Gépigény Google+ profilja
Gépigény Google+ profilja
Gépigény Google+ profilja
Gépigény Facebook profilja
Név
Jelszó
Bejelentkezve marad
whiplaser avatar
whiplaser
Szint 14
Offline
itt járt 188 napja
6 éve tag
Half-life 2 és a 2 epizódjának megatesztje
Írta: whiplaser, 2013. augusztus 22., játékteszt
Játék: Half-Life 2

A Half-life 2 és a 2 epizódját szeretném bemutatni egy megatesztben.

Fejlesztő: Valve
Kiadó: Valve
Megjelentek: 2004., 2006., 2007.


Rövid Összefoglaló

A Half-Life sorozat első része 1998-ban jelent meg. Az akkor forradalminak számító játék két kiegészítőt, rengeteg ügyes modderek által készített módot kapott, illetve a méltán híres Counter-Strike-ot ami mára kinőtte magát a módok közül és önálló útra tért. Bátram merem mondani, hogy ez a játék egy kultuszt indított útjára amely mind a mai napig szinte töretlen maradt, elég csak ránéznünk Counter-strike több millió játékosára. Ebben tesztben a 2-vel és a 2 epizódját szeretném mélyrehatóan bemutatni. A 2. rész 2004 őszén az 1. rész után 6 évvel jelent meg és akkoriban sok tekintetben új formációkat hozott a pc-kre. Olyan vizuális elemeket tartalmaz melyek a saját korában igen durván hatottak. Mindennek fejébe egy izgalmas történetet élhetünk át sokszor nem várt fordulatokkal. A 2 epizód plusz óraszámmal növeli a játékidőt amik mind újabb karaktereket, grafikai javításokat tartalmaznak. A következőkben részletesen szeretném bemutatni a játékot.

Történet

*A történet mondása közben előfordulhatnak spoilerek*

A Történet ott kezdődik ahol az első rész abba marad. G-man a titokzatos öltönyös úriember közli Freemannal hogy mint egy 20 évet töltött mély alvásban ez idő alatt egy eddig nem ismert faj a Combine lepte el a Földet. Főnökük dr. Wallance Breen aki az első rész idején a Black Mesa igazgatója volt eme idegen lények a föld adminisztrátorává választották. Hatalmas úgynevezett „Breencast”-on keresztül próbálja manipulálni a fellázadt civileket. G-man így mint egy vízbe dobva Gordont egyből tudtára adja, hogy az övé az megtisztelő feladat, hogy megmentse a Földet. És itt kezdődik a história, ami azóta is az egyik legsikeresebb megannyi remek történet közül. A sztori során az egyből is ismert karakterekkel találkozunk majd. Elsőként máris Barneyval akivel az első rész folyamán is elsőként láthatunk. Itt nem vesztette el a kulcsát. A biztonsági őr aki a blue-shift kiegészítő alatt ismerünk meg, sikeresen beépül Combineok közé. Azonban hamarosan rájönnek a cselre és Gordon kénytelen meglógni amelynek helye a háztető lesz. Itt ismeri meg a másik főszereplőt Alyxet. Alyx nagyon fontos szereplője történetnek ugyanis sok mindet köszönhet neki Gordon útja során. Harmadikként Kleiner professzorral a kicsit zavaros elméjű tudóssal találkozik újra főhősünk. Itt megkapjuk azt a ruhát ami szinte egybeolvadt Gordon Freeman karakterével. Ezek után az is kiderül, hogy a Black Mesába lévő portál kicsinyített változatán dolgoznak. Gordon az elsők között tesztelheti mint anno a Black Mesában. Itt egy fontos szereplő Eli professzor lép a színre. Azonban itt is balul sül el valami, így a következőkben főhősünk kezébe veszi a történéseket... A történet során megannyi helyet fogunk megjárni. A folyótól elkezdve zombik lakta szellemvároson keresztül Szerpentinen, börtönben, illetve a hatalmas városban mind otthagyja lába nyomát.


Egy kicsit ugorva most az első epizódot foglalnám össze melyben túlélve a robbanást Kleiner professzor tudatja a 2 főhőssel, hogy jó lenne ha minél előbb kijutnánk a city-17-ből ugyanis az 1. rész végén megnyitott portál kiszámíthatatlan lett és bármelyik pillanatban robbanhat. Tétovázás nélkül el is indulnak és mivel hogy ugyanabban a városban játszódik kicsit más szemszögből is megismerjük. Így az első epizód egészen az állomásig tart.


A második epizód kicsit nagyobb hangvételű mint az első ugyanis itt több új baráti, illetve ellenséges egység jelenik meg. Ebben az epizódban tovább haladnak útjuk során és azon munkálkodnak, hogy az alapjátékban megnyitott portált becsukják egy hatalmas rakéta segítségével ebben a részben azonban nem lesz happy-end ugyanis egy az egész játék alatt fontos szereplő hal meg. (A második epizódban benne van az a tudós akinek az első részben felrobbantotta a reggelijét.)

Összefoglalva az alapjátékot és a 2 epizódját egy nagyon izgalmas történetet élhetünk át ez körülbelül 15 óra játékidőt garantál ami azért mai szempontból se rossz egy FPS-től. A rengeteg hely amelyen végig megyünk mind rejtenek valami titokzatosat amitől úgy érzi az ember, hogy még egyszer ki kell tolnia. Én jómagam 3-szor toltam ki a játékot és még mindig vannak benne olyan dolgok amiket nem tudtam felfedezni.


Grafika

A játék az ez évben debütált Source motor hajtja amit legutoljára a 2011-ben megjelent Portal 2-ben alkalmazták. A Source új szint vitt a grafikus motorok közé ugyanis akkoriban teljesen szokatlan elemeket alkalmazott. Újfajta árnyékok, életszerűbb egységek, dinamikus háttér, tárgyak rombolhatósága, az ilyen fajta tárgy rombolás azóta is ritka. Úgy gondolom, hogy ez a motor sok mindenben túlszárnyalta a kor grafikus motorjait. És sok mai motor is példát vehetne belőle. Mindezek tetejében még a gépigénye is elfogadható volt. A Valve azóta sok játék motorjaként használja és sok más fejlesztő is használatba helyezte. Mindent összevetve a Source egy nagyon jól eltalált motor ami szerintem a mai napig az egyik legszebb és legjobban optimizált. (Nemsokára megjelenik a 2. verzió amely újabb szintre fogja emelni ezt a motort.)


Zene/Hang

A hangról annyit kell megemlíteni, hogy sok hangot átvettek az első részből. Amelyekkel különösebb probléma nincs. A néha fellelhető zenék olyanok, amit egy Fps megkíván, nem túl feltűnőek de éreztetik, hogy ott vannak.

Végszó

Végezetül a játékról annyit érdemes elmondani, hogy már akkor zombikat használt amikor az még akkora divat lett, hogy már minden második játékban zombikat kell gyilkolni. Ez a játék nem az ijesztgetésre van kitalálva, mégis vannak olyan helyek ahol az ember majdnem frászt kap. És mindezt annak a nyomott hangulatnak köszönhet, ami egyedivé teszi ezt a játékot. Sajnos multival nem büszkélkedhet. Azonban sok ügyes próbálkozás van, hogy kiküszöböljék ezt. Utolsóként pedig a Pro és kontra. És ezzel én megköszönöm, hogy elolvastad a Megatesztemet. A visszajelzéseket szívesen fogadom.

    Pozitívumok:
  • Jó történet
  • Szép, akkoriban nagyon egyedinek számító grafika
  • A hangulat
    Negatívumok:
  • A multi hiánya
Értékelés:
Grafika:
██████████
10
Hang:
██████████
10
Játékélmény:
██████████
10
Összességében:
██████████
10
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 17
szabiking00 avatar
2014. 02. 26. 22:05:35 #
 
Hello van multi de azt külön adták ki!

üdv:Egy Half Life Fan!
no avatar
2013. 10. 03. 11:19:15 #
 
Ez a játék minden idők legnagyobb FPS játéka , én rengeteg játékot kipróbáltam de ez a játék viszi a prímet az összes részét kiakasztottam és a mai napig is szívesen játszok vele ! :D 8-)
gereisti avatar
2013. 08. 29. 11:33:01 #
 
Nem csinal valaki tesztet a Black Mesa: Source-rol?
Tesla GoD avatar
2013. 08. 25. 08:08:57 #
 
Protein:Na akkor még annyira se szóltam. Nekem először önálló kiadásokban voltak meg, aztán lebanolták a fiókom, és karácsonykor vettem meg a half-life packet (megjegyzem megérte).
Milton avatar
2013. 08. 25. 06:06:34 #
 
Tesla GoD:
Orange Box mellé is jár, csak nem tüntetik fel rajta. (Nekem is azon keresztül van meg.)
Tesla GoD avatar
2013. 08. 24. 17:12:16 #
 
Protein:Ha jól emlékszem az Orange Boxnak nem része. Mondjuk attól még 1 euróér megvehető steamen.
no avatar
2013. 08. 24. 11:20:14 #
 
Ez a játék csak nekem nem tetszett.. :/
INVISIBL3 BLUE avatar
2013. 08. 23. 15:41:51 #
 
Érdekes teszt lett. Az alábbi kommentek elmodják az igazukat. Egy kis csiszolás nem ártott volna ennek a műnek. Második megirt tesztednek elég jóra sikeredett.;)
Milton avatar
2013. 08. 23. 12:06:38 #
 
Valóban nem egy megateszt, és attól még hogy nem említed meg a HL2:DM-et, még létezni fog. (Főleg hogy megkapod ingyen a Half-Life 2 részek mellé, ne hazudj már hogy nincs multi része.)
Legutoljára nem a Portal 2-höz, hanem a Counter-Strike: Global Offensive-hez használták föl a Source motort.
A "Történet" szerinted tulajdonnév, de a "blue-shift" meg a "föld" már nem az.
*egyéb hibák amiket lusta vagyok fölsorolni*
(Nem tudom honnan van ez a logó a cikk elején, de nagyon el van csúszva az a lambda jel.)


Pontos információ hiánya, rövid, (ha megateszt, ha nem), sztori helyett teljesen másról "illet" volna írni.
Mivel sokakkal ellentétben Én a cikket és nem a játékot pontozom, sajnos ez messze nem 5*.
Slenderman avatar
2013. 08. 23. 11:49:17 #
 
Ez megateszt? xDDDDDDDD meghalok xDDDDDD
whiplaser avatar
2013. 08. 23. 09:50:08 #
 
tudonm hogy létezik a dm. azonban mint a teszt címe az alapjatekrol és a 2 epizódról szól . ha jól tudom a dm nem egy külön epizód. szóval ebből az 1 okból nem tértem ki rá. :-)
apetit1989 avatar
2013. 08. 22. 19:29:56 #
 
Ez egy kifejezetten rövid teszt.
Spider avatar
2013. 08. 22. 18:27:52 #
 
Életemben nem játszottam ezzel a játékkal, pedig minden ismerősöm nyaggat, hogy próbáljam ki végre XD azóta se lett belőle semmi. Ám nagyon jó iromány lett.
xCube avatar
2013. 08. 22. 10:55:23 #
 
Megatesztnek elég rövid, az írás fele gyakorlatilag a történetről szól, a többi rész pedig nincs túlzottan kifejtve. A multi kifelejtése elég nagy baki szerintem, mert hatalmas móka a HL2DM, mái napig rengetegen játsszák. Azért nem rossz írás, de ha kicsit többet ültél volna még felette lényegesen jobb is lehetett volna.

A végszó első mondatát egyébként nagyon feleslegesnek és erőltetettnek érzem, de betudom annak, hogy eléggé fiatal játékos vagy még. Való igaz, hogy manapság nagyon felkapott téma a zombiölés, de korábban sem volt mellékpályán, ugyanúgy Dunát lehetett rekeszteni a zimbes - zombis címekkel, csak azok zömmel nem FPS -ek voltak.
csoki1998 avatar
2013. 08. 22. 10:09:56 #
 
Mindenben igazad van! Megy az 5*! És mindenidők legjobb játéka! 12 ször vittem végig és még mindig nem unom meg annyira brutál jó!
hory9999 avatar
2013. 08. 22. 09:37:01 #
 
Na, a tesztre ment az 5* ezt a játékot már majdnem megrendeltem... de csak majdnem de azért még írott dvd-n megvan.
És igen, a Half-Life 2-nek van egy Deathmatch úgymond (kiegészítője) amit meglehet venni steam-en, ez a multiplaer része a játéknak. Ingyenesen pedig Tunngle-n keresztül lehet vele játszani! ;)
Tesla GoD avatar
2013. 08. 22. 09:03:49 #
 
Azért annyira mega nem volt ez a teszt. Amúgy a HL2 DM egyébként véletlenül nem multiplayer?
Értékelés
Összes átlaga:
██████████
7
22 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek
Szavazás
Használsz RSS olvasót?


Szavazáshoz be kell jelentkezni