Menu
Read
Szint 15
Read avatar
Kovács Máté
20 éves, férfi
Zalaegerszeg
Magyarország
Offline, itt járt 3 napja
4 éve tag
Vigyázz, kész, főzz!
Írta: Read, 2018. február 08., játékteszt
Játék: Overcooked
Irány a konyha, elő a fazekakkal és fakanalakkal, kezdődjék a móka!

Sosem voltam túl jó a bevezetésekben, és ez mostanra sem változott, de próbálok mindig valamivel elődrukkolni, ami általában sosem jön össze. Na de nézzünk mélyen a fazék fenekére, s lássuk mit is főzött ki nekünk a Ghost Town Games.

Hol volt, hol nem volt…
Történet? Igen! Manapság már minden játékhoz elvárt egy történetszál, hisz az a játék szíve és lelke. Itt ugyan nem a történet fog a középpontban állni, de azért mindenképp jobb érzést kelt az, hogy tudjuk, miért is kell forgatnunk a késeket és a fakanalat. Kis újoncként fogunk neki a főzésnek, mikor egy hatalmas spagetti szörny tör rá a Hagymakirályságra, amit tönkre akar tenni, így a Hagymakirály visszarepít minket a múltba, hogy kitanuljuk a szakácsmesterség minden apró trükkjét.

Az alapanyag
A játék alapjai teljesen egyszerűre sikeredtek, és mégis rengeteg mindent ráépítettek a készítők. Az alapkoncepció a főzés, de ezúttal nem a szimulátor stílust célozták meg, hanem az árkádot. Ezzel a játékmenetet teljesen pörgős stílusba hozták. Feladatunk a különböző ételek elkészítése lesz, pár extrával.

Alapértelmezetten, a játék a cooperative módra hajaz, de egyedül is teljesíthető, viszont nem fogja ugyan azt az élményt nyújtani, mint amikor egyszerre többen ültök a gép elött, és együtt nevettek azon, hogy ki mekkora pancser tud lenni a konyhában. Alapjaiban az irányítás egyszerű, mivel csupán két gombra, és az irányításra lesz szükségünk, de nem mondanám azt, hogy billentyűzetre lett tervezve. Sokkal kényelmesebb, már csak a játék stílusa miatt is egy kontrollerrel játszani.

Irány a konyha
A játék elején egyből kapunk egy gyakorló pályát, amin megtanulhatjuk az alapokat, hogy minként is kell mozognunk a konyhában. Igen, igen, egyszerűnek fog tűnni, de nem az. Alapjaiban teljesen ugyan az, mintha te otthon kimennél a konyhába és nekiállnál főzni, csak nem olyan részletes. Össze kell szedni a különböző hozzávalókat, amiket egy vágódeszkán fel kell dolgoznunk, mehet a fazékba vagy a serpenyőbe, majd ha kész van tálaljuk, mosogatunk, és kezdődhet az elejéről. Ezt persze mindvégig időre fogjuk csinálni, és ha egy megrendelést nem sikerül teljesíteni, az bizony nem fog jót tenni a bevételnek.

A történet során rengeteg konyhát fogunk végig járni, és az ezek közötti lavírozásban egy térkép lesz a segítségünkre, amin egy busszal juthatunk el egyik helyről a másikra. Unalmas is lehetne, de nem az! Minden egyes konyha, teljesen máshogy épül fel, és más-más ételeket kell elkészítenünk.

Csipetnyi móka
Ahogy a szakácskönyvben is meg van írva, fogj meg egy csipetnyi mókát, és add hozzá. A készítők sem tettek másképp. Ahogy már említettem a konyhák változását, úgy nem hagyhatom ki azt sem, hogy a konyhával együtt maga a terep is megváltozik. Mit is takar ez? Gondolok itt arra, hogy épp egy hajó fedélzetén főzöcskézünk, esetleg kint egy lávamező közepén fentmaradt szigeten, vagy csak szimplán kint a tundrán, a jégtáblákon csúszkálva. Ha nem lenne elég az, hogy egy rossz mozdulattal a lávában, vagy akár a hideg vízben is landolhatunk, akkor ezt még fokozzuk egy picit. Előfordulnak olyan konyhák is, ahol a tereptárgyak mozognak, a konyhapult részei teljesen átrendeződnek, vagy éppen az egész platform kettészakad, de van hogy néhány tolvaj egér orrára is rá kell csapnunk, aki az épp kirakott ételt fogja majd elcsenni tőlünk, ha nem figyelünk rá. Igen, a figyelem. Érdemes azért néha ránézni a gázon lévő fazékra vagy serpenyőre, mert ha kigyullad, vele éghet az egész konyha, és ilyenkor csak a poroltó segít. Na és igen, ez miatt jön be a már említett cooperative játékmód, amire szükség is lesz. Több kéz többet tud tenni egymásért. A konyhában leoszthatjátok egymás között a feladatokat, hiszen a játékot nemkevesebb mint négyen, azaz négy játékos is játszhatja egyszerre. Igen, de ehhez hozzá fog jönni egy másik nehezítés, mégpedig az amiről még nem esett szó.

Minden pálya elkezdése elött a játék írni fogja, hogy mekkora az a pontszám, amit el kell érni ahhoz hogy megkapd a maximális csillagot, vagyis a hármat, vagy legalább a minimum szintet megüssétek. Ezeket a pontszámokat a megrendelések teljesítésével fogjátok kapni. No igen, de minél többen játszatok egyszerre, annál több pontszám kell majd minden egyes csillaghoz. Na de minek is van szükség a csillagokra? Tulajdonképpen azért, hogy eljuthass egyik pályáról a másikra. Ha nincs elegendő csillagod, akkor a következő konyhába sajnos nem fogod tudni berakni a lábad. Természetesen visszamenőleg a korábbi pályák ahol nem értétek el a három csillagot, ugyan úgy teljesíthetők lesznek.

A kemény munka jutalma
Néhány teljesített pálya után némi extrát is feloldunk, amik nem mások mint különböző szakács „avatarok”. Ezek csupán arra jók hogy válogathatunk hogy miképp és nézzen ki az a szakács, akit mi irányítunk, semmi bónuszt nem fognak adni. Természetesen minden pálya előtt módosíthatók. Ezek mellett még feloldhatunk különböző cooperatíve mapokat is, ami egy külön játékmód, nevezetesen a versus mód. Itt egy az egy ellen, vagy kettő-kettő ellen mérhetjük össze a tudásunkat a konyhában, és a győztes(ek) a már megszokott módon lesznek kiválasztva.

Kérem a panaszkönyvet!
A játékot megpróbáltam úgy ízeire szedni, ahogy a legjobb tudásom szerint tudtam. A játékélmén egyszerűen magával ragadja az embert, hisz remek atmoszférája van magának a játéknak. A hangok teljes mértékben a helyén vannak, és maga az alap zene is, ami fokozza a hangulatot. Grafika röviden és tömören pedig mesés. Amit én hiányoltam, az nem más mint az online részleg.

Ha egy gépen többen játszatok egyszerre, a játékélmény felejthetetlen lesz, viszont azok az emberek, akiknek nincs lehetőségük mással játszani, azokra akár a pokol konyhája is várhat.

    Pozitívumok:
  • Játékélmény
  • Grafikai megjelenés, és hangok
  • Többjátékos mód
    Negatívumok:
  • Nincs Online részleg
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 1
Tyrion Lannister avatar
71 napja | 2018. 02. 12. 12:45:23
#
Jó teszt lett, érdekes játéknak tűnik. :)
Értékelés
Összes átlaga:
██████████
10
3 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek