Menu
Simon21
Szint 14
Simon21 avatar
Simon György (TergiMatoR)
22 éves, férfi
Hajdúböszörmény
Magyarország
Offline, itt járt 6 órája
6 éve tag
Három évnyi várakozás!
Írta: Simon21, 2017. február 24., játékteszt
Játék: DayZ

Több mint 3 éve jelent meg a DayZ nevezetű játék, és még most sincs kész közelről sem! Nos nézzük, hogy eddig mit alkotott a Bohemia Interactive!

Kezdette!

A DayZ egy túlélő horror játék, régen Arma 2 módként kezdte pálya futását eléggé népszerű lett az idő során és a Bohemia Interactive úgy döntött, hogy egy teljes játékot készít belőle 2013 December 16-án jelent meg "Korai hozzáférés"-ként! Jelenleg is Alpha státuszban van és még messze van a Béta!

Indulás!

Megjelenéskor elég sok hiba volt a játékban, több mint kellet volna egy játékban....sokkal több! De a játékosok szerették, folyamatosan bővült a játék újabb és újabb tárgyakkal, fegyverekkel egy két javítással! De a játék nagyon de nagyon de nagyon optimalizálatlan lett, kegyetlenül tudott szaggatni mindenhol még a puszta közepén is ahol szinte semmi nincs, városokban tiszta káosz volt, felső kategóriás gépeken 10-15 fps-t produkált a program és ez még a jobbik eset volt! Sokszor összeomlott a játék, kifagyott fel zabálta a memóriát egyszerűen játszhatatlan állapotban került ki! Teltek a hónapok és semmi változás a játékkal kapcsolatban a játékosok kezdtek belefáradni az egészbe és könyörtelenül szidták a játékot! De több probléma is volt a játékkal nem csak a optimalizálás, nem volt zombik a pályán mert kivették őket a fejlesztők, ha volt is pár, azok át mentek a falon, ajtón, ablakon mindenen! Az animációk nagyon bugosak és darabosak voltak, tárgyak tűntek el vagy bugoltak el a földben, leestél két lépcső fokot és meghaltál és még sorolhatnám de haladjunk ez már a "múlt".

Dayz 0.61

Eltelt 3 év a megjelenés óta és kikerült a 0.61 verzió, de mennyünk még vissza egy kicsit az időben! A nagy megváltást a 0.60 verzió szám hozta meg a játéknak, azért ne gondoljunk azt, hogy most már hiba mentes és szuper minden, nem csak ez a verzió szám hozta el az optimalizációt, hegesztettek a motoron és most már fogjuk rá, hogy játszható! Nos most, hogy ezt tisztáztuk lássunk neki a 0.61 verziónak ebben a verzióban még hegesztettek a motoron megjelentek új hangok és végre van zombi a pályán nem is kevés! Vagyis jó irányba halad a játék de, ahogy említettem még közelben sincs a Béta vagy a teljes játék megjelenés!

A mostani játékélmény!

Gyűjtögetés
Egy túlélő játékban nagyjából ez a legfontosabb rész, gyűjtögetni kell és muszáj is ha túl akarunk élni, ebben a szörnyű világban! A pálya eléggé hatalmas az Arma 2 Chernarus térképről beszélünk ami elég nagy! A gyűjtögetés elég egyszerű, keressük az ellátmányokat és ennyi, persze ha találunk! Ha sorrendbe kéne állítani a dolgokat, hogy mi az amit gyakori és mi az ami ritka akkor így nézne ki "szemét -> ruha -> alkatrész -> közelharci fegyver -> fegyver -> lőszer -> élelem" Konkrétan így néz ki a gyűjtögetés, igen jól látjátok élelmet a legnehezebb találni bármilyen formában, ez vagy így van megoldva vagy egy szimpla bug nem lehet tudni! De az már biztos, hogy ma a DayZ-ben az élelem egy ritka kincs!Egyetlen mód van arra, hogy ne haljon éhen szegény karakterünk. Az alma fa....bizony! Az alma fa ugyanis ez az egyetlen biztos módja, hogy elegendő élelemhez jussunk a játékban, csak ezzel két gond van! Egy: Kínkeserves leszedni az almát a fáról ugyanis egyszer talál egyszer nem! Második: Ilyenkor eléggé védtelenek vagyunk a zombik vagy játékosokkal szemben!

Saját karakterem, teli almával!

Zombik!

Ugye egy túlélő játékban sok veszély van, egy zombis túlélő játékban csak zombik vannak, de nem biztos, hogy ők a legnagyobb veszély! A jelenlegi verzióban (0.61) Van zombi a játékban elég szép számmal (persze a városokban nem úgy kell elképzelni, mint a Walking Dead-ben) Nos ebben a játékban a zombik eléggé gyorsak, át ugranak kerítéseken stb. De letudjuk futni őket idővel, de van velük egy kis probléma, bugos mozognak, két méteröl meg ütnek akrobatikus mozdulatokkal tarkón vágnak és stb és mivel ez még mindig egy katonai szimulátor motorján alapszik (Arma 3) így eléggé frusztráló! A fegyver kezelés is borzalmas, mármint a közelharci fegyverek, a lőfegyverekkel semmi baj realisztikusan van megcsinálva, bár ez alap ha már az alapja egy katonai szimulátor! A közelharci fegyverekkel más a helyzet, ugyan úgy van megcsinálva mint a lőfegyver, először célozni kell vele aztán lőni, kivéve az, hogy a fejszét nem kell tárazni, és ez bizony eléggé nehéz főleg amikor szó szerint ugrik rád a zombi!

Van amikor az embernek meg kell tennie valamit, hogy megvédje akit szeret, aki fontos neki vagy ami fontos neki!
Rám jött pár jó barát, pedig csak a mezőn futottam át!

Játékos vs Játékos

Az ilyen szabad világú túlélős játékoknak mindig az volt legizgalmasabb dolga, hogy találkozol egy másik játékossal és ha igen akkor mit csinál, mit csinálsz és vagy milyen helyzet alakul ki!
Mára már inkább csak annyiból áll az egész, hogy "Van cucca lőjük le, vegyük el aztán mennyünk tovább" A DayZ-ben egy kicsit máshogy van ez, legtöbbször persze lelőnek ha olyannal találkozol de vannak játékosok akik nem bántják egymást és van amikor még ki is segítik egymást! Az ilyen dolgok mindig izgalmas helyzetet teremtenek, hogy hallod amikor bent mászkál valaki a házban szép óvatos léptekkel te is be lépsz és akkor egy pillanat alatt eldől, hogy ki lő hamarabb vagy ki hal meg hamarabb! De nem ilyen egyszerű a játék, ha meglősz valakit annak sérül a ruházata a fegyverei és a felszerelése is vagyis ha szénné aprítasz egy ember aligha veszel ki belőle használható cuccot! De van amikor elbeszélgettek egymással talán "barátok" is lesztek fedezitek egymást vagy hátba lövitek egymást, ebben a játékban te írod a sorsod...meg persze a többi játékos!

Hey, I'm Friendly!

Kalandozás!

A pálya adott, eléggé nagy, hogy elférjen rajta minden jó, sok-sok épület, erdő, katonai bázis, vadász kunyhó, építkezési területek stb. Ezt a hatalmas pályát fel kell fedezni, megismeri és ki ismerni, meg tudni hol vannak a fontosabb épületek, hol szerezhetünk sok jó cuccot amivel felpakolhatjuk a karakterünket! Egyetlen egy hátránya van ennek a felfedezésnek a közlekedés ugyanis nem igazán van jármű, van a játékban kocsi, busz stb de eléggé macerás összerakni hiányoznak belőle kerekek, akkumulátor meg még sok minden más ami egy kocsiba kell, hogy elinduljon! Én speciel sose vezetem még a DayZ-ben kocsit vagy buszt sose láttam fontosságát, hogy én keresgéljek alkatrészek után, biztos egy nagyobb csapatnak megéri de aki egyedül vagy, egy két barátjával játszik biztosan nem! Szóval igen hatalmas ez a terület és ezt a területet futva kell megtenni! (Jó, hogy még nem fárad ki a karakter SOHASEM!)

A játék szépsége

A DayZ meglehetősen jó tulajdonsága, hogy nagyon szép az új motorral szépek a fények és az árnyékok! A textúrák nagyon részletesek az időjárás változások pl.: Borongós idő, eső, villámlás nagyon hangulatos tud lenni! A zombik szépen ki vannak dolgozva már-már élethű modelleket adtak nekik. A környezet részlet gazdag és a pálya is nagyon szépen hangulatosan van megcsinálva! Nagyon jó érzés néha egy erdőben sétálni vagy a réten netán egy kicsit meg pihenni egy kis tónál! A hangokat is nagyon eltalálták, környezeti hangok nagyon oda vágnak a fegyver hangok is kiválóak de ez csak természetes mert még mindig az Arma 3 motor duruzsol alatta, így kijelenthetem, hogy a játék igen csak hangulatos tud lenni időnként!

A hibák!

A játék tele van hibákkal még mindig 3 év után is! Az animációk még mindig darabosak és néha beragadnak! A zombik két méterről megütnek, a cucc néha el bugol a földbe vagy nem jeleníti meg a játék felvehető tárgyként, néha furcsa dolgokat csinál a karakter egyszer melege van egyszer fázik! A lépcsős dolog még mindig jelen van kisebb esésektől eltörhet a lábad vagy rosszabb esetben meg is halhatsz! A javítások ritkán jönnek akár fél év is eltelhet két frissítés között a fejlesztők csak ígérgetnek, hogy ez lesz meg az lesz!

Mára elég volt, pihenjünk egy kicsit!

Szerintem!

Szerintem nem rossz játék van benne lehetőség de így egybe véve a fejlesztők nagyon elrontották, sok benne a hiba és az értelmetlen dolog, és a játékosok már nem bíznak a fejlesztőkben lehet, hogy most már kezdik összekapni magukat de ahogy mondtam még rengeteg munka van vele és messze van még a vége! Ha az árát nézzük akkor nem éri meg még leakciózva sem jelenlegi állapotában maximum 15 eurót adnék érte, ez az ára ami most jelenleg van neki egy lehúzás és az a baj, hogy ez az ár csak növekedni fog ha kikerül bétába akkor számolható akár a 35 eurós ár is de lehet, hogy akkor már megéri vagy nem.

A játék eléggé jó, el lehet vele lenni és több tíz órát beleölni és én hiszem, hogy az idő során jobb lesz!

  Pozitívumok:
 • Szép grafika
  Pozitívumok:
 • Élethű hangok
  Pozitívumok:
 • Hatalmas pálya
  Pozitívumok:
 • Izgalmas helyzetek
  Pozitívumok:
 • Felfedezés
  Pozitívumok:
 • Változatos tárgyak, fegyverek
  Negatívumok:
 • Hibák tömkelege
  Negatívumok:
 • Darabos animációk
  Negatívumok:
 • Optimalizálás még mindig rossz
  Negatívumok:
 • Nehéz a közelharci fegyverek használata
  Negatívumok:
 • Frissítések hiánya
  Negatívumok:
 • Élelmet nehéz találni

Összességében, egy elfogadható darab de az árát nem éri meg ebben az állapotban. Én szeretem és játszok vele a mai napig de ha hasonlítani kéne mondjuk a módhoz vagy más túlélős játékokhoz akkor azt kell, hogy mondjam még van mit csinálni rajta mert se játék menetileg se tartalmilag nem állja meg a helyét a többiek között!

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 13
Captain Fanatic avatar
10 hónapja | 2017. 07. 07. 12:14:04
#
Engem érdekelt/érdekel. Tudom, hogy tele van buggal és full unalmas, de én ki szeretném bróbálni.
etejedu avatar
1 éve | 2017. 03. 28. 23:54:30
#
Hm érdekes. Én mindig meg tudom sütni a húst. A horgászat igaz macerás, de ott az a trükk, hogy nem mindegyik tóban van hal. Oda kell menni egyhez és kb. 5 percig várni nyugalomban. Ha bugyog a víz vagy mozgást észlelsz, máris lehet horgászni. Ha nem, akkor továbbállni egy következő tóhoz. Horgászbot készítése: Pattintott kővel fát "vágni" vagy kérgezni. Lesz közte horgászbotnak való! Ha kötelet nem találsz akkor csinálni kell: 2x6 rongyból megvan. Utána már csak a csirkecsont faragása és kukac keresés (kővel tóparton susnyás, víz közeli helyen pl.).
45 perc alatt van/volt horgászbotom, késem(kő), íjam hozzá rengeteg nyilam. Persze nem muszáj ezt az utat járni, sőt ez hosszadalmasabb, de éhen nem halsz az biztos.
Simon21 avatar
1 éve | 2017. 03. 28. 19:41:03
#
Értem elfogadom a kritikákat a jövőbeli tesztjeimben jobban odafigyelek a nyelvtanra!
etejedu Csirkét vagy bármiféle állatot vadászni felesleges, mert nem add semmiféle táplálékot! Halat horgászni meg nem éri meg mert ahhoz el kell készítened egy horgászbotot de ha nagyon szerencsés vagy akkor esetleg találhatsz! Halat fogni nekem speciel művészet volt nem tudom, hogy én voltam a béna vagy valami más miatt de az biztos, hogy vagy fél órát ültem a tónál és semmit nem fogtam!
etejedu avatar
1 éve | 2017. 03. 27. 20:16:04
#
Szia!
Szerintem is csiszolhatnál a nyelvtanon, mert sokat elvesz a tartalomból, ha bogarászni kell az összefüggéseket a sorok között!

Amúgy szépen le van írva hol tart most ez a játék!
Bár azt nem tudom megerősíteni, hogy nincs étel! Értem, hogy ritkán találni konzervet, no de tyúkot, halat nem vadászol, horgászol? Ezzel nekem sose volt gondom, persze az almaszedés tényleg időigényes. Ha azt az időt a kakas/tyúk/csirke levadászására, sütésére fordítod, garantált a "stuffed" állapot!
Mesterlovesz avatar
1 éve | 2017. 03. 25. 10:03:39
#
Az oké, hogy a vasútnál nem kérik, de ez nem a vasút. A nyelvtani hibák a szöveg értelmezhetőségét nehezítik, így elvesznek az olvasás élményéből. Ha vasutas vagy, akkor ilyenre nyilván nem kell figyelned, de ha tesztíró akarsz lenni, akkor igen. Nem kötözködni akarok, hogy hova rakj vesszőt, de ha ezt te "leszarod", akkor a fent leírtak miatt az olvasóidat szarod le. Egyébként nem rossz a teszt.
Larten avatar
1 éve | 2017. 03. 09. 11:17:16
#
A teszt maga jó lett, de rengeteg nyelvtani hiba van benne. Vesszők hiányoznak onnan, ahol indokolt lenne, rossz az egyes szavak ragozása stb... erre azért jobban odafigyelhetne az író.
KolbaszUr avatar
1 éve | 2017. 03. 02. 16:57:27
#
Jó lett a játékteszt! Én már több mint 400 órát töltöttem a játékban és a kezdetek óta játszottam vele, igaz ehhez hozzájárul az is, hogy barátokkal játszottam, nem egyedül. Már vagy 2 hónapja be se léptem a játékba, mivel az étel hiány miatt tényleg egy almaszüretelő szimulátor lett. A járművekre kicsit kitérve én próbáltam mindegyiket és azt kell, hogy mondja nem éri meg a hozzávalókat összeszenvedni, mert az irányítás pocsék, volt hogy nem lehetett megtankolni az autót, vagy volt olyan is, hogy miközben utas voltam akkor eszméletlenül akadt a játék és arról nem is beszélve, ha autókázás közbe dob ki a játék memória hiba miatt, akkor szépen meghalunk, mivel elüt az autó minket.
Volt részem annak a korszaknak is mikor rengeteg csaló járta a pályákat és az is rátett egy lapáttal, hogy ész nélkül mentek a kitiltások. Köztük engem is kivágtak ok nélkül. Szóval én 2x is megvettem a játékot, de meg is érte meg nem is. Sok emlékezetes pillanatot adott, de mellette rengeteg szenvedést is.
Én annak ajánlanám a megvételét akinek van legalább 1 barátja akivel feltudja fedezni a pályát.
AlwinHD avatar
1 éve | 2017. 03. 01. 16:34:45
#
Nagy vicc ez a játék. még 15 karácsonyán megvettem haverokkal játszottunk vagy fél évig. Minden nap PVP, saját szeró stb. De, hogy ennyire leszarják a játékot azt nem gondoltam volna soha... Jó játék lenne, de így nem ér 30 eurót..
VeresAdam avatar
1 éve | 2017. 02. 28. 22:29:34
#
Misike2002: A fogalmazóképesség :D :D Megvásárolhatod a steam-en amit egy tag linkelt, de a megadott konfigodon nem fog menni
Simon21 avatar
1 éve | 2017. 02. 26. 21:53:44
#
Nincs feltörve a játék, mivel teljesen online, csak szerverekhez csatlakozhatsz! De itt van a link ha megszeretnéd vásárolni: http://store.stea…pp/221100/
Misike2002 avatar
1 éve | 2017. 02. 26. 19:09:13
#
Szia Tudsz nekem abban segiteni ha nem akkarom letőlteni a játékot honnan lehett letőlteni a játékot ha tudsz segiteni akk leteszed a linket a letőltéséről?
Simon21 avatar
1 éve | 2017. 02. 26. 16:05:52
#
Hát igen, van benne valami amit mondasz, mert tényleg könnyebb kibújni a felelősség alól ha egy nem "kész" játékról beszélnek! Amúgy igen nagyon szeretem a túlélős/zombis játékokat valamikor meg írom a következő tesztemet az is ilyen fajta játék lesz :D Spoiler!
Várom a teszted!
Tyrion Lannister avatar
1 éve | 2017. 02. 26. 15:15:12
#
Jóféle teszt lett! :) Amúgy szerintem nem nagyon fog teljesen megjelenni soha, így sokkal kényelmesebb a fejlesztőknek, mert annyit faragnak rajta, amennyit akarnak, és mindig lehet azzal védekezni, hogy még csak alphában van.
Amúgy látom, szereted a túlélős/zombis játékokat. Spoiler!
Én nemsokára írok egy RE7 tesztet.
Értékelés
Összes átlaga:
██████████
5
7 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek