Menu
Pafry
Szint 10
Pafry avatar
Cseh László
19 éves, férfi
Kercaszomor
Magyarország
Offline, itt járt 22 órája
3 éve tag
A félelem öt éjszakája
Írta: Pafry, 2015. július 02., játékteszt
Játék: Five Nights at Freddy's

Egy teljesen egyedi játékot fogok most elemezni, mivel alapjaiban eltér a megszokott horrorjátékoktól. Egyszerűség, és mégis karakteresség jellemzi. Ez a Five Nights at Freddy\'s. Kezdjük!

Egy teljesen egyedi játékot fogok most elemezni, mivel alapjaiban eltér a megszokott horrorjátékoktól. Ebben ugyanis nem lehet mozogni egyik irányba sem, csak körbenézni egy adott helyen. A játék a gamerek egyik kedvence lett, mivel rövid, nem terhel minket a sztori apró részleteivel, viszont ha benne vagyunk a játékban, akkor nagyon meg lehet tőle ijedni. Egyszerűség, és mégis karakteresség jellemzi. Ez a Five Nights at Freddy's. Kezdjük!

TÖRTÉNET

A játék Freddy pizzázójában játszódik, ahova éjszakai műszakra osztottak be minket, hogy tartsuk szemmel a biztonsági kamerákat. A műszak éjféltől tart reggel hatig. A cél, hogy megakadályozzuk a lények betörését a kis, úgymond, biztonságiőr szobába. Éjjel ugyanis a pizzéria helységeiben életre kelnek az ott található plüssállatok, akiknek a kinézete cseppet sem aranyos. Négyen vannak, egy nyúl, egy medve, egy róka, és egy kacsa. Számomra a kacsa volt a legfélelmetesebb, az ő kinézete a legdurvább.

JÁTÉKMENET

A játék meghatározó eleme a kamerarendszer, ennek segítségével követhetjük nyomon az állatokat (szörnyeket), hogy éppen hol tartanak felénk. Ez viszont csak meghatározott ideig használható, ugyanis energiába kerül, ami a játék egyetlen erőforrása. Ez folyamatosan fogy a menet végéig, ami az állandóan bekapcsolt ventilátornak tudható be. Minél több dolgot használunk egyszerre, annál több energia fogy el. Ha a plüssök túl közel merészkedtek, és a szomszéd szoba kamerájában látjuk őket, akkor ajánlott lecsukni az ajtókat, amelyek mindkét irányban biztonságossá tehetik szobánkat. Azonban ezek még gyorsabban eszik drága energiánkat. Lehet ezenfelül bejáratonként használni egy-egy lámpát, ami megvilágítja az ajtó előterét, ezzel is biztossá téve, hogy semmi nem bújik meg ott. Ez csak minimális energiát fogyaszt. 6 óráig, azaz a játék végéig maradnia kell minimum 1%-nak, ebben az esetben megnyertük a játékot. Viszont ha még 6 előtt elfogy az utolsó % is, akkor összetehetjük a két kezünket, már semmit sem tehetünk. Így hát okosan kell gazdálkodni erőforrásunkkal. A játék éjszakánként nehezül, így az első az még ilyen kis laza bevezetés, viszont az 5. éjszaka maga a rémálom, mind a négy állat nagyon eleven ekkor.

GRAFIKA

A játék eredetileg okostelefonokra és tabletekre lett tervezve, valamilyen szinten a grafika is ezt tükrözi. Azonban PC-n sokkal népszerűbb lett. A grafikai motor egy egyszerűbb modell, ezáltal nem kapunk részletekben gazdag textúrákat, ahogyan el lehetne várni azt 2014-ben, azonban azt gondolom, ehhez a játékhoz nem is kellett volna jobb kinézet. A figurák grimaszai, torz fejeik kidolgozottak, ezeken van elsősorban a hangsúly. A kamerák zizegése, a "hangyák" futkosása a képernyőn még izgalmasabbá teszi a játékot.

HIBÁK

Nem sok van, de azért rátérnék a játék hibáira. Egyrészt néha hiába csinálunk mindent jól, ahogy a nagykönyvben meg van írva, akkor is egyszer csak beköszön az egyik plüss szörny, és akkor kezdhetünk mindent elölről. De tényleg, dühítő tud lenni az, ha az ember nem is látja előre, a kamerák szerint a közelben sincs a lény, és mikor leteszi a kamerát, már ott vicsorog bele az ember képébe. A másik dolog egy bizonyos animáció, ez akkor történhet meg, ha a szobád bal felső sarki kamerájába nézel, és a hosszú folyosón FUT az egyik lény, pontosabban a róka. Ilyenkor nem tehetsz semmit, biztosan be fog nézni a bal ajtón, ez azonban csak ritkán fordul elő. Mindenesetre ez is bosszantó tud lenni.

ÉRTÉKELÉS

Véleményem szerint egy nagyon jó játék volt a teszt alanya, nem bántam meg, hogy végigjátszottam, okozott jó pár félelmetes pillanatot, ijedtséget. Az egyedüli játék helyett sokkal jobb ketten vagy hárman átélni egy-egy pályát, így aki teheti, a barátaival közösen játssza ki. Nem hosszú, ha ügyes az ember 2 óra alatt ki tudja vinni.

Köszönöm, hogy végigolvastad! :)

Hozzászólás küldése
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Hozzászólások: 11
Der Fuhrer avatar
2 éve | 2015. 09. 10. 12:57:03
#
a félelem 5 éjszakája nem fordítás akar lenni,hanem egy rövid,velős jellemzés,ami az egész játékot tökéletesen jellemzi
no avatar
2 éve | 2015. 08. 15. 15:24:20
#
Amik hibaként lettek írva, azok csak a kezdőknek tűnnek hibának holott a játék 100%-ban végigjátszható, ugyanis ha mindent jól csinál az ember akkor nem lép be az a "plüss,, szörny ami igazából se nem szörny se nem plüss, azok robotok, vas boritású robotok. Na és nem akármikor ugranak a képünkbe mert nem csak a kamerákat kell figyelni mert amikor az ajtóban kukkolnak az csak a fény felkapcsolásával láthatod, kamerákkal nem.
A történet meg nem is történet... Youtuneon normálisan meg mondják a történetet kisebb eltéréssel. Ami ide lett írva az inkább a játékmenethez kapcsolódik.
És ha elfogy az áram attol az idő telik és van vagy 5-6 mp míg freddy lejátsza a nótáját és addig bármikor válthat az óra.
Én 1 óra alatt végigjátszottam az egészet 6. éjjelt beleértve 1. próbálkozásra. ÉS amúgy a Five Nigt at Freddy's NEM "a félelem 5 éjszakája,, még a google fordító se azt írja ki, a helyes fordítás: 5 éjszaka Freddiéknél.

Bocsánat hogy ha rosszra vélnéd ezt a hozzászólást Pafry1998 de azért lehet picit utána is kellet volna nézni a dolgoknak :)
HUNRopi12 avatar
2 éve | 2015. 08. 03. 20:54:15
#
Jó teszt.. Hmm.. lehet ki is próbálom ezt a játékot. De csak akkor ha az asztali ikon nem rémíszt el. ;)
Gr33N avatar
2 éve | 2015. 07. 31. 15:08:00
#
Azt a rókás cuccot el lehet kerülni :D gyorsan be kell csukni az ajtót ;)
no avatar
2 éve | 2015. 07. 21. 13:05:49
#
Jó teszt nekem tecsik
Pafry avatar
2 éve | 2015. 07. 09. 16:56:52
#
köszönöm :D
lambert avatar
2 éve | 2015. 07. 07. 00:00:55
#
Jó teszt csak így tovább :)
Pafry avatar
2 éve | 2015. 07. 04. 22:31:31
#
köszi mindenki :) tisztában vagyok a hibáimmal, és az elkövetkezendő tesztjeimben igyekszek pontosabb lenni :)
no avatar
2 éve | 2015. 07. 02. 21:49:22
#
nagyon ilyesztő játék de ha megszokod akkor simán végig lehet vinni
Mielsen avatar
2 éve | 2015. 07. 02. 19:52:08
#
Maga a teszt nagyon jó de hibák egyáltalán nincsenek benne! például az ajtót igen is le lehet csukni amikor jön a róka csak gyorsan kell! Am meg ott annál a nagy könyves marhaságnál is tévedtél mert a maci az nem néz be az ajtón hanem rád teleportál!
-----------------------------------------------------------------------------------------------
https://www.youtube.com/watch?v=s5GfhGFVCFE
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Tessék itt a bizonyíték!
Daventos avatar
2 éve | 2015. 07. 02. 17:26:21
#
Jó teszt lett :D

Számomra az első rész egészen eredetinek hatott, a folytatásokat már inkább csak rókabőrként lehet értékelni.
Értékelés
Összes átlaga:
██████████
8
8 értékelés alapján
Csak regisztrált tagok értékelhetnek