Menu
repulomajom-legikoz
Szint 10
repulomajom-legikoz avatar
Péter
28 éves
roncstelep lakópark
Magyarország
Offline, itt járt 1 napja
4 éve tag
Lélek szellem
Írta: repulomajom-legikoz, 2016. március 06., játékteszt
Játék: DreadOut

Para, reszketés eltűnt szereplők s a múltban történt furcsa dolgok vissza kísértenek dühös szellemek alakjában, vajon örülhet szánk s mamlasz billentyű rezegtető mancsunk?

Egyszer csak felbukkant a rejtelmek ködös homályából egy ismeretlen kezdő lelkes amatőrökből álló fejlesztőcsapat! Vajon telibe lőttek? Vagy még a céltáblát sem találták el? A tesztből fény nyílik mindenre!

A MÚLT ELEJE

Ha bemertük hozni a játékot, válasszuk ki értelem szerűen a 0. fejezetet ott aztán körülbelül megismerhetjük az alapokat (fényképezgetés, futás, interakció) de már itt is vannak parás dolgok a játékban úgy hogy mint vadalma mosolyoghatunk az éjj kétes leplei alatt. Én se nem féltem se nem mosolyogtam de volt néhány alkalom amikor megijedtem. Megnyugtatásképpen már egyből lefog jönni mindenkinek hogy ez egy ijesztgetős játék.
A történet ott kezdődik hogy van néhány lány egy-két fiú meg miss Siska aki olyan behatást kellt mint egy idegen vezető de ő sem tud semmiről semmit. A Híd leszakadt mindenki tanácstalan és azt akarja néhány csoport társunk hogy fényképezgessük őket. Minden nagyon gyönyörű! A Hídon átszerettek volna kelni de hogy még egy másik városba akartak volna menni, vagy direkt jöttek oda ahova (ami a térképen sincs megjelölve) Szóval kavarogtak fejemben a gondolatok, majd még a legvégén írok néhány furcsaságot a játékról, most nem akarok ilyen meg egyéb más tervezési bakikba belemenni! ide Egyszer csak egyik kollégánk fog egy kést amit witcher fennt meg neki a prostival való hancúrozás után, sikerül átvágnia néhány félcenti vastag ágat és indulhat a móka a furcsa város szívébe.
Egyszer csak mindenki fut egy irányba utána sétálnak de amíg az iskolába érünk (ami hatalmas) út közben nem olyan beszélgetéseket hallhatunk ami megmagyarázna egy-két dolgot pl. hogy akarhattak ide jönni ha a térképen sincs rajta a város? Szellemvadászatra jöttek vagy csak fényképezni a természetet? Elmenni kirándulni egy másik iskolába?! Szóval az első lökést már megkaptam, illetve már a másodikat de ezekről a legvégén akarok írni! Habár hogy miért pont ebbe az ismeretlen városba jöttek, sőt hogyan jutottak el ide szándékosan ami a térképen sincs megjelölve!? Út közben eltévedtek és Véletlenül jutottak oda ahova? Ezzel kapcsolatban semmilyen választ nem fogunk kapni! Habár a párbeszédekből nekem az jött le hogy ide akartak jönni hiszen az "idegenvezető" egyből mondta hogy "érdekes ez a város nem szerepel a térképen" Látnia kellett a városnevet kiírva valahol ha tudta azt miközben nem volt a térképen és ha nem volt a térképen akkor a történet szerint sem akarhattak oda menni! Mindegy nem akarok közben nagyon bele rondítani.

Ismerkedés a szellemekkel előrehajolva

A játék egy része iskolában fog játszódni a többi meg ilyen elhagyatott kis indonéziai helyeken. A játékban magunkra leszünk utalva senki sem fog puszilgatni meg vörös fejjel kitépni a szellemek szívét hanem oldjál meg mindent egy vacak fényképezőgéppel. A játék értelemszerűen futkározásból szellemekből parából néhány újságcikkből és itt-ott főellenségekből fog állni, de nem nehéz úgy hogy a kisebbek is tehetnek vele egy próbát! A fájl menüben folyamatosan meglehet nézni a szereplő aktuális gondolatát/feladatát amit egyszer elég csúnyán benéztem! A szellemeket amiket el kell azokat fényképezgetéssel el is lehet pusztítani. Az egyéb szellemekről amikkel már találkoztunk kapunk mindegyikről egy pici leírást. Itt-ott puzzle-nak nevezhető valamik is színesítik a játékot, menteni nem lehet, de a játék automatikusan ment elég sűrűn és vannak részek amiknél mindenképpen ment, tehát nincs mitől félni maximum a szellemektől. A játék egy 0. egy 1. és egy 2. fejezetből áll, tehát ebből már lehet sejteni hogy a Dreadout igen csak rövid!

TORZULÓ TÜKÖRKÉP

Hamar kiderűl a játékos számára hogy a grafika nem egy Krejzisz, de ha belemerülsz (ami pár pillanat) ennél sokkal fontosabb dolgok lesznek szemelőtt. Örültem hogy a hanghatások azok nagyon jól sikerültek a szellemek ahogy "elkapnak" helyenként felcsendülő zeneszó és egyéb zajok abszolút ott vannak és profin segítenek rá a para keltésre amivel szintúgy megvoltam elégedve. Volt egy-két jelenet amikor kis híján égnek állt a hajam is! Helyenként úgy lehet továbbjutni hogy bizonyos dolgokat lefényképezünk (és ez nem feltétlenül olyan egyértelmű mint amilyennek tűnik) tehát ezt jobb észben tartani mert itt-ott el lehet akadni benne ha ezt figyelmen kívül hagyjuk. Ami a történetet illeti ez így ebben a formában nem nevezhető megfelelően jónak és a két befejezéstől sem fogunk hátast dobni, pedig itt-ott előfordulnak érdekes dolgok. Ennek egyik oka valószínű az hogy a játék meglehetősen rövid, a másik meg hogy ha már ennyire rövíd akkor már kicsit jobban rá mennek a dologra, de jobb lett volna inkább ha hosszabb a játék, mert a játékmenettel különösebb problémám nem volt, a para bőven megfelelő volt, itt-ott érdekesebb dolgok is akadtak benne. Engem személy szerint az sem zavart volna hogy ha ugyanezzel a grafikával adják ki, de akkor már kapjunk egy kerek egész történettel rendelkező ennél sokkal hosszabb ugyan ilyen parás játékot.

VÉGKIFEJLET

A Dreadout nem egy szép játék, mindemellett nagyon rövid, itt-ott tervezési bakik is vannak benne, a történet sem bontakozik ki (ilyen játékhosszal nem is tudna) sőt még be sem indul igazán. Mindezek ellenére az a véleményem hogy már csak a klasszikus parás ijesztgetős hangulata miatt (ami kiváló hanghatásokkal van megfűszerezve) a horror műfaj kedvelőinek mindenképpen érdemes tenniük vele egy próbát. A tiszta játékhossz kb 2-3 óra lehet, de főleg az első végigjátszásra, mindenhova benézel kétszer is hogy találsz-e valamit, értelemszerűen valamivel több időt vesz igénybe. Az újrajátszhatósági faktor nehéz kérdés, mert túl sok motiváció nincs benne hogy mért játszd végig többször, ugyanakkor van egy jó parás kis hangulata ami szerintem nem csak első végigjátszáskor érezz át az ember, meg másfelől én steamen 24 teljesítményt értem el a 42-ből (ebből 4 rejtett) tehát még ez is lehet egy motiváció a dologhoz, de a legjobban annak örültem volna ha az alapok körülbelül ugyanezek de kapunk egy sokkal hosszabb kerek egész játékot kiváló történettel/történetvezetéssel és akkor egy szebb grafika már csak hab lett volna a királyi tortára. Mindenesetre ez így kicsit kevés ahhoz hogy a játékot határozottan jónak lehessen mondani, habár valójában a Dreadout egy egész jó játék de csak addig amíg végig nem játszod, utána okozz csalódást a leginkább mert utána gőzerővel várnád hogy folytatódjon a játék a történettel együtt és akkor már minimum annyira játszanál a történet érdekessége miatt mint a para miatt, vagy sőt. De erre hoppon maradunk és kíséret véget kapunk két nevetségesen gyenge befejezést. A hangulat miatt a para miatt, meg hogy pc-n nem volt ilyen fényképezhetős horror játék megéri végigjátszani. Én 66%-os akcióban vettem 5 eu-ért annyit nekem simán megért, még demója is van egyébként a játéknak, aki gondolja próbálja ki, de csak éjszaka!

Pozitívumok

- Parás hangulat
- Kiváló hanghatások
- Vannak nagyon jó pillanatai

Negatívumok

- Dühítően rövid
- Gyorsan véget ér
- Sem a történet sem a játék nem egész
- Tervezési problémák

Értékelés:
Grafika:
██████████
4
Hang:
██████████
8
Zene:
██████████
8
Játékélmény:
██████████
7
Újítások, ötletek:
██████████
5
Hossz, újrajátszhat.:
██████████
3
Történet:
██████████
5
Összességében:
██████████
6
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 2
repulomajom-legikoz avatar
1 éve | 2016. 03. 07. 09:20:56
#
A játékteszt írásánál legalul volt egy ilyen: max 6 darab, max 3 MB méretű
Az első kép lesz a játékteszt bélyegképe én föl is töltöttem 6 képet amit én készítettem játék közben, megpróbálom utólag is! Túlméretezettségről ír, pedig 3 megán belül vannak, meg különböző méretekre kicsinyítettem le, de akkor is ezt írja. Mindegy megyek vissza Street Fighterezni, hátha jól elver valamelyik ribi!
Tyrion Lannister avatar
1 éve | 2016. 03. 06. 20:27:30
#
Nem rossz teszt, csak kár a képek hiányáért.
Értékelés
Összes átlaga:
██████████
7
4 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek