Menu
Rasho
Szint 1
no avatar
Offline, itt járt 3 éve
3 éve tag
Quake 4 teszt
Írta: Rasho, 2014. március 20., játékteszt
Játék: Quake 4

Vérontás ultrafokon.

Bevezetés

A Quake 4 az előző résznél sokkal jobb lett. Mind grafikailag, mind játékélményileg. Nagyon élvezetes a játékmenet és sok az izgalmas rész.

Grafika

A grafika eszméletlenül jó, a Quake 3-hoz képest rengeteget fejlődött. Az emberek sokkal jobban néznek ki, a környezet látványos és a fegyverek szintén. 2005-höz képest nagyon szép sok későbbi játék sem érheti utol. 10/10

Hang

Erre sincs panasz. A fegyvereket jó hallgatni és a zene... Lehet, hogy csak úgy hallgatni rossz, de játék közben annyira élvezetes, hogy nélküle nem létezne a játék. Sajnos észrevettem, hogy kisebb hanghibák vannak benne, ezért csak 9/10-et adok rá.

Játékélmény

A játékélmény nagyon jó. Nincs unalmas pillanat, mindig van ellenfél (na jó, néha nincs), vannak járműves részek is. Az egyetlen ami elrontja az élményt, hogy sokszor egyedül vagyunk és ez rengeteg FPS hibája. Van a játékban rengetegféle "szörny" ami inkább robottestbe épített ronda fejű lény. Vannak elég erős ellenfelek is, például 4 lábú pókszörnyek rakétavetővel és gépfegyverrel, kövér repülő valamicsodák szívókával, fűrésszel és gépfegyverrel ami valami modern cuccot lő ki. 10/10

Fegyverek

A játékban tíz fegyver van, amiknek megvan a gyengéjük és az erősségük is, mindegyik más-más célra alkalmas:

Pisztoly: Alap fegyver, viszonylag erős, van dupla erős lövésre is lehetőségünk.

Gépfegyver: Egy jó fegyver, alkalmas középtávra és távolra is, viszont ha távcsővel használjuk csak fél-automata üzemmódban működik. Sebzése elég a kezdő szörnyek leölésére.

Sörétes puska: Közelharci fegyver, ereje brutális, gyorsan újratölthető, pár lövéssel kiszedi a legtöbb ellenfelet.

Hiperágyú: Egy gyorstüzelő hipererős fegyver, lőszer bele ritka, középerős ellenfelek legyőzésére alkalmas.

Gránátvető: Egy gránátot lő ki, ami 3 másodperc után robban, 3-5 ellenfél egyidejű sebzésére vagy megölésére használatos.

Sorozatlövő: Egy kissé lassú, de erős gépfegyver, néhány nagyobb szörny kiiktatására jó.

Rakétavető: Egy nagyon erős fegyver, erős szörnyek felrobbantására kell, ezenkívül fontos a robot gépfegyverek megsemmisítésében.

Sugárvető: Egy mérgező sugarat lő ki ami sebzi az ellenfelet, de ha túl közel lőjük, magunkra is hathat. Kinézete, újratöltési sebessége hasonlít a sörétes puskára.

Villámvető: Egy elektromos sugarat lő az ellenségre, ereje nagyon nagy, legerősebb ellenfelet is le lehet vele győzni, a játék második legerősebb fegyvere.

Sötét gömb löveg: A játék legerősebb fegyvere, egy fekete-lila gömböt lő ki ami minden útjába kerülő szörnyet megöl, viszont a gömb lassan halad és nem túl soká felrobban.

Összességében

A Quake 4 egy remek játék, nincs rá más szó, élvezetes, látványos, változatos. Mindenki aki ismeri a Quake-t vagy szereti az FPS-eket, azoknak kötelező darab!

Ui: Első tesztem amit írtam, bocsi a hibákért és köszönöm, hogy elolvastad!

Értékelés:
Grafika:
██████████
10
Hang:
██████████
10
Játékélmény:
██████████
10
Összességében:
██████████
10
Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 15
Griffcomrade avatar
3 éve | 2014. 04. 13. 10:24:55
#
Bár azt megjegyzem hogy itt az egérérzékenység nagyon rotty. maxra van állítva de így is nyugdíjasnak érzem magam nem katonának :(
HakuDragon avatar
3 éve | 2014. 03. 28. 20:55:53
#
Csak nem árt az sem ha az az építő jellegű kritika normálisan van megfogalmazva.
Már voltam úgy, sőt azzal a személlyel most is úgy vagyok, hogy ha megtudom ki az szétverem a fejét fejszével.
deepstriker avatar
3 éve | 2014. 03. 26. 08:40:09
#
Imádom a Quake 4-et :D Sőt az összes részét ma napig újra szoktam játszani :D am egész jó volt a teszt , kicsit hiányos de jó :D
feco36cxd3 avatar
3 éve | 2014. 03. 24. 19:13:19
#
nemrosz :D
repulomajom-legikoz avatar
3 éve | 2014. 03. 23. 14:07:59
#
Ez ám a vérrontás :)

Nem lehet tökéletes teszt, de ha ennél sokkal jobb tesztekről elmondható hogy nem tökéletesek, akkor ez mi? :) Azt aláíróm hogy egyesek, hajlamosak lehetnek kicsit sértő véleményt fogalmazni, ahelyett hogy biztatnák a másikat, de én is azt mondom hogy vagy semmit, vagy ha már írok valamit, akkor már legalább üsse meg az amatőr szint alsó határát, én is volt (amikor még peter021 néven futottam) írtam néhány tesztet (Driver Parallel Lines, Driver 3, RE Revolution, Suffering, Fahrenheit) Ezek közül a Fahrenheit lett messze a legjobb tesztem, ami a második volt egyébként, a RE után. Mindegyik megtalálható 10 oldalon belül, de ha akárki megnézi a jobb teszteknél valamiért mégis csak 5 csillag van, és csupa "felemelő" kritikák, tehát itt nem arról van szó hogy akárki is lehetetlent várna el akárkitől, én is a legtöbb tesztemet elsiettem, de legalább akkor is össze amatőrködtem valamit! :) Ha ez a teszt a jobb tesztek legalább 40%-át hozná tartalmilag/minőségileg, akkor már őszinte szívvel lehetne írni építőjellegű kritikákat a cikkírónak, hogy, vagy ne siesse el a tesztet, vagy hogy mikre figyeljen jobban legközelebb, mert biztatásképen persze lehet írni hogy ez nem is lett olyan rossz, meg hogy nekem nem lett volna türelmem ilyen részletesen írni a fegyverekről, csak annak mondjuk habnak kellett volna lennie a tortán, nem pedig tortának a hab helyett :)

Az cikkírásról annyit hogy, egy jó cikkíró akármilyen játékról jó tesztet tud írni, míg mások semmiről sem (legalábbis nem profi szinten, de alapszinten akárki!) Vannak akik az egyik játékról tök jó tesztet tudnak írni, egy másikról meg már lehet hogy nem annyira (de egy bizonyos szinten akkor is!), az egyhangú játékmenet, és a c kategóriás történet, és egyéb ilyen dolgok miatt, de legyünk őszinték hogy nem sok olyan játék van, amiről ne tudhatna írni akárki legalább egy alap szinten, hogy mégis csak mi az alaptörténet, a mellékszereplők, a kiadóról valamit, hol játszódik a játék milyen helyszíneken, milyen pályák/pálya részek vannak, és hogy azok milyen hatással voltak rád, mind a pályák, mint a történet, mind a szereplők, mind a szörnyek, mind a játékmenet, meg ilyenek. Mi mennyire tetszett benne, és hogy miért, mi mennyire nem, tehát ebben a tesztben jóformán, tehát azért mondom, már ha csak végigjátszol egy játékot, és azt leírod nagyjából, (természetesen kicsit másképpen mint egy végigjátszást) akkor már akárki akármiről még ennek a tesztnek a cikkírója is, tartalmilag legalább a felét, vagy majdnem fele annyit tudna írni róla mint egy profi cikkíró. Az hogy mindenre 10 pontot adtál, az tényleg a legkevesebb, de itt még csak a cikkíró egyéni nézőpontjai sincsenek megfogalmazva, semennyire. Mondom én már írtam olyan tesztet játékról, hogy gyengébb lett mint az előző, tartalmilag, és még+ hemzsegett a fogalmazási és helyesírási hibáktól, le is szidtak miatta :) de meg volt az a bizonyos alapszint, ami tényleg szerintem a minimum.
A lényeg hogy Rashoban is megvan az hogy azért ennél bőven jobb cikket írjon, csak szerintem őt ez nem is igazán érdekelte. Mi azért várjuk azt a bizonyos következő vérontást! :)
Van olyan amikor valaki játssza a "legalsó szintet" a bénát, (akár direkt, akár érdektelenségből) utána meg kiderül hogy a profikat is kenterbe tudná verni.
Dono avatar
3 éve | 2014. 03. 22. 23:55:25
#
Ez így nem teszt. Ismertető, sem...
xCube avatar
3 éve | 2014. 03. 22. 22:23:17
#
Griffcomrade: Ezzel nekem csak annyi a problémám, hogy ilyen szinten egy játék gépigényének kommentjei között, vagy egy kapcsolódó fórumbejegyzésben is meg lehet említeni a játékkal kapcsolatos érzéseket. Ha nem címlapon szereplő feature lenne az oldalon a cikkírás, akkor nem szólnám le ennyire az írásokat, de a mai világban sajnos nagyon elveszett az igény az igényességre. És pont ebből a szempontból valamilyen szinten igazat is adok arra a mondatodra, hogy a híresebb tesztereknél (inkább híres oldalakon publikálókat kéne írnom) is előfordul, hogy szakmailag semmitmondó vagy szimplán gyenge, eröltetett teszteket, cikkeket írnak. Én nem várom el senkitől, hogy perfekt teszteket írjaon és nem is oltok le / magasztalok fel minden egyes írást. De ha már valaki úgy dönt, hogy valamiről ír, akkor vegye a fáradságot és írjon róla rendesen. Nem egy itt megjelent írást olvastam végig ógy, hogy végig tetszett, mert érdekes volt és jól építették fel, de hemzsegett a helyesírási és fogalmazási hibáktól. De ettől még volt tartalma. Ennél az írásnál csak annyit látok, hogy az illetőnek tetszett a játék, végigtolta és ezt meg akarta osztani valakivel. Amit leírt az viszont kevés és azon kívül, hogy neki tetszett a játék, semmit nem tudunk meg.
Griffcomrade avatar
3 éve | 2014. 03. 22. 12:09:23
#
Persze nem lett tökéletes teszt de... hogy mondjam... az elvárásaitok akkora mint az Euro folyamatos romlása. Itt amiket a többség ír inkább vélemény és inkább a saját tapasztalataikat írják meg. én is írtam vagy 25 tesztet és az utolsó háromnál azt vettem észre hogy a fikázás ritka gyorsan fejlődött. Ha ez az első tesztje az embernek ahhoz képest felmérem elsőre közepes de nem rossz! Csak itt sokan elvárják azt hogy az ember valami Proffesszionálisat írjon amire még a híresebb teszterek sem képesek sokszor. Az előttem szóló emberhez csatlakozva én is azt mondanám hogy az igyekezetet értékelhetjük én adok rá egy bíztató 3 csillagot mert legalább nem a szája járt és vette a fáradtságot és beleölt egy fél órát maximum hogy írjon erről valamit. De aki nem írt még semmit és csak olvasgat az szerintem ne fikázzon itt semmit (tisztelet a kivételnek aki már írt valamit)
HakuDragon avatar
3 éve | 2014. 03. 21. 16:49:49
#
Nem azért, de ezt előtte elvileg átnézik. Legalábbis át kellene.
ximo avatar
3 éve | 2014. 03. 21. 01:14:05
#
A legszórakoztatóbb része a tesztnek a kommentek olvasgatása volt, ütős oltások, de nem tudom azt mondani, hogy nem érdemli meg a szerző :) Én kifejezetten szeretem a Q4-et, de az értékelés eltúlzott a teszt stílusa, gyermeteg, és hemzseg a maflaságoktól, ha veszi valaki a fáradtságot és tesztet készít, akkor nézzen utána a játéknak egy kicsit. Az ok, hogy szubjektív vélemény de legalább a fegyverek nevének utána kellett volna járni (ami amúgy full megegyezik a Q3 fegyvereivel, legfeljebb kidolgozottabbak) Sugárvető, villámvető?
És még valami attól, hogy véleményed szerint sokkal jobb játék mint az előd Q3 arena, attól még a Q4 bukás volt a Q3 pedig a mai napig egy legenda amit napjainkban is sokan játszanak multiban.
Azért ne csüggedj, az igyekezetet szerintem mindenki értékeli!
FoLey avatar
3 éve | 2014. 03. 20. 21:32:46
#
Én játékélményre még 5-öt sem adtam volna 8-)
no avatar
3 éve | 2014. 03. 20. 21:21:31
#
Teljesen egyet értek az előttem szólókkal.
Még annyit, hogy túl vázlatszerű és igazából annyit ad a teszt mintha felsorolnám, hogy egy embernek van két feje, akarom mondani egy feje, két lába stb.
Nincs kidolgozottság, csak leírod felsorolásszerűen, hogy mi van a játékban.

De sok sikert a továbbiakban én bízom az ilyen emberekben mint te, aki veszi a fáradságot és ha még gyengét is de ír valamit :D
xCube avatar
3 éve | 2014. 03. 20. 20:30:27
#
Első tesztnek is borzasztóan gyenge, tartalmatlan, rövid, érdektelen és hemzseg a fogalmazási hibáktól.

Az elején felhozod példának a harmadik részt, ami egy teljesen más típusú játék (szigorúan aréna multiplayer szemben egy főleg singleplayer -re kihegyezett játékkal). Ha a szérián belüli rokont akarsz hozni, akkor a második részt kellett volna megemlíteni.

"Van a játékban rengetegféle "szörny" ami inkább robottestbe épített ronda fejű lény.". Ha tényleg szereted a játékot annyit azért leszűrhettél volna a történetből, hogy a Strogg nevű civilizáció ellen harcol az emberiség, akik vírusként zabálják fel a kiszemelt fajokat, hogy félig gép félig élő kiborgokkal erősítse a seregét illetve népét.

Ne haragudj, hogy ha kicsit durván fogalmaztam, nem akarom elvenni a kedved az írástól viszont fogadd meg sunray tanácsát és olvass teszteket, illetve amikor elkezded írni a következőket kicsit jobban gondold át hogy mit és hogyan akarsz előadni.
repulomajom-legikoz avatar
3 éve | 2014. 03. 20. 17:00:50
#
Rashonak van igaza! Minek jó tesztet írni, ha így is látják hogy mennyire tetszik neki a Quake 4, és még az elégséges karakterszám is megvan! Tud valamit a fickó, csak fogadjunk hogy direkt akarta legalul kezdeni! Én látom Rasho-ban a cikkírással kapcsolatos alázatot, egy igazi fölfelé törekvő játékosról van szó, ki egyszer itt még úgy kitör mint rakéta a földigravitációból. Egy alázatos fölfelé törekvőről van szó, úgy hogy mivel mindenkinek meg kell adni az esélyt, nekem ez megér egy 3 csillagot! :)
sunray20 avatar
3 éve | 2014. 03. 20. 16:27:07
#
Nos ez a "teszt"... Kezdhetnénk azzal hogy bevezetőnek egy kicsit több kéne...pl: 2005 ben adta ki az xy cég és nagyon nagy sikereket ért el ( ez csak egy példa volt, de ez alapján 4-5 sort kéne összehozni ). A grafikát kifejthetted volna jobban is hogy pl: az xy motor hajtja és nagyon látványos... már az ember arcok is teljesen kivehetők ami az elődökben nem teljesen volt egy szempont.... Szóval ez amit írtam szintén 4-5 sorral már jó lenne. A játékélmény ami többé-kevésbé elfogadható, de ott meg a pályákat kellet volna megemlíteni, hogy pl: általában hangulatos pályák vannak csak egy kicsit nehezek és ijesztőek.... Na meg vannak csapattársaink is amit megemlítettél ugyan de azt nem mondtad hogy a történet alapoz egy kicsit rájuk, meg hogy vannak gyogyítós meg páncél adós társak is. A hangot én külön nem említeném meg de van aki szokta szóval ez nem egy rossz pont, de én nem szeretem mikor így ki van emelve. ( inkább a játékélményhez, hogy hozzáad vagy elvesz.) A fegyvereket is csak említésszerűen kellett volna megadni...pl: A játékban sokféle fegyver van... mindegyik aránylag használható, de persze nem kell egy alap kis pisztolytól azt várni, hogy a Jézus atya úr istent is meg ölöd vele ( elnézést a vallásosoknak )... Ezt így kellene még folytatni de igazából külön ezt sem érdemes kiemelni. A pontozások... hát én azt mondom hogy oké hogy inkább felfele görbüljön mint lefele, meg az is hogy nem mai szemmel kell nézni ezeket a régi játékokat, de egy kis realitás nem árt ha szorul a tesztelőbe ( Bár ez nem az első tesztre vonatkozik mert 10-ből 9 ember aki írt tesztet (én is) az mindig felfelé görbíti a számokat. ) Amit még javaslok az az, hogy ne ilyen vázlatszerűen írj, hanem csak a fontos dolgoknak adj címet és azoknak is jól áll némi poénosság... pl: Grafika, avagy amiért ez a legjobb játék a világon / Játékélmény...inkább kenj meg egy vajas kenyeret az is izgalmasabb ennél...

Szóval a végére még azt ajánlanám hogy olvas el egy pár tesztet olyan embertől aki nem az első/második tesztjét írta és azoktól meríts ötleteket. Ha a "szabályos" osztályzatokat nézzük akkor ez egy "gyenge" teszt. Amiket írtam fogadd meg, olvass teszteket és lesz ez még jobb is. :D
Értékelés
Összes átlaga:
██████████
4
26 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek