Menu
SIC
Szint 12
SIC avatar
Hegedűs Sándor
28 éves, férfi
Bénye
Magyarország
Offline, itt járt 4 éve
8 éve tag
Aliens vs. Predator
Írta: SIC, 2011. december 02., játékteszt
Játék: Aliens vs. Predator (2010)

A Rebellion fejlesztőcsapat újra egymásnak ugrasztja az univerzum két legfejlettebb gyilkosát!


Szerintem mindenki találkozott már valamilyen módon a Nyolcadik Utassal és a Ragadozóval, legalább az Alien és a Predator filmeken keresztül. Az előbbi villámgyors, falakon és plafonon mászkál, vagy éppenséggel a sötétben meglapulva csap le áldozatára. Az utóbbi játszik a prédával, csupa hi-tech cuccal van felvértezve, és trófeaként gyűjti leölt ellenfelei koponyáit. Először a képregény világ ugrasztotta össze a két fajt, majd megjelentek a szokásos regények, akciófigurák, és napjainkban már a filmek is (többé-kevésbé nézhető formában). A PC-s játékosok először 1999-ben lehettek szemtanúi a két faj háborújának, az AVP-t szintén a Rebellion fejlesztette. Mindhárom fajjal más játékélményt kínált a játék, amit a 2001-ben megjelent AVP 2 tovább tökéletesített. A folytatást már a Monolith hegesztette össze, de szerény véleményem szerint sokkal jobbra sikerült az amúgy is kiváló első résznél. A Primal Hunt kiegészítő után azonban elég sokat pihent a franchise PC-n, helyette konzolokra és mobilra dobták ki az AVP játékokat. A két harmatos mozifilm után pedig 2010-ben a Rebellion megcsinálta az új AVP-t, ami szerintem maradéktalanul felnőtt az elődökhöz.


A történet középpontjában álló helyszín a BG 386-os bolygó lesz, ezen belül is a Freyar17;s Prospect kolónia, ahol a jól ismert Weyland-Yutani vállalat tevékenykedik. Sejthető, hogy a Karl Bishop Weyland által irányított multi-cég nem csak azon fáradozik, hogy egy újabb bolygón biztosítsa az életfeltételeket. Ennek függvényében ismét mindhárom fajnak lesz külön története, három különböző kampánnyal. Kicsit csalóka lehet, hogy külön történet, mivel tulajdonképpen egy sztorit élünk végig, csak más szemszögből. Illetve itt is jelen van az, hogy például a tengerészgyalogos kampányban látható történések között lesznek olyanok, amelyeket csak az Idegennel vagy a Ragadozóval játszva fogunk megérteni. Ugyan az AVP 2-től minőségileg messze elmaradt ez az úgynevezett összefésülés, de azért nem torkollik káoszba a sztori. Saját véleményem szerint amúgy a történet nagyon sok hasonlóságot mutat az első AVP filmmel, csak éppenséggel nem a Föld lesz a központi helyszín. A lényeg viszont az, hogy élvezhető és kedvelhető a sztori, mindhárom fajjal kellően érdekfeszítő, de nem kiemelkedő.


Mindhárom kampányt be szeretném mutatni, kezdeném is az elsővel, vagyis a tengerészgyalogossal. Mikor megérkezünk a bolygóra, feladatunk rendkívül egyszerű lesz. Meg kell keresnünk Van Zandt őrnagyot, és a lehető leghamarabb lelépni a planétáról. Ugyan a landolásunk során sem lesz minden zökkenőmentes, egy Predator hajó szépen leszedi az USS Marlow-t, illetve először nekünk sem áll majd rendelkezésünkre űrhajó a távozáshoz. Mi sem vagyunk éppen harcedzett veteránok, zöldfülűként érkezünk a bevetésre, ennek fényében társaink kicsit szívatnak is minket. Így fest majd a helyzet a landolás után, tehát dolgunk az lesz bőven. A Marine kampány szerintem messze a legjobb a három közül, és talán a leghosszabb is. Egyrészt az elején csak szépen, lassan építi fel a feszültséget a sztori, mire megpillantjuk az első Alien-t, addigra már meg fog izzadni a tenyerünk az egéren. Az AVP 2-höz hasonlítva majdnem sikerült megütni azt a mércét, amit az előd nyújtott. Az egyetlen bajom, hogy én nagyon kevés filmes behatású jelenetet tapasztaltam, az AVP 2 ebben remekelt, itt valahogy kevéske lett.


Tengerészgyalogosként játszva még inkább oda kell figyelnünk magunkra, mivel a másik két fajtól eltérően mi törékeny homo sapiens-ek vagyunk, tehát egy Idegen pillanatok alatt miszlikbe aprít minket, a Ragadozóról pedig inkább már nem is beszélek. Így tehát a legfontosabb dolgunk az, hogy leszedjük az összes Alien-t, mielőtt közel érnek hozzánk, illetve a Predator esetében fedezékből, lehetőleg valami erősebb csúzlival osszuk az áldást. Ebben segíteni fog nekünk a mozgásérzékelőnk, amit a Rebellion egy az egyben átvett az AVP 2-ből, illetve az Aliens filmből. Még a pattogása is tök ugyanolyan hangon szólal meg, a sípolás, amikor mozgást érzékel, élesen fog belehasítani a fülünkbe. Persze ilyenkor nem csak bambán magunk elé meredünk, hanem mindenhova figyelnünk kell. Falak, plafon, hidak, szellőzőjáratok, bárhonnan a nyakunkba kaphatjuk a kedves barátainkat. Így tehát nem hagyatkozhatunk teljesen rá, nekünk kell észrevennünk, hogy mely irányból érkeznek ellenfeleink.


Fegyverzetünk minden szempontból kielégítő lesz, kapunk pár elég hatásos szerszámot. Visszatér a jó öreg Pulse Rifle, még mindig remekül lehet vele irtani kicsiket, nagyokat. Kapunk egy irtó erős Shotgunt, amely ezúttal tényleg méltó a nevéhez, durván eltakarít mindent a közvetlen közelünkben. A pisztoly, amivel először hadonászunk majd, nem olyan gyenge, mint gondolnánk, persze a későbbiekben nem hagyatkozhatunk rá. Meglepő, de végtelen töltény van hozzá, ezt ellensúlyozza, hogy azért nem annyira hatékony. A durvább fegyverek között megtaláljuk a lángszórót, amivel igazi Alien-grillpartyt rendezhetünk, a Smartgun pedig egyértelműen a legkirályabb ólomköpködőnk. Brutális tűzerőre képes, és ráadásul a célkövető rendszer miatt szinte mindig pontos sorozatokat adhatunk le vele. Nem cipelhetünk magunkkal minden csúzlit, három lehet nálunk egyszerre. A Smartgun pedig két helyet foglal, úgyhogy jegyezzük meg, hol vettük fel, és ha tiszta a terep, gyalogoljunk vissza a másik két fegyverünkért. Kapunk még egy igen brutális mesterlövészpuskát is, ha ügyesen célzunk vele, még a távcsövére se kell mindig hagyatkoznunk.

Értékelés:
Grafika:
██████████
10
Hang:
█████████
9
Játékélmény:
█████████
9
Összességében:
█████████
9
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 16
Matej013 avatar
5 éve | 2012. 01. 02. 17:23:34
#
Nemrég gondolkoztam azon, hogy írok én is egy tesztet erről a játékról, de látom megelőztél. Mindenesetre remek teszt lett.:)
SIC avatar
5 éve | 2011. 12. 06. 21:03:22
#
Köszi! :) Persze, ha csak az első oldal lenne, az eléggé gázos munkának tűnne! :D
psyli avatar
5 éve | 2011. 12. 06. 19:52:45
#
Na másodszorra sikerült nekem is észrevennem, hogy 2 oldalas a teszt :D Így végigolvasva még jobb a teszt, mint a csak az első oldalt átolvasva :) Kedvet is kaptam tőle hozzá :) gratulálok!
SIC avatar
5 éve | 2011. 12. 04. 21:29:47
#
Köszi! :) Szerintem nem akkora LOL, mivel a Homo Sapiens Sapiens (Mai ember) a Homo Sapiens (Értelmes ember, Bölcs ember) faj egyik alfaja, tehát ez egy gyűjtő fogalom is, ami egészen az első Értelmes embertől a mai emberig összefoglalja az ember evolúciós korszakaiban létrejött alfajait is,így a Homo Sapiens kifejezés használható a mai emberre is. :P De ettől függetlenül ha nagyon pontosak akarunk lenni, akkor Homo Sapiens Sapiens maradhat! :)
Spartan117 avatar
5 éve | 2011. 12. 04. 19:55:43
#
A teszt felülmiulhatatlan a játék még inkább mikell még ?D): viszont egy APRÓ HIBA!
KHM a HOMO SAPIENS=ŐSEMBER
HOMO SAPIENS SAPIESNS=MAI EMBER
szóval ez eyg kicsit humoros LOLOOLOL
Kmisi99 avatar
5 éve | 2011. 12. 04. 18:23:45
#
Nagyon jó játék főleg multiplayerben imádtam ezzel multizni.
SIC avatar
5 éve | 2011. 12. 03. 17:23:22
#
Köszi! Így van, pár dolog kimaradt, következőnél most már tényleg jobban koncentrálok majd! :)
Gerdzso avatar
5 éve | 2011. 12. 03. 17:03:17
#
Jó játék jó teszt :) bár egy-két dolgot nem említettél meg de attól még jó lett :)
SIC avatar
5 éve | 2011. 12. 03. 16:48:18
#
Ha jól emlékszem, akkor olyan 21 500 körül volt a karakterszámláló, de a sok kép is közrejátszik a terjedelemben! :) A poén az, hogy nem is írtam bele mindent, például a multiban a szintlépést, meg egy-két helyen kicsit pontatlanul fogalmaztam, de így is elég hosszú lett!
unstopablepatrik avatar
5 éve | 2011. 12. 03. 15:49:51
#
bmeg azt ésre se vettem ho 3 oldalXDXDXDXD
tasika1012 avatar
5 éve | 2011. 12. 03. 15:47:48
#
nagyon jó teszt lett,de mire végigolvastam addigra kiégett mind a kettő szemgolyóm, kipróbálnám ezt a játékot de sajnos nem fut a gépemen
FrostnovaZ avatar
5 éve | 2011. 12. 03. 14:13:39
#
jézus isten, de hosszú XD ez hány karakter volt, nem emlékszel? :D
SIC avatar
5 éve | 2011. 12. 03. 13:26:07
#
Köszi! :) Mindhárom kampányról írtam! :D Alul ott mutatja, hogy három oldal van...
Norbi777 avatar
5 éve | 2011. 12. 03. 13:15:50
#
Jó teszt, bár olvastam volna az alien meg a predator részről is :(
unstopablepatrik avatar
5 éve | 2011. 12. 03. 08:56:02
#
hát sajna mindent:-/
de amit leirtál az tetszik;)
meget a nagyon jó
SIC avatar
5 éve | 2011. 12. 03. 08:09:24
#
Köszi! Pedig pár dolgot kihagytam belőle. :)
Értékelés
Összes átlaga:
█████████
9
17 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek