Menu
SWfan
Szint 10
SWfan avatar
18 éves, férfi
Budapest
Magyarország
Offline, itt járt 18 napja
3 éve tag
Euro Truck Simulator 2 - Egy gyermekkori álom
Írta: SWfan, 2015. február 20., játékteszt
Játék: Euro Truck Simulator 2

Ez a játék a kamion sofőrök mindennapjába enged betekintést. Méghozzá kedvenc kontinensünkön, Európában.

Bevezető

Szerintem nincs olyan ember, aki gyermekkorában ne vágyott volna arra, hogy egyszer buszsofőr vagy kamion vezető válhasson belőle. Ez a játék az utóbbi kívánságot váltja valóra. Hiszen egy kamionsofőr mindennapjaiba enged betekintést persze nem csak a kiskori elképzelés szerint, hanem a szakma minden pozitívumával és árnyoldalával együtt.

Kezdés

Szerencsére a fejlesztők nem követték el azt a hibát, hogy egy történetet erőszakoljanak a vezetésre. Így saját magunkat alakítjuk, és kezdő sofőrként indítunk. Bár még profilunk létrehozásánál megalapítjuk cégünket először, még nincs elég pénzünk saját garázs és kamion vételére ezért kénytelenek vagyunk beállni nagyobb vállalatokhoz kamionozni. Ha már elég pénzt összeszedtünk, akkor megjön a banktól az első email miszerint lehetőségünk van hitelt felvenni, amivel már tudjuk fedezni a saját vállalkozásunk beindításához szükséges költségeket. Garázsunk megnyitása után elmehetünk egy kamion kereskedőhöz, ami annak megfelelő lesz amilyen márkát a játék elején kedvencünknek választottunk. Ha mindezeken túl vagyunk, nekiláthatunk a vállalkozói fuvaroknak vagy bejárhatjuk Európát további kamionkereskedések, garázsok és munkaközvetítők megtalálásához.


Játékmenet

Mivel egy kamion szimulátorról van szó, így nem meglepő, hogy a játék igen nagy százalékát a fuvarozás teszi ki. De az összkép azért korántsem ilyen egyszerű. Hisz cég tulajdonosként figyelnünk kell arra, hogy nyereségesek maradjunk, és ne menjünk csődbe. Azaz nekünk kell eldönteni mikor és miért veszünk fel hitelt, mikor és miért újítunk járműparkunkon hol és mennyiért nyitunk új garázsokat, kiket és miért alkalmazunk? De ezek mellett olyan alapvető dolgokra is oda kell figyelnünk, hogy útdíjat kell fizetnünk és saját kamionunk üzemanyagát, s szervizeltetését is nekünk kell állnunk. De akkor térjünk is a lényegére, azaz magára a vezetésre és a vezetési élményre. A már felfedezett városokból lehetőségünk van fuvarok elvállalására melyeket a városon belül is különböző helyeken tudunk felvenni és csak megadott ideig elérhetők, ha sikerül elérni, akkor a helyszínen elvállalhatjuk és megkezdhetjük a megadott helyszínre a megadott időn belül eljuttatni.


Irányítás

Ez a játék egyik legfontosabb része, hiszen ha nem megszokható és kényelmetlen lenne, akkor senki nem kínlódna végig több órás fuvarokat. De szerencsére ez nem így van, legalábbis ha mi úgy szeretnénk, ugyanis minden egyes funkciót arra a billentyűre vagy egér gombra helyezhetünk, amelyikre nekünk jól esik. Bár az eredeti kiosztással sincs semmi probléma, mégis nagy plusz, hogy mindenki, úgy játszhatja, ahogy azt szeretné, de még ha ezek sem felelnének meg igényeinknek, kontroller valamint kormány csatlakoztatására is van lehetőség, amivel még teljesebbé tehetjük a játékélményt. Szerencsére természetes, hogy minden kamionnak márkától, teljesítménytől és tulajdonságaitól függően változik az irányítása, érzékenysége, gyorsulása és teljesítménye. De persze az utánfutó megléte is teljesen megváltoztatja a játékmenetet.


Pálya és kamionok

A játék egy nem teljes, de még így is jócskán nagynak számító Európa úthálózati térképpel rendelkezik. A Going East kiegészítővel együtt 13 ország (Ausztria, Belgium, Csehország, Franciaország, Németország, Magyarország, Olaszország, Luxemburg, Hollandia, Lengyelország, Szlovákia, Svájc, Egyesült Királyság) útjain keresztül furikázhatunk számtalan település között. Mindezt többféle más-más kamionnal és kamionmárkával. Ugyanis helyet kapott kétféle DAF, IVECO, RENAULT, SCANIA, VOLVO és egy MAN licenszelt kamionmárka, azaz ezeknek a cégeknek a valóságban is létező járműveit tudjuk megvásárolni, használni és alaposan megcsodálni. Ezek mellé még bekerült egy MAJESTIC nevezetű márka is, ami igazából a MERCEDES akar lenni, csak nem sikerült megszerezni a birtoklási jogokat, de ettől függetlenül ezek az autók is ugyanolyan szépen ki vannak dolgozva, mint a többi. Hiszen mind egyedi és más akár csak az eredetiek. Ezért is lehet nagyon örülni mikor megveszünk egy új kamiont. Én általában az első fuvaron össze is szoktam törni, mert mindig csak a kamionban nézek körül és próbálgatom a különböző funkciókat… De hogy is néz ki mindez?


Grafika, látványvilág

Bár ettől a játéktól nem kell AAA játék szintű látványvilágot meg Frostbite Engine 3-at várni, a grafika mégsem kifogásolható. A kamionok a végsőkig ki vannak dolgozva, mind kívülről, mind belülről az utánfutókkal együtt. De a környezetre sem lehet panasz, elvégre mind az utak mind a környezett szépen megvan csinálva és változatosak is, már amennyire ez lehetséges. És ezt az egészet nem érzed kihaltnak minden olyan valóságos: változik a forgalom, az autók és az autósok vezetése. Vannak útlezárások, útszűkítések a városokban sétálnak emberek és vannak különböző épületek, de eleve mások is, még ha csak egy kicsit is, de mások és meg lehet egymástól különböztetni a településeket. Szóval látvány és hangulat terén nem lehet panasz rá, de sajnos a sűrű szaggatások és akadások eléggé ki tudnak zökkenteni a játékból, melyeket a grafikai beállítások módosításával sem lehet teljesen kizárni.


Hangok és zene

Ha nem szeretnéd zenével elterelni a figyelmed a vezetésről vagy éppen a játék más hangjairól erre abszolút megvan a lehetőséged. Ilyenkor teljes mértékben csak az autód és a környezeted zaját fogod hallani, melyek szintén zseniálisak. Minden kamion egyedi hangokkal rendelkezik akár a motor akár az index jelző, de emellett ott vannak a különböző más hangok is, mint a többi kocsi a fékezések vagy éppenséggel az oldalsó sáv figyelmeztető zaja is. De ha felmerül benned egy kis unalom azt zenékkel is elkergetheted, amik tényleg olyanok, amik neked tetszenek elvégre lehetőséged van kedvenc számaid bemásolására a játék könyvtárába és azok hallgatására az autó rádión keresztül. Ha pedig nem tudod mit hallgatnál, lehetőséged nyílik valós idejű rádióadások hallgatására interneten keresztül.


Egyéb tartalmak és apróságok

Egy ilyen műfajú játéktól szokatlan ugyan, de itt mégis bekerült a fejlődési rendszer, azaz különböző fuvarok teljesítéséért XP-t kapunk majd szintet lépünk, ilyenkor pedig eloszthatunk egy képzettségi pontot tulajdonságaink között melyek több szinten át fejleszthetőek. Meglepő, de ez mégis teljesen jól működik és egy pluszt ad a játékhoz. De nem csak mi fejlődünk, hanem felvett alkalmazottaink is, akiknek megmondhatjuk, hogy milyen irányba lépjenek elő, de akár egyenletes elosztásra is állíthatjuk. Ezek a lépések hozzájárulnak bankszámlánk egyenlegének növekedéséhez, amiben a Bank is segítségünkre lehet különböző hitelekkel, de nem árt óvatosnak lenni velük, mert a törlesztő részleteket is fizetni kell. Ha pedig szeretnénk pozitívban maradni, akkor az utakon sem szabad eszeveszettül hajtani, ugyanis a törvények szigorúak… Kaphatunk büntetést: gyorshajtásért, piros lámpán való áthajtásért, a lámpák fel nem kapcsolásáért, baleset okozásáért, forgalommal szembe haladásért és lényegében majdnem mindenért. Ami viszont jó, hogy nem mindig, elvégre a valóéletben sem büntetnek minden 2 m2–es településen, mert 5 Km/h-val többel mentél. De azért elég nagy a valószínűsége így nem feltétlenül éri meg kockáztatni, főleg egy rövidebb és olcsóbb fuvar esetén. És ott van még a ki/be kapcsolható sebességlekorlátozás, mely ha be van kapcsolva 90Km/h fölé nem engedi az autót, mint azt a valóságban is kell(ene). Továbbá bekapcsolható a fáradtság szimulálása is, ami megpróbálja a monoton vezetés közbeni folyamatos fáradást szimulálni, de én azt javaslom, hogy ezt kapcsoljátok ki, mert csak idegesítő. Sokkal jobb erre a célra, ha nap végén elvállalunk egy hosszabb fuvart, amiben sok az egyenes autópálya, és a játék realisztikus hatása miatt sokkal valóságosabban és életszerűbben fog magától bizony be-be csukódni szemünk vagy egy kicsit elterelődni figyelmünk. És bár ez tényleg csak egy aprócska dolog, de számomra nagyon kellemes hatást fejtett ki, ez pedig nem más, mint a kilépés, ugyanis nem az az üzenet fogad, mint a legtöbb játékban, hogy a nem mentett állások elvesznek és oda a fuvarod, hanem: A játék mentésre kerül, tényleg ki szeretnél lépni? További jó hír a játékosok számára, hogy a fejlesztők támogatják a módok megjelenését játékukhoz, így lehet például új kamionokhoz, fuvarokhoz, festésekhez hozzájutni. Vagy bejárni az Északi országokat is, ha éppen nem a magyar falukban kavargunk a Tesco áruival.


Összegzés

Összességében egy összeszedett és jól kidolgozott játékról beszélhetünk, melyben jóval több tartalom van, mint ami elsőre látszik. És mindig tud mutatni valami kis újat ami feldobja a játékmenetet. És ez nem az a játék, amit végigjátszol és utána eldöntöd, hogy jó vagy rossz, hanem olyan, amivel folyamatosan játszol. Nem mellesleg pedig remek kikapcsolódás egy fárasztó nap után. Szerintem ez az egyik legjobb darab műfajában, bár be kell valljam, előtte nem sok szimulátorral játszottam. Én bátran ajánlom, de nem mindenkinek ugyanis, hogy élvezni tudjuk, legalább egy kicsit vonzódni kell a kamionokhoz vagy pedig a szimulátorok világához, de legalábbis elfogadni azt, mint játékműfajt. Szerintem ez egy remek és élvezetes játék, szimulátor melyben természetesen vannak apróbb és kevésbé apróbb hibák, de közel sem annyi és olyan, hogy elrontsa a játékélményt.

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 6
Jarvis avatar
2 éve | 2015. 03. 15. 16:19:53
#
Jó lett az értékelés, tényleg alaposan leírtad. Jó játék, és ahogy kokus333 is mondta a hosszabb fuvarok egy idő után unalmasak, de azért szerintem egy remek játék. :)
Dono avatar
2 éve | 2015. 02. 24. 21:12:16
#
Mindenre megoldás egy jó rádió, meg egy pár mod :D
kokus333 avatar
2 éve | 2015. 02. 24. 19:31:49
#
Jó teszt! Viszont annyit hozzátennék, hogy egy idő után kezdenek unalmassá válni a fuvarok, főleg az 1000km-nél több időt felemésztőek.
SWfan avatar
2 éve | 2015. 02. 22. 00:57:44
#
Köszönöm!
winrar : A vállalkozói fuvarokra gondolsz? Mert, ha igen, akkor a listán kiválasztod, a neked tetszőt, és rámész arra, hogy beállítás cellalómásnak majd kilépsz szabad vezetésbe, és a GPS fogja mutatni merre menj. Egy telephelyre fog vezetni ott az elején lesz egy kis zöld ikon amire rá kell állj és nyomni egy Entert. Itt befognak jönni az innen elérhető fuvarok, lesz egy sárgával bekeretezett fuvar amin egy GPS jel van rá kell nyomni, hogy fuvar elvállalása. Ezek után ott lesz a telephelyen a kívánt pótkocsid amire rá kell tolassál és a megfelelő gombbal (jelezni fogja) felcsatlakoztatni. És most már fogja mutatni az útinformon a szállítmányod adatait (F6) a GPS-en , hogy merre kell menni és a hátralévő Km-et és időt (F5) és a sérülések mértékét (F7). Ugye alapból követed a kijelölt utat és elviszed a lerakodó pontra, ahol választhatsz, hogy betolatsz (+ XP jár érte) vagy az automatikus parkolást választod. De egy ilyen fuvar vállalásánál vigyázz, mert van lejárati ideje és mielőtt el tudod vállalni, oda is kell érj, tehát figyeld , hogy jelenleg hol van a kamionod és honnan indul a fuvar, mennyi idő alatt érsz oda. A sofőrödnek pedig csak telephely kell meg egy mellé beosztott kamion, és akkor majd automatikusan elkezd dolgozni, ha végzett egy fuvarral és szerzett bevételt az alul meg fog jeleni. De a cég igazgatása -> sofőrök menüben is leellenőrizheted. De egyébként itt is x összeget fogsz kapni csak általában többet, és ugye saját kamionnal mész + a benzin és egyéb költségek is a tieid. De, ha jól csinálod így is jobban fogsz kijönni. És, ahogy fejlődsz ez egyre jobb és több lesz. Nekem a jelenlegi profilomnál 2 garázsom van és 8 kamionom, de volt már ennél több és kevesebb is.
Remélem tudtam segíteni!
További jó játékot! :)
winrar avatar
2 éve | 2015. 02. 21. 20:30:35
#
Nagyon jó teszt, szépen bemutattad a játék lényegét. Viszont volna egy kérdésem. A játékban már van egy kis garázsom meg egy munkásom is. De hogy tudok elvállalni fuvart magamnak? Tehát nem x összegért, hanem a saját cégemmel. Ugyanis hiába választok ki egy fuvart, nincs utánfutóm és így nem tudom mit kéne tennem :S
Sicu33 avatar
2 éve | 2015. 02. 21. 14:22:38
#
Jó teszt lett tartalmas,szép munka :)
Értékelés
Összes átlaga:
█████████
9
20 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek