Menu
Vadember
Szint 3
Vadember avatar
47 éves, férfi
Budapest
Magyarország
Offline, itt járt 3 éve
4 éve tag
A játékvilág legjobb gengszter története!
Írta: Vadember, 2013. június 25., játékteszt
Játék: Mafia

Lost Heaven, 1930. Egy étteremben ülök velem szemben egy szőrös arcú ápolatlan nyomozó ül. Miközben előveszi ingzsebéből a jegyzetfüzetét egy csinos, hamvas bőrű pincérlány hozza a már megrendelt kávémat. A nyomozó sötét, morcos tekintettel nézz rám mintha már sejtené sokáig fogunk itt ülni és egymás kellemetlen társaságát élvezni. De nem is sejti mit fog hallani az ezt követő órákban......

Lost Heaven, 1930. Egy étteremben ülök velem szemben egy szőrös arcú ápolatlan nyomozó ül. Miközben előveszi ingzsebéből a jegyzetfüzetét egy csinos, hamvas bőrű pincérlány hozza a már megrendelt kávémat. A nyomozó sötét, morcos tekintettel nézz rám mintha már sejtené sokáig fogunk itt ülni és egymás kellemetlen társaságát élvezni. De nem is sejti mit fog hallani az ezt követő órákban... Sziasztok! Vadember vagyok és ez az első játéktesztem.

A játékról

A Mafia: The City of Lost Heaven egy számítógépes videojáték, melyet a cseh Illusion Softworks fejlesztett, majd a Gathering of Developers adott ki 2002-ben. A Mafia megkapta az előkelő 85. helyett az IGN "Minden idők legjobb játéka" listáján. Szerintem ez magáért beszél. De majd Ti eldöntitek.

A menü: Tipikus 30-as évek


A játék elindulása után egy menüt kapunk amit én nagyon nagy részletességgel vettem szemügyre az első játékindításkor. Viszonylag szép, valóságos képet nyújtó szobát kapunk amelyben a játék közben a küldetésekért kapott tárgyak is megfigyelhetőek !Spoiler! pl: (a versenyzős küldetés után kapott serleg). Több menüpont közül válogathatunk legyen az tutorial-bevezető küldetés, new game, load game, free ride-szabad vezetés és végül a free ride extreme amelyben több autót kapunk a sima free ride-hoz képest. A beállítások nagyon jól lettek kitalálva szinte mindent be lehet állítani a fényerőtől a célzókeresztig.

Kezdetek: Az a bizonyos esti lövöldözés

A főszereplő Thomas "Tommy" Angelo egy egyszerű taxisofőr aki csak egyszerű állampolgárként szeretne tevékenykedni és legfőképp élni. Legalábbis ha hagyják neki mert miközben jól megérdemelt esti pihenőjét tartja először egy nagydarab, jólfésült ámde pisztolyt a kezében tartó férfit pillant meg aki szól a társának, lehetséges hogy megmenekülnek a biztos haláltól. Ebben segítünk mi, de csak mert pisztolyt tartanak a tarkónk mögé. Ezzel indul a játék és higgyétek el nekem érdemes továbbvinni a játékmenetet.

Karakterek: Sarah te gyönyörűség!

A karakterek nagyon jól igazodnak a játék teljes hangulatához mint öltözékileg mint mozgásilag. Nekem személy szerint Sam a kedvencem a játékban (talán mert hasonlít rám), de a többi karakter is remek legyen az Don Salieri vagy a leghétköznapibb gyalogos az utcán. Megemlíthetném még Sarah-t aki egy igen tetszetős leányzó és mi védjük meg egy küldetés során, de nem megyek bele spoilerezés-be.

Járművek, Fegyverek és az Omerta: Avagy ütött az órád áruló!

Mivel az első két tárgyat fel lehet (kell) használni a harmadik dolog végrehajtásához a játékban, így most vegyük górcső állá ezeket. A játékba került korabeli autók mellett használhatunk szintén korabeli kamiont, versenyautót és magasvasutat is.

Olyan autókba ülhetünk mint a híres Mercedes-Benz 500 K vagy a Pierce-Arrow Silver Arrow limuzinja. A magasvasútban le lehet ülni amíg utazunk, viszont a versenyautót csak egyszer használhatjuk a főtörténet szálban és akkor is nagyon kell rá vigyázni!

A fegyverekre sem lehet panasz, én aki fegyvermániás vagyok nagyon meg voltam velük elégedve. Vannak revolverek, szekrénytárasak, mordályok, géppisztolyok, puskák és természetesen az amerikai gengszterek jelképe a Tommy Gun. Minden fegyver valódi a mi világunkba is megtalálható fegyverekről lettek tervezve! A teljesség igénye nélkül: Colt Detective Special, Colt M1911A1. Kézi fegyverek: baseball ütő, boxer, feszítővas, Molotov koktél.


Grafika: Kend milyen jóképű legény!

Nos, a grafika nem egy Witcher 2 vagy Uncharted 3 mert nem is annak készült. Ez a játék egy olyan korba kalauzol el minket ahol még nem ismerték a "stájlisztokat" és az efféle fajokat. A karakterek igényesek főleg az arcuk az amin látszik, hogy dolgoztak a készítők, de megemlíthetném még a városi textúrák mellett a fegyverek textúráját egészen a járművekig. Minden még a homok is beleolvad a játék hangulatába. Ami nem tetszett a játékban grafikailag az a karakterek ruházata volt, pl. az összemosódott textúrák.

Zene: Az igazi hangulatadó

Hát igen nem is tagadom nagyon megszerettem ezt a műfajt ami ebbe a játékba hangzik el. A játék főcímzenéjét Vladimir Šimůnek komponálta, és a Bohemia Symphonic Orchestra játszotta fel Adam Klemens karmester vezetésével. Olyan akkori hírességeket felvonultatva mint Django Reinhardt, Louis Armstrong, Duke Ellington, Louis Prima és még sokan mások.

Hang

A város ki van osztva részekre amelyeken különböző hangeffektek vannak. Pl. város, vidék, repülőtér stb. A hangok ezeken a pályarészeken jó, de azért vannak negatívumok is sajnos, ilyen például a járművek hangja, igaz én akkor még gondolatba se voltam, de ezek a motorhangok szörnyűek.

Összességében: Legyél tagja a családunknak!

A játékot csak ajánlani tudom főleg olyanoknak akik szeretik ezt a korszakot és a gengszterfilmeket és persze a fegyvereket. Minden egybe van ebben a játékban egy kis időutazáshoz ha unjuk már a modern időket és elautózgatnánk a 30-as évek Amerikájába. További szép napot! Sziasztok!

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 14
Milton avatar
4 éve | 2013. 08. 05. 11:39:19
#
Milton avatar
4 éve | 2013. 06. 28. 03:28:34
#
Bicike:
Természetesen megy Win7-en, a játékmenet pedig mondhatni hogy lineáris, de van külön Freeride mód.
Bicike avatar
4 éve | 2013. 06. 27. 21:12:30
#
2 kérdés: Win7-en megy?
Milyen a játékmenete, lineáris, vagy sandbox?
Gezu123 avatar
4 éve | 2013. 06. 27. 20:58:46
#
Háát nekem ez a game nagyon bejött,végig vitem úgy 50x XDD , és nem minden a grafika ..... mongyuk ebben a játékban nem a grafikával foglalkoztak anyira , ha nem inkáb a történetel ... a történet nagyon jó , főlleg akkor ha érted is aszt .
Vadember avatar
4 éve | 2013. 06. 26. 20:45:10
#
Köszönöm a pozitív véleményeket...is! :)

Valóban rövid lett, de szerintem meg tudjátok bocsátani nekem ezt az óriási hibát.
Mellesleg imádom ezt a játékot valamikor 4 hónapon keresztül csak ezzel játszottam naponta 6-7 órás játéidővel.

További szép napot mindenkinek!
TorettoHuN avatar
4 éve | 2013. 06. 26. 18:39:25
#
Jó teszt, de bőven lehetett volna még írni róla. Mindenesetre kapsz tőlem egy 4-est. :)
csoki1998 avatar
4 éve | 2013. 06. 25. 20:36:05
#
Szerintem is nagyon jó játék! Grafikailag de legeslegfőképpen játékélményileg alázza és alázta ellenfeleit! A vége meg egyszerűen felejthetetlen és hiteles!
A teszt viszont igen csak ritka sajnos :(
Gerdzso avatar
4 éve | 2013. 06. 25. 19:22:47
#
Kicsit írhattál volna még róla, mert valahogy olyan hirtelen lett vége, de ami van az egész jó! Meg pár in-game képet is tehettél volna, viszont egyetértek hogy a világ egyik legjobb(ha nem a legjobb) játéka!
Bicike avatar
4 éve | 2013. 06. 25. 14:00:35
#
Majd később elolvasom a tesztet, most nincs időm, de jónak tűnik :D

Szerk: Elolvastam, nekem tetszett, persze írhattál volna még. :D
Bíztatásul kapsz egy Felülmúlhatatlant :)
Peter021 avatar
4 éve | 2013. 06. 25. 13:51:47
#
Jó, de nagyon rövid teszt!

2002-ben messze a legszebb játék volt, a rövid látótávolság volt csak zavaró benne........
Szerintem a Mafia sok tekintetben nem csak hogy első a játéktörténelemben, hanem messze az..... hangulatilag semmi más nem mérhető hozzá..... továbbá a történet, de főleg a befejezés messze viszi a Best Of befejezés címet, de úgy egész maga...... sok olyan játékos van akik játszottak ezzel, és azt mondják hogy messze jobb akármelyik GTA-nál, a Godfathert meg tényleg felejtsük el....... a Mafia az egyetlen "komoly" gengszter játék a Godfather "hiányos" ellaposodó történet, "olcsó" befejezés stb...... a GTA-k azok meg kicsit lazább "hangvételűek." Egyedül Mafia viszi a kőkemény There are things to do hangulatot........
reflmix avatar
4 éve | 2013. 06. 25. 11:54:04
#
Jó teszt. Kövezzetek meg de ez a játék ugye 2002 es ha jól tudom, DE olyan rettentő magasan veri a San Andreast hogy majdnem a pofám szakadt le amikor mid2ővel játszottam ! Imándtam ezt a kis játékot (persze a San Andreast is :D )
pinti100 avatar
4 éve | 2013. 06. 25. 08:39:36
#
egyik kedvenc játékom, még most is előveszem és szivesen játszok vele, pedig nem mai játék.. A vége nagyon megérintő számomra...
chris00501 avatar
4 éve | 2013. 06. 25. 07:32:54
#
ez jó játék, most én is ezzel játszok :) elöször azt hittem hogy a történetét mondod el, de ennek ellenére jó kis teszt volt ;)
Milton avatar
4 éve | 2013. 06. 25. 04:21:36
#
Ahhoz képest hogy a cikk címe "A játékvilág legjobb gengszter története!", igen kevés szó esik a játék sztorijáról. :(

Egyébként borzasztóan rövid lett a teszt, ami leginkább azért rossz, mert ez a kevés ami itt le lett írva, elég jól sikerült, és szívesen olvastam volna tovább, viszont így meglepően hamar vége lett. Ráadásul lehetne is még mit írni erről a játékról bőven, már csak a történet zsenialitása megérdemelne egy legalább tíz soros bekezdést.

Szépen fogalmaztál, megragadja az olvasó figyelmét, és a játékkal is tisztábban vagy amiről írsz (ez kevés cikk íróról mondható el ezen az oldalon). Viszont rohadt rövid.
Értékelés
Összes átlaga:
██████████
8
25 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek