Menu
Sonymeans
Szint 19
Sonymeans avatar
((Sony))
20 éves, férfi
Magyarország
Offline, itt járt 24 napja
7 éve tag
Vár a Horizon Fesztivál! (Xbox 360)
Írta: Sonymeans, 2015. augusztus 14., játékteszt
Játék: Forza Horizon (Xbox 360)

Colorado-ban van egy fesztivál, ahol a legjobb sofőrök mutatják meg mire képesek. Ez a Horizon Fesztivál, ahova most te is bejuthatsz, ha sietsz!

Mikor 2013-ban vásároltam egy Xbox 360-at, nem érdekelt, hogy leköszönő generáció tagja a masina, rengeteg cím van, ami érdekelt és csak ezen a platformon volt beszerezhető. Legyen szó exkluzív vagy multiplatform játékról, számomra hatalmas ugrás volt a 360. Az első cím, amihez szerencsém volt, az a Forza Horizon. Melynek végigjátszása után beleszerettem a Forza "világába". De hogy miért szeretik ennyien a Forzát? Nos, az alábbi tesztből kiderül.

A Forza története

A Forza Motorsport 2005-ben indult hódító útjára, az akkor még a hatodik konzolgenerációt képviselő Xbox Classic-on. A Microsoft akkoriban nem rendelkezett saját versenyjátékkal, nem úgy, mint az akkor már négy résszel rendelkező Gran Turismo, ami a Sony konzolján jobbnál-jobb eladásokat produkált. A Redmondiak léptek, és egy frissen alakult csapattal (Turn 10 Studios) megalkották a saját versenyjáték szériájukat. A Forza pozitív értékeléseire persze a Sony is felfigyelt. Elindult hát egy versengés, ami még most is tart. A széria az évek múltával az Xbox egyik legnagyobb húzócíme lett a Halo mellett.
A Forza célja egyszerű: A legélethűbb vezetést vigye a képernyőnkre. És valljuk be, eddig remek munkát végeztek.

A Horizon

A Forza Motorsport széria spin-off jának nevezik a Horizont. Sok forza játékos gondolkodott el azon, hogy milyen lehet ezt az élethű versengést a nyílt világban is kipróbálni. A Playground Games ezt fogja nekünk bemutatni. Egy olyan szinten, amit már rég tapasztaltam autós játékoknál.
A Horizon egy fiktív Coloradoban játszódik, ahol éppen elkezdődött a játék nevét is adó fesztivál, A Horizon Fesztivál.
A helyszín választás ötletes és merész volt a Playgroundtól. Nem kis feladat volt egy hatalmas nyílt világot létrehozni, úgy hogy a látvány is szép legyen. A merész húzás viszont bejött. De erről később. Lehetőségünk lesz megjárni a legdurvább hegyeket, autókázhatunk vad erdőkben és kisebb városokban. A Látvány változatos, bányáktól és fűrésztelepektől kezdve, hatalmas gátakat láthatunk telis-tele kanyarokkal és bukkanókkal.

Fesztivál tele járgányokkal

A Horizon fesztivál a legjobb sofőröket várja, ám a szabad helyek száma csökken. Itt vesszük fel a fonalat. Éppen pihenünk, mikor a rádiót hallgatva kiderül, már csak 8 hely maradt a fesztiválon. Mellettünk minden kocsi elhúzott, így hát mi is bepattanunk a kis Volkswagenünkbe és beérünk minél hamarabb a fesztiválra. És hát mit ad isten, minket még pont beengednek, megkapjuk a karszalagot, megvizsgáltatjuk a kocsinkat és már bent is vagyunk. Az igazi kihívás ezután kezdődik. Évről-évre Darius Flynt a Horizon "királya". Sorra veri az ellenfeleket, sokan legyőzhetetlennek nevezik. Mi viszont elindulunk a rögös úton és megszerezve a karszalagokat, valamint a jobbnál jobb autókat, kihívjuk Dariust.

Játékmenet

Amint bejutottunk a fesztiválra, megnyílik előttünk a hatalmas Colorado, ami felfedezésre vár. A játékmenetre mondhatjuk, hogy NFS Underground 2 copy, de jó játékból ötletet lopni nem bűn. A Horizont én nem is tudtam volna máshogy elképzelni. Használ egy jó receptet, amit még sok újdonsággal megfűszerez, és az eredmény: bomba siker. Az elérhető versenyeket a térkép alapján tudjuk megnézni, és ha ott bejelöltük, akkor az autónkban található navigáció selymes női hangon oda vezet minket. Mikor odaérünk egy verseny standhoz, annyi a dolgunk, hogy belemegyünk a körbe és A-t nyomunk. A Játék a hagyományos módokat tartalmazza, kezdetben sprint, körverseny és utcai versenyek. Ezek után jönnek a "Boss harcok" és a promo kihívások. Minden karszalag egy szintet jelent. Minden szinten van egy versenyző, mely a fesztivál legjobbjaihoz tartozik. Őket általában sprint kihívásban kell legyűrnünk. A Promo kihívások a népszerűségünket növeli, ez később sokat fog segíteni az előrehaladásban. Ilyen promo kihívások közé tartozik az, hogy egy amerikai izomautóval le kell győznünk egy repülőt. De van Ferrari F40 kontra helikopter is. A győzelmek után krediteket kapunk, ezt új autókra, festésekre és tuningokra költhetjük el. Valamint Rejtett ritka autók pihennek elhagyott helyeken Colorado szerte. Ezekről a játék előrehaladtával infót kapunk, a térképen a lehetséges helyük is megjelenik ekkor. Megtalálásával a szerelőnk elviszi és megjavítja, amint kész van értesítést kapunk róla. A Felújítás egy vasunkba se kerül. Colorado szerte találhatóak traffipaxok, itt versenghetünk a haverjainkkal, hogy ki tud gyorsabb lenni az adott traffipaxnál. Ez csak egy plusz az eleve kiváló nyitott világhoz.

Bődületes kínálat

A Forza Horizon közel 300 autóval büszkélkedik. Rengeteg gyártó autója található meg. A Minitől kezdve van BMW, Ferrari, RUF, Lexus, és még sorolhatnám. További autók szerezhetők be az Xbox Live piactérről, jó hír, hogy vannak ingyenes TopGear autó csomagok is. Ezt a 300 járművet azon kívül, hogy vezethetjük, módosíthatjuk is kedvünkre, legyen az kinézet vagy motor tuning. Tudunk saját matricákat, festéseket rakni rá, vagy a Horizon látványpiacról más játékosok alkotását kipróbálni. Az autó teljesítményét lehet egyszerűbben a gépre ráhagyva fejleszteni, vagy egyedileg, mi magunk rakjuk össze a fejlesztéseket, ez lehet felfüggesztés, fék, motor és turbó is. Először minden autónak van egy saját csoportja, A, B, C, D, E, S1, S2, S3, az autókat ezek alapján is lehet kategorizálni. Noha lehet egy 63-as VW Bogárba S2-es motort tenni, azért számítsunk arra, hogy csak nagy kategóriás versenyeken mehetünk vele, és az autó is máshogy fog viselkedni az utakon.

Látvány

Az Xbox 360 egyik legszebb játékai közé tartozik a Forza Horizon. A Generáció vége felé a maximális teljesítmény lett kihozva a gépből. A Felbontás Full-HD, a sebesség viszont csak 30 képkocka, de ez a 30FPS beton stabil. A Horizon a Forza Motorsport 4 grafikus motorját használja, de az előző részekkel ellentétben a 60FPS a Playground szerint a nyitott világ miatt nem volt megvalósítható. De a játék így is gyönyörű. Az autók minden apró kis részlete is nagyon szép. Ráadásul Colorado is frappánsan néz ki. A táj lenyűgöző, sokszor elgondolkodtam, hogy szinte ez már nextgen grafika. De ezt az állításomat gyorsan megtámadják majd.

Hangok/Zene

Audio téren a minőségre egy panasz nem lehet a Playground Games-re.
A legtöbb autó hangja persze a Forza 4-ből lett átemelve, de ez bizonyítja azt, hogy már 2011-ben nagyszerű munkát végzett a Turn 10. Az izom autóknak az az erő, ami kijön belőlük, még jobban megdobja a hangulatot. Zene téren is jó a helyzet. Ezúttal rádiók vannak, amik híreket közölnek a fesztiválról, és ütős dalokat sugároznak. Mindenki megtalálja a kedvenc stílusát. Három rádióállomás található: Horizon Pulse (Indie) Horizon Rocks (Kőkemény Rock) és Horizon Bass Arena (Dubstep, drum & bass, elektronikus zene). Olyan előadók számait hallhatjuk mint: Empire of the Sun, Friendly Fires, New Order, Nero, Madeon, Skrillex és Arctic Monkeys.
Mondanom se kell, nagyszerű adrenalin pumpa tudnak lenni a versenyek közben. Negatívumnak tartom a kevés zeneszámokat, több is lehetett volna.

Online

A Playground Games agya a többjátékos módoknál teljesen elszállt. Őrültebbnél-őrültebb játékmódok várnak ránk. Van itt macska-egér harc és fertőzés (zombi mód). Vannak persze ennél jóval bejáratottabb módok, mint például sprint, körverseny. Újdonság még a csapatos szabad kóborlás. Ebben a módban egy tucat barátunkkal járhatjuk be Coloradot. Persze ezt is megspékelték azzal, hogy a host jelölhet túra útvonalakat, vagy csapat kihívásokat, például: ki ér fel hamarabb a bányához. Az egész többjátékost modult egy fejlődési rendszer öleli körbe. Versenyek nyerésével XP-t kapunk, egy adott XP elérése után szintlépés, és véletlenszerű ajándékosztás, ez lehet autó vagy kredit. Ezenkívül a szintek csak azt jelképezik, hogy ki mennyire tapasztalt és mennyi időt ölt bele az online módba. Hibának talán azt lehetne mondani, hogy elsőre nem lesz sikere egy újonc játékosnak, több mint valószínű, hogy bedarálnak. De idővel fordul a kocka, és agyontuningolt verdánkkal már ütőképesebbek leszünk. Noha megjelent az Xbox One, és a Horizon 2, a Horizon első részének a játékos tábora nagy. Jelenleg a Top 5 játékok közt van a Dashboardon.

Végszó

"Nem késő bepótolni ezeket." Így voltam vele, mikor 360 tulaj lettem. A Forza Horizon az első Xbox-os versenyjátékom, hosszú hónapokat töltöttem vele, és be kell valljam, minden percét élveztem. Zseniális játék. Külön örültem a magyar nyelvnek. Mostanra tudom, miért nevezik a Gran Turismo ellenfelének. Vannak hibák, de ez egy olyan játék, amit mindenkinek ki kell próbálnia. Én meleg szívvel ajánlom mindenkinek, aki rendelkezik 360-nal esetleg most készül venni egyet. Köszönöm, hogy elolvastátok a tesztemet. További szép napot kívánok minden Gépigény tagnak!

Sonymeans

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 6
no avatar
1 éve | 2016. 07. 22. 14:23:08
#
Nagyon jó teszt lett! 10/10
Sonymeans avatar
2 éve | 2015. 08. 16. 15:33:26
#
ddkk22: Valóban nagyon jók. Sajnálom is, hogy későn léphettem be a Forza "világába". Viszont ahogy mondani szokták, jobb később mint soha. :)
ddkk22 avatar
2 éve | 2015. 08. 16. 08:34:22
#
Nekem is megvan a játék, szerintem a Forza játékok a legjobbak xboxon.
Sonymeans avatar
2 éve | 2015. 08. 15. 14:01:46
#
sunray20: Köszi :) Próbálok leszokni a sok "de" kezdéssel, nem olyan egyszerű :D Viszont köszönöm az észrevételeket, próbálom a jövőben nem elkövetni a hibákat :)
terepmintaHun: Köszönöm szépen :)
Fixer99 avatar
2 éve | 2015. 08. 14. 10:55:05
#
Nagyon jó teszt, tetszik! A játékot ( lévén annak, hogy én PC-s vagyok) még nem volt szerencsém kipróbálni, de sok jót hallottam már róla, és te is szépen leírtad a tudni valókat róla!
sunray20 avatar
2 éve | 2015. 08. 14. 09:25:33
#
Szerintem ez egy nagyon jól összerakott teszt! :) Meg lehet ismerni a játék alap mechanikáját és ez volt ennek a tesztnek a lényege (szerintem). Egyedüli negatívum a szóismétlés.
A Felbontás Full-HD, a sebesség viszont csak 30 képkocka, de ez a 30FPS beton stabil. A Horizon a Forza Motorsport 4 grafikus motorját használja, de az előző részekkel ellentétben a 60FPS a Playground szerint a nyitott világ miatt nem volt megvalósítható. De a játék így is gyönyörű. Az autók minden apró kis részlete is nagyon szép. Ráadásul Colorado is frappánsan néz ki. A táj lenyűgöző, sokszor elgondolkodtam, hogy szinte ez már nextgen grafika. De ezt az állításomat gyorsan megtámadják majd.

Egy kicsit mintha sok lenne a "de". :D
Ezekről a játék előrehaladtával infót kapunk, a térképen a lehetséges helyük is megjelenik ekkor.

Még ez tűnt fel. Így szerintem több értelme van a mondatnak. "Ezekről a játék előrehaladtával infót kapunk és a térképen megjelenik a lehetséges helyük."
Értékelések
Összes átlaga:
██████████
8
4 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek