Menu
xoki
Szint 23
xoki avatar
K. Tamás (Tomi, Tomsi)
24 éves, férfi
Zenta
Szerbia
Offline, itt járt 15 perce
6 éve tag
Két verekedős játék egyben
Írta: xoki, 2012. június 30., játékteszt
Játék: Street Fighter X Tekken

Capcom és Namco bandai games közös produkciója.

Egy kis bevezető!
A Street Fighter X Tekken a Capcom és a Namco közös játékaként jelent meg először konzolokra, később pedig a PC változat is napvilágot látott. A konzolokra megjelent játék nagy játékos lázongást keltett, mivel a kiadó által tervezett letölthető tartalmakat már tartalmazza a játék, csak aktiválásra van szükség, amelyet meg kell majd vásárolni. Mindezek után a PC változat dvd-je nem tartalmazza ezeket. A játékon belül 38 karakter található és ezen kívül még 12 karakter lesz elérhető a PS Vitára való megjelenés után.
Két játék keveredése egy teljesen új harcrendszert alkotott meg, de minden maradt a gyökerek mellett! Kimondhatjuk, hogy a játék Street Fighteres lett, mivel így is tervezték, a megszokott 6 gombos karakterekkel, a rajzfilmes grafikával. A Capcom gondolt a Tekken imádókra is, mivel az abban megszokott 4 gombos irányítást oly módon csempészték bele, hogy sok képességüknél mindegy, hogy a nagy ütést használjuk vagy éppen a közepeset. Később készül a Tekken X Street Fighter, amely majd a Tekkenben megszokott irányításon és grafikán fog alapulni. Ez a játék főleg a Street fighter rajongóknak ajánlott, de a Tekken pártiaknak is egy élmény lehet, ha egy kis időt és türelmet fektetnek a játékba, és annak jelentősen megnövekedett számú kombó és harcrendszerének megismerésében.


A harcrendszer!
A harcot úgy alakították ki, hogy nem csak egy karaktert irányíthatunk, mint ahogy azt megszokhattuk a SF játékokban, hanem lehetőségünk van 2 karakter irányítására is. Minden karakter kapott egy társat is, amely a történet módban fontos igazán. Minden karakter megtartotta a szokásos mozdulatait, egy két karakter pedig új mozdulatokat kapott. A játékban található egy úgynevezett Gem system, amelyek segítségével erősíthetjük karakterünk támadásait, védelmét, gyorsíthatjuk mozgását, vagy akár a mozdulatait is könnyebben végrehajthatjuk ezen gemek segítségével. Aktiválásuk egyszerű, mindegyiknél megvan, mikor aktiválódik, például találd el ellenfeledet 5 egyszerű támadással. Az assist gemek viszont folyamatosan aktívak, viszont ezek is adnak egy kis negatívumot. Ezek közé tartozik a mozdulatok végrehajtására szolgáló is, amely azt okozza, hogy minden támadásunk sebzése lecsökken a harc ideje alatt.


A játék menüjében megtalálhatjuk a Challenget. Ezen belül pedig a Trial, Mission és Tutorial módot. Kezdők számára nagyon jó a tanuló mód, főleg azoknak, akik egyik játékot sem ismerik viszont sok olyan dolgot is megtanít a játékossal, amely egyik játékban sem szerepeltek. A trial módban a már megszokott képességeket és azoknak az összekapcsolását tanulhatjuk meg. A mission mód már fejlett játékosok számára ajánlott mivel ezek, kihívásokat tartalmaznak, például Győzd le az összes ellenfeledet, ugyanazzal a két kiválasztott karakterrel, miközben egy nagyon kis életerőt tölt vissza egy-egy harc után.
Kezdőknek sem kell aggódniuk. Akiknek elejébe nehezen megy az irányítás és a trialok elsajátítása, azoknak rendelkezésre áll egy úgynevezett quick combo. Minden karakter 2 ilyennel rendelkezik, amely egy gomb lenyomásával egy kisebb trial mozdulatot hajt végre, viszont a játék ezt úgy veszi, mintha egy ex mozdulatot hajtottunk volna végre. Minden karakternek van egy Superja és egy Cross artja, amit egyik karakter támadása kezd és a második superja fejez be, ezzel nagyobb sebzést okozva az ellenfélnek. Ezen kívül még van egy bizonyos Pandora mód, amely egy kis időre jelentősen nagyobb sebzést és gyorsaságot ad karakterünknek. Az aktiválásához fel kell áldoznunk egyik karakterünk, és határidő lejártáig nem nyerünk, akkor automatikusan kiterülünk és ellenfelünk nyer.
A játékban van arcade-, valamint versus mód is. Mindkettőben harcolhatunk a gép ellen. Valamint barátaink ellen is, vagy akár az interneten is. Harcolhatunk ketten vagy akár négyen is, de lehetőségünk van arra, hogy mind a négy karakter egyszerre a pályán legyen, és úgy harcoljunk, ez főleg négy játékos esetén ajánlott.


Harcosunk és profilunk testreszabása!
Ha már meguntuk harcosaink kinézetét elkészíthetjük saját belátásunk szerint, változtathatjuk ruháinak színét vagy akár a haja és a bőre színét is.
Testre szabhatjuk még a harci profilunkat is. Kiválaszthatjuk a nekünk legjobban tetsző megnevezést, és kiválaszthatjuk úgymond a jelmondatunkat is, mint ahogy az a legelső képen is látható.

Történet!
Mint általában minden verekedős játéknak, ennek is van egy kis története. A történet lényegében egy Pandora nevezetű doboz megtalálásáról szól. Minden karakternél más-más végkifejlet lehet, azaz bejátszás a végén. Attól függően, hogy mely harcos párosításnak mi a szándéka is, ezzel az ereklyével. Vannak, akiket hatalmukba kerít ez a Pandora erő, valakik csak el akarják zárni, és vannak olyanok is akik, nincsenek is nagyon tisztában azzal, hogy mi is ez, de meg akarják szerezni. A történet lényegében ennyi. Ezen kívül még megtudhatjuk a történetmód alatt, hogy hogyan is alakultak meg ezek a harcos párosítások, és hogy kik is a riválisaik és miért.
A rivális harc után pedig jönnek azok, akik a Pandora erő hatása alatt harcolnak velünk. Ők lehetnek M. Bison és Juri vagy Jin és Xiaoyu. Ez attól függ, hogy Tekkenes az első karakterünk vagy Street Fighteres. Ha levertük őket jöhet a végső ellenség, aki őrzi a Pandora helyét. Két főellenség lehetséges az előbb említett kritérium szerint Ogre és Akuma. Tehát a történet körülbelül ennyit foglal magába, mivel nem is nagyon lényeges, mivel a játékot internetre tervezték. A konzolokra kiadott játék egyik hibája, hogy a hang interneten való játék során néha-néha elmegy, amely hibát sajnos a PC verzió is megkapott. Viszont a tervezők már a javításon dolgoznak, amelyet nem sokára ki is adnak majd.
Ha már sokat játszottunk a játékkal, megnézhetjük eredményeinket a Player Records menüpont alatt.


Végszó, és értékelés!
Végezetül kimondhatjuk, hogy a játék jóra sikeredett. Pár kisebb bugoktól eltekintve, hibát nem nagyon lehet benne találni. Az irányítás kidolgozott, mindegy, hogy controllert használunk vagy billentyűzetet, a lényeg nem változik. Egy kis segítség azoknak, akik félnek a billentyűzeten való félkör végrehajtása során, hogy vajon, hogyan is kell azt. Hát nagyon egyszerűen, ha a beállítás WASD gombokra van rakva, akkor csak egyszerűen ASD gombok nem túl lassú egymás után történő lenyomásával már meg is van a félkör.
Kisebb apróbb beállításokra is lehetőség van például japán vagy angol hangot adhatunk karaktereinknek, tetszésünk szerint. Ezek a beállítások nem túl lényegesek, ezért csak ez volt kiemelkedő, hogy megemlítsem…

Értékelésem:

Pozitívumok:
- teljesen új, kidolgozott harcrendszer
- kezdők számára remek tanuló mód
- grafika nem javult, viszont remekül optimalizált és gyengébb gépeken is könnyedén eléri a 30 FPS-t
- remek introk, prológusuk és epilógusok, valamint vicces rivális bejátszások
- aránylag szépen kiegyensúlyozott karakterek
- egyszerű irányítás (valakinek lehet, hogy ez nem pozitív, ezért a negatív résznél is szerepelni fog)

Negatívumok:
- sokak számára nem tetsző rajzfilmes grafika
- hang bug online játék során
- főbb karakterek nincsenek benne a játékban, legfőképpen a Tekken oldalról
- nem nagy kihívást nyújtó, leegyszerűsített irányítás
- Archivmenten és Title nyitható ki csak a játékon belül

Az értékelés közel 60 óra játék idő után keletkezett.

Értékelés:
Grafika:
██████████
8
Hang:
██████████
8
Játékélmény:
██████████
10
Összességében:
█████████
9
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 10
xoki avatar
5 éve | 2012. 07. 16. 13:57:09
#
XDddd :D, megegyeztünk. THX.
skullsplinter avatar
5 éve | 2012. 07. 16. 13:54:42
#
***ikám, ez b*szott jó lett :D
Csak így tovább, ha olyan játék is lesz, ami fut nálam + szeretem, akkor megkapod tőlem a 6. csillagot is :D
MoonW avatar
5 éve | 2012. 07. 04. 18:53:02
#
xoki: Nincs mit.
xoki avatar
5 éve | 2012. 07. 04. 09:41:33
#
Köszönöm mindenkinek, és köszönöm szépen a képek elhelyezését.
Bicike avatar
5 éve | 2012. 07. 04. 09:17:46
#
Jó teszt lett :D
MoonW avatar
5 éve | 2012. 07. 02. 19:48:38
#
Javítottuk a képek elhelyezését.
rpersie10 avatar
5 éve | 2012. 07. 02. 19:14:10
#
ez igen xoki :)
xoki avatar
5 éve | 2012. 07. 02. 10:35:55
#
Köszi, tudom a képeket eltekertem, mert igy másoltam be és elfelejtettem elhelyezni, de ez van...
Erik94 avatar
5 éve | 2012. 07. 01. 12:04:23
#
Szép teszt bár Lompi+nak igaza van,hogy szebb lett volna úgy ha a képeket középre igazítod,meg legalább a játék menetéről is lehetett volna egy kép,de ezt kivéve nagyon szép teszt,ment a felülmúlhatatlan...:)
Gyarmati Jani avatar
5 éve | 2012. 06. 30. 21:55:31
#
Jó teszt lett, csak a képeket a szövegbe kellett volna beágyazni, s nem utána, úgy sokkal pofásabban nézne ki az egész.
Értékelés
Összes átlaga:
██████████
10
8 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek