Menu
szcsaba1994
Szint 7
no avatar
Offline, itt járt 3 éve
7 éve tag
Aion Low level teszt
Írta: szcsaba1994, 2012. április 10., játékteszt
Játék: AION

Az Aion játékmenete 4 szakaszra osztható fel.

1. 1-9
2. 10-24
3. 25-49
4. 50+ szint

Most az Elyos oldal első 2 szakaszról, vagyis az első 25 szintet mutatom be.
A játék elején csinálni kell egy karaktert. 4 lehetséges kaszt közül választhatsz:

- Warrior (Harcos)
- Scout (Távolsági)
- Mage (Varázsló)
- Priest (Pap)

A karakterek kinézetét már szinte a Sims szintjén lehet személyre szabni. Magasság, arc, szem, bőrszín, haj, minden személyre szabható teljes mértékben. Ha nem az alapértelmezett beállításokon kezded el a játékot akkor szinte biztos, hogy nem találsz még 1 ugyanolyan karaktert, mint te.

3 féle küldetés létezik a játékban:
Campaign quest, ami a történetet mutatja be.
Quest: Ezek általában nincsenek kapcsolatban, csak a gyors fejlődést szolgálják.
Work Order: Craftoláshoz kapjuk meg őket.

Mikor először belépünk a játékba, Poetán találjuk magunkat. Minden kasztnak ez a kezdőterülete, ami szerintem nem baj, mert így már alacsony szinten is szükség lehet a csapatmunkára 1-1 nehezebb küldetésnél. Az első 9 szinten megismerkedünk a legalapvetőbb dolgokkal a játékban mint a harc, gyűjtögetés és képességek. Azt mondanom se kell, hogy ez a 9 szint teljesítése elég unalmas, de szerencsére nem kell hozzá túl sok idő, hogy elérjük a 9. szint végét. Ekkor kapunk egy campaign questet, aminek ascension (felemelkedés) a neve. Ezt meg kell csinálni, hiszen a teljesítésével megkapjuk az első szárnyunkat. Eközben meg kell hozni a játék legfontosabb választását: Specializálódni kell. Minden kasztnak 2 lehetősége van, hogy mire specializálódik. Ezek bár alapjaiban nem térnek el, de mégis hatalmas különbség van köztük. Ezek a következők:

Warrior: Gladiator/Templar
Scout: Assassin/Ranger
Mage: Sorcerer/Spiritmaster
Priest: Cleric/Chanter
Gladiátor: A tipikus közelharci tank szerepét tölti be. Rengeteg életereje van és bármilyen fegyvert/páncélt viselhet a mágusén kívül.
Templar: Hasonló a gladiátorhoz, de ez inkább DPS (Damage per second) típusú karakter.
Assassin: Mint a neve is mutatja közelharcra van specializálódva. A tipikus hátba támadó karakter, aki láthatalanná tud válni.
Ranger: Távolsági íjász, aki közelharcban nagyon gyenge.
Sorcerer: Távolsági mágus, aki az elemeket hívja segítségül a támadásaihoz.
Spiritmaster: Képes spiriteket megidézni, amik támadó vagy védő szerepet tölthetnek be.
Cleric: Saját magát és társait healeli. Közelharcban és távolsági varázslatokkal is megállja a helyét.
Chanter: Gladiátor és Cleric keveréke. Képes ő is életet adni, de már nem akkora szinten, mint a Cleric. Viszont közelharcban majdnem olyan sikeres, mint a gladiátor.

A küldetés közben eljutunk Sanctumban, Elyos fővárosába. Ide a játék során sűrűn visszatérünk majd, hiszen a 10. szinttől kezdve a képességeinket is itt vehetjük meg. A 10. szinttől kezdve viszont mintha egy másik játékot kezdtünk volna el. Itt már nincs az a vontatottság, mint a játék elején, hanem élvezet minden küldetést megcsinálni. Távol-keleti MMORPG-től szokatlanul itt nem csak ölni kell, hanem akadnak szép számmal gyűjtögetős és küldönc questek is. Így ha már valaki nagyon unja a folyamatos hentelést, elvállalhat egy küldönc munkát ezzel felfedezve a térképet. Eleinte még nagyon egyszerű minden küldetés, de a 17. szinttől kezdve igen sokszor meg fog halni a játékos. Ilyenkor elveszti a megszerzett XP bizonyos mennyiségét, amit a Soul healer-nél vásárolhat vissza. Magasabb szinten ez már elég sokba kerülhet. Ennek elkerülése miatt érdemes csapatot keresni magunknak, akik ugyanazt a küldetést csinálják. Ekkor látszik meg, hogy milyen jól kiegészítik egymást a különböző karaktertípusok.
24-es szintig 4 helyen fogunk kalandozni: Sanctum, Poeta, Verteron és Eltnen. Ezek együttes területe hatalmas, így nem lehet már a játék elején megunni a térképet.
A craftrendszer végtelenül egyszerű: gyűjtöd/alapanyagot csinálsz/tárgyat csinálsz. Nincs is értelme túlbonyolítani ezt a részét a játéknak, mert így teljesen jó.

Az Aion grafikailag az egyik legjobb MMORPG-k közé tartozik hála a CryEngine grafikai motornak. Nekem Eltnen sivatagos tájai tetszenek legjobban. Látszik, ahogy a levegő melegszik. A skillek animációi is elég pofásan festenek, bármelyik játékban megállnák a helyüket.
A hangokkal és a zenékkel már más a helyzet: folyamatosan ismétlődnek, a zenék pedig szó szerint idegesítőek. Még szerencse, hogy egy MMO-ban nem ezen van a hangsúly, de azért a különböző skillek után berakhattak volna más-és más hangeffekteket. Az egyetlen pozitívum benne, hogy a fontosabb, történeti küldetésekhez tartozó videókat szinkronizálták. A szinkronszínek elég jó munkát végeztek, kár, hogy csak néhány ilyen animáció található az alacsonyabb szinteken.

Sokan félnek attól, hogy egy ingyenes játékban nem lehet fizetés nélkül haladni. Szerencsére ez az Aionban nem igaz. Csak kisebb korlátozások vannak. Ilyen a csatornák tiltása, private store-t nem lehet használni. A legnagyobb hátrány az, hogy nem lehet az aukciós házat használni se vétel, se eladás céljából. De ez a játékélményből nem von le semmit, csupán több időbe telik, mire megszerezzük a hőn áhított fegyvert/pajzsot.

Összegzés: A jelenlegi ingyenes MMORPG- közt nem nagyon lehet ennél jobb játékot találni, ahol a fizetős játékosok nem kerülnek hatalmas fölénybe. Bár vannak hibái, ezek eltörpülnek a játék pozitív részei mellett.

Értékelés:
Grafika:
██████████
8
Hang:
██████████
7
Játékélmény:
██████████
10
Összességében:
██████████
8
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 16
Arnybiro avatar
5 éve | 2012. 04. 16. 15:45:28
#
én csak a gépem miatt laggolok, de akkor is csak akkor ha sokan vannak körülöttem. pingget meg nem nagyon veszem észre az alap lagg miatt :P
Bicike avatar
5 éve | 2012. 04. 16. 15:08:10
#
Ez a specializaciodas hasonlit a dragon agre
AAREN avatar
5 éve | 2012. 04. 15. 12:05:57
#
Gameforge+NCsoft uralkodik európában, itt vannak a megkötések. Ncsoft magában az amerikai szerverekért felel, ott ingyenes. Én is kipróbáltam, az amerikai szervereken 800 feletti a ping-em, míg a gameforge-os európai változatban 200 felé még nem ment. Ez internetfüggő is, h kinek-hol-mekkora a lagja.
psyli avatar
5 éve | 2012. 04. 15. 01:02:14
#
Köszi amúgy, meghozta a kedvem hozzá és le is kötött egyből egy jó fél napra.
De ez most komoly, hogy klienstől függően mások a megkötések?
bukta2 avatar
5 éve | 2012. 04. 14. 14:50:14
#
Én Gameforge os vagyok és a Spartalos szerón játszok, nem vagyok nagy angolos és hát :/ mindeggyik mmo-hoz kell 1 kis nyelvtudás úgy könnyebb, igy is lehet boldogulni persze a térkép alapján de nem mindent mutat azsem,szal a nagyrészét írja inkább, azt meg nem értem és lassan fejlődök :S :/ ez van, de viszont nagyon jó a játék :) a questek nem bugosak. nagyon jól leköti az embert!
no avatar
5 éve | 2012. 04. 14. 11:35:11
#
Ez minden MMORPG-ben így van. Ezért kell alacsonyabb szinten csapatban járkálni, úgy több az esély a túlélésre :)
Arnybiro avatar
5 éve | 2012. 04. 12. 20:32:13
#
tegnap óta játszok az amcsi szerveren de nem vettem észre nagy pinget. ugyan úgy működik nekem mint a gf-es verzió. inkább maradok ncsoftnál :)
no avatar
5 éve | 2012. 04. 12. 15:42:53
#
Írtam, hogy 1-24-es szint. Az meg elég fair, hogy játékbeli pénzért lehet 30 napos GOLD-ot venni.
Alacsony szinten még nem feltűnőek a korlátozások
AAREN avatar
5 éve | 2012. 04. 12. 10:07:19
#
Az Ncsofton keresztül ugyan úgy havidíjas. Amerikában lesz majd valóban ingyenes az ncsoft serverei, de oda a nagy ping miatt nem éri meg átmenni. A Patalos az régi szerver valóban sok magyarral. A nexus server msot indult free to play-el, ott is rengeteg magyar van és csak 1 hónapos a server.

Korlátozások Free to play rendszeren tényleg nagyon durvák, pl brókert nem használhatsz.
DE! 1 itemet szabadon vásárolhatsz a brókerből(kb 7 millió helyi pénzért): Gold pack(30Day).
Aminek a hiányát 30 alatt nem igen érezni a rengeteg ajándék miatt. Ha megvetted a gold packot, meg teljes körűen használhatod a játékot... végülis ez is free to play... :D
Arnybiro avatar
5 éve | 2012. 04. 11. 20:20:01
#
gameforge elég sok megkötéssel játszható de az ncsoftos verzió már teljesen ingyenes, nincsenek account típusok mint gf-nél.

de a teszt is jó, régebben sokat játszottam vele, most nekiesek megint :)
bukta2 avatar
5 éve | 2012. 04. 11. 15:49:54
#
Remek! ha tudsz 1 letöltő linket túrni megköszönném :) és sztem elis kezdem szedni! :D és hány pont hányon van az a szerver? :P hogy meddig kell patch elni csak azé kérdem
no avatar
5 éve | 2012. 04. 11. 15:28:10
#
Oda telepíti a játékot ahová kiválasztod. Most már a GamefOrge Launcherrel kell leszedni és ott be kell állítani, hogy D-re mentsen. (Settings/General)
ÉS ha elkezdesz játszani akkor a Spatalos szerverre regisztrálj ,ott sok a magyar
bukta2 avatar
5 éve | 2012. 04. 11. 15:05:55
#
Ritkán olvasok végig játéktesztet,de az Aion-t régen nagyon szerettem, de én úgytudom hogy csak C meghajtóra lehet feltenni vagyis nállam régebben valamiért csak oda tudtam feltenni pedig a d-meghajtón több hely volt, ugye bár mivel 2 particióm volt(jelenleg is 2 van) és ezért nem tettem azóta sem fel mert amióta win 7 et használok azóta nemvolt kedvem letölteni közel 20gb ot :D szóval ha olvasod kérlek írd meg hogy lehet e a D meghajtóra telepíteni mert akkor könnyen lehet hogy újra elkezdek ezzel a zsir játékkal játszani :) WoW már nagyon unalmas számomra! És jó teszt lett Gratula :)
no avatar
5 éve | 2012. 04. 11. 11:28:05
#
Igen, azt a kettőt véletlenül összekevertem.
Képeket pedig elfelejtettem belerakni
AAREN avatar
5 éve | 2012. 04. 11. 09:38:22
#
A Gladiátor és a templar leírását felcserélte. A Gladiátor közelharci karakter, polearm, greatsword, sword és mace-t tarthat a kezében, felveheti képességként a kétkezesharcot, ilyenkor két darab egykezes fegyvert forgathat a kezében.

Templar: Kétkezeskard, egykezeskard és buzogány közül választhat fegyverként. egykezes fegyverek mellé pajzsot visel, melyre számos skill-t kap. Ő a klasszikus tank, aki bírja a strapát. Buffjai sebzést feleznek, HP-t növelnek.

alapvető különbség a 2 kaszt között h a Gladiátor a buffjaival a sebzését támogatja, emiatt komolyabb DPS, míg a templar a buffjaival a védelmét és a hP-ját tornássza feljebb, emiatt sebzése alacsonyabb, de a védelme többszöröse a gladiátorénak (amíg a buffok aktívak).
Gyarmati Jani avatar
5 éve | 2012. 04. 11. 08:29:18
#
Jó teszt lett. A képeket hiányolom, de ezenkívül nem lehet belekötni.
Értékelés
Összes átlaga:
██████████
7
10 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek