Menu
sunray20
Szint 18
sunray20 avatar
Jakab Dávid
17 éves, férfi
Kecskemét
Magyarország
Offline, itt járt 1 órája
5 éve tag
Burnout Paradise: The Ultimate Box teszt
Írta: sunray20, 2012. december 18., játékteszt
Játék: Burnout Paradise: The Ultimate Box

Gyorsabb a szélnél, gyorsabb a hangnál, sebesség, sebesség. Körülbelül ezzel a mondattal tudnám jellemezni ezt a játékot.


A Burnout szériából mai napig csak ez az egy jelent meg PC-re. Így hát kíváncsian vártam, hogy mit hoztak ki ebből a játékból. Az előző részekkel sajnos nem játszhattam, így nem is nagyon tudom máshoz hasonlítani esetleg 1 NFS-hez.

A magyar játékosok közül szerintem mindenki észreveszi az első 10 mp-be hogy a játék teljesen magyar. Kezdésnek egy női hang elmond 1-2 dolgot a városról. Sajnos máris érdekességekkel találkozunk (főleg az aki játszott NFS-sel). Úgy bizony emberek a menüre gondolok... habár még nem is itt ér a legnagyobb csalódás.

Menü

4 dolgot láthatunk itt: Belépés Paradise City-be, Party indítása, Burnout Store és a kilépés. Oké ez szép is jó na de hol vannak a beállítások vagy akár az elért eredmények? Na tudja valaki? Rá kell menni a "Belépés Paradise Citybe" és csak utána kapunk értelmes beállításokat... Ja nem tévedtem, mert persze hogy azt is ki kell választani, hogy autóval akarunk darálni vagy motorral akarunk gumit füstöltetni.

Ha mindenen átjutottunk (én itt már a hülyeség miatt a hajamat téptem) akkor egy egész korrekt kis menü fogad. Az F1 és az F2 gombokkal lapozhatunk köztük.Több gondolatot nem is fűznék hozzá egy olyan ember aki pl játszott a NFS Most Wanted-del annak ez elég durva menü elrendezés...

Grafika

Fontos megemlíteni, hogy a grafikához képest nagyon kicsi a gépigénye ami nálam már jó pont. A grafikát szerintem nem is kell nagyon részleteznem a környezet meg a város - Paradiese City - is nagyon szép. Egyedül az nem tetszett, hogy ha egy kicsit nekikoccanunk valaminek elölről (de tényleg nagyon kicsit) akkor miért törik be hátulról a szélvédő? (habár ez egy kicsikét a játék fizikájáról szól én úgy gondolom, hogy a grafikába is beletartozik)

Versenyek

5 fajta versenyt találunk a játékban: Megbélyegzett: egyik pontból a másikba el kell jutni úgy hogy folyamatosan megpróbálnak eltenni láb alól. A sima verseny: ezt nem kell magyaráznom egyik pontból a másikba... Az Országúti tombolás: itt az a cél, hogy likvidáljunk megadott mennyiségű járművet 2 perc alatt, de nem kell megijedni 1 ölés 10 másodpercet ad. Kaszkadőr futam: ugratásokkal táblatörésekkel kell elérni X pontszámot. Végül de nem utolsó sorban a lángoló futam: a cél egyszerű a megadott kocsival juss el időre az egyik helyről a másikra, fontos megemlíteni, ha sikerül megkapod az autód tovább fejlesztett verzióját.

Ehhez már csak annyit fűznék hozzá hogy a versenyek szerintem ötletesek. Nem sok játékban láthatjuk ezt az autó továbbfejlesztős cuccot. Viszont kellően könnyű az eleje de a vége felé már elég komolyan nyomni kell a gázt...

Ha már a sebességről beszéltem én szerintem fontos megemlíteni, hogy nincs a játékban kilométer óra. Így tehát azt sem tudjuk, hogy menyivel megyünk. Bár meg is értem miért nem tették bele. Néha szerintem kiakadna egy kicsit mivel nem kell magyaráznom nagyon mennek a verdák.

Járművek

Az autók elég sokrétűek. 3 fő szempontot tudunk megkülönböztetni: van az erő, a mutatványozás, és a sebességes verdák (ez a nitrójukat határozza meg). Ezeken belül van a sebesség az erő és a nitró. (Mit jelent a nitró? Lassabban fogy el vagy gyorsabban töltődik fel? Ennek értelmes magyarázatot igazán adhattak volna). A játék pontokkal jelzi, hogy melyik autó miben menyit tud. A legfontosabb erről tudni, hogy HAZUGSÁG! Hiába van mondjuk a 4x4-esnek sebességen 6 pontja mikor egy kezdő autó is simán elveri sebességileg. Erre soha ne hallgassatok a tapasztalat az igazi pontok... A lángoló futamon kívül még lehet autókat szerezni. Időközben belép a városba néhány verda amiket szabadidőnkben levadászhatunk és így megtalálhatjuk a roncstelepen.

Ezen kívül pedig 75 járművünk lehet ami azért elég szép szép (egy NFS-ben 40-nél nem látunk többet). Az autókról már csak annyit szeretnék mondani amit az előbb megemlítettem a nitró. Az erő nitrót legjobban a zúzások töltik, a sebességet értelemszerűen a tempó és a mutatványt pedig a trükkök, de az is megteszi ha szimplán a szembejövő sávban megyünk.

4 Fő hely van: a Roncstelep: itt találhatóak az autók, a Festő: itt átfestik az autódat (a Roncstelepen is meg lehet tenni tehát teljesen felesleges), a Javító: ez lesz a legjobb barátunk mert mondanom sem kell áthajtunk rajta és megjavítja az autónkat. Végül pedig a Benzinkút: ha áthajtunk rajta teljesen feltölti a nitrót. Szerintem jópofa ötlet hogy mindegyiken átmész és kész (kivéve a roncstelep annak van rendes menüje).

Nem csak a járművek miatt érdemes nézelődni a városban hanem amiket most itt leírtam azok miatt is, mert a festőnek nem vesszük nagy hasznát, de a benzinkút vagy a javító akár a verseny állását is megváltoztathatja.

Fizika

A játéknak annyira poén a fizikája, hogy az már fáj... Néha tényleg jól működik és akkor zseniális de néha a legkisebb koccanástól is totálkár. Viszont néha a legkomolyabb ütközésektől pedig csak koccanás. A játéknak olyan 70%-ban működik jól a fizikája, ami végül is nem olyan rossz de miért nem lehet ez 100%?

Hiányosságok

Most nem írok bele minden apróságot csak a fontosabb dolgokat. A legfontosabb és személy szerint számomra a legsértőbb az a történet teljes hiánya. Az ég adta világon semmi történetet nem kapunk ami motiválna... A második a pénz hiánya. Jó ezt kompenzálták az autó szerzéssel, de a tuningoláshoz csak kéne pénz, ja persze a harmadik tuningolni se lehet az autókat. Ezek a dolgok igazából van aki elnézi őket de 1 NFS után ez számomra elég durva dolgok voltak.

Multi

Sajnos nem volt szerencsém a játék multiplayer részéhez így nem is tudok rá mit mondani. Amiket láttam videókat azok egész jók voltak, de fogalmam sincs, hogy milyennek képzeljem el. Szerintem nem lehet az olyan rossz.

Végszó

Habár lehet, hogy néhány ember rossz néven veszi, hogy kicsit lehúztam a játékot, de én még mindig azt mondom, több a pozitívum mint a negatívum. A játékot azoknak nagyon ajánlom akik még nem játszottak NFS-sel, de aki már játszott az is nyugodtan kipróbálhatják mert nem fog csalódást okozni.

  Pozitívumok:
 • hatalmas "játszótér"
 • szédületes tempók
 • remek autók
 • hangulatos versenyek
 • autó/motor választási lehetőség
 • kis gépigény
  Negatívumok:
 • történet teljes hiánya
 • tuningolás hiánya
 • közepes fizika
Értékelés:
Grafika:
█████████
9
Hang:
██████████
10
Játékélmény:
██████████
8
Összességében:
██████████
8
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 11
sunray20 avatar
4 éve | 2013. 02. 10. 21:18:03
#
Köszönöm :)
no avatar
4 éve | 2013. 01. 23. 19:56:28
#
Jó teszt lett :)
sunray20 avatar
4 éve | 2012. 12. 30. 08:34:27
#
Tesla GoD Igazad van annyiban, hogy ez a hasonlítgatás nem pont jó ötlet de mivel én nem játszottam más burnout tal és előtte kezdtem el újra NFS MW- zni ezért ahhoz hasonlítottam. Amúgy meg a tuningolást én bármiféle hasonlítgatás nélkül is elvárom egy játéktól.
Tesla GoD avatar
4 éve | 2012. 12. 28. 13:45:06
#
sunray20:Egy játékot nem érdemes kizárólag egy másik, főképp más szériából való játékhoz hasonlítani, elsődlegesen mint autós játékot kell elemezni. Az autósjátékok témájának pedig nem kötelező része a történet, vagy a tuningolás.
sunray20 avatar
4 éve | 2012. 12. 20. 15:56:41
#
jumbo: hát igen megértelek
Superlompos: Én magamban a NFS MW hez hasonlítottam és ezért írtam be a történet hiányát
patrikk911: hát igen el lehet vele lenni :)

Nem azért tudom hogy ez is kicsit gyengébb teszt pl: Superlompos- hoz képest, de szerintem 2 csillagnál többet ér...
patrikk911 avatar
4 éve | 2012. 12. 19. 15:22:23
#
Sztem a legjobb autós játék:D
Gyarmati Jani avatar
4 éve | 2012. 12. 19. 11:41:49
#
Egy autós játéktól szerintem nem nagyon kell várni történetet, elvégre az F1-es játékoknál, sőt a régi NFS játékoknál sem volt.

Szerintem a Burnout 3 volt a csúcs, azóta csak lejjebb megy a sorozat színvonala.
jumbo avatar
4 éve | 2012. 12. 19. 07:24:56
#
Király ez a játék....öccsémmel ezerrel toltuk anno online...azon versenyeztünk,hogy ki tud hülyébb képet csinálni magáról...sajna ma már a sok csaló végett az online,nem annyira élvezetes...hacsak nem Te is úgy játszol..
Milton avatar
4 éve | 2012. 12. 18. 17:05:59
#
Morran:
Az csak a local multiplayer, van rendes online multiplayer, ahol egyszerre játszol másokkal.
sunray20 avatar
4 éve | 2012. 12. 18. 16:35:19
#
Hát mint írtam nem játszottam a multi részével ezért nem tudom hogy milyen, de azért kösz , hogy leírtad :)
Diminan avatar
4 éve | 2012. 12. 18. 12:35:24
#
egyébként a multiplayer csak annyiból áll, hogy felváltva trükköznek a játékosok hot seat-ben
Értékelés
Összes átlaga:
██████████
6
14 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek