Menu
Xavi001
Szint 15
Xavi001 avatar
23 éves, férfi
Debrecen
Magyarország
Offline, itt járt 2 éve
7 éve tag
Mount and Blade Warband
Írta: Xavi001, 2012. április 04., játékteszt
Játék: Mount & Blade: Warband

Ez a játék a középkorban játszódik, egy kitalált térképen: Calradiában. 5-6 királyság létezik (csak hogy párat felsoroljak: Rhodok, Swadia /általában módokban őket magyaroknak írják be/, Khergit Khánság, Sarranidi Szultánság, Nord Királyság /habár lehet, hogy ez az összes, nem nagyon emlékszek már gépi hibák miatt/), ahova csatlakozhatsz lovagként és harcolhatsz az ottani király/uralkodó oldalán, aki kastélyokkal/városokkal jutalmaz. Kezdetben egy vándor vagy /arról is dönthettél, hogy apád mi volt, és hogy te mi vagy pl.: vadász/ minimális pénzösszeggel. Ebből kell gazdálkodnod: kell sereg, kell felszerelés, kell a seregnek ennivaló, hiszen éhes sereg elpártol tőled, kell a seregnek fizetség. Először is, két módon szerezhetsz katonát: közeli falvakból toborzol parasztokat, ami elég olcsó, de ők gyengék és hogy erősebbek legyenek szintet kell, hogy lépjenek (katonáknak úgy van a szintlépés, hogy ki lehet őket képezni erősebbekké, de választhatsz, hogy íjász, kardforgató és ezeken belül is lovasíjász, lovas, gyalogos stb.), amit csatával lehet elérni. A másik lehetőség, hogy a tavernákból (kocsmákból) bérelsz fel embereket, akik ugyan képzettek, de a felbérlés drága és minél képzettebbek a fizetésük annál nagyobb. Kezdetben csak a bűnözőkkel érdemes harcolni (hiszen 10-20 emberrel egy 300-400 emberes várost bevenni...), akik eléggé gyengék, de van, hogy sokan vannak. Ezekből fejlődsz. Fejlődésed során el kell döntened, hogy íjász lennél-e, vagy kardforgató, netán késdobálással harcolsz, illetve még számos más módon harcolhatsz, kezdve a buzogánytól a botokig. (Azt azért megemlíteném, hogyha íjász lennél, az sem mindegy, hogy sima vagy íjpuskás.) Mindezek után, ha elértél egy nagyobb szintet, normális méretű sereggel, ismét egy nagy választás elé nézel: Csatlakozol-e valamelyik királysághoz, vagy valamelyik királyság ellen háborút indítasz, és saját birodalmadat építgeted, saját névvel. Mind a két módszer rettentően izgalmas. Mind a két módszerből válhat belőled király és birtokolhatsz várakat.

Amennyiben leszerződsz egy már meglévő királysághoz és hűségedről megesküszöl a királynak:

Ha háborút indít valaki ellen, akkor automatikusan természetesen te is háborúban állsz majd velük.
Nem indíthatsz háborút más királyság ellen.
Átkozottul rosszul stratégiázik az NPC (nem csatákban, hanem a következőképpen), merthogy már-már elfoglaltad az egész királyságot, de hirtelen megnemtámadási szerződés, és ha úgy alakul, újabb háború.
Ha elfoglalsz egy kastélyt/várost, akkor a királytól kell kérned, hogy megtarthasd, amit viszont befolyásol 1-2 dolog, tehát (kb.) 40% esélyed van, hogy megtartsd az elfoglalt területet.
Szavazhatsz arról, hogy például két (bármilyen posztra stb.) induló közül ki legyen a nyertes, de természetesen aki ellen szavaztál, az elkezd megutálni (a másik meg megkedvelni).
Elég nagy befolyásra tehetsz szert.

Bár elég durván hangzik, ez a sokkal könnyebb út.

Saját királyságot alapítasz:

Nem te fogod megválogatni az ellenségeidet (természetesen hadat üzenhetsz bárkinek), hiszen ha nem vagy jóban valamelyik királysággal, vagy akitől elfoglaltad első várad/városod szövetségben van valakivel, akkor ő is hadat üzen neked.
Hatalmas embertömeg kell egy királyság fenntartásához, hiszen védeni kell az elfoglalt kastélyokat, de van, hogy csak falvakat jönnek fosztogatni, olyan is van, hogy hadjárat indul ellened, akkor pedig 500-1000 katonáig bármennyi lehet (vegyük figyelemben, hogy egy várban max. 100-as sereg lehet, de nélküled eléggé gyengén védekeznek).
Egyből király vagy.
Mint az NPC királyságok, Te neked is lehetnek hűbéreseid, de akkor nagyon jóban kell, hogy legyél a nemesekkel, akiket fel akarsz bérelni.
Eléggé nyalni kell a többi frakciónak.

Ez egy eléggé nehéz választás, de rettentően izgalmas.

Mindezek mellett tudsz házasodni, építkezni, kezdetben könnyű pénzforrás, ha valamit megveszel egy faluban és a faluvezetőnél rákérdezel, hogy hol érdemes eladni. Esetleg, ha lovagi tornákon nyersz, akkor 3000-nél több dénár is ütheti a markod. Ez a játék rettentően összetett, de rettentően könnyű megszokni, mert eléggé "lassan jönnek" a dolgok. Hogy is mondjam? A játék pörgős, gyors, de mégis lassú, van időd meggondolni mindent, eléggé könnyű, ugyanakkor nehéz is mind csatákban, mert a gép nem a világ legkönnyebb ellenfele, mind fejlődésben, seregellátásban.

Nem húzom a szót, így is eléggé hosszú lett és talán még 3-4-szer ennyit tudnék írni. Elnézést, ha van olyan részlet ami értelmetlen, nyugodtan kérdezzetek. Az sem mindegy, hogy milyen alakzatban vannak az embereid. Parancsolhatod, hogy szálljanak le a lóról, vagy éppen fel. Külön vannak osztva az utasítások, hogy kinek szólhat:

Íjász
Gyalogos
Lovas

A M&B Warbandnak van magyar honlapja is (ha jól tudom, nem lehet linkelni): Googleba beírod, hogy Mount And Blade Warban Hungary.

Bár minimum két játékról szerettem volna leírást készíteni (a másik a Medieval2 Total War), remélem nem gond, hogy csak egy lett. Ajánlom mindenkinek a kipróbálását, lehet multiplayerben játszani és módokat letölteni hozzá (csak a Warbandhoz, a simához nem). Remélem nem gond, hogy nyitottam egy ilyen topikot (amennyiben igen, elnézést).

E:

Nos még a seregekről 1-2 szó.

Frakciók:

Nordok
Khergitek
Sarranidi Szultánság
Swadiaiak
Vaegírek
Rhodokkiak

A következő részletet a Mount and Blade Warband Hungary írásaiból idézem, veszem át:

"A Mirathei nevet viselő vaegir fórumozó egy ötletes tesztnek vetette alá Calradia haderőit. A teszt kimenetelén és végső konklúzióján lehet vitatkozni, de ettől függetlenül érdemes végigolvasni a felvetést. Calradiai harcostársunk a különböző frakciók seregeit engedte egymás ellen egy ún. custom battle mods segítségével. Alapjáraton 30 r11; 30 fős azonos fegyvernemekből álló seregek ütköztek meg, mindegyik frakcióból, mindegyik típusból a legerősebbek. A csaták többnyire sík terepen kerültek megrendezésre, Mirathei pedig szándékosan csalással kinyírta magát, hogy véletlenül se tudjon beleavatkozni az ütközet végkimenetelébe. Zárásként pedig vegyes 100 fős seregek csaptak össze."

Nem írnám le, hogy ki mikor nyert stb.
A frakciók rangsorolása:

"Frakciók rangsora a győzelmek alapján:

Nord Királyság
Swadiai Királyság
Vaegir Királyság
Rhodok Királyság
Khergit Kánság"

"Javasolt seregösszeállítás:

Lovasság: Swadiai Lovagok
Gyalogság: Nord Huskarlok
Lövészek: Vaegir Lövészek
Nem javasolt összeállítás:

Lovasság: Khergit Dárdások
Gyalogság: Rhodok Sergeant
Íjászok: Swadiai Mesterlövészek"

Ezúton csak megjegyezném, hogy a drága fórumozó, aki így is sokat segített (legalábbis én úgy gondolom), kihagyta a Sarranidi Szultánságot, mert ez sima M&B-ben van (bár garantálom, a felállás nem változott).

Szóval egyéni vélemény a Szultánságról:

Gyalogosok:

A gyalogosok közepes erővel rendelkeznek, lovasság ellen kiválóak, mivel általában lándzsával és fejszével vannak felszerelve. A páncélzatuk (az egyszerű katonáknak) rettentően gyenge. Speciális harcosfajtájuk páncélzata erős, kétkezes fejszével harcol, ami nem gyenge, de eléggé (sőt túlságosan is) lassúak. Lovasság: Határozottan könnyűlovasaik vannak, azaz gyorsak, de nem kell sok találat beléjük. Végül is, az előző sorrendet módosítva én a 4-5. helyre tenném őket. Amikor hozzájuk szerződtem le (én nem vagyok tapasztalatlan játékos, de azért a legprofibb sem), még akkor is vesztették a területeket, nem győztem harcolni. Nem merném biztosra állítani, hogy a Rhodokiak gyengébbek. Kezdetben azért ajánlom őket elfoglalni, és nem a Khergiteket, mert idegesítően nehéz e Khánság lovasai után szaladgálni, üldözni őket (mert nekik csak lovasaik lehetnek), míg a Szultánság vegyes haderővel rendelkezik.


Értékelés:
Grafika:
█████████
9
Hang:
██████████
7
Játékélmény:
██████████
10
Összességében:
█████████
9
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 8
Don006 avatar
5 éve | 2012. 04. 12. 19:24:25
#
Nemraktam fel semmit csak a gamet .Régebb ment nem tudom mi baja lehet most
Don006 avatar
5 éve | 2012. 04. 11. 15:16:53
#
Jo teszt

Nekem idáig ment de most ujraraktam a win-t és az egeret nem mutatja (Nem látszik az egér) Nem tudok közlekedni ,Ha valaki tudja hogy mi lehet a baj szoljon !
DCMAN avatar
5 éve | 2012. 04. 09. 10:03:29
#
jó teszt.tetszik le is szedem
no avatar
5 éve | 2012. 04. 09. 09:59:03
#
Szuper teszt lett! Kedvet kaptam a játékhoz. :)
Furmann96 avatar
5 éve | 2012. 04. 08. 23:10:39
#
király teszt és király játék. Ha simán toljuk akkor kicsit lassabban indul be, de egyszer egy másik mentésen cheateltem egy kicsit és simán nyertem óriási csatákat. De cheat nélkül jobb.
Bicike avatar
5 éve | 2012. 04. 05. 19:42:31
#
Jo teszt lett :D egyik kedvenc gamem
Xavi001 avatar
5 éve | 2012. 04. 05. 12:38:38
#
Nagyon jó játék,csak az elején nehéz,rá kell érezni. A küldetések nem nehezek,csak össze tettek :) De a csaták lehetnek kellemetlenek is főleg,ha elveszíted :/ mert foglyul ejthetnek,a megszerzett cuccaidat elvehetik.
FrostnovaZ avatar
5 éve | 2012. 04. 05. 11:00:23
#
Nagyon jó teszt :D egyszerűen imádom az M&B-t bár a sima jobban tetszik mint a Warband... :-/
de ezt sokat toltuk LAN Party-n :D
Értékelés
Összes átlaga:
██████████
8
13 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek