Menu
Zol4ly
Szint 2
Zol4ly avatar
Zoltán (Zoli)
férfi
Szolnok
Magyarország
Offline, itt járt 2 éve
3 éve tag
Outlast teszt - egy újságíró kálváriája
Írta: Zol4ly, 2014. szeptember 04., játékteszt
Játék: Outlast

Az Outlastet szeretném nektek bemutatni egy játéktesztben. Első bemutatóm.

Az Outlast az új generációs horrorjátékok gyöngyszeme. Bár kissé klisés a történet, de ez nem jelenti azt, hogy nincsenek benne újítások.


A játék egy belső nézetes horrorjáték. A játékot a Red Barrels fejlesztette, ami egy ismeretlen név lehet sokak számára, ámbár a fejlesztők között akad olyan, aki a Prince of Persiában, az Assassin's Creedben, és az Unchartedben segédkezett, tehát profikkal állunk szemben. PC-n, Xbox One-on, és PS4-en jelent meg.
A főszereplőnk Miles Upshur, egy független újságíró, aki egy szép napon elhatározza, hogy felkutatja a Mount Massive elmegyógyintézet titkait. Vajon sikerül neki? Egy valami biztos: az éjszakát egy ilyen épület falai között eltölteni nem életbiztosítás.
Egyetlen barátunk a kameránk, aminek éjjellátó funkciójára sokszor támaszkodunk majd a játék során, illetve zoomolni is lehetőségünk lesz vele. Természetesen az előbbi fogyasztja az elemet rendesen, de szerencsénkre csak a sima kamerázás nem fog elemet használni.


Maga a játék tulajdonképpen az Amnesia: The Dark Descent-en alapul, hiszen ez a játék volt az első jelentős game, amiben nem lehetett fegyvert használni a szörnyek ellen, tehát egyetlen lehetőségünk a bujkálás és a menekülés volt. Ugyanez a helyzet az Outlastban is: a szörnyeket nem tudjuk megsebezni, mindössze futni előlük.
Kezdjük először az irányítással, ami egyszerű és nagyszerű. Mozogni a WASD gombokkal lehet, ahogy ezt már megszokhattuk. Az egérrel tudjuk a kameránkat működésbe hozni, illetve interakcióba lépni a tárgyakkal. Az F gombbal tudjuk bekapcsolni az éjjellátó funkciót a kameránkon, a SHIFT lenyomva tartásával pedig futni. A TAB gomb megnyomásával a jegyzeteinket és az utunk közben összegyűjtött dokumentumokat tudjuk megtekinteni. Magában az irányításban semmi bonyolult nincs, tehát így jó, ahogy van.


A sztori borzasztóan klisés, ahogy majdnem minden a játékban: a Murkoff Corporation egy génkísérletet végez az intézetben, ami rosszul sül el, így a betegek elszabadulnak, és mindenkit megölnek. Természetesen a mi célunk, hogy mindezt dokumentáljuk.
Most jöjjön a grafikáról pár szó. A játékot nagyon jól optimalizálták, ráadásul gyönyörű is. A karakterünk animációi jól meg vannak csinálva, eltekintve egy-két bugtól. Ellenben a modellekbe nem fektettek sok időt: A főbb ellenségeken kívül 3-4 karaktermodell van a játékban, és hamar feltűnik, hogy 'Hopp, én ezt a fickót láttam már valahol'. Ezenkívül valamiért egy picit szemcsés a játék, bár ez lehet, csak a hangulat fokozása érdekében lett így.


A játék horrorfaktora magas. Egy perc nyugtot sem ad nekünk, minden percben meg tudunk ijedni valahol. A pálya lineáris, nincs többféle lehetőség a feladatok megoldására, legtöbbször egy-egy szűk folyosó az egyetlen út. A játék próbálja elhitetni velünk, hogy az elemekkel spórolni kell, és ez a kijelentés az elején még meg is állja a helyét, de a vége felé már dúskálni fogunk bennük, ha odafigyelünk. Egyébként kifejezetten gyorsan lemerül egy-egy elem, olyan 1-2 perc alatt akár. A feladatok nagyon-nagyon egysíkúak, minden egyes esetben aktiválni kell két-három kapcsolót, miközben egy szörny üldöz minket, ami elsőre még ijesztő, de a végén már beleszokik az ember. De erre nem sok ideje van, mivel a játék 3-4 óra alatt kijátszható még a kevésbé edződött egyéneknek is akik eddig nem nyúltak horrorjátékokhoz.


Összességében az Outlast egy jól összerakott kis játék, feszült hangulattal, kitűnő zenékkel, rövid játékidővel. Ezt a játékot ajánlom mindenkinek, aki hardcore horror fan, de azoknak is, akik még amatőrök ebben a témakörben, mint én magam is.
Ez lett volna az első játékbemutatóm. Konstruktív, építő jellegű kommenteket szívesen fogadok. ZOL4LY voltam.

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 4
no avatar
2 éve | 2014. 10. 30. 15:50:32
#
:? én azt mondom hogy jólett mert végre megtudtam a dolgok folyamát a történetet
mikej95 avatar
2 éve | 2014. 09. 08. 15:56:17
#
Lényegretörő tényleg és nagyon objektív :D, sok helyen agyondicsőítették a játékot, főleg fórumokon. Sokan nem láttak túl azon, hogy hiába a hangulat, ha a repetitív, csőszerű játékmenet nem bírja el még ezt a faék történetet sem és megöli az egészet. :(

Tényleg lehetett volna hosszabb, de vannak képek meg minden így 5 csillag.
Tari avatar
2 éve | 2014. 09. 08. 04:37:34
#
Tényleg nem valami hosszú, de egész jó:D lényegretörő:P
dcsabika avatar
2 éve | 2014. 09. 04. 19:32:03
#
Elég rövid, szerintem össze kellett volna vonni a Whistleblower tesztjével, és akkor ki lehetett volna hozni belőle valamivel hosszabbat.
Értékelés
Összes átlaga:
██████████
7
15 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek