem nem is kell több, és a fejlesztők is 90%-ban csak erre koncentráltak.(Ami a játékmeneten néhol meg is látszik.) A teszt jó, bár nem mindennel értek egyet, pl. hangok terén szerintem a szinkron, a zene rengeteget dob a játékélményen. A grafika tényleg nem túl jó, de vannak benne kifejezetten szép részek(2. ep. eleje az erdőben). Kevés játéknak adtam eddig 10 pontot, számszerint ötnek, és a TWD is köztük van. Véleményem szerint még a sorozatnál is jobb. Attól félek, hogy a túlzott elvárások miatt a játék 2. évadja nem fogja hozzni a várt szintet, de reménykedjünk, hogy nem így lesz:)
Értékelés
Összes átlaga:
█████████
9
14 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek