Menu
Zider20g
Szint 2
no avatar
Offline, itt járt 2 éve
3 éve tag
Bully Scholarship Edition Teszt
Írta: Zider20g, 2014. szeptember 11., játékteszt
Játék: Bully

Hellosztok, a mostani tesztben a Bully-t fogjuk \"kielemezni\" mégpedig a PC-s verzióját, azaz a Scholarship Edition-t. Vágjunk bele!

Bully Scholarship Edition adatai:

Fejlesztők:
Rockstar Vancouver (PlayStation 2)
Rockstar New England (Xbox 360, PC)
Rockstar Toronto (Nintendo Wii)

Kiadó:
Rockstar Games

Platformok:
Név: Bully
PlayStation 2
Név: Bully: Scholarship Edition
Xbox 360
Windows PC
Nintendo Wii

Besorolás:16+

Hellosztok, a mostani tesztben a Bully-t fogjuk "kielemezni" mégpedig a PC-s verzióját, azaz a Scholarship Edition-t. Vágjunk bele!

Kezdjük a technikai oldalát. A Bully PS2-es verziója a Renderware nevű enginen fut, (ahogyan a GTA: San Andreas is), de a PC-s verzió a GameByro-t használja ami valamivel szebb élmény tud varázsolni. Na de nézzük most az igai "gyönyört".
1. Az engine optimizálatlan, tehát maxon még egy mostani középkategóriás gépen is gyakran laggat. 1GB RAM manapság nem sok, de régebben az volt és ennyi a minimális követelménye és, ha úgy vesszük annyira nem lett szebb sőt sokszor találkozunk grafikai hibákkal is. Ráadásul a Bullynak nem is olyan nagy városa van, pedig San Andreas környéke nem pici és annak csak 512MB elég volt minimumon.
2. A játék hemzseg a hibáktól az AI sík hülye néha, s a fizika... na jó erről inkább nem is beszélek nem akarom kezdésnek földbe tiporni a játékot, vannak hibái de a java csak most jön (mármint a "teszt" java, lényege tudjátok miről beszélek/írok).
3. Hupsz elfelejtettem a kamerát ami iszonyat és ez sajnos az irányításnak is mondható.
4. Fagyások: Nos, a játék sajnos sokszor fagy ami kellemetlen, hogy 5 küldit csinál meg valaki egyhuzamban, és ugye nincs autosave mert az ilyen eseteket nehogy már el tudjuk kerülni...!

Történet

Na most hogy megvagyunk ezzel nézzük a történetet!
A történet Jimmy Hopkins-ről szól aki nem éppen egy jeles tanuló és a magatartása sem épp lenyűgöző szüleinek, ezért anyja és mostohaapja úgy döntenek, hogy amíg elmentek nászútra 1 évig (szinte rekord idő) addig Jimmy-t beíratják egy angol bentlakásos suliba. És első nap természetesen a legfontosabb dolgunk, találjunk ellenséget (ezzel hamar meg is volnánk) és barátot (ezzel már kevésbé). Ahogy telnek a napok, hónapok úgy "barátkozunk" (jó kis GTA módra :) )és szerzünk ellenséget, de persze mindegyikkel megbékélünk valamilyen úton módon, kivéve a "főbossal", igen vannak Bossok a játékban de erről később. Na ha mindenkivel kezet ráztunk és elismernek minket, mi leszünk a suli királyai és mindenki jóba lesz velünk meg néhány kislányt is csókon kaphatunk ;) Persze tanárokkal is lesznek ügyeink, küldetések főleg
lopakodós, gyűjtögetős és persze a hagyományos GTA féle verős küldetések, bővebben majd később olvashattok.

Irányítás

A játék irányítása nagyon konzolosnak tűnik ami egy PC-s számára fura lehet. A harcrendszer pofon egyszerű, kiválasztjuk a fegyvert jobb klikk (célzás) azt ütés nos ezzel nincs is probléma, de azt már furának tartom PC-n, hogy a lövő fegyvereknél is így van... igaz van szabad célzás de azt csak a legvégső esetben használjuk elég nehezen irányítható. Jöjjön a kegyelem döfés a Kamera... Nos, a kamera konkrétan szarra sikerült, beleláthatunk modellekbe, nehéz kezelni és biciklizésnél meg ha robogón vagyunk ha elfordítjuk valahova vissza megy ami elég idegesítő sokszor. De ezzel még nincs vége hiszen mint említettem, vannak járművek aminek az irányítása borzalmas! Most komolyan, nem bírtak egy két irányítási szkriptet elcsórni a GTA-jukból mert ez valami borzalmas lett. Konzolon még úgy ahogy irányítható de PC-n... Agyam eldobom.

Grafika

A grafika elégé elavult már 2006-ban mikor a PS2-es verzió boltok és felhasználok polcaira került, de ez valószínűleg az engine hibája amivel nem is lenne probléma ha a PC-s verzió ezt felül tudná múlni, de sajnos sokkal nem tudja, és ilyenkor fel lehet tenni a kérdést: Tényleg szükség volt az engine váltásra ami már említett gondokat szülhette napvilágra?
Egyébként a pályadizájn elég tetszetős főleg az iskolában, de ahogy a városba érünk elég elnagyoltnak lehet látni sok helyen a már elég pici várost.
De persze vannak szépen kivitelezett részei, például a város bal oldali része meg a vidámpark nekem nagyon bejött. Az iskolai is inkább csak osztálytermekben mutatja meg szépségét, amit kevésszer látunk.
Szóval grafikailag a játék elavult, néhol ocsmánynak is nevezhető (főleg a szürkés részeken) de aki nem arra figyel hogy: "az most egy kerítés vagy egy tigris tank?" és főleg a játékmenetre fókuszál annak hamar megtetszhet a program.

Játékmenet

A játék kezdetén főleg elég repetitív feladatok várnak ránk (nem is élveztem ezt a részét a játéknak) főleg verekedni kell meg rohangálni a tanárok elöl nagyobb osztálytársainktól, ami sajnos túl sokszor lesz.
Na de nézzük a jó oldalát, a játék vége felét ekkor kezd a játék végre érdekessé válni, végre elkezdi érdekelni az embert hogy mi lesz a vége (ha már egyszer a játék feléig unalmas a vége legyen jó) és valami "oltári jó" kis főharcot kapunk... köhöm... számomra ez az egyik legkönnyebb része a játéknak...
Most komolyan a főbosst 2. próbálkozásra simán ment, míg egy tetves küldetéssel egy délutánt szívtam (fő küldetés) ááááá na mindegy legalább ezt letudtuk most az én hülye memóriámnak köszönhetően, hogy most jönnek a sima fő küldetések ááá na jó inkább írom is. A játékban főleg GTA jelegű küldetések lesznek: "menj el ide, ver szét mindenkit oszt gyere el".
Ez egy idő után kezdhet unalmassá is válni DE sebaj, van még gyűjtögetős feladat ami ugyanez csak nem mindig (de általában igen) kell szétverni embertársainkat.
A másik játékforma pedig a lopakodós küldetések amit a pokolba is kívánnék, de szerencsére nem annyira gyakran fordul elő de amikor van...
Nos, fel kell készülni az unalomra, mert garantálom, hogy amikor 20 rendőr van egy helyen abból ha előbújsz 6 lát meg és nincs kedved előbújni és mission failedet csinálni, akkor megvárod ami nem kevés idő, és csak utána végezni a dolgodat... Ja meg persze van olyan küldi is aminél ki kell tanulni mindent és csak úgy sikerülhet... Szuper... (Mert minden fiatal erre szeretné feláldozni a délutánját (vagy legalább 45 percét és az még csak a kitanulás). Aztán a Challangek hajjj ezzel lehet vitázni, lévén vannak olyan challengek ami holt egyszerűek és van olyan ami már elég kimerítő és már tényleg challengenek nevezhető (Nerd Challenge) de van olyan is ami nem egyszerű de nem kell a haját tépni az embernek, na ezeket tudtam meg még a könnyűeket élvezni a többi meg...
Aztán bizonyos küldetéseknek a vége Bossfight szokott lenni ami egy egész jó kis élvezhető része a játéknak, (persze csak ha tudod a technikát) átlagosan egy adott iskolai "csoportnak" a vezetőjével kell megküzdenünk. Az iskolai csoportok a következőek: Nerd-ek a suli leggyengébbjei de a legokosabbjai és ez által a fegyverük is jobb. Aztán a gazdagok amiknek nem tudom a nevét, Jock-ok az iskolai izomemberek akiknek kedvenc órájuk a tesi (testnevelés), Townie-k (aszem nem biztos ez a nevük) a város szélén lévő gyár közelében élő kamaszok akik bűnöznek szerte szét a városban, Bully-k a suli átlagos verekedős fazonjai akik a játék kezdetén legnagyobb ellenségeink de végül legjobb barátaink/haverjaink lesznek.
A játékban vannak random emberek akik mindenféle munkákat ajánlanak fel (hozz ide, vidd el, verd szét és hasonlók) akiktől némi kenőpénzt kapunk.
Ha már pénz dollárjainkat el tudjuk verni ruhaboltokban, vegyesboltban és még tetoválásra is. (Bár én hiányoltam a szerencsejátékot meg a piát de részben így életszerű, részben nem mert egy ilyen fiú szerintem simán suli után picit piálhatna vagy a haverokkal pókerezhetne de mindegy.)
Szóval nem 100%-osra lett kijátszva a program (megőszülnék az biztos) de szerintem korrektül lezártam a Bully-t a magam szemszögéből.
Na de az audió részleg következik most (röviden tömören) olvassátok.

Audió

A játék zenéi briliánsak, voltaképpen elég egyszerűek de meghozza a hangulatot a már néhol szidalmazott repetitív küldetéseknél.
Szinkronra nem lehet egyebet mondani: "A játéknak tökéletesen megfelel" a hangok a karaktereknél el lettek találva szóval ez jóra sikeredett.
Az SFX azaz a hangeffektek. Semmi extra mindenről el lehet hinni az ami.
És legutolsónak jöjjön az értékelés.

Értékelés

Grafika: mint mondtam elavult, az új grafikai motorra is hasonlóan néz ki a játék, tehát erre csak ennyit tudok adni. 5/3
Hang: Mint mondtam minden rendben van vele, semmi nagy durranás de szerintem egy ilyen játéknál nem is kell több. 5/5
Irányítás: Nos, ezt már szidtam elégszer tehát ez csak ennyit ér meg. 5/3
Hangulat: Hangulata van a játéknak, hiszen milyen jó már egy garázdálkodó tinédzser bőrébe bújni és minden hülyeséget csinálni. Bár a játék nem tökéletes és a PC-s portra is 2 évet kellett várni és a port sajnos elég gyöngére sikeredett, de nekem még így megéri ezt a pontot. 5/4
Összesen: Mindent összeadva, osztva, szorozva 100/75 pontot tudtam adni szívem szerint.

Megjegyzés: A Bully egy nagyon jó koncepcióval bír, csak sajnos a technikai oldalán bukott meg a PC-s rész, illetve a történet is csak a végén válik érdekessé.
A Rockstar egyébként új játékon dolgozik, remélem ennek a folytatásán mert nem elképzelhetetlen. Remélem az jobb hatással lesz rám és a világra, mert ez most nem jól sült el részben de majd kiderül mit hoz a jövő. (Várom az értékeléseket a teszttel kapcsolatban és a hibákat. ;) )

Értékelés:
Grafika:
██████████
6
Hang:
██████████
10
Játékélmény:
██████████
8
Összességében:
██████████
7
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 5
Yoni avatar
1 éve | 2015. 08. 26. 06:59:02
#
Jó bemutató lett :) ügyesen le tudtad írni, hogy milyen a játék ;)
no avatar
2 éve | 2015. 03. 30. 20:11:25
#
egy gb ram 1 és 256X-( videokártya
ivan26 avatar
2 éve | 2014. 10. 17. 19:47:08
#
nem ismerem
no avatar
2 éve | 2014. 09. 15. 22:46:31
#
Jaja nagyon faják voltak.Csak kár hogy nagyon szkriptelt volt és nem lehetett minden levágni.
Gyarmati Jani avatar
2 éve | 2014. 09. 11. 16:21:20
#
Szerintem a biológia órák jók voltak Spoiler!
mikor állatokat kellett szétkapni. XD
Értékelés
Összes átlaga:
██████████
7
12 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek