Menu
Spartan117
Szint 19
Spartan117 avatar
18 éves, férfi
Magyarország
Offline, itt járt 9 hónapja
6 éve tag
Tribes Ascend: A Science Fiction netovábbja
Írta: Spartan117, 2014. május 05., játékteszt
Játék: Tribes: Ascend

Vannak olyan játékok amik single és vannak amik multiplayer-re építenek... Ma a Tribes Ascend-el fogunk foglalkozni. A Tribes Ascend egy mindenki számára ingyenes FPS (First Person Shooter, magyarul E/1 személy nézetű lövöldözős) multiplayer játék.

Üdvözlök minden kedves olvasót!

Bevezetés

Vannak olyan játékok amik single és vannak amik multiplayer-re építenek... Ma a Tribes Ascend-el fogunk foglalkozni. A Tribes Ascend egy mindenki számára ingyenes FPS (First Person Shooter, magyarul E/1 személy nézetű lövöldözős) multiplayer játék. Nem hiába az a cím, hogy a Science Fiction netovábbja, ugyanis a játék nagyon komolyan át van itatva sci-fi elemekkel. Sokan a Halo és a Planetside keverékének (sőt másolatának) tartják, nos ez nem pont igaz de nem rossz feltételezés. A teóriát nagyon egyszerűen meg lehet cáfolni. A Tribes sorozat első része 1998-ban jött ki Starsiege: Tribes néven. Nem hinném, hogy sok embernek ismerős de a Starsiege egy külön sorozat volt, később ebből vált ki a Tribes.


Általánosan a játékról

Mint azt feljebb említettem a játék ingyenesen letölthető, ráadásul nagyon jól optimalizált (jobban mint ami gépigényében meg van adva) ezért gyengébb gépeken is szépen fut. Fontos megemlíteni, hogy az egész játékszérián keresztül mindig jelen volt a jetpack használata, tehát repülni is lesz bőven lehetőségünk. Szintén közlekedési lehetőség a síelés is amit a jetpack-kel együtt érdemes használni. Tulajdonképpen a játékban 2 csapat versenyez a Blood Eagle és a Diamond Sword. Két fő többjátékos módja a TDM (Team Death Match) és a CTF (Capture the Flag). A TDM-módban két csapat van, mind 2 csapatnak van egy adott élet mennyisége. Ha az ellenséges erők megölnek valakit a csapatból akkor 1 élet máris oda, halál után a játékos újraéled. Amennyiben az életek elfogynak akkor az adott csapat veszít a másik nyer. CTF-ben szintén 2 csapat van. Itt mind a két csapatnak van egy bázisa ott pedig a zászló. Itt a játékosok feladata, hogy úgy lopják el a másik csapat zászlaját és térjenek vissza a saját zászlójukhoz, hogy közben a többiek védik a saját zászlajukat. Ami az összes játékmódra jellemző az az ölés jutalma. Az ölésekért szabadon elkölthető tapasztalatot kapunk, krediteket és nem elkölthető tapasztalatot. A Kreditek minden játék után nullázódnak. A kreditekkel hívhatunk bombázást, még komolyabb bombázást és akár egy utántöltő állomást is, valamint elkölthetjük járművekre. Igen, a játékban vannak járművek méghozzá egy tank egy űrsikló és egy lebegő motor is.


A nem szabadon elkölthető tapasztalat konkrétan annyit jelent, hogy ez automatikusan a karakterünkhöz adódik és így ha elértük az adott határt szintet lépünk. Így pedig új tartalmak válnak elérhetővé. Aki esetleg attól fél, hogy egy sokkal erősebb játékos fog vele szemben állni megnyugtatom. A hivatalos szervereken szint korlátozások vannak életbe léptetve. Alacsony szintű ugyan léphet be profi játszmába fordítva azonban ez nem lehetséges. Szabadon elkölthető tapasztalatból vehetünk fegyvereket, felszerelést, fejlesztéseket, perkeket és osztályokat.

A játékban 9 osztály van.

Könnyű (Light)

Gyors, de kevés élettel és páncéllal rendelkező osztályok, közvetlen egy helyben álló közelharcra nem alkalmasak.

Pathfinder:
A Pathfinder egy kiváló class (mostantól így is nevezem az osztályt) zászlólopásra mivel nagyon gyors és mozgékony, sok energiával rendelkezik. (Megj.: Az energia a jetpack használatához szükséges és egyéb képességek, perkek használatához.) Ennek a class-nak a mozgékonyságában rejlik az ereje.


Sentinel:
A sentinel másik nevén őrszem egy mesterlövész osztály. Feladata a többi ember támogatása. Szerintem ez az egyik legnehezebben játszható class, de ha ügyesek vagyunk nagyon jó döntés a sentinel. A nehézség oka, hogy kiszedni a távolban ugráló pici pontokat önmagában is elég nehézkes de ezt mesterlövészpuskával véghezvinni még nehezebb.


Infiltrator:
Az infiltrator, azaz beszivárgó egy olyan osztály, amivel könnyedén lopakodhatunk. Alapból egy láthatatlanná tévő berendezéssel van felszerelve ami energiát használ fel. Az infiltrator fő feladata beszivárogni az ellenséges védelem mögé, és a nehéz robbanószereivel szétroncsolni a védelmet. Lesből támadásra is kiváló!


Közepes (Medium)

Közepes páncélzattal, közepes energiával, de sokkal erősebb tűzerővel rendelkeznek mint az előzőek.

Soldier:
A Soldier, más néven katona egy minden szinten kiegyensúlyozott könnyen játszható class. Támadásra-védekezésre és zászlólopásra is alkalmas, ám egyikben sem kitűnő. Ha kezdők vagyunk akkor ez legyen a mi választásunk.


Raider:
A Raider bizonyos esetekben nagyon alkalmatlan bizonyos esetekben ellenkezőképp tanúsít. A raider egy erősebb féle támadó class. Alapjáraton különlegessége, hogy van egy olyan pajzsa ami megvédi akár a legnagyobb támadásoktól is de ez a képesség szó szoros értelmében zabálja az energiát.


Technician:
Magyarul technikus. Feladata a generátor, az ágyúk, a radar és a bázis védelme és karbantartása. Valamint védelmek felállítása mint pl.: aknák, automata ágyúk stb. Ugyan feladata egyszerűnek hangzik... de cseppet sem az. Nagyon fontos class!


Nehéz (Heavy)

Kegyetlen fegyverarzenállal és páncéllal rendelkező osztályok viszont lassúak.

Juggernaut:
A nehézpáncélosok közt ő a legkönnyebb és egyúttal a legmozgékonyabb is. Tipikus fegyvere a fusion mortar ami egy távolsági aknavető. A fusion mortar tömeges, lassú és kevésbé mozgékony ellenfelek ellen kiváló. Emellett szintén kitűnő bázis védelmek kiiktatására is. A fusion mortar nagyon nagyot sebez max. sebzése 1300. Ha az akna tőlünk messzire csapódik be, akkor azonnal robban, ha közelre az akna lepattan a felüleről... és utána robban. A juggernaut tulajdonképp egy távolsági bombázó egység, de másodlagos fegyverei lehetővé teszik a közelharcot is.


Doombringer:
A doombringer legfőképpen egy védekező osztály. Szintén állíthat fel védelmeket mint pl.: egy erőmező ami sebzést okoz az illetéktelen behatolóknak. Ez a class fel van szerelve járműelhárító fegyverekkel és tipikus elsődleges fegyvere egy chaingun nevezetű nagyon modern minigun. Legfőképpen zászló és bázisvédelemre ajánlom.


Brute:
A brute a doombringer szinte ellentettje. Feladata a támadás, de igazából védekezésre is meglepően jó. Ő az aki eltakarítja az ellenséges haderőt a nem kívánt területekről. Neki csak egy feladata van: ölni... ölni amennyit csak tud és mindenkit aki fenyegetést jelent.


Grafika

A játék grafikájának erőssége két dologban teljesedik ki. Az első a textúrák felbontása, a második a fény és egyéb hatások valamint a szűrők. Sajnos azonban a pályatervezés a játékban javarészt nem a legjobb. Ugyan sikerült eltalálniuk hogyan csináljanak kiváló csatateret, azonban azt nem, hogy hogyan díszítsék fel vagy tegyék ezeket hangulatossá. Nagy kár... mindenesetre még így is le a kalappal! Azonban külön kiemelném a menüt, mert érdekes mód az viszont nagyon pofás lett! Őszinte leszek, a hang szempontnak most nem fogok külön fejezetet szentelni, mert nem tudnék róla mit írni... Eltalálták a hangeffekteket, robbanásokat... kész... ennyi... semmi több.


Összegzés

A játéknak tulajdonképp sokkal több pozitívuma van mint negatívuma. Talán a két legnagyobb pozitívum az, hogy ingyenes és hogy az sem kerül előnybe aki fizet a külön tartalmakért. Mind emellett kiváló grafika és fegyverválaszték valamint sokoldalúság és minőség és a gépigénye is igen baráti. Ami viszont negatívum, hogy egy idő után monotonná válhat, bár ez szubjektív nekem több hónapba is beletelt. Valamint néha az, hogy a pályák hiába vannak dögivel, ezekből van egy pár ami nem a legjobban van megtervezve. És most gondolkodom mit is írhatnék még ami negatívum... őszintén megmondom nem megy... akármennyire is szeretném. És a végére egy nagyon hasznos tipp: Csapatjáték! Ez az egyik legfontosabb!

Köszönöm, hogy itt voltatok! Minden jót!

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 17
Spartan117 avatar
3 éve | 2014. 08. 10. 16:40:44
#
Nem bocsátok meg :D Ugyan már érdekes volt amit írtál sőt meglepődtem hogy egyyátalán valaki ideírt valamit.... Nem sok a látogató...
Spartan117 avatar
3 éve | 2014. 08. 09. 18:45:27
#
Pityuu2: Köszi az értelmes Hsz.t nem leszel lefejezve mert mindenben egyetértek veled..... Én is nagyon sajnálom pedig ingyenes a játék ráadásul tényleg nagyon jó...csak ugye nem az van mint a codban hogy csípőből lövéssel leszedek 8 embert a pálya másik oldaláról és még azért is kapok jutalmat mert meghaltam.... A Tribes mondjuk ki őszintén egy kezdőnek NEHÉZ vagy egy kicsit kihívó és igazából a hiba nem ebben a játékban hanem a fogyasztókkal van mert nem érdeklii őket egy ingyenes ***a játék mert nem jutalmaz meg mindenért és mert kicsit szokni is kell......
no avatar
3 éve | 2014. 08. 05. 20:16:57
#
Jó teszt, a lényeget bőven elmesélted a játékról :)

Sajnos el kell mondjam (remélem nem leszek lefejezve érte) a játék legnagyobb hibája, az elhanyagoltsága. A játék igényes, jól kidolgozott, akár lehetne az E-sport vezetője, mint ahogy annak lennie is kéne. De nem. Egyszerűen nincs reklámja, az alkotói mindenhez értettek, csak a hype-kreálásához nem. A játék egyszerűen kihalt. Késői órákban gyakorlatilag játékos sincs, napközbe még CTF-en úgyahogy tolják a profik, TDM szervert meg gyakran napközbe se találni.
Nem látni közösségi oldalakon, nincs magyar közössége. Egyszerűen csak halott.
Az pedig egyenesen vicc, hogy a fejlesztők sem törőnek a játékkal már. 2013. febr. 14-én volt az UTOLSÓ frissítés. Egy ideje ráadás a szerverek is olyan lassúak, hogy én ilyet még játékba nem éltem. Kör vége. Ponttáblázat. És még várhatunk kb. 2-3 percet gyakran, mire a szerver elkezdi az új menet betöltését. Akkor mindenki betölt 3 másodperc alatt, és mehet is a játék. Ezt egyszerűen nem engedheti meg magának egy játék...
Egyszerűen a szívem szakad meg ezért is, mert egyszerűen zseniális, nekem is 150+ órám benne van (ennyi volt mikor legutóbb néztem :D), de a játék a sötét homályba fog elvészni, mint több más fantasztikus multiplayer is. Csak mert a gyökér (elnézést a kifejezésért) CoD-nak jobb a reklámja, de messze-messze nem nyújt - és nem is fog nyújtani annyit, amennyit a Tribes:Ascend tudott.

Személyes ui.:
A Crysis Wars-al ugyanez a helyzet :( Kedvencem volt. Most egyetlen szerver üzemel. Az meg szinte mindig üres :(
Spartan117 avatar
3 éve | 2014. 05. 12. 19:01:16
#
Hát nem rossz ötlet deeee nem tudom hogy azt hogy lehet :D
Conoren avatar
3 éve | 2014. 05. 10. 13:36:33
#
Annyira bátor nem vagyok, meg leégetni sem akarlak. De ha vállalod, nekem jó. :D
Spartan117 avatar
3 éve | 2014. 05. 09. 16:00:22
#
Köszi :)
Sicu33 avatar
3 éve | 2014. 05. 08. 22:34:06
#
Jó teszt :)
Spartan117 avatar
3 éve | 2014. 05. 08. 15:28:43
#
Nincs mit :D
Minden esetre igazából ezt magyarázhatjuk neked meg minden de erre rá kell érezni.....mint a biciklizés :D
Conoren avatar
3 éve | 2014. 05. 08. 15:20:06
#
Köszönöm a sok jó tanácsot, Orvlövész vagyok. :D Kezd már menni a dolog.
Spartan117 avatar
3 éve | 2014. 05. 07. 08:50:54
#
Megmondom őszintén én nekem azért ment elsőre nem túl rosszul a játék mert én már játszottam pl A Tribes Vengeance-el és hozzászoktam .
Nagyon sokszor a profikkal is megesik hogy nem bírják eltalálni a célt. Én azt javaslom eleinte használj spinfusort(azt a diszk vetőt :D) és akkor próbálj lőni amikor az ellenség lefele esik és látod hogy kb hova fog esni.

Itt sajnos saccolni kell. Ha levegőbe próbálod eltalálni ahhoz már elég profinak kell lenni.
Lehető legjobb tanács ha ennyire nem megy akkor véletlenül se próbáld még ki az Orvlövészt XD

Na szóval röviden lehetőleg használj gyakorlásnak robbanó fegyvert saccold be hova fog esni az ellenfél és pörkölj oda. Amennyiben karabélyod van avval levegőben is jól lehet célozni.
Mellesleg lentebb beraktam egy videót az meg is mutatja hogy hogyan megy ez a célozgatás. Mellesleg nem kell tartanod mert sokan hívják a leggyorsabb és legnehezebb multiplayer játéknak. Ha nagyon nem megy akkor beállhatsz technician-nek is annak csak javítania kell meg van egy géppisztolya ami szerintem csak arra jó hogy megvédd magad :D de ez más kérdés.
Conoren avatar
3 éve | 2014. 05. 07. 08:29:26
#
Hát..én attól tartok, rettenetesen játszok. :D Senki sem tudok eltalálni, még egy méterről sem, mert repkednek össze-vissza. Valami tanács? :D
Spartan117 avatar
3 éve | 2014. 05. 06. 19:10:27
#
Köszi!
Switchx: Hát igen! Nem örvend nagy rajongótábornak. De tudod mit? Du..ja fel jó mélyen a COD meg a BF magának. Ez egy nagyon egyedi játék és azért volt evolúciója.
COD jelentősen eddig csak a grafikát tudta fejleszteni és most már az is kezd romlani.
Én komolyan nem értem a tizenéveseket nekem ameddig játszottam a COD meg a BF nem kikapcsolódást okozott hanem JÚJ fejlesszük ezt MEG AKKOR AZT! meg mindjárt szintet lépek + Fúúú büdös kemper megölt ez csal mert jobban játszik.
Itt pedig az van hogy a játék az elsődleges a fejlesztés az xp meg ezek másodlagosak.

SAJÁT VÉLEMÉNY! Én is tévedhetek mellesleg...
Conoren avatar
3 éve | 2014. 05. 06. 16:29:22
#
A teszt nem tökéletes, de nagyon jó. NEKEM kicsit hiányos, de mégis meggyőzött arról, hogy ez egy jó játék, már 80%nál tart a letöltés. :D
Slyy avatar
3 éve | 2014. 05. 06. 12:15:16
#
Jó teszt! Ki fogom próbálni a játékot! :D
Spartan117 avatar
3 éve | 2014. 05. 05. 21:58:52
#
Kösz Sony!
Hálás vagyok a segítségedért.(Nem nem ő írta a teszt felét hanem kikértem a véleményét a teszt közzététele előtt szóval semmi 3 világháboús összeesküvés elmélet okés ?:D)

Nos értékelem az őszinteséged :)
Sonymeans avatar
3 éve | 2014. 05. 05. 20:06:00
#
Mondtam én hogy jó lesz XD Szerintem nagyszerű lett, de már ezt elmondtam egyszer :D
Spartan117 avatar
3 éve | 2014. 05. 05. 19:03:44
#
A teszt végére berakott képnél egy kis vizuális hiba van és beraktam szintén a legvégére a játék hivatalos Focus nevű trailer-ét ami ugyan nem került be a tesztbe de megtudjátok nézni itt :


Apropó lehet kissé velős lett de átgondolva miután az emberek 45-50% végig sem olvassa nem is bánom már.....
Értékelés
Összes átlaga:
█████████
9
9 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek