Menu
Simon21
Szint 14
Simon21 avatar
Simon György (TergiMatoR)
22 éves, férfi
Hajdúböszörmény
Magyarország
Offline, itt járt 7 órája
6 éve tag
Amikor a holtak a földre jönnek!
Írta: Simon21, 2016. szeptember 03., játékteszt
Játék: No More Room in Hell

"A pokol mára megtelt, és a Sátán a földre küldi a hallottakat! Hogy miért? Mi a véleménye Istenek rólunk? Nos barátaim,most már tudjuk. Amikor már nincs több hely a pokolba. A holtak ellepik a földet!"

A bevezetés

Nos hölgyek, Urak itt az ideje, hogy megnézzük mit is gondol Isten rólunk!
Bizony ám! A No More Room in Hell nevezetű játékról lesz szó, belemegyünk a pokol bugyraiba, hogy aztán kiderítsük, hogy ki küldte a holtakat hozzánk!

A No More Room in Hell egy ingyenes steamen elérhető zombis játék realisztikus kivitelben!

A botrány!

Kezdjünk az elején a játék megjelenésénél nagy sikernek köszönhetően elég szépen fejlődött (de ez már régen volt) De mindenesetre nem volt zökkenő mentes ez az utazás, mivel volt egy kis botrány a játék körül ami felkavarta a csendesen működő No More Room in Hell csapatának a vizét!

Ez a botrány nem más volt mint egy a játékban megtalálható igazán fura kivitelezésű zombi, és ez a gyerek zombi volt IGEN a gyerek zombi kis gyerekek akik csámcsogva és éhesen feléd futnak, hogy megzabálják tudással teli agyunkat! Nos igen a játékban találhatók gyermek zombi két kivitelben, egy kislány és egy kis fiú (aki néger) sokakat ez a dolog annyira megrázott, hogy még valaki fel is jelentette a kicsi csapatot ezért de mivel a játék ingyenes volt így nem sokat tudtak tenni a fejesek. De utána jött az, hogy akkor távolítsák el a játékból a gyerek zombikat, nos a csapat csak annyit mondott, hogy NEM és az ügy le is záródott!

A játékról

Nos, amint mondottam a játék zombikról szól és nem a szét kaszabolok mindenkit és kész, hanem inkább a realisztikus kivitelben!
Elsőnek is megjegyezném, hogy a játék nem könnyű pillanatok alatt szét szednek az élőhalottak és a csapattársaidat is. Igen a játék többjátékos móddal rendelkezik de van "Singleplayer" mód is az elhanyagolható!
A játék a Source engine-re épül abból is a régi fajtára és ha már a játék motornál vagyunk akkor meg kell, hogy mondjam, hogy a játék igen szép ahhoz képest, hogy nem mai darab (2011) a motor még ennél is régebbi (2004) A hangok rendben vannak kifejezetten tetszetősek a fegyver hangok a zombi hangok is nagyon parásak tudnak lenni!

A játékmenet

A tesztnek ez lesz a leghosszabb része úgy gondolom, nos hát akkor kezdjünk is bele!

A játék nagyon épít a csapatjátékra és ez így teljesen elfogadható mivel a játék (ahogy többször is írtam, nem könnyű) Sok szerver van a legtöbb szerverhez maximum 8 játékos csatlakozhat különféle játék módokban és pályákon, Elég sok pálya van a játékhoz + amit játékosok is készítenek (Hammer editor) Miért ide vannak írva a pályák? Nos azért mert a játékmenethez hozzájárul a pálya is és nem, nem kinézetben hanem mert minden pálya más nehézségű attól eltekintve, hogy éppen milyen nehézségi fokozat van az adott szerveren.
A játékban elég sok fegyver használható a legtöbb közelharci fegyver a többi meg lőfegyver természetesen. A lőfegyverek elég ritka számba mennek, bár azért van belőlük a lőszer már kevésbé, ugyanis elég hamar ki lehet fogyni a lőszerből ha nem vigyázzunk vagy csak szimplán Rambó módjára elkezdünk lövöldözni! A közelharci fegyverek dominálnak inkább a játékban, ugyanis ezekhez nem kell lőszer és több van belőlük mint pl.: Cső,Tűzoltó fejsze ,Feszítővas, Baseball ütő, Machete, Konyhai kés, Ásó és stb! Utána vannak a lőfegyverek pl.: Mesterlövészpuska, Vadászpuska, pisztolyok, Gépfegyverek, Gépkarabélyok, Sörétesek és még itt van a Íj is vagy a gránát/TNT.
Szóval fegyverekkel elvagyunk látva bőségesen, csak hát ezeket meg kell szerezni és jól használni, lőfegyverrel csakis fejre célzunk CSAK fejre közelharci fegyvereknél szintén ez a helyzet csak ott egy kicsit nehezebb a játékban egyáltalán nincsen célkereszt így elég nehéz becélozni a zombiknak fejét főleg egy vascsővel a játékban nem úgy megy a dolog, hogy nagyjából középen van a vascső és akkor bumm neki áh, áh hát két ütés mód van a játékban. A gyors ütés amikor csak lendít egyet a vascsővel a másik meg a koncentrált ütés amikor nagy erővel lecsap a fegyverrel a másodikat ajánlom ugyanis ha az elsőt csináljuk akkor csak össze vissza fogunk csapkodni!
Nagyon fontos az erőnk beosztása ugyanis a játékban el tudunk fáradni, méghozzá elég gyorsan (Ezt a játék nem írja ki sehol és nem is figyelmeztet) csak akkor tudunk róla amikor karakterünk már már az asztma roham tüneteit produkálja és egyszerűen nem, hogy futni még sétálni is alig tudunk és eközben elértünk a játék egy sarkalatos pontjához ugye párszor említettem, hogy a játék nagyon húzz a realisztikus irányba, nos ezt azzal éri el, hogy nem mutat meg nekünk semmit, hogy hova kell menni vagy mennyi életünk van vagy mi a feladat, egyszer kiírja, hogy mit kell csinálni és ennyi és ha azt megcsináltuk akkor jön a következő (erre még ki fogok térni egy kicsit) persze mi magunk is előhozhatunk egy kis segítséget de az ugyanazt mutatja amit ki írt a játék, hogy mit kell csinálnunk, persze azért a játék nem bosszantóan nehéz és piros kis jelzésekkel segíti az utunkat (de erre is kitérek majd kicsit később)
Nos tudjuk, hogy a játék hogyan működik és elégé realisztikus, na de mi van a zombikkal?
A zombik többfajtában is jelen vannak a játékban van a sima lassan mozgó élőhalott aki csak szépen sétálgat és hörög van a másik aki futkározik össze vissza és lerágja a pofádról a bőrt ő angolos nevén a "runner" nevet kapja van a sétáló egy kicsit másabb változata aki inkább kúszik mint sétál és ott van a padlón és csendesen sunyin elkapja a lába és nem ereszti el na és akkor van még két zombi fajta vannak a gyerek zombik, ugye ezt fentebb is olvashattátok, akik a legrosszabbak futnak ugyanúgy sebeznek és futnak....gyorsan és mivel kisebbek a többi zombitól nehezebb eltalálni őket és most jöhet a játék élmény ami adja a játék sava borsát!

A játékélmény

A zombis játékok terén elég egyhangú a játékélmény van horror alapú, vicces, hentelős, könnyed stb.
Ugye a zombis játékok alapjai egyszerűek legyen sötét, hátborzongató, rémisztő stb. Leginkább ez a horror alapú zombis játékokra jellemző és ha valaki ezeket annyira nem szereti akkor a No More Room in Hell nem az ő játéka!

Kezdjük a pályák felépítésével a játékban elképesztően jól összerakott pályák találhatóak.
Ahogy mondtam a pályák nagyon jól össze vannak rakva van itt labirintus és nyitott terű pályák a legtöbb pálya (szinte mindegyik) két úton játszható ez attól függ, hogy most a játék melyik útvonalat adja meg nekünk és a többi túlélő pajtásunknak, ez jó pofa dolog mivel így egy pálya többször is végigvihető és mégse lesz unalmas!
A pályákon vannak úgy mondva rejtett dolog pl.: Egy ajtó amit csak egy kóddal lehet kinyitni ha megtaláljuk ezt a kódot akkor további lőszerre és fegyvere + medikitre és egyéb elsősegély cuccokra tehetünk szert!
Ahogy mondtam fentebb a pályák többfelé ágazódnak van olyan pálya ahol egy temetőn kell keresztülmenni de valamikor a csatornába a temető alatt kell tovább jutni, persze a vég cél mindig ugyan az lesz és ugyan úgy kell megcsinálni de egy kis+ hogy ilyen is van a játékban, de ezzel együtt fokozatosan néha néha idegesítően nehéz is a játék (főleg ha elégé érdekes emberek vannak velünk)
Nagyon "random" a játék ha többször játszunk egy pályát néha olyan ellenfeleket dob elénk a játék amit az előző végigjátszásoknál nem volt ez is fokozatos noszogatás a játék felől, hogy ne mindig úgy játszunk ahogy megszoktuk!
A pályákról még egy utolsó szót a legtöbb az elég horror alapú de van egy két pálya ami napfényes de ne nagyon reménykedjünk mert az egész játék alatt érezni fogjuk a nyomasztó elkeseredést és reménytelenséget amikor találkozunk az élőhalottak hatalmas hordáival!
Nos hát igen a hordák a játék valami eszméletlen mennyiségű zombit tud felsorakoztatni a monitor előtt ülő játékosnak, néha, néha már egy Walking Dead részben érezzük magunkat főleg amikor előttünk van 60 zombi és nekünk egy baltánk van!

Még most jönnek a durva részek....mondtam már, hogy a játék nagyon nehéz?...Nos igen NAGYON nehéz ha nem figyel oda az ember persze kell egy kis gyakorlás is. A játékban van egy kis rendszer amit én csak úgy hívok "Na most akkor kit haraptak meg?" Igen van ilyen is ugyanis a zombi szépen megfognak és elkezdenek harapni ha nem figyelsz és bizony, bizony meg tudsz fertőződni ez nagyon és nagyon sokat jelent élményben mert ugye a játékoson múlik (mert ő látja, kis erek formájában, hogy fertőzött vagy nem) és valaki elmondja valaki titkolja valaki csak öngyilkos lesz valamikor a másik túlélő lövi le!
Nagyon jó tud lenne amikor az illető nem mondja el, hogy fertőzött és szépen össze esik és akkor vissza jön a halálból és szépen ránk ront (mert ilyen "runner"-é változik) Ez valamikor idegesítő valami meg félelmetes. De van jó hír is van egy gyógyszer ami ideiglenesen gyógyítható a fertőzés, igazábból csak csilapítja a fertőzést és idővel újra be kell venni a gyógyszert (persze ha találunk még egyet) Vannak még más dolgok is ugye van egy bizonyos számú életünk ez jó esetben 100 na de ugye ütnek, harapnak a zombik és akkor ez a szám közelít a nullához a játék ezt se köti az orrunkra, hogy mennyi életünk van kivéve egyet ha elkezd szépen szürkülni, fekete-fehér effektusba átváltani a képernyő ez jelzi (nagyjából) hogy mennyi életünk van ezt két dologgal lehet növelni van az elsősegély csomag ami egy ügyes animáció keretében szépen be varja sebeit a karakterünk és ellátja magát és van angolos nevén a "Bandage" Magyarul kb a "fásli" vagy más néven a kötszer ezt akkor használhatjuk, hogyha vérzik karakterünk és nem akarjuk, hogy elvérezzen szerencsétlen és még gyógyít is rajtunk egy keveset!
Még utolsó mondatként írnék ide a játékélményhez beletartozik a játékos közösség is ugyebár, nos ez vegyes dolog mivel ingyenes a játék így mindenki kipróbálhatja és játszhat vele! Vannak a szokásos tizenévesek akik minden létező dolognak elmondanak ha nem adod oda a cuccot amit ő akarnak meg hát persze mindent felvesznek és kirohannak, hogy ő majd megmutatja nem kell sokat várni, hogy a zombik felfalják és a értékes lőszer és fegyver kint az utcán a zombik között landoljon! De általában rendesek a játékosok és el lehet velük játszani néha egész jó csapat alakul ki, de azért ajánlott barátokkal játszani!

A technikai dolgok

Na de most ránézzünk részletesebben is a technikai dolgokra a játékban!

Ahogy említettem fentebb a játékot 2011-ben adták ki Steamen nagy sikernek örvendett annak idején ma már azért elégé megcsappant a játékos bázis de még mindig megvan a 800-1000 játékos átlagban vagyis közel se kihalt játékról van szó!
Fejlesztések az utóbbi időben nem nagyon jött inkább kisebb bug fixek és stb.
A játék 2004-es Source engine-re épül egy nagyon jól módolt változatával nagyon sokat szerkesztetek rajta, ez látszik is az animációkon és a grafikán is!
Ha már a grafikánál vagyunk meg kell említenem a gépigényét ami nem sok de azért egy egy pályán és helynél azért be tud esni az a bizonyos fps elég szépen! Na és akkor beszéljünk a bugokról és a hibákról mert azért nem tökéletes a játék!
Na szóval kezdjük az animációkkal amik nem olyan nagy bajok..vagy mégis? Kezdjük ott, hogy néha beakad a töltési animáció vagy nem úgy akarja csinálni ahogy azt te szeretnéd ez az egyik fele a másik fele már egy kicsit bosszantóbb ugyanis a zombiknak néha elég érdekes az animációjuk példának felhozhatnák azt is, hogy te meg ütöd a zombit hátrálsz de azért ő kettőt rád üt 20 méterről mert miért ne vagy a fentebb említett megragadás képességük erre van egy opció az el lökés de néha ez se működik és nem akar a nyomorult zombi elengedni hanem még csókolgatja a nyakadat, meg van az is amikor valamilyen varázslattal átnyúlnak a drót kerítésen és szorongatnak de te ilyenkor még el lökni vagy megütni se tudod ilyen két lehetőség van vagy lelövöd vagy lelövik rólad ha ez nem történik meg akkor halálra szopogatja a nyakad és véged!
A másik gond az nem más mint a hitbox ugye egyértelmű, hogy fejbe kell lőni a zombikat tegyük fel, hogy ezt egy sörétessel teszed kb 1 méterről és annak a kedves zombinak nem akar szét durranni a feje hanem szépen sétál tovább közelharci fegyvereknél ez még rosszabb valami tűzoltó baltával háromszor fejbe csapod a kedved csoszogó barátodat de annak még mindig kedve van sétálni!
Hát ennyi a hibákról a legtöbbet javították amit ide fel se soroltam mert már nincsenek jelen!

Végszó

Végül elérkeztünk az utolsó szobához!

A játék szinte tökéletes (szerintem) ha valaki szereti a zombi játékokat akkor kötelező darab, ha nem nézzük az esetlegesen előforduló hibákat és megbirkózunk a játék nehézségeivel akkor egy nagyon szórakoztató és barátokkal elég vicces pillanatai is vannak!

Összegzésként leírnám a pozitív dolgokat és a negatív dolgokat!

+Szép grafika
+Ötletes pályák
+Sötét, komor hangulat
+Változatos Fegyverek és ellenfelek

-Néhány helyen fps csökkenés
-Kisebb idegesítő hibák
-Talán egy picit lehetne könnyebb is

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 6
no avatar
1 éve | 2016. 12. 20. 20:23:25
#
tetszik .. le is töltöm :)
Sicu33 avatar
1 éve | 2016. 10. 09. 23:09:49
#
Egész jó lett,kellemes időtöltés volt elolvasni :)
bojtargenyo avatar
1 éve | 2016. 09. 19. 13:23:00
#
Átolvastam az egészet. Jók a meglátásaid. Sokat játszottam én is vele. Én csupán a mondatok tagolására és a helyesírásra hívnám fel a figyelmed. Van akinek ez nem annyira bántó, de mivel tesztet írsz és ezt olvasni is fogják, így sajnos ez nem egy elhanyagolható dolog. Összességében átlátható és első foglalatra jó lett.
Simon21 avatar
1 éve | 2016. 09. 05. 08:48:30
#
Köszi, első tesztem volt ezért féltem, hogy nagyon elrontok valamit és káosz lesz az egész de igazából szerintem is jól sikerült :)
no avatar
1 éve | 2016. 09. 04. 20:19:23
#
Remek teszt lett! :)
Tyrion Lannister avatar
1 éve | 2016. 09. 04. 19:38:20
#
Kifejezetten igényes teszt, minden elismerésem!
Értékelés
Összes átlaga:
██████████
8
10 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek