Menu
Slyy
Szint 6
Slyy avatar
férfi
Magyarország
Offline, itt járt 1 éve
4 éve tag
Rocky visszatér, avagy a nagy bunyó
Írta: Slyy, 2016. február 04., játékteszt
Játék: Punch Club

Ezen teszt egy kevéssé ismert játékról fog szólni, amely remekül felidézi az akciófilmek és sportdrámák hőskorszakát, néhány furcsa elemmel megspékelve. Repüljünk tehát vissza gondolatban a 80-as évekbe!

Történetünk egy névtelen harcosról szól, aki gyermekkorában árva maradt, ugyanis az édesapját titokzatos módon megölik. Egy rendőr veszi magához, hősünk pedig az öreg nyomdokaiba lépve harcos lesz. Ugrunk egy nagyot az átvezető után az időben és megkapjuk az irányítást.

Ezt egyáltalán nem bonyolították túl a fejlesztők, egyébként egy egyszerű kis indie játékról van szó. Az egérrel vezérelhetjük a különféle interakciókat és mozgathatjuk a karaktert. Ezzel navigálhatunk a térképen is, amely utazásainkhoz egy fontos elem lesz.
Ezek fontos elemét képzik a játékmenetnek, ugyanis a program egyfajta RPG, tehát menedzselnünk kell a karaktert, vagyis dolgozni kell, enni és nem utolsó sorban edzeni és megnyerni az aktuális kick-boksz rangadókat. Ha nem táplálkozol rendesen, nem tudsz se dolgozni, se edzeni. Vannak munkák, amik nem igényelnek energiát, például ilyen a pénzbehajtás a helyi bandáknak, viszont ez nem tartós meló, tehát egy darabig güriznünk kell, hiszen a harcokért sem kapunk pénzt az elején, ha pedig igen, az nem valami sok. Továbbá aludni is muszáj, mivel kimerülten nem lehet se gyúrni, se dolgozni, de még a verekedés se fog jól menni.
Azonban nem szabad elfelednünk, hogy a játék elsődleges célja, hogy lerántsuk a fátylat apánk gyilkosságának rejtélyéről, illetve, hogy sikeres harcosok legyünk. Ebben a segítségünkre vannak az NPC karakterek, akik igencsak hasonlítanak a Rocky és a Steven Segal meg Jean Claude Van Damme filmek szereplőire. Viszont haverkodhatunk is velük, például el lehet menni a kocsmába egy-két baráttal vagy éppen szimplán lazulhatsz is velük. A játékban még barátnőket is lehet szerezni. Ezeknek a kapcsolatoknak pozitív hatásai vannak ránk nézve, például egy átbulizott éjszaka után egyszer kaptam 50$-t.

Még csak az elején járok a dolgoknak, de már látom, hogy a pénz az egy égető kérdés a játékban. Túl sokat dolgozni nem tudunk, mert elmaradunk az edzésekben, nem tudunk versenyekre menni és meg fogunk akadni a játékban. De túl sokat gürizni se érdemes, mert kifolyik a pénz a kezedből, főleg, hogy ha kirabolnak. Bár lehet, hogy csak én nem tudok vigyázni a pénzre.
A másik fontos elem a kondicionálás. Csinálhatod otthon is a fekvőtámaszokat, de sokra nem fogsz menni, de ez a valóságban is így van. Szóval vagy így, vagy úgy, de el kell menni a terembe és edzeni, mert különben még a legegyszerűbb útszéli betyár is el fog minket páholni. Az edzés része egyébként nem rossz a játéknak, nagyjából visszaadták a Rocky érzést, bár Rocky ingyen edzett, tőlünk, meg minden alkalommal benyúl a konditerem tulaja 10$-t, pedig elvileg a mentorunk barátja. Jó hír viszont, hogy az otthonra is lehet venni eszközöket a tréninghez, bár ezek ára borsos.
Három lehetséges területet lehet fejleszteni, mint tulajdonságot, ezek pedig az erő, az ügyesség és az állóképesség. Mindre van legalább kettő gyakorlat, ami jól jön, ha az egyiknél elfáradsz. De vannak olyan gyakorlatok is, amik egyszerre több tulajdonságot növelnek. Lehet még szteroidokat is használni, ezek varázsitalként jelennek meg a játékban, sok edzést ki lehet velük váltani, de csak korlátozott ideig hatnak, tehát érdemes a plusz löketet a meccsek napjára időzíteni.
Van még technikai edzés is, amikor kesztyűzünk a tulajjal vagy pedig pontkesztyűzhetünk, persze nem ingyen. Ennek nincs is sok értelme, mert legfeljebb hangulatpontot javít, de szerencsére ezzel nem kell sűrűn foglalkozni, bár fontos elem, mert kihatással van a teljesítményünkre.

Ha van pénz és nagyjából formában vagyunk, akkor mehetünk bunyózni. Ez mehet illegális meccseken vagy legálisan. Előbbi kockázatos, mert nem túl fair az ellenfél. Ezt értsétek úgy, hogy hajlamosak eltörni a lábunkat, ilyenkor meg például nem a legjobb ötlet guggolni. Bár az furcsa, hogy nem látszik a játékban, hogy tényleg el van törve a lábunk és simán sétálgatunk. Érdekességképp kipróbáltam a lábedzést és ment törött lábbal is, bár lehet, hogy nem volt olyan effektív, mint egészséges lábbal. Azonban ha profik vagyunk illegális harcokban, akkor a helyi gengszter a szárnyai alá vehet minket és így megkerülhetjük a lassú, de tisztességes pénzszerzési módokat.
A legális bunyók se könnyűek, főleg, ha nem tudod, hogy mit csinálsz. Ugyanis nincs közvetlen lehetőség irányítani a harcot, magától szimulálódik, de minden menet előtt kiválaszthatod azokat az ütéseket, rúgásokat és védekező technikákat, amiket használni fogsz. Ezeknek érdemes nagy figyelmet szentelni, mert ha nem jól igazítod őket a tulajdonságpontokhoz, akkor kínok kínjait élheted át a ringben. Később specializálódhatunk és eldönthetjük, hogy erőnkre, ügyességünkre vagy állóképességünkre fogunk hagyatkozni. Vagyis kiválaszthatjuk a medve, a tigris és a teknős útját. De ehhez persze meccseket kell előbb nyerni alap szinten, hogy ezzel arany tallérokat szerezzünk és feloldjuk ezeket.

A játék legjobb része, hogy szabadon dönthetünk, a saját utunkat járhatjuk. Felépíthetjük a stratégiánkat a harcban, lehetünk hősök vagy bűnözők, de akár csak betölthetjük egy egyszerű flúgos bokszoló szerepét is. Ezt fogja nekünk egy szép keretbe a teljesítményrendszer. Ez egy picit fogja a kezünket, tervezhetünk előre, de saját bevallásom szerint a legjobb, ha ösztönösen cselekszünk. Azonban ha elvesznénk, akkor megnézhetjük a teljesítményfát és újból eligazodhatunk útvesztőkkel tarkított kalandunkban.

Összességében ez egy nagyon jó kis játék, számtalan lehetőséggel, azonban még mindig gyerekcipőben jár. Bátran ajánlom mindenkinek, egy próbát szerintem simán megér.

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 3
no avatar
1 éve | 2016. 07. 21. 14:28:59
#
Remek teszt lett!
Slyy avatar
1 éve | 2016. 02. 06. 18:57:46
#
Köszi, szépen. :) Azt hiszem egyébként írtam, csak lehet elfelejtettem bemásolni.
Tyrion Lannister avatar
1 éve | 2016. 02. 04. 18:30:01
#
Alapos, jó teszt lett, gratulálok. Bár egy kisebb bevezetés nem ártott volna.
Értékelés
Összes átlaga:
█████████
9
6 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek