Menu
Sonymeans
Szint 19
Sonymeans avatar
((Sony))
20 éves, férfi
Magyarország
Offline, itt járt 25 napja
7 éve tag
Pandora Szelencéje Játékra Hív
Írta: Sonymeans, 2014. július 25., játékteszt
Játék: Microsoft Pandora's Box

1999-ben a Microsoft a Tetris feltalálójával egy olyan halhatatlan alkotást tett le az asztalra, amit a mai napig nem tudnak felülmúlni. Ez lett a Micrsoft egyik legjobb Puzzle játéka: A Pandora\'s Box

Sziasztok!
A mai nap egy világkörüli útra hívom a Gépigény olvasóit ahol, számos nevezetes várost és építményt csodálhattok meg, miközben persze egy fontos cél lobog a fejünk felett, megtalálni a kirakós összes elveszett darabját. Ez a Microsoft 1999-es Puzzle játéka, a Pandora’s Box. Kezdjük is el a kalandot!


A Puzzle és a Microsoft

1999-ben még nem volt Xbox és WP, csakis a Windows, ezért akkoriban a cég saját fejlesztő brigádja: A Microsoft Studios-nak egy fő platformja volt, és ez nagyon is meglátszott a játékaik minőségén. Kicsit túlzás, ha azt mondom, hogy ebben az időben jöttek a Microsoft legjobb játékai PC-re, Age of Empires 2, Midtown Madness, Motocross Madness, Zoo Tycoon és még sorolhatnám. Ezek a remekművek közé sorolható a mai alanyom is, hiszen az akkori időkben kevés volt az olyan Fejtörős Puzzle játék, ami lekötötte volna az embert és nem vált monotonná egy fél óra alatt, ezért olyan nagy ritkaság a Pandora’s Box. Na és persze azért, mert egy olyan nagy személy járult hozzá a fejlesztéshez, akinek a Tetrist köszönhetjük. Úgy bizony, a Pandora’s Box tervezője Alexey Pajtinov: A Tetris feltalálója, aki 350 egyedi fejtörővel látta el a játékot. Az ő alkotása az Xbox 360 gépeken fent lévő Hexic HD is.


A Történet

Miért is kérem a segítségeteket? Mert egy napon Pandora szelencéjét kinyitották, és a benne lévő darabok szétszóródtak a Világ különböző részein, valamint a benne lévő személyek is kiszabadultak és híres városokban garázdálkodnak. Nem lesz könnyű feladat, hiszen az összes hiányzó darab megtalálása sok időt és energiát fog igényelni, de a felülmúlhatatlan kalandért nagyon is megéri. Tehát még mire várunk? Kalandra Fel!

Úticéljaink

A világ minden táján ott leszünk, és fejtörőket megoldva visszaszerezzük a hiányzó darabokat. Első megállónk a Nagy Alma: New York lesz, majd ezután irány Kairó, Honolulu, Párizs, Szent Pétervár, Philadelphia, Dél-Afrika, Machu Picchu és ezen kívül még számos helyet be fogunk járni. Tehát jól készüljünk fel!


A Játékmenet

Játék elindítása után megérkezünk a főmenübe, ahol beállítva egy profilt, megtudjuk feladatunk részleteit, ezután a Világtérképen találjuk magunkat ahol, egy helyszínt kiválasztva megérkezünk az adott városba, ahol minden esetben 6 darab rejtvényt kell megoldanunk. 4 darab megoldása esetén, megnyitódik a következő helyszín, ez egészen addig tart, míg meg nem találjuk az adott epizódban keresendő személyt, ez az első felvonásban Maui lesz. Ekkor egy nagyon nehéz feladványt kapunk, amit ha teljesítünk, elkapjuk az adott személyt, és kapunk érte segítség bónuszokat, de erről majd később. Mellesleg a Megoldandó rejtvények híres festmények kirakása és híres fotók helyrehozása lesz.


Rejtvény típusok

A Pandora’s Box számos rejtvény típussal rendelkezik, az egyik legegyszerűbb a hiányzó darabos, ahol a képernyő bal oldalán lévő részeket be kell illesztenünk a hiányzó képekbe, a hiányzó darabokat képesek vagyunk elforgatni a jobb egérgomb lenyomásával. A másik típus a forgatós rejtvény, ahol kapunk egy képet, ami kör alakjában fel van darabolva, az egér segítségével addig fordítgatjuk a kép darabokat, míg minden a helyére kerül és megkapjuk a kész képet. A harmadik típus a pakolgatós, ahol a kép darabjai össze-vissza vannak rakosgatva, feladatunk az, hogy minden részt a helyére tegyünk, és ne legyen pixeles egy nagyított kép rész se. A négyes számú rejtvény a sakktábla, ahol egy híres szobor darabokra van szétszedve, célunk annyi, hogy az egér segítségével a szobor darabokat összeillesszük és kirakjuk a szobrot. Az ötödik rejtvényfajta az alakok megtalálása. Ilyenkor egy színes hátteret kapunk melyen kép darabok mozognak, a színes háttér mögött lapul a festmény, amibe a kép darabokat illeszteni kell, ez egy nagyon nehéz feladvány, mivel a darabokat nehéz beilleszteni, valamint ha elszúrjuk, akkor még jobban mozognak a darabok. A hatodik feladat típus a festés, ahol egy híres festményből személyek vannak kivágva, az ecsetünk segítségével ki kell festeni az adott személyhez tartozó részeket, hogy visszakerüljön a festménybe, ez is tud nehéz lenni időnként. Végül az utolsó két kirakós típus, ahol ez elsőben egy híres váza hiányzó darabjait kell visszailleszteni a vázára, a másodikban pedig a képekből vízszintesen és függőlegesen hiányoznak darabok, feladatunk annyi, hogy különböző szín effekteket váltva visszaillesztjük a képbe.


Zenék és Hangok

A Microsoft apait-anyait beleadott hangok terén a játékba, minden dallam pont oda való ahová kell, a zenék pedig nagyon jók, minden városban más és más muzsika szólal meg, és minden zene illik az adott helyszín hangulatához, ezért van például Honoluluban dobpergés és gitár, míg Párizsban hegedű és zongora kompozíciót hallhatunk.


Grafika

Ha jellemezni kéne a grafikát, akkor csak annyit tudok mondani, hogy egyszerű, de nagyszerű. Nem egy überbrutál Frostbite 3-ra kell gondolni, hanem egy szép frappáns 2D-s megoldásra, ami nagyon is illik az ilyen műfajú játékokra.


A Kaland vége?

Mikor az ember végigjátszik egy Puzzle játékot, azt mondja, hogy "köszönöm szépen egyszer elég volt", de a Pandora’s Box esetében nem. A játék újrajátszhatósági faktora nagyon magas, mert amikor leül valaki játszani, le se tudja tenni, annyira magával repíti a játékost. Ezt a játékot nem szabad elfeledni a modern játékok viharában, ezért is volt kötelességem, hogy másokkal is megismertessem a Pandora’s Box világát, és bebizonyítsam, hogy a Microsoft igen is tudott/tud igazi játékot készíteni, nem csak Xboxra!


A Puzzle játékok jövője

A mai világban egyre jobban eltűnnek az igényes Puzzle játékok PC-n véleményem szerint, régebben ez a játék műfaj gátakat robbantott, jobbnál jobb projectek kerültek napvilágra és egyre több tehetséges stúdió rukkolt elő a saját játékukkal, csak hogy néhányat felsoroljak: A World of Goo, Ico, Shadow of the Colossus és a Valve Portal-ja. Akik ma ezt az iparágat űzik az a Rovio Entertainment, aki az Angry Birds-el minden platformon hódít, és már a Puzzle műfajt félrehagyva már RPG-t adott ki és egy Transformers verzióról is van szó. A Microsoft pedig a PopCap-el együtt megcsinálták a Peggle 2-őt, ami valóban méltó folytatás. Tehát egyre kevesebb project kerül PC-re és egyre nagyobb teret kapnak a mobilos platformok. Úgy tűnik a Puzzle játékok jövője a hordozható platformokon fog tovább menni. Hogy lesz-e még olyan alkotás, mint a Pandora’s Box? Talán, nem biztos. Valószínű, hogy a Valve Portal-ja folytatódni fog és erősíti a PC-s piacot.


Végszó

Nagyon régen írtam már tesztet, mivel úgy éreztem, hogy elfogyott bennem a „szufla”. Nem mertem belefogni egy újba, mert féltem, hogy egy borzalmas irományt alkotok, ezért én ezúton szeretném Spartan117-nek megköszönni, hogy biztatott a teszt megírásban. Köszönöm, hogy elolvastad a tesztem! További kellemes nyári szünetet kívánok minden Gépigény tagnak!

Értékelés:
Grafika:
██████████
8
Hang:
██████████
10
Játékélmény:
██████████
10
Összességében:
█████████
9
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 6
Sonymeans avatar
3 éve | 2014. 07. 25. 17:34:23
#
Hát ez van XD
Spartan117 avatar
3 éve | 2014. 07. 25. 17:23:58
#
Egy hiba?! Na akkor a tesztedet 4 értékeléssel rosszabbat kap :D
Sonymeans avatar
3 éve | 2014. 07. 25. 14:27:11
#
Spartan117 :D Egy hibát azért vétettem: A Philadelhia az inkább Philadelphia lenne :D Csak kihagytam p betüt :D Nagyon köszönöm az értékelést, a jövőben is arra fogok törekedni, hogy egy minőségi teszt kerüljön ki a kezemből, fogalmazási hibák és tartalmi hiányoktól menteset.

Akiknek meghoztam a kedvét a játék kipróbálására, azoknak szükséges letölteni egy patch-et, mivel a játék már Windows XP-n se hajlandó elfutni a javítás nélkül. A patch telepítésével a játék kiválóan működik Win7 és Win 8 alatt is.
Spartan117 avatar
3 éve | 2014. 07. 25. 14:08:10
#
Üdv! Nos a helyzet hogy nem mai játékról írtál úgy hogy nagyon jó lett.....Magyarán régebbi játékokról írni mindig kicsivel nehezebb mert infó is kevesebb van róla még akkor is ha azzal játszottál éjjel nappal kiskorodban. Arról nem is beszélve hogy ritkán látok olyan tesztet ezen az oldalon ahol végre a műfaj jövőjére is kitérnek..Hibát nem tudom mondani és az iromány is élvezhető. Nem mondom meg hogy mennyit pontozok mert az olyan dicsekvés lenne hogy én milyen jófej voltam. Lényeg a lényeg nem volt benne hiba és hibátlan tesztre csak egyféle pontozás létezik arra ti meg majd rájöttök :P
Sonymeans avatar
3 éve | 2014. 07. 25. 10:05:00
#
Kicsi_Joe: Nagyon köszönöm :D Igyekszem :D
Kicsi_Joe avatar
3 éve | 2014. 07. 25. 08:40:34
#
Nagyon jó teszt lett! :) Csak igy tovább!
Értékelés
Összes átlaga:
█████████
9
7 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek